Home / Nederland / Amsterdam met kinderen, de meest complete gids met de leukste kinderactiviteiten in Amsterdam

Amsterdam met kinderen, de meest complete gids met de leukste kinderactiviteiten in Amsterdam

Amsterdam met kinderen is altijd een goed idee. Er is geen gebrek aan kinderactiviteiten in Amsterdam. Het enige probleem dat je hebt is te bepalen waar te beginnen. Er zijn zoveel dingen mogelijk dat je met gemak een week door kunt brengen in Amsterdam met kids en toch nog elke dag wat anders kunt doen. 

Dat is ook precies wat wij gedaan hebben. We gingen meerdere keren een dag of een (lang) weekend naar Amsterdam en hebben al onze tips voor je gecombineerd. We geven bij elke activiteit aan voor welke leeftijd het geschikt is zodat je zelf het ideale programma kunt maken voor jouw gezin. 

Amsterdam met kinderen

Amsterdam Noord

In de wijk Overhoeks, in Amsterdam Noord, vind je enkele van de nieuwste musea en activiteiten in Amsterdam. De kinderactiviteiten in Amsterdam Noord zijn heel interessant voor wie interactieve en moderne attracties zoekt. Omdat je vanaf het Centraal Station heel simpel met het pontje over het IJ kunt gaan, is het dichterbij dan je denkt. 

Heb je niet de tijd voor een weekend maar wil je gewoon een dagje Amsterdam met kinderen doen dan is het ook handig om je op dit gebied te concentreren.  Je sta de trein uit, neemt het pontje en kunt je dagdeel vermaken in de drie topattracties op loopafstand van elkaar. Ga je met de auto dan kan je parkeren in de nieuwe parkeergarage (35 euro per dag) of als je vroeg bent kan je gebruik maken van enkele van de gratis parkeerplekken (2,5u met schrijf).

Amsterdam Eye Film Museum

A’DAM Lookout, panoramadek en schommel

De Amsterdam Lookout is een ongeveer 100m hoge toren aan het IJ. Je hebt hier niet alleen een top uitzicht over de stad maar ook de hoogste schommel van Europa. Ons bezoek begint met het maken van een foto. Onze dochter snapt meteen wat de bedoeling is en vindt het maar wat grappig dat het lijkt alsof ze zo in de lucht hangt. Je mag twee foto’s maken en die krijgen elk weer 3 verschillende achtergronden. Zorg wel dat je geen groene kleding aanhebt want dan werkt het effect niet.

amsterdam lookout
amsterdam lookout

Vervolgens stappen we in de lift. Geen gewone lift maar een met een lichtshow. Mevrouwtje kijkt haar ogen uit en vraagt wanneer we boven zijn of we ook wel weer met deze lift terug naar beneden gaan. Omdat we de A’DAM Lookout in november bezochten, staat er een flinke wind op het buitenterras. In de zomer kan je hier in het zonnetje op zitzakken ontspannen. We kijken onze ogen uit, wat een uitzicht! Een verdieping lager heb je ook uitzicht maar dan achter glas. Hier kan je ook een hapje eten in het restaurant.

amsterdam lookout
amsterdam lookout
amsterdam lookout

Er zijn veel leuke dingen te doen in Amsterdam maar deze schommel de “Over the Edge Swing” is wel heel bijzonder. Je schommelt op 100m boven Amsterdam en gaat over het randje van de toren. Ben je met kinderen in Amsterdam en willen ze ook schommelen dan moeten ze minimaal 130 cm zijn. Onze dochter is dus nog te klein maar papa moet natuurlijk wel. Die vind het echt supervet maar is dan ook niet bang voor hoogtes. Daarna hoor ik “nu jij mama” en mijn dochter kijkt me lachend aan. Ik durf niet, ik ben bang voor dieptes en ben zo’n moeder die altijd gilt “niet bij het randje”. Maar ik wil ook niet dat mijn dochter mijn angsten overneemt. Marcel zegt “gewoon naar de horizon blijven kijken”. De vriendelijke medewerkster van Amsterdam Lookout zegt “als het niet leuk is kunnen we stoppen, of zal ik met je meegaan?”

amsterdam lookout
amsterdam lookout
amsterdam lookout

Hoewel ik gelezen had dat de wachttijden bij de schommel vaak lang zijn is er nu even niemand anders. We waren dan ook direct bij opening bij de Amsterdam Lookout.

Ik ga gewoon, het stoeltje gaat dicht en we gaan omhoog. De adrenaline giert door mijn lijf, ik heb een beklemmend gevoel in mijn buik en al mijn spieren zijn gespannen. Ik probeer achterover te leunen en te ontspannen. Ik blijf voor me kijken (naar beneden durf ik echt niet). Supertrots dat ik het toch heb gedaan, en ja het uitzicht is echt fantastisch. 

Koop je kaartjes via de website of van te voren hier online, grote voordeel is dat je dan niet in de rij hoeft te staan. 

THIS IS HOLLAND

De nieuwste bezienswaardigheid aan de noordoever van het IJ, THIS IS HOLLAND is geopend in 2017. Het is een superleuke belevingsattractie om mee te maken. Na een hartelijk welkom kom je bij de photo booth waar een foto gemaakt wordt die je na afloop gratis digitaal ontvangt.

Als het druk is, kan het zijn dat je even moet wachten maar daar is een oplossing voor bedacht door middel van quizvragen over Nederland. Die zijn soms best moeilijk en ook leerzaam. Marcel vindt het jammer dat we al met 2 minuutjes kunnen doorlopen: hij had nog wel graag wat meer vragen gespeeld.

We beginnen met een film over de geschiedenis van Nederland. Wij hebben de Nederlandse versie wat wel zo prettig is, want zo kan onze dochter ook meekijken en meeluisteren. De geschiedenis van Nederland wordt met humor gebracht en zelfs wanneer het over de watersnoodramp gaat wordt het niet zwaar.  Vervolgens volgt nog een tweede filmruimte waar we alvast een idee krijgen van wat we zometeen te zien gaan krijgen.

Dan is het tijd voor de het hoofdprogramma van Thisisholland, de vlucht over Nederland. Kinderen vanaf 102cm zijn welkom. Onze dochter is op dat moment 103cm dus het kan net. We gaan zitten in een rij stoelen en klikken de gordels vast. Opstijgen en we vliegen. Een 4D ervaring waarbij we over Nederland vliegen langs de mooiste plekken. Ik voel de wind  in mijn gezicht en even later het spatwater van de rivier. We vliegen over de hei en ik reuk de bloemen “ruik dan mama”. Ook onze dochter is onder de indruk van wat er allemaal gebeurt. Doordat ze lager zit krijgt ze niet de waterdruppels in haar gezicht maar wel de wind en de geur. Ik kijk even opzij en met haar ogen wijd open neemt ze alles in zich op. We vliegen onder andere over Schiphol, Paleis het Loo en Slot Loevenstein allemaal bekende plekken voor ons.

Dan knijpt ze in mijn handje, een wilder stukje. Onze lichamen trillen van de bewegingen. Gelukkig, de zon schijnt weer en voor het voor kinderen echt eng wordt is het spannende moment weer voorbij.

We vliegen verder en voordat ik het eigenlijk zou willen is het alweer klaar. De lichten gaan aan en we stappen uit onze stoel. Naast me hoor ik een diepe zucht. Wat was het mooi!

Koop je kaartjes online via de website.

this is holland
this is holland

Amsterdam Eye Filmmuseum

Het Eye Filmmuseum is een iconisch gebouw. Het futuristische witte bouwwerk aan het water is niet te missen. In het filmmuseum zijn vier filmzalen en daarnaast is een vaste tentoonstelling en ruimte voor wisselende tentoonstellingen.

