Home / Nederland / Zuid-Holland / De leukste tips voor een weekendje Delft met kinderen

De leukste tips voor een weekendje Delft met kinderen

We gingen een weekendje op pad in eigen land. Er  is genoeg te doen in Delft met kinderen zoals het Science Centre, beklimming van de kerktoren en de kinderboerderij Delftse Hout.

delft met kinderen
We combineerden dit mooie oude centrum met verschillende activiteiten en bezienswaardigheden speciaal voor kinderen. Zo hadden we allemaal een leuk weekend. Onze tips voor Delft met kinderen.

Science Centre

Het Science Centre is wat ons betreft het leukste museum in Delft voor kinderen. Verbonden aan de TU Delft is het een heel erg praktisch en hands-on museum en dan ook logisch om te bezoeken tijdens een weekendje weg met kinderen.

Let op de tentoonstelling is langdurig gesloten

Binnenkomend in het museum (Science Center) word je welkom geheten door een rijdende robot. Hij laat een paar plekken zien en leidt je het museum in. Binnenin vind je een aantal tentoonstellingen. Er lopen studenten rond, die je verder helpen. Als leek zal het je niet opvallen, maar als echte techneut vond Marcel wel dat veel van de apparaten lichtelijk gedateerd zijn. Sommige hebben soms een beetje kruipolie nodig of zijn ingehaald door de technologie die op de TU Delft wordt ontwikkeld. Aanraders zijn onder andere het ballenvangen en de aardbevingvloer, waarbij je een toren kunt bouwen en later een aardbeving kunt loslaten op je toren. Dit zijn toch wel erg bijzondere opstellingen, waar je normaal niet mee mag spelen. Onze peuterdochter vond een aantal dingen zeker interessant maar eigenlijk is dit museum het leukst voor kinderen die wat ouder zijn. De toegangsprijs is niet te hoog, dus een bezoek moet zeker op je to-do-list staan.

Science Centre

Botanische tuin

Naast het Science Museum ligt de botanische tuin. Heb je een Museumjaarkaart dan is deze gratis te bezoeken. Natuurlijk zijn er heel veel planten en bloemen. Deels buiten maar ook voor een deel in een verwarmde kas. Leuk voor kinderen is het blotevoetenpad en het biobased speelhuis.

Botanische tuin

Kerken in Delft

Wanneer je denkt aan een leuk uitje met kinderen is een kerk niet direct de meest logische keuze. De kerken in Delft hebben veel details  en een aansprekende geschiedenis waardoor je ze ook makkelijk interessant maakt voor kinderen. De kerken zijn op zondag alleen open voor de dienst dus ga je een weekendje naar Delft plan de kerken dan op zaterdag.

Oude Kerk

De Oude kerk is zoals de naam als zegt de oudste kerk van Delft. Gebouwd in 1246 is het een relatief sobere kerk. Van buiten valt de scheve toren op. Binnen wordt alle aandacht getrokken door de kleurrijke en interessante gebrandschilderde ramen. Onze dochter ging uit zichzelf alle dieren opnoemen die ze zag, een varken hier, een paardje daar. Ook de vloeren verdienen een extra blik. De grafstenen hebben veel details. Kleine kindjes, veel skeletten en hele huishoudelijke scenes zijn er te zien. Praalgraven die zich in de kerk bevinden zijn onder andere Maarten Tromp en Piet Hein. Van de meeste graven ontbreken de namen, de Fransen hebben deze tijdens de bezetting in de 18e eeuw weggekrast.

Oude Kerk delft
Oude Kerk delft

Nieuwe Kerk

De Nieuwe kerk uit 1396 is niet al lang niet meer nieuw. Deze kerk heeft een interessante geschiedenis, Hier is het praalgraf van Willem van Oranje. Uitgevoerd in marmer is het een opvallend bouwwerk. In de kerk worden de leden van het koninklijk huis begraven. Een mooie plek voor een geschiedenislesje.

De toren van de Nieuwe Kerk is 108,75 meter en kan je beklimmen voor een weids uitzicht over de stad. “Is zij mee naar boven geweest?”, reactie van de suppoost toen we beneden kwamen. “Kinderen meenemen naar de top is ten strengste verboden”. Oeps…. Geen bordje gezien, maar dus alleen toegestaan voor kinderen vanaf zes jaar.

