Home / Voorbereiding / Tips / Tips: wandelen met baby in de bergen

Tips: wandelen met baby in de bergen

Wandelen met een baby in de bergen. Jazeker, het kan. Ook met een kleine kan je prima op pad, of je nou een fanatieke bergwandelaar bent die graag op wandelvakantie met baby wil gaan of zoals wij toeristen die een halve dag leuk genoeg vinden. Wij hebben een aantal van onze eigen ervaringen gecombineerd met die van enkele experts om je tips te geven voordat je vertrekt.

Wandelen met baby in de bergen

De route uitstippelen

Een van de belangrijkste dingen om over na te denken is welke route je wil nemen. Ga je gelijk voor een meerdaagse tocht of liever een paar uurtjes wandelen. Heb je een goede kaart of GPS? of weet je zeker dat  je kunt vertrouwen op bordjes langs de route?

Wandelen met baby in de bergen

Blijf zeker de eerste paar keer dat je gaat wandelen met baby ruim binnen je eigen comfort zone. Zo zou ik een via ferrata echt niet zien zitten met een baby maar er zijn ook ouders die dat zonder problemen doen. Zelfs als je het idee hebt een goede route gekozen te hebben kan je nog tegen onverwachte problemen aanlopen. Zo maakten wij diverse wandelingen in de Franse Alpen en was op één van de routes een deel van het pad nog besneeuwd waardoor we een enorm steile berghelling moesten afdalen, geen pretje met onze dochter op mijn rug.

Wandelen met baby in de bergen

Welke baby drager

We gaan er vanuit dat je baby nog niet of nog niet ver kan lopen, dit betekent dus: dragen. Wij hebben zelf een Ergobaby carrier en deze voldoet prima voor kortere wandelingen tot maximaal een halve dag. Wandelaars die de voorkeur geven aan langere of zelfs meerdaagse wandeltochten kiezen echter voor babydragers met een metalen frame. Deze geven meer steun en comfort aan jou en je kindje. Daarnaast zit er ook een luifel bij waardoor je baby uit de zon en regen zit.

Eten, drinken en gezondheid

Je wilt natuurlijk hoogteziekte voorkomen bij jezelf en je baby. Voor kinderen worden lagere hoogtes geadviseerd dan voor volwassenen. Nou zijn wij geen medische experts en gaan er op internet heel wat cijfers rond maar tot 2000 meter zit je aan de veilige kant. Lees ook ons blog over hoogteziekte bij kinderen.

Kleed je baby warm genoeg aan. Neem een goede zonnebrand en anti-muggen spray mee en zorg dat je kindje voldoende vocht binnen krijgt. Lees ook onze algemene tips: gezond op reis met baby.

Verder neem je een setje reservekleding mee, niks zo vervelend als een ongelukje dat je niet kunt verschonen. Luiers en afsluitbare zakjes om de vieze luiers weer in af te voeren uit het gebied. Een thermosfles met heet water is handig om een warm flesje te maken en daarnaast fruit en wat ander eten afhankelijk van de leeftijd van je baby.

Wandelen met baby in de bergen

Vakantie ideeën: bergwandelingen met baby

Over het algemeen zijn de West-Europese bergen het meest geschikt om te wandelen met een baby. Routes zijn goed aangegeven, faciliteiten prima in orde en in noodgevallen ben je telefonisch nog steeds goed bereikbaar.

Eigenlijk zijn er in alle bekende Europese berggebieden mogelijkheden genoeg. Denk aan de Dolomieten, de Franse Alpen of de Pyreneeën. Wil je wandelen combineren met zon, dan zou je Tenerife of de Peloponnese kunnen overwegen. Eén van onze lezers maakte een kampeerhuttentocht door Noorwegen en Manouk geeft je tips voor een wandelvakantie met baby in Noorwegen.

Buiten Europa heb je ook veel mooie wandelgebieden. De wandelroutes in Nepal zijn door de hoogte en slechtere faciliteiten minder geschikt om te wandelen met een baby. Ook de Andes is niet ideaal. Wil je toch een alternatief buiten Europa dan zou je aan Nieuw-Zeeland kunnen denken waar veel mooie kortere en langere wandelroutes zijn.

Wandelen met baby in de bergen

Wat is de langste/mooiste bergwandeling die je met jouw baby hebt gemaakt?

6 gedachten over “Tips: wandelen met baby in de bergen”

  1. Samos, Griekenland, een route van Ag. Konstantinos, via Manolates en Vourliotes terug naar Kokkari. Door de nachtegalenvallei, met wijnvelden, bossen, droge rotspartijen, langs pietepeuterig kleine dorpjes met smalle straatjes tot in the middle of nowhere. Onze oudste was toen 10 maanden en die deed het fantastisch. De wandeling was schitterend. 17 kilometer. Knul in de draagzak en die hoorden we niet. Kijk nu al uit naar komende zomer, waarin we met onze twee kinderen heerlijk gaan wandelen in Oostenrijk. 🙂

  2. Ik hoor vaak “negatieve” verhalen over wandelen met babies en/of kinderen maar als je in de bergen om je heen kijkt, zie je vaak dat de locals hun kids al van jongs af aan meenemen. Vooral lekker doen dus!

  3. Wat een mooie avontuurlijke foto’s 🙂

    Geen kind-plannen hier, maar ik stel mij best voor dat als er kinderen komen ik gewoon blijf doorwandelen in de bergen. Flexibeler zijn is wel nodig, maar je bent een mooi voorbeeld!

  4. Wij hebben dat ook veel in de Franse Alpen gedaan. Zelfs met Bugaboo en buggy in de stoeltjeslift, en van een heel ruig pad (waar geen pad te zien was) met de Bugaboo naar beneden…
    Met een buik- (of beter) rugdrager is het veel makkelijker inderdaad. Bij Lindarets was leuk, daar heb je een geitendorpje. En heerlijke alpenweides vlakbij (met minispeeltuintje) om daarna lekker bij te komen en te spelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top