Amsterdam eye film  museum
Amsterdam eye film  museum
Amsterdam eye film  museum

De vaste tentoonstelling in de kelder is vrij klein maar er is wel heel veel te zien en te doen voor gezinnen. Wij vinden het Eye Film Museum met kinderen echt een leuke stop om een uur of twee door te brengen.  Zo zijn er honderden filmfragmenten te bekijken van actie films tot kinderfilms. Neem plaats in de speciale gele pods en speel samen een quiz. Met vragen aan de hand van beeldfragmenten. Het groene scherm is ook erg leuk, je maakt hier zelf je eigen filmpje. Na een paar keer oefenen weet je precies waar de objecten uit gaan komen en kan je dus een echt gaaf filmpje maken. Voor kinderen vanaf 7 jaar is er in het Eye Film Museum ook een speurtocht te doen.

Het Eye Film Museum is ook van binnen erg interessant om te zien. In de centrale hal zit een goed restaurant waar je kunt eten met uitzicht op het IJ. Er is geen kindermenu maar toch vinden we dit ook voor gezinnen een aanrader. De kaart is klein, smakelijk en betaalbaar en de bediening vriendelijk en snel.

Amsterdam Eye Film Museum
Amsterdam Eye Film Museum

WONDR Experience

WONDR Experience is een toffe nieuwe optie in Amsterdam welke werd geopend in 2019. Mijn dochter zat het jeugdjournaal te kijken en vroeg “Kunnen we daarheen?”. Van een glijbaan af in een bak met “spekjes”, hoe cool is dat. 

WONDR Experience bestaat uit 15 verschillende kamers. Allemaal heel Instagrammable maar vooral ook een grote speeltuin voor kleine en grote kinderen. Een van de eerste kamers die we binnen komen lijkt op een schilderij en daar kun je zelf ook een rol in spelen. Het fijne van WONDR is dat er handige foto kastjes zijn zodat je niet alleen maar selfies hoeft te maken. De foto’s ontvang je later per e-mail. 

Wondr experience

Een van onze favoriete ruimtes is de muziek kamer. Waar we lekker helemaal los gaan met karaoke op “Let it go’ en ons even helemaal artiest wanen.

Wanneer we in de kamer met spekjes komen is er even een lichte teleurstelling want ze zijn niet echt. Het zijn squeezies, wat mij zelf ook een veel betere oplossing lijkt. Onze dochter krijgt geen genoeg van het spelen hier en pas wanneer we vertellen dat er in de volgende kamer een confetti douche is gaat ze mee.  

Wondr experience
Wondr experience

Wij hebben ons echt uitstekend vermaakt in WONDR en na twee uur waren wij moe en uitgespeeld (al kon onze dochter nog wel langer blijven vooral in de ballenbak). Tijd voor wat te drinken en een fotogenieke donut in het bijbehorende café. 

WONDR zal niet voor iedereen zijn, andere bezoekers liepen er in een kwartier doorheen. Ga hier dus vooral heen als je het leuk vindt om grappige foto’s te maken en je zonder zonder gêne weer even kind te voelen. 

WONDR is 7 dagen per week open, kaartjes koop je vooraf online voor een tijdslot. Let wel op, kinderen zijn alleen welkom tijdens de speciale kids tijden en dan betalen ze ook een gereduceerd tarief. Voor meer info en het boeken van tickets kun je kijken op de website.

WONDR Experience

Museum NXT

Ook in dit deel van Amsterdam maar een eindje lopen vanaf het andere cluster van bezienswaardigheden kan je museum NXT bezoeker. Hier vind je kunstwerpen waarbij licht en geluid centraal staan. Ze geven zelf aan ook geschikt te zijn voor kinderen maar omdat het echt om visuele kunst gaat en er geen interactief aspect is zal het voor veel kinderen minder boeiend zijn. Tenzij je tiener natuurlijk juist veel interesse heeft in dit soort installaties.

Museum NXT

Mijn favoriete ruimte was de spiegelkamer waar ik aan alle kanten omgeven was door de sterren. Het museum is niet heel groot en er wordt dan ook aangeraden in elke zaal zo’n tien minuten te blijven. Toch was ik binnen een uur wel klaar en dat is best snel vergeleken als je bedenkt dat dit een van de duurste musea in Amsterdam is.

Museum NXT

Museum STRAAT

Om bij dit museum te komen neem je het pontje naar NDSM eiland en dan ben je vrijwel direct bij museum STRAAT. Bonuspunten dus voor de industriële locatie (voormalig NDSM-loods) waarin de verschillende graffiti kunstwerken worden tentoongesteld. Er is hier alle ruimte en de werken zijn dan ook grootst en dat helpt zeker bij de beleving. De ruimte is dusdanig groot dat je meer het gevoel hebt buiten te lopen, dit wordt nog versterkt doordat ook de temperatuur niet veel warmer dan buiten.

Museum Straat
Museum Straat

Voor kinderen is er een speurtocht door museum STRAAT. Ook zijn er genoeg kunstwerken die ook kinderen tot de verbeelding zullen spreken. Van een soort Indiana Jones achtig werk tot kleurige werken met een Mexicaans tintje. Ook zag ik veel tieners die de kunst gebruikten als achtergrond voor een toffe instafoto. Op verschillende informatieborden kan je meer lezen over de werken en over de geschiedenis van graffiti art.

Museum STRAAT heeft ook een prima restaurantje vanwaar je uitkijkt over vrijwel de hele ruimte. Een ticket met korting koop je via tiqets.

Museum Straat

Amsterdam Centrum

Het centrum van Amsterdam binnen de historische grachtengordel is wat ons betreft het mooiste stukje van de stad. Tijdens een weekendje Amsterdam met kids zou ik hier dan ook zeker wat tijd besteden. Hoewel Amsterdam Centrum niet de grote kindvriendelijke musea heeft hebben veel historische plekken wel hun best gedaan om leuk te zijn voor kinderen. Onze absolute aanrader is het kleine weeshuis, wat ook heel geschikt is wanneer je kleuteractiviteiten in Amsterdam zoekt. 

Met het risico om nu te klinken als een provinciaaltje maar wat Amsterdam voor kids ook leuk maakt is de drukte. Een ritje met de tram of metro is voor een peuter en een kleuter ook al een belevenis en bovendien de makkelijkste manier om je te verplaatsen in Amsterdam centrum. 

Paleis op de Dam  

De Dam en het bijbehorende Paleis is natuurlijk het hart van Amsterdam. Wil je het Paleis op de Dam bezoeken dan moet je een beetje geluk hebben. Het is namelijk regelmatig gesloten, bijvoorbeeld wanneer er staatsbezoeken plaatsvinden. Bekijk daarom altijd op de website de actuele openingsdagen. De slaapkamer van de koning maakte echt indruk op onze kleuter. Heb je ook een kleine prinses of ben je gewoon zelf nieuwsgierig zoals dan is een bezoekje aan het Paleis zeker één van de dingen om te doen in Amsterdam. Binnen zie je verschillende werkkamers en slaapkamers plus de grote hal met op de vloer twee wereldkaarten in marmer. De kaarten zijn niet correct maar zo dachten ze in die tijd dat de wereld eruit zag. 