Nieuwe Kerk delft
Nieuwe Kerk delft

Maria van Jessekerk

De Maria van Jessekerk is een stuk nieuwer dan de andere twee en heeft van binnen een heel andere uitstraling. De Katholieke kerk heeft veel kleuren en versieringen. Wij liepen binnen toen er net een muziek uitvoering plaats vond wat geheel extra sfeervol maakte.

Maria van Jessekerk

Museum Prinsenhof

Het museum Prinsenhof is gehuisvest in het voormalig  Hof van Willem van Oranje. Je kunt zelf nog de kogelgaten zien waar hij werd neergeschoten. Wederom een mooie plek dus voor een praktische geschiedenisles. Het museum helpt je hierbij met de zogenaamde familiespeurWIJZER waarbij je als familie opdrachten moet oplossen in het museum. Je komt langs de collectie die deels gaat over Willem van Oranje, over de stad Delft en over het beroemde Delftsblauw aardewerk.

Er zijn niet alleen voorwerpen om naar te kijken maar ook regelmatig interactieve stukjes. Zo vonden wij het spel erg leuk waarbij je Delftsblauw aardewerk op waarde moest schatten. Oeps, gooi ik daar zo maar een 30.000 euro bord in scherven.

Voor onze peuter dochter duurde het bezoek aan de Prinsenhof allemaal wat te lang, ook vanwege haar korte slaapje, maar gelukkig is er ook nog een aparte ruimte waar kinderen kunnen tekenen, verkleden en een filmpje kijken. Zo konden we los van elkaar nog even verder kijken.

Museum Prinsenhof

Natuurgebied de Delftse Hout met kinderboerderij en waterspeeltuin

De Delftse Hout is toch wel erg mooi: op slechts 15 minuten wandelen vanaf het centrum van Delft ligt een ruig natuurgebied met bos, een recreatieplas, een waterspeeltuin, een kinderboerderij en een polderlandschap. Toen Marcel hier een hardlooprondje maakte om 7:15u op zondagochtend kwam hij een ooievaar, 2 reigers op het pad, 5 fazanten, kwartels, buizerds en allerlei ganzen en eenden tegen.

De kinderboerderij heeft een kamer met daarin knuffelcavia’s en muizen. Er zijn ook kippenstallen, een varkensstal en een immense buitenwei. In deze wei mag je gewoon lopen om de ezels te aaien. Je mag ook de geitjes knuffelen, die erg gewend zijn aan mensen.

Naast de kinderboerderij is een grote waterspeeltuin, die wij helaas niet konden bezoeken, omdat de speeltuin pas na 1 april open is.

Natuurgebied de Delftse Hout

Praktische tips

Delft is goed bereikbaar met de auto. Gratis parkeren kan bij de IKEA, waarna het nog 10 minuten lopen is naar de binnenstad. Begin 2015 werd het nieuwe Centraal Station geopend en Delft is nu ook weer goed bereikbaar met de trein.

Natuurlijk is het ook mogelijk om een dagje Delft te doen maar wij hebben echt het hele weekend vermaakt. Zeker omdat het oude centrum van Delft zich heel goed leent om lekker rond te wandelen, even een ijsje halen en de leuke winkeltjes in. In het donker is het misschien nog wel mooier dan overdag. Wij sliepen in het Westcord Hotel Delft. Wil je langer weg dan kan je Delft ook goed combineren met Rotterdam of Den Haag.

Ben je in het bezit van een Museumjaarkaart dan is Delft een erg budgetvriendelijke bestemming. Alleen voor de beklimming van de toren moesten we een muntje kopen, de rest van de bezienswaardigheden in Delft is gratis. Meer tips op de website van Delft, of download de handige app.

delft by night
westcord delft
delft met kinderen

3 gedachten over “De leukste tips voor een weekendje Delft met kinderen”

  1. Thanks for the reply, yes our daughter is small for her age. Some things like the Science museum are more suited for older kids, although there was still enough to her liking. She also loved the churches. I have read about Klieder but we did not go there.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top