Je kunt kiezen om zelf door het paleis te lopen, dit deden wij en dan heb je aan 30-60min meer dan genoeg tijd. Je kunt ook kiezen voor een audiotour en voor kinderen van 9 t/m 12 jaar is een speciale audiotour waarbij Prins Louis je meeneemt op avontuur. De audiotour is gratis. Het Paleis op de Dam is gratis te bezoeken voor kinderen tot 18 jaar en voor iedereen met een Museumkaart. 

De Nieuwe kerk Amsterdam

Naast het paleis ligt de Nieuwe Kerk. Of je deze moet bezoeken met kinderen is afhankelijk van de tentoonstelling die er op dat moment plaatsvindt. Vaak zijn dit tentoonstelling die vooral interessant zijn om met tieners te bezoeken. 

nieuwe kerk amsterdam
nieuwe kerk amsterdam

Madame Tussauds Amsterdam

Ook vlakbij is museum Madame Tussauds Amsterdam. Een wassenbeelden museum vol met beroemdheden, artiesten, sporters, filmhelden maar ook een aantal historische figuren zoals Willem van Oranje. In het museum kom je naast wereldsterren natuurlijk veel Nederlandse wereldsterren tegen. Dit is vooral een leuk museum met kids is de basisschoolleeftijd of tieners die een favoriete YouTubers, voetballer of artiest hebben. Reken een uur tot twee uur voor je bezoek.

Madam Tussaud

Het leuke aan dit museum is dat het niet alleen de beelden zijn maar dat er ook veel ruimte is voor interactie. Neem bijvoorbeeld je eigen vlog op met Enzo Knol. Je kunt bijvoorbeeld ook racen in een racewagen van Max Verstappen, een modeshow lopen of wat opnemen met Nicky Tutorial. Met de QR code die je bij de entree krijgt kun je overal foto’s en filmpjes laten maken. Die foto’s kan je eventueel later nog kopen.

Madam Tussauds

De Oude Kerk Amsterdam

De Oude Kerk in Amsterdam is een ontzettende mooie kerk waar bovendien vaak interessante tentoonstellingen te zien zijn. Hoewel dit niet één van de speciale kinderactiviteiten in Amsterdam is, vind ik het wel de moeite om even binnen te kijken of een klein stukje voor om te lopen tijdens een weekendje Amsterdam. Gewoon omdat het zo’n mooie gebouw is, en kijk ook of je de miniatuurschepen kunt vinden die aan het plafond hangen. 

De Oude Kerk in Amsterdam is gratis voor kinderen tot 13 jaar en iedereen met een Museumkaart. Tenzij er een speciale tentoonstelling is die je echt heel graag wil zien, zou ik geen kaartje kopen omdat je na 10min weer buiten staat. 

Oude kerk Amsterdam
Oude kerk Amsterdam

BODY WORLDS Amsterdam

Ken je het wereldberoemde Body Worlds: The Happiness Project Amsterdam? Dit anatomie museum stond al een tijdje op de wensenlijst van Leonie en haar gezin om te gaan bezoeken. Wereldwijd zijn de tentoonstellingen van Body Worlds te zien waarin echte menselijke lichamen te zien zijn. De lichamen zijn geplastineerd om het ontbindingsproces tegen te gaan. Deze methode is door de Duitse anatomist Gunther von Hagens uitgevonden. De lichamen zijn afkomstig uit een donorprogramma waarbij is afgesproken met de donoren dat identiteit of doodsoorzaak niet bekend worden gemaakt.

Body worlds

Met een lift gaan we naar de zesde verdieping van het museum, het startpunt van de tentoonstelling. In het museum worden we meegenomen op een reis door het menselijk lichaam, op zoek naar wat ons gelukkig maakt en wat het effect daarvan is op je gezondheid. Onze kinderen krijgen een boekje met een speurtocht mee waarin ze verschillende vragen moeten beantwoorden over de tentoonstelling.

Body Worlds

Door middel van de tentoongestelde geplastineerde menselijke lichamen leren we over het lichaam, de werking van organen en spieren en over het ontstaan van bepaalde ziektes. Ook leren we van ons eigen lichaam: we meten onze bloeddruk en hartslag, bekijken hoe onze spieren werken en hoe emoties te herkennen zijn aan de hand van onze gezichtsuitdrukking. Aan het einde van de tentoonstelling laten we een gratis bodyscan maken. Er wordt gemeten of ons lichaam in balans is en krijgen we inzicht in de opmaak van ons eigen lichaam, zoals spier- en vetpercentage.

Body worlds

Is Body Worlds geschikt voor gezinnen met kinderen? Onze kinderen (10 en 14 jaar) vonden het allemaal erg interessant om te zien en niet eng. Op de website van Body Worlds wordt de leeftijd van 6 jaar en ouder aangehouden voor een bezoek maar jongere kinderen zijn ook welkom. Wel raadt het museum aan om je kinderen vooraf goed voor te bereiden wat ze gaan zien. Op de website van Body Worlds kun je informatie vinden om je daarbij te helpen.

Body Worlds is gevestigd aan het Damrak, op loopafstand van het Centraal Station. De toegang voor kinderen t/m 5 jaar is gratis. Voor kinderen van 6 – 17 jaar is er een speciaal kindertarief. Kijk op de website van Body Worlds voor de actuele prijzen en openingstijden.

Body words

Amsterdam Museum, het kleine weeshuis 

Het Amsterdam museum is gesloten tot in 2025 vanwege een grootschalige verbouwing.

Het Amsterdam Museum is een groot museum over Amsterdam van verleden tot heden. Ik vind dit één van de interessantste musea in Amsterdam en ook voor kinderen zijn er interessante dingen te zien zoals een oud poppenhuis van vroeger.

Kleine weeshuis amsterdam met kinderen
Kleine weeshuis amsterdam met kinderen

Maar wat het echt één van de leukste activiteiten voor kinderen in Amsterdam maakt, is de aparte ruimte “Het Kleine Weeshuis”. Bij de entree van het museum krijg je voor je kind een polsband. Hiermee kan je de deur open maken en kies je het interactieve programma dat je wil volgen. Met onze dochter van 4 jaar gingen we op pad met Muus de muis. Kinderen vanaf 7 jaar gaan op pad met Jurriaan de weesjongen. Dit museum is leuk voor kinderen vanaf een jaar of 3 tot 12 jaar. 

Mevrouwtje had het spel al heel snel door. Terwijl we door een 17e-eeuws weeshuis met slaapzalen, leslokalen en keukens lopen, zoekt ze de rode plaatjes. Die zijn te activeren met de polsband en vervolgens wordt er een voor kinderen heel begrijpelijk verhaal verteld. Niet alleen leerzaam maar ook leuk met opdrachten zoals het schrijven met een veer en het melken van een koe. Vol enthousiasme vertelt ze me elke keer wat ze mag doen. In dit museum mag je overal aanzitten “mag ik echt in bed gaan liggen mama?”. Ze klapt in haar handjes van enthousiasme wanneer een opdracht goed is uitgevoerd. We komen verschillende dieren tegen en zijn op zoek naar Muus de muis. Onder het aanrecht zit een geheime gang en samen met een ander leeftijdgenootje kan ze er geen genoeg van krijgen hier doorheen te rennen. “Hoe vaak mag ik nog mama”. Kortom dit is echt een hartstikke leuk museum voor jonge kinderen. 

Kleine weeshuis amsterdam met kinderen
Kleine weeshuis amsterdam met kinderen

De ruimtes zijn niet heel groot waardoor het kleine weeshuis snel erg druk wordt. Ga vroeg om in alle rust te kunnen rondkijken. Je hebt aan een uur voldoende. Een bezoek aan het kleine weeshuis is inbegrepen bij entree van het Amsterdam Museum, kinderen tot en met 4 jaar zijn gratis. 

Ripley’s Believe It or Not!

Oprichter en wereldreiziger Robert Ripley verzamelde tijdens zijn reizen allerlei bijzondere en bizarre verhalen en objecten die nu wereldwijd te zien zijn in de Ripley’s Believe It or Not! musea. Het museum heeft vijf verdiepingen en is verdeeld in verschillende thema’s.

We kijken echt onze ogen uit. Van gekrompen hoofden tot ’s werelds langste nagels van wel 9,5 meter lang krijgen we te zien. En leerzaam is het museum ook, bij elk object staat een bordje of kun je een video bekijken die je meer informatie geeft over het object. Ripley’s Believe It or Not! is ook een heel interactief museum. Je kunt allerlei dingen zelf uitproberen. We testen hoe hard we kunnen schreeuwen en proberen rechtop te blijven lopen terwijl alles om ons heen draait in de Vortex Tunnel, een echte space tunnel.

Ripley's believe it or not

Leonie bezocht met haar tieners. Onze tieners vonden Ripley’s Believe It or Not! een leuk en afwisselend museum, er is naast veel te zien ook veel te doen. Het museum is geschikt voor alle leeftijden hoewel sommige delen wat eng kunnen zijn voor kleinere kinderen, zoals bijvoorbeeld de “scary route”. Je kunt dan ook voor een alternatieve route kiezen. Trek voor je bezoek aan Ripley’s Believe It or Not! gerust 1,5 à 2 uur uit.

Ripley's believe it or not

Aan het einde van je bezoek kun je op de bovenste verdieping van het museum genieten van een hapje en drankje met mooi uitzicht over het Nationale Monument op de Dam.

Kinderen onder de 5 jaar hebben gratis toegang. Voor kinderen tussen 5 en 15 jaar zijn er speciale tarieven. Kijk op de website van Ripley’s Believe It or Not! voor de actuele prijzen en openingstijden.

Ripley's believe it or not

Grachtengordel

De grachtengordel is het deel van het centrum dat gebouwd werd voor de rijke Amsterdammers in de 18e eeuw. Hier heb je de mooiste grachtenpanden langs de  Singel, de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht. Er zijn verschillende kleinere musea waarvan wij het Grachtenhuis het leukste vinden voor gezinnen. 

Museum het Grachtenhuis 

Museum het Grachtenhuis is een leuk kleinschalig museum voor kinderen in Amsterdam. Een bezoek duurt ongeveer 45-60 minuten. Bij binnenkomst zal je een headset krijgen voor een audiotour die begint met een filmpje. Kinderen tot en met 5 jaar zijn gratis. 

Deze film over Amsterdam vertelt over het ontstaan en uitbreiding van de stad. Ook onze kleuter vond het interessant om te kijken. Af en toe waren er wel wat zwaardere stukjes zoals met silhouetten van mensen aan een galg, maar die leken haar niet op te vallen. In de vervolgruimtes leren we nog meer over Amsterdam, telkens met geluidseffecten en animaties. Na de eerste twee ruimtes kan je op eigen tempo verder door het museum gaan.

grachtenhuismuseum met kinderen
grachtenhuismuseum met kinderen

De leukste ruimte vond onze dochter toch wel die vol met grachtenpanden. In de huisjes is van alles te zien, terwijl op de grote schermen poppetjes een volgend pand de grond in stampen. Dat stampen is letterlijk want Amsterdam is natuurlijk gebouwd op palen. Ze doet vrolijk mee en stampt met haar voetjes in het zand. Wanneer in de volgende ruimte ook nog een enorm poppenhuis staat waar in elke kamer wat te zien is, is er maar een conclusie mogelijk. Het Grachtenhuis is echt de moeite om te bezoeken tijdens een dagje Amsterdam met gezin. 

grachtenhuismuseum met kinderen
grachtenhuismuseum met kinderen
grachtenhuismuseum met kinderen

Foam Fotografiemuseum

Het Foam fotografiemuseum geeft op hun website aan ook leuk te zijn met kinderen. De entree voor kinderen is gratis maar we betalen € 3,- voor het boekje Fotobaas (die je mag houden) en een kleurig fototoestel met verschilde plastic schermpjes (inleveren na afloop). 

In het boekje staan opdrachten die je kunt doen met camera. Kijk naar een wit oppervlak en dan door een blauw of geel plastic schijfje. Wat gebeurt er dan? Ik vond het nogal simpel allemaal maar mijn kleuterdochter vond het hartstikke leuk.  Dit geeft mij ook de tijd om op mijn gemak rond te kijken. Het boekje wordt aanbevolen voor kinderen van 4 t/m 10 jaar maar ik denk dat kinderen van 8 jaar het echt te simpel zullen vinden. Er staan ook opdrachten in die je meer leren over begrippen zoals compositie en perspectief. 

Het Foam Fotografiemuseum is niet heel groot en heeft veel wisselende tentoonstellingen. Ik kan je vertellen wat we mooi vonden maar grote kans dat er inmiddels wat anders hangt. Kijk dus van te voren op de website of er iets bijzit wat je aanspreekt. Niet elke expositie is even geschikt voor kinderen.  Heb je een kind met passie voor fotografie, tijdens de schoolvakanties worden er regelmatig workshops fotografen voor kinderen gegeven. Koop je kaartjes hier online.

kinderactiviteiten amsterdam foam
kinderactiviteiten amsterdam foam

Anna Frankhuis, Amsterdam

Het Anne Frankhuis is een van die musea in Nederland waar een tiener veel meer uit zal halen dan een jong kind. Zeker wanneer je tiener het dagboek van Anne Frank gelezen heeft. In dit ingetogen museum zie je de ruimtes waarin het gezin daadwerkelijk ondergedoken heeft gezeten. Stel je maar eens voor hoe het geweest moet zijn om hier met zoveel mensen op elkaar te wonen. Waarbij je overdag ook nog eens heel stil moest zijn uit angst om ontdekt te worden.

Tip: Het Anne Frankhuis is een van de drukstbezochte musea in Nederland. Je moet je kaartjes online ruim van te voren boeken. In het museum zelf mag je geen foto’s maken. Met een museumkaart is het museum gratis te bezoeken.

Anne frankhuis

Waterlooplein omgeving

Joods Historisch museum – Kindermuseum

Het Joods Historisch museum is een museum over de Joodse cultuur, geschiedenis en het geloof. Verspreid over meerdere gebouwen is er echt enorm veel te zien. 

Er is ook een Joods Historisch Kindermuseum direct naast de entree. Het fijne van een bezoek aan het Joods Historisch museum met kinderen is dat je zelf kunt kiezen wat je insteek is. Op een simpele manier wordt uitleg gegeven over onderwerpen als Kosher eten en Joodse feestdagen. Maar je kunt er ook lekker knutselen en zelf dingen maken. 

Het Joods Historisch Kindermuseum beslaat drie verdiepingen. Op de bovenste verdieping is de Fiep Westendorp tentoonstelling. Hier vind je bekende kinderboeken zoals Jip & Janneke en Puk van de Petteflet. Tijdens een druk weekend vol kinderactiveiten in Amsterdam was het echt even een rustpunt om hier filmpjes te kijken in het Fiep theater. Daarna hebben we samen nog veel plezier gehad met het bespelen van verschillende muziekinstrumenten.  Het Joods Historisch Kindermuseum is heel geschikt voor een ontspannen bezoekje met een kleuter maar je kunt hier ook genoeg diepgang vinden voor oudere kinderen. 

joods historisch museum kindermuseum
joods historisch museum kindermuseum

Oostelijke eilanden

Ben je op zoek naar het leukste museum in Amsterdam voor kinderen? Dan mag je Nemo en het Scheepvaartmuseum gelegen op de oostelijke eilanden niet missen. Hoewel er nog veel meer kindvriendelijke musea in Amsterdam zijn, hebben deze twee vind ik het meest te bieden voor alle leeftijden. Beide zijn een attractie in zichzelf waar je makkelijk een halve of zelf hele dag kunt doorbrengen. 

amsterdam met kind

Nemo Science museum 

Nemo is het grootste wetenschapsmuseum in Nederland. Met vijf verdiepingen vol opstellingen waar kinderen zelf wetenschap kunnen ervaren. Als een van de grote binnen activiteiten voor kinderen in Amsterdam is het het hele jaar door druk. Zeker in de weekenden en vakanties loont het om vroeg te gaan. Er is zo enorm veel te doen in Nemo dat het onmogelijk is om alles op te noemen. We zijn inmiddels meerdere keren in Nemo geweest met onze dochter en voor elke leeftijd is het leuk.

nemo amsterdam met kinderen
nemo amsterdam met kinderen

Vraag je je af vanaf welke leeftijd Nemo leuk is? Zelfs als klein peutertje had mevrouwtje hier al plezier. Als kleuter waren er meer dan genoeg opstellingen waar ze zelfstandig mee aan de slag kon. Niet alleen om te spelen maar ook om wat te leren zoals het effect van het bouwen van dijken. Kinderen in de basisschoolleeftijd kan je kennis laten maken met meer ingewikkelde wetenschappelijke kennis en voor tieners is er een eigen verdieping over o.a. voortplanting.

Ik kan me niet voorstellen dat er een kind is dat zich niet zal vermaken bij Nemo. Nemo is een van de duurste kinderactiviteiten in Amsterdam, kinderen tot en met 3 jaar zijn gratis en de Museumkaart is geldig. Een Museumkaart voor kids (€32.45) heb je er na twee bezoeken Nemo al uit. Of koop je kaartjes online hier.

nemo amsterdam met kinderen
nemo amsterdam met kinderen

​Scheepvaartmuseum

Bij binnenkomst in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam valt direct de ruimte op. Het museum zit in het monumentale ’s Lands Zeemagazijn uit 1656 en heeft meerdere vleugels. De vriendelijke dame bij de entree geeft ons een plattegrond en het advies te beginnen bij West. Dit is de leukste vleugel om te bezoeken met jonge kinderen. 

We starten met “het verhaal van de Walvis” en zien direct een enorme walvis. In simpele bewoordingen leren we meer over walvissen, de walvisjacht en het gebruik van bijvoorbeeld traan om lampen te laten branden. Hoewel onze dochter het wel interessant vind is er zoveel te zien en te doen dat ze snel afgeleid is. Tijdens een volgend bezoek wanneer ze een paar jaar ouder is wil ze wel meer leren over de walvis.

scheepvaartmuseum met kinderen
scheepvaartmuseum met kinderen

We gaan een verdieping hoger waar we het interactieve spel “Leven aan boord” kunnen spelen. Jammer genoeg is deze tentoonstelling in 2020 na jaren gesloten. Het scheepvaartmuseum in Amsterdam is hierdoor wat mij betreft een stukje minder kindvriendelijk geworden. Hoewel er nu wel een speurtocht te volgen is door het museum, alleen die is vrij simpel van opzet.

scheepvaartmuseum met kinderen

Er is altijd een tijdelijke tentoonstelling en soms is die wel heel leuk voor kinderen en soms niet. Toen wij er waren hebben we de tentoonstelling ‘Zie je in de Gouden Eeuw’ meegepakt een toffe interactieve tentoonstelling voor kinderen vanaf 10 jaar. Deze is er helaas niet meer, maar nu heb je de kindertentoonstelling Duiker Doris voor kinderen van 2 jaar en ouder. In de andere vleugels zijn meer klassieke tentoonstellingen met schilderijen en oude schepen maar de ruimte over de navigatie mag je niet missen. 

Buiten liggen meerdere schepen, waaronder de officiële koningssloep en de replica van een echt VOC-schip. Bij de laatste gaan we natuurlijk ook naar binnen om te zien hoe mensen hier aan boord vroegen leefden. Gelukkig is hier ook weer het een en ander te doen voor gezinnen. Op bepaalde tijdstippen kan je de VR experience ‘Dare to Discover’ bekijken. De adviesleeftijd hiervoor is vanaf 7 jaar.

scheepvaartmuseum met kinderen
scheepvaartmuseum met kinderen

Plantage kwartier

Hortus botanicus

De Hortus is een oude botanische tuin in Amsterdam. Bij binnenkomst kregen de Plantentoppers-plattegrond. Op deze plattegrond staan 15 recordhouders uit de plantenwereld en de bedoeling is dat je die met kinderen kunt opsporen. Tijdens ons bezoek in november lag de tuin er wat troosteloos bij.

We hadden meer plezier in één van de kassen waar een loopbrug over de bomen heen gaat. Ook de vlinderkas vond onze dochter leuk, al was ze wel teleurgesteld dat de vlinders niet zoals bijvoorbeeld in Luxemburg op haar hand kwamen zitten. Het is ook maar een kleine kas met een beperkt aantal vlindersoorten. 

Misschien zijn we omdat we veel reizen verwend maar ik vond de botanische tuinen in bijvoorbeeld Utrecht en Hamburg aantrekkelijker dan die in Amsterdam, zeker als je kijkt naar de entreeprijzen. De Hortus Botanicus is gratis voor kinderen tot en met 4 jaar.

hortus botanicus amsterdam
hortus botanicus amsterdam
hortus botanicus amsterdam

Verzetsmuseum Amsterdam

Het Verzetsmuseum in Amsterdam is een museum over de Tweede Wereldoorlog. Er is een speciale junior afdeling en hier is de adviesleeftijd 9 jaar. Vandaar ook dat ik het museum zonder mijn dochter bezocht. 

Ik was onder de indruk van de thema’s die werden aangesproken. Je beleeft het Juniormuseum door de ogen van vier personages, gebaseerd op echte mensen. Eva is Joods, Nelly’s ouders zijn NSB’er en ze is actief in de jeugdpartij, Jans ouders zitten in het verzet en Henk is een gewone jongen. Juist doordat de verhalen zo klein worden gemaakt leef je echt mee met de kinderen en krijg je een beeld van hoe het als kind in oorlogstijd geweest moet zijn. 

Micropia

Micropia is een museum op hetzelfde terrein als Artis. Je kunt een combinatieticket kopen of losse tickets voor beide attracties. In micropia is de museumjaarkaart ook geldig. 

Micopia gaat over de micro-organismen die in ons lichamen wonen, een onderwerp dat onze kleuter erg fascineert.  Want ze weet dat de slechte beestjes en de goede beestjes in haar buik vechten als ze ziek is. Maar wie zijn dan die beestjes die in je wonen. In Micropia krijg je hier antwoord op. Bij binnenkomst laat de bodyscanner zien hoeveel microben er in je lichaam leven. Verder worden er regelmatig presentaties gegeven en kan je door microscopen van alles zien. Tenzij je net als wij een nieuwsgierige kleuter hebt is het goed om te weten dat Micropia gericht is op kinderen vanaf 8 jaar. 

micropia amsterdam
micropia

Artis 

Artis is een kleine maar mooie dierentuin in hartje Amsterdam. Onze dochter is Burgers’ Zoo gewend en daarbij vergeleken is Artis natuurlijk echt wel echt van een andere categorie. 

Artis, de oudste dierentuin van Nederland,  is een prima plek om een paar uur door te brengen op je gemak. Zeker wanneer het zonnetje schijnt. Behalve dat je de dieren kunt bekijken loop je ook door een mooi oud park. Kijk ook eens goed rond, wat van een afstandje op bloemen lijkt zijn eigenlijk bekende en onbekende groentes. Artis groeit deze om te ontdekken wat de dieren lekker vinden. Het is ook een eerbetoon aan de periode in de Tweede Wereldoorlog toen Artis niet alleen de dieren in leven wist te houden maar ook ruim honderd Joodse onderduikers. Koop je kaartje voor Artis online met korting. 

artis amsterdam
artis amsterdam

Museumkwartier

Het Museumkwartier wordt zo genoemd omdat hier drie van de belangrijkste musea in Amsterdam liggen, het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum.  In de winter kan je schaatsen op de schaatsbaan. 

Museumkwartier

Rondvaart Amsterdam met Blue Boot

Het Museumkwartier is ook het startpunt van een rondvaartboot door de Amsterdamse grachten. Wij kozen voor de Blue Boat Company omdat die kindvriendelijke rondvaarten hebben. Zo is er Sjonnie, een stoere Amsterdamse stadsmuis die je kind omtovert tot een zoetwaterpiraat. We krijgen een boekje mee en enkele attributen. Onze dochter is helemaal blij met haar ooglapje “nu ben ik ook een echte piraat” en haar verrekijker.

rondvaart amsterdam kinderen
rondvaart amsterdam kinderen

Ondertussen zijn we vertrokken voor de 75 minuten durende boottocht en ik zet voor haar het kinderkanaal op met het verhaal en de opdrachten die bij dit zoetwaterpiratenavontuur duurt. In eerste instantie doet ze heel enthousiast mee. Het verhaal valt af en toe stil om dan later op een passend punt in de route weer verder te gaan. “Mama, ze zeggen niks”, ze snapt dit niet helemaal en even later zit ze zo lekker rond te kijken en te tekenen dat we de koptelefoon maar even aflaten. 

We hebben niet echt geluk met het weer maar zodra het donker begint te worden gaan de lichtjes aan en Amsterdam fonkelt ons tegemoet. Zo’n rondvaart door de grachten is toch echt wel een must-do tijdens een weekendje Amsterdam met kinderen. 

rondvaart amsterdam kinderen
rondvaart amsterdam kinderen

Koop je kaartjes van te voren online. Ben je tijdens Amsterdam lights in de stad mis dan ook niet de speciale kindercruise tijdens Amsterdam lights.

Rijksmuseum met kinderen

Het Rijksmuseum in Amsterdam is misschien wel het meest bekende museum van de stad. Toch zullen niet alle ouders wanneer ze denken aan een museum om te bezoeken in Amsterdam met kinderen bij het Rijksmuseum uitkomen. Nemo of het Scheepvaartmuseum zijn dan  logischere keuzes voor een dagje Amsterdam met kind. Maar heb je meer tijd, sla dan het Rijksmuseum met kinderen niet over er worden hier namelijk speciale kinderrondeleidingen gegeven. 

De familierondleidingen in het Rijksmuseum worden vaak gegeven op woensdagmiddag en zaterdag en zitten snel vol dus. Reserveren is echt noodzakelijk. Een andere optie is om met een familiegids zelf door het museum te gaan. Er zijn vier verschillende gidsen te koop (a € 10,- per stuk) en door middel van spelletjes en verhalen ga je dan in 45min door een deel van het museum. Leuk voor kinderen vanaf 8 jaar.

Met kinderen vanaf 7 jaar kan je ook nog een interactief spel spelen in het museum. Dit speel je op je telefoon of iPad (te leen in het museum) en kost €2,50 per deelnemer. Tijdens de schoolvakanties worden er vaak ook workshops georganiseerd waarbij je zelf kust kunt maken. Een overzicht van alle activiteiten voor kinderen in het Rijksmuseum kan je hier vinden. Heb je kinderen in de juiste leeftijd dan is het Rijksmuseum misschien wel onverwacht een van de leukste kinderuitjes in Amsterdam die je met het gezin onderneemt. 

Ook zonder rondleiding is het museum interessant. Zo maakte mijn kleuter zelf hele verhalen bij de “ridders” op de schilderijen. 

Kinderen tot en met 18 jaar kunnen gratis naar het Rijksmuseum maar je betaalt wel voor alle extra opties. Het museum is ook gratis met een Museumkaart. Volwassene kaarten koop je hier van te voren online, voordeel is dat je dan niet lang in de rij hoeft te staan. 

rijksmuseum met kids
Rijksmuseum met kids

Stedelijk Museum

Jammer genoeg waren tijdens ons bezoek grote delen van het Stedelijk gesloten omdat er net gewisseld werd van collectie. Toch vonden we wat wel open was heel toegankelijk voor kinderen. Moderne kunst doet een beroep op je fantasie, wat de meeste kinderen aan zal spreken.

Normaal gesproken kan je in het Stedelijk een speurtocht doen voor kinderen. Ook ben je elke zondagmiddag welkom voor een workshop door kunstenaars. Je moet wel even reserveren van te voren. 

stedelijk amsterdam
stedelijk amsterdam

Van Gogh Museum

Het van Gogh museum in Amsterdam is één van de populairste musea in Nederland, vooral bij buitenlandse toeristen. Dit museum doet heel veel om kindvriendelijk te zijn, zo zijn er schildersworkshop waar ouders heel enthousiast over zijn. Deze zijn gericht op kinderen van 6 t/m12 jaar en in het weekend, vakanties of woensdagmiddag. Er zijn ook dagelijkse kinderrondleidingen maar hiervoor betaal je € 95,- per groep. Er is ook een audiotour voor kinderen die gratis is voor kinderen tot 12 jaar als de ouders een audiotour huren (€ 5,-). Deze tour was eind 2017 een aantal weken niet beschikbaar en de rondleiding vonden we te duur.

Zonder een speciaal kinderprogramma vond ik het van Gogh museum geen bezoek waard. Het is echt belachelijk druk en kunt nergens rustig rond kijken. Je mag geen foto’s maken, alleen van een paar replica’s. De schilderijen van van Gogh zijn natuurlijk wereldberoemd maar ze maken mij niet blij. Ik snap niet hoe je het voor elkaar krijgt om zelfs zonnebloemen op een verdrietige manier te schilderen. Veelzeggend is misschien dat ik een schilderij zag hangen in een ooghoek en dacht “eindelijk wat moois”. Dichterbij gekomen bleek dit een schilderij van Gauguin te zijn dat hij cadeau heeft gedaan aan van Gogh. 

van gogh museum amsterdam
van gogh museum amsterdam

Moco museum 

Moco is een afkorting voor “MOdern & COntemporary” en dat is de soort kunst die je er vindt. Dit is een brede stroming binnen de kunst en aangezien het museum werkt met tijdelijke exposities en wisselende werken van de wat zij noemen “Moco Masters” zoals Andy Warhol, Dali en Keith Haring, is de kunst die je er kunt bekijken heel wisselend. Het is hoe dan ook kunst die zelfs voor kleine kinderen al toegankelijk is. Er zijn veel herkenbare figuren en vormen en veel kleur. En humor in de kunstwerken lijkt een rode draad te zijn.

moco museum amsterdam

Blogger Elke bezocht het Moco Museum met haar peuter. Hij vond veel kunstwerken grappig zoals de kamer gevuld met paarse ballen van Arsham (dit was ook de favoriet van onze baby!), de bank gemaakt van Snoopy knuffels van KAWS of de abstracte glitter Mickey Mouse van Damien Hirst. Ook was onze peuter heel vaak verbaasd, zoals bij de mevrouw die letterlijk achter het behang is geplakt door Arsham (“Wat doet die mevrouw nou?!”).

moco museum amsterdam

Hoewel de kunst in het Moco Museum wisselt, blijft het decor natuurlijk hetzelfde: een prachtige oude villa die omgebouwd is tot museum. Het huis heeft sfeervolle kleine expositieruimtes en elementen zoals glas-in-lood ramen in het trappenhuis. Dit maakt het meteen ook niet toegankelijk voor wandelwagens want er is geen lift. Op een aantal logistiek drukbezochte punten en bij populaire plekken wordt het door de afmetingen van het gebouw al snel druk.

Het rustigste moment om het Moco Museum met je gezin te bezoeken is waarschijnlijk aan het begin van de dag, vlak na de opening. Koop vooraf alvast de entreekaarten online zodat je kunt profiteren van zowel een korting als het passeren van de wachtrij voor de kassa! En extra leuk voor gezinnen: de entree is gratis voor kinderen tot 10 jaar! Bij het kopen van een online ticket reserveer je ook direct een tijd van aankomst.

moco museum amsterdam

De Pijp

RTXP Experience

Bij de Art Experience om de hoek van bekende musea zoals het Rijksmuseum heb je heel veel bekende schilderijen bij elkaar. Geen originele schildrijen maar goed gelukte replica’s van bijvoorbeeld van Gogh’s Zonnebloemen, Vermeer’s Meisje met de parel en Botticelli’s Geboorte van Venus. Waar je kind in andere kustmusea altijd moet uitkijken, kan je hier heel dichtbij de schilderijen komen. Zo kan je pas echt zien hoe deze gemaakt zijn.

Art Experience

Bij een aantal schilderijen is er via je telefoon extra informatie te beluisteren. Dit gaat op een hele laagdrempelige manier en er worden verschillende opvallende dingen besproken die je anders niet geweten zou hebben. Waar veel van de musea in Amsterdam groot en druk zijn, kan je hier in alle rust in een uur of wat langer verschillende werken bekijken. Voor veel gezinnen wel zo fijn, maar het hangt er natuurlijk wel vanaf hoeveel waarde je hecht aan het zien van het origineel en of je kind überhaupt interesse heeft in schilderkunst.

Extra instagrammable is de kamer waarbij je als het ware zelf een schildrij van Monet in stapt. Verder is er voor jonge kinderen nog een zoektocht te doen door het museum. Dichtbij de grond zijn allemaal verschillende grappige figuren te vinden.

Art Experience

Oosterparkbuurt

Wereldmuseum

Het Wereldmuseum(voorheen Tropenmuseum) in Amsterdam is gevestigd in een prachtig oud pand. In het gebouw zit zowel het Wereldmuseum, het Wereldmuseum Junior en restaurant de Tropen. Jammer genoeg is het Wereldmuseum Junior alleen te bezoeken met reservering vooraf en dan ook nog alleen in de weekenden en tijdens de vakanties. 

tropenmuseum amsterdam
tropenmuseum amsterdam

Kom je net als ons tijdens een doordeweekse dag dan is alleen het reguliere museum open maar hier is ook genoeg te doen voor kinderen. “Zullen we naar de muziek gaan” vraag ik aan mijn dochter. Niet veel later staat ze te swingen en te dansen. “Kijk je wel mama, hoe goed ik rondjes kan draaien”. Er staan allemaal Afrikaanse instrumenten en die kan je via een handige opstelling bespelen. Er is plek voor meerdere mensen en wanneer er nog wat kindjes bijkomen zijn we een echt orkest. 

Op de informatieborden is meer te lezen over Afrikaanse muziek van vroeger tot heden. Zelfs Reggaeton-artiesten komen in de filmpjes aan het woord.

tropenmuseum amsterdam

We gaan een verdieping hoger waar de Afrikaanse kunst, houtsnijwerk en maskers de aandacht vragen. In het museum zijn naast de vaste tentoonstelling ook diverse tijdelijke tentoonstellingen zoals body art. Hier moet mijn dochter erg lachen om de mensen met hoorntjes en andere versieringen. De tentoonstelling over slavernij slaan we even over maar kan je met oudere kinderen wel prima bezoeken. We kunnen niet weg gaan zonder nog een tweede keer langs de muziek te lopen. 

tropenmuseum amsterdam

Amsterdam Zuid en Oost

The Upside Down Amsterdam

Tegenover de RAI vind je de Instagram attractie The Upside Down Amsterdam, opgericht door influencer Anna Nooshin. Dé place to be voor tieners waar ze de tofste foto’s, videos en Tik Tok’s kunnen maken om te posten op social media.

The upside down

Bij binnenkomst stoppen we onze jas en spullen in een (gratis) kluisje. Er worden foto’s van ons gezin gemaakt die worden samengesteld tot een GIF-je en wordt verstuurd naar onze mailbox. Super leuk om te posten op Instagram. We starten de route door dit interactieve museum. The Upside Down Amsterdam heeft maar liefst een oppervlakte van 1.500 m2 en 25 verschillende kamers en decors. Je loopt van kamer naar kamer, elk weer met een ander thema en met andere achtergronden. Je mag hier alles aanraken, uitproberen en de leukste foto’s en video’s maken.

The upside down

Maak een sprong op de trampoline, neem een duik in het enorme ballenbad, knuffel met een grote teddybeer of neem plaats in je eigen privéjet. In sommige kamers staat alles letterlijk upside down. Het was soms even puzzelen hoe je de leukste foto maakt maar je kunt inspiratie opdoen door het scannen van de QR code aan de muur. In een aantal kamers hangen fotocamera’s waarmee je foto’s van jezelf kunt laten maken. Door het scannen van de barcode van je toegangsbewijs worden de foto’s voor je bewaard en na je bezoek gratis naar je mailbox gestuurd of je kunt deze (tegen betaling) laten uitprinten.

The upside down

Na ongeveer twee uurtjes foto’s en video’s maken zat ons bezoek erop. Wat een leuke ervaring!

Iets eten of drinken voor of na je bezoek kan in het bijbehorende The Upside Down Café.

The Upside Down Amsterdam is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Kom je met de auto dan kun je (betaald) parkeren in de parkeergarage onder het gebouw. Wissel je parkeerticket in bij de kassa en krijg 15% korting op de parkeerkosten.

Kinderen t/m 2 jaar hebben gratis toegang. Voor kinderen van 3 t/m 12 jaar is er een speciaal kindertarief. Kijk voor actuele prijzen en openingstijden op de website van The Upside Down Amsterdam.

The upside down

Amsterdam Arena

We zijn hier nog niet zelf geweest met onze dochter maar het bijwonen van een wedstrijd in de Amsterdam Arena is een echte belevenis. Zeker voor kinderen met een voetbalhart moet dit een geweldig uitje zijn.

Amsterdam arena

Overnachten met kinderen in Amsterdam

Op zoek naar een hotel in Amsterdam met kinderen? Er is zoveel keuze dat het lastig is om de juiste optie te vinden. De beste hotels met familiekamer in Amsterdam zitten het hele jaar door in de weekenden en tijdens de schoolvakanties vol. Het is dan ook slim om wanneer je wil overnachten in Amsterdam met kinderen tijdig te boeken. Prijzen in het najaar en de winter zijn lager dan in de zomer en het voorjaar. Omdat er in Amsterdam zoveel binnenactiviteiten zijn, is het helemaal geen gek idee om juist in het najaar naar Amsterdam de gaan. 

Hostel Amsterdam met kind

Goedkoop overnachten in Amsterdam met kinderen is mogelijk als je kiest voor een hostel. Zelfs dan is goedkoop nog een relatief begrip. Wij sliepen o.a. bij Stayokay Zeeburg, een net en schoon hostel met vriendelijk personeel. In de lobby staan zelfs kinderboeken om voor te lezen. De kamers zijn ruim en je merkt eigenlijk alleen dat je in een hostel verblijft omdat de douche basic is. Er is ook een Stayokay Vondelpark welke geschikt is voor gezinnen. ClickNoord aan de overkant van het IJ is ook een leuke optie als je een hostel in Amsterdam zoekt met familiekamer. 

Waar ik in veel andere steden Airbnb zou aanraden om goedkoop te overnachten is dit in Amsterdam lastiger en de kwaliteit/impact dubieuzer. Door de regels van de overheid mogen huizen maar een beperkte periode per jaar verhuurd worden. 

stayokay amsterdam
stayokay amsterdam

Kindvriendelijk hotel Amsterdam 

Wil je overnachten in Amsterdam met kinderen en is het budget niet zo belangrijk dan zijn er fantastische opties. Het Kimpton De Witt Amsterdam is bijvoorbeeld een luxe hotel op maar 300m van het centraal station met sfeervolle familiekamers. Of probeer het driessterren hotel Sebastians dat van gezinnen maar liefst een 9,7 krijgt. 

Slapen op Schiphol

Een alternatief overnachten met kinderen in Amsterdam is een hotel bij Schiphol. Wij hebben dit meerdere keren gedaan. Een dagje Amsterdam en dan de volgende dag op vakantie. Dit kan ook nog eens heel goedkoop uitpakken omdat er veel hotels zijn bij Schiphol waar gratis kunt parken. Voor een totaal overzicht lees ons blogs met hotels met familiekamer bij Schiphol. Of boek direct onze favoriet: het Ibis hotel bij Schiphol. Lees hier de blog kindvriendelijk hotels Amsterdam, van hostel tot luxe met familiekamer.

ibis schiphol

Gratis kinderactiviteiten Amsterdam

Veel ouders zijn op zoek naar gratis kinderactiviteiten in Amsterdam. Die zijn er natuurlijk ook wel maar persoonlijk zou ik het zonde vinden om met kinderen naar Amsterdam te gaan en dan geen een van de gave musea te bezoeken.

Heb je nog geen Museumkaart dan is dit misschien wel het moment om deze aan te schaffen. Een volwassenen kaart kost 64,95 (maar als je automatisch verlengt krijg je extra korting) en en de kids en de jongerenkaart kosten € 32,45. Ga tijdens je bezoek aan Amsterdam met kind naar Nemo (€17,50), het Scheepvaartmuseum (€8,50) , het Amsterdam museum (€6,50) en het Grachtenhuis (€7,50) dan heb je kaart er al uit en zijn alle musea waar je de rest van het jaar naar toe gaat gratis. 

Toch nog op zoek naar gratis kinderactiviteiten in Amsterdam, dan mag je de parken niet missen. Het Vondelpark maar ook het Westerpark zijn heerlijke om lekker te spelen. In de zomer kan je zwemmen in Amsterdam bij de zwemvijver in het Amsterdamse Bos. Ook fijn, er zijn hier twee speelbaden voor peuters en kleuters. Zoek je peuteractiviteiten in Amsterdam dan mag je de kinderboerderij hier ook niet missen. 

Ook leuk en gratis is de Bibliotheek Amsterdam. Er is hier niet alleen een enorme hoeveelheid boeken maar ook een mooi uitzicht. 

Je kunt ook een van de verschillende pontjes nemen over het IJ. Bijvoorbeeld die naar Filmhuis Heyena waar op woensdagmiddag kinderfilms draaien (niet gratis).

gratis kinderactiviteiten amsterdam

Reisgids of doe-boek Amsterdam met kids 

In dit blog over Amsterdam met kinderen heb ik zoveel mogelijk tips opgenomen. Allemaal op basis van eigen ervaringen. Maar er is nog meer de toen in onze hoofdstad. Bijvoorbeeld in Amsterdam-Noord of Amsterdam-West. Bovendien kunnen wij nooit alle restaurantjes zelf uittesten. Bovendien zijn er ook hele leuke kinderleesboeken over Amsterdam die een leuke voorbereiding zijn op dagje uit. 

Eten met kinderen in Amsterdam

Ben je op zoek naar een leuk restaurant in Amsterdam om met je kinderen te gaan eten. We geven je een aantal suggesties. Deze lijst is verre van compleet dus heb je suggesties laat het weten. Wanneer je lekker wil eten in Amsterdam met kinderen en veel musea bezoekt dan kan je hier ook prima eten. Het Wereldmuseum heeft een sfeervol restaurant. Bij Nemo zijn zelfs meerdere kidsrestaurants beneden en boven. Ook de meeste andere musea hebben een restaurant of café waar kinderen welkom zijn. 

Pannenkoeken eten in Amsterdam

Wil je pannenkoeken eten in Amsterdam? Wij kregen meerdere suggesties zoals Mook Pancakes. De originele pannenkoeken hier zullen alleen niet in de smaak vallen bij alle kinderen. Een andere opties is Pancakes met meerdere vestingen in de binnenstad. Er is een uitgebreide kaart met zowel traditionele als originele pannenkoeken. 

Wij aten bij de Happy Pig Pancake, een klein shopje vlakbij het Amsterdam museum dat erg goede reviews krijgt op Tripadvisor. Wat leuk is voor kinderen is dat ze op de muur kunnen tekenen. De pannenkoeken smaakte prima maar nou ook weer niet zo bijzonder dat ik de term “beste pannenkoeken van Amsterdam” zou gebruiken.

pannenkoeken amsterdam
pannenkoeken amsterdam
pannenkoeken amsterdam

The Corner Bakery

Zijn jullie echt zoetekauwen en zoek je ook een leuk tentje om wat te drinken en te eten in Amsterdam met kinderen? The Corner Bakery is echt een aanrader. De milkshake was voortreffelijk en ziet er fantastisch uit. Het personeel is ook zeer kindvriendelijk.

Ben je een weekendje Amsterdam met kinderen aan het plannen? Wij waarderen het zeer als je voor het boeken van je hotel of kopen van de laatste benodigdheden gebruikt maakt van één van onze favoriete websites zoals booking.com voor een kindvriendelijk hotel in Amsterdam. Zonder extra kosten voor jou krijgen wij een kleine commissie. Alleen zo kan deze site blijven bestaan en we gratis nuttige informatie zoals dit blog met jou delen. 

We bezochten Amsterdam op eigen gelegenheid en het grootste deel van de activiteiten, overnachtingen en maaltijden hebben we zelf betaald. We waren te gast bij Blue Boat, Stayokay, Thisisholland en de A’dam lookout. Dit blog verscheen in 2017 en is daarna regelmatig geüpdatet met nieuwe tips, voor het laatst in 2022

1 gedachte over “Amsterdam met kinderen, de meest complete gids met de leukste kinderactiviteiten in Amsterdam”

  1. Museum NXT is inderdaad een aanrader! En de Nieuwe Kerk en de andere grote bekende trekpleisters waar mensen van over de hele wereld op af komen zoals het rijksmuseum en het van gogh zijn natuurlijk altijd een hit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top