Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Fietsen rond Namen (Namur)

Fietsen rond Namen (Namur)

Fietsen rond Namen (Namur) is ontspannen, maar kan net zo goed een prestatie van wereldformaat zijn. Zo zijn er de zogenaamde RAVeLs, kun je er kasseienklimmen proberen van meer dan 15% en kun je met de hele familie op een railbike naar de abdij van Maredsous fietsen. Wij geven je handige tips, maar laten je vooral genieten van de mooie omgeving die je per fiets kunt ontdekken.

namen zonsondergang

RAVeLs

Het meest toegankelijk zijn de RAVeL. Dit staat voor Réseau Autonome de Voies Lentes, oftewel autonoom netwerk voor langzaam verkeer. Het zijn fietspaden die niet naast een autoweg liggen, maar als losse fietspaden/wandelpaden door het landschap slingeren en kruisen. Het zijn oude spoortrajecten, jaagpaden langs rivieren en soms een nieuw aangelegd fietspad. Vaak zijn ze geasfalteerd, maar er zijn ook stukken met betonplaten of zelfs grinttegels. Doordat het oude spoorwegtrajecten en jaagpaden zijn, zijn RAVeLs over het algemeen vlak.

Wij kozen voor Dinant naar Namen. We namen eerst de trein naar Dinant, omdat de zuidenwind tijdens dit weekend in Nederland een paasstorm was met windkracht 9 aan de kust. Daar wilden wij niet tegen in fietsen! Een dagkaart voor de fiets kost 8 Euro, een enkele reis 6 Euro. Het treinkaartje zelf kostte tussen de €5 en €7 voor het halve uur in de trein. Let er op dat je een datum invult op het fietskaartje.

Aangekomen op het station van Dinant besloten we eerst naar Bouvignes te fietsen voor een etappe van het spel “Eed van de 7 Stenen”  een spannend begin van onze fietstocht. Vervolgens bezochten we Dinant om te lunchen.

Er is in Dinant nog veel meer te doen, zoals het Leffemuseum, de citadel en de Merveilleuse-grot. De 28 km terug naar Namen kun je makkelijk in 2 uur fietsen, maar er is onderweg genoeg te zien, dus waarschijnlijk kost het je veel langer. Zo zijn er de Roches de Paradou-Yvoir, waar waaghalzen de steile rots beklimmen met touwen. Een spectaculair gezicht!

rotsklimmen namen

Je kunt verder stoppen bij het Museum van de Aardbei in Wepion of de tuinen van Annevoie. Helaas was het museum dicht en bij de tuinen van Annevoie was het hummeltje in het fietsstoeltje in slaap gevallen. Wanneer je Namen nadert, doemt de citadel al op, net voorbij de bocht in de Maas. De strategische ligging is nu nog steeds duidelijk en het moet niet makkelijk geweest zijn om Namen in te nemen. Het geslinger in de Maas zorgt er ook voor dat jij de Citadel moeilijk kan zijn, maar dat de soldaten in het fort precies weten waar je je als aanvaller bevindt.

Uiteindelijk reden we over de geplaveide kasseitjes in de passantenhaven Namen binnen. Het was tijd voor eten!

fietsen namen

Railbikes van de Molignee

De route langs de Maas begint al in Frankrijk, maar het is ook mogelijk om uitstapjes te maken van de Maas af. De meeste wegen vanaf de RAVeL lopen steil omhoog, aangezien de Maas een diepe geul in de rotsen  of tussen de rotsen door heeft gegraven. Er zijn echter een paar plekken waar je via een andere RAVeL weg kan fietsen van de Maas.

Zo is er de mooie route naar Maredsous (of verder naar Charleroi) via de oude spoorlijn. Maredsous is de abdij waar bier, kaas, brood en nog veel meer wordt gemaakt. Er is een cafetaria, een restaurant, je kunt rondleidingen doen en het grote terras heeft een speeltuin waar kinderen even kunnen uitrazen. Om Maredsous heen liggen allerlei bossen en wandelroutes om even de benen te strekken.

Maredsous abdij
railbikes molginee

Een alternatief is om vanaf Falaën de railbikes van de Molignée te nemen. Dit zijn vierpersoons fietsen op de oude treinrails. De heen- en terugtijden zijn nogal ruim met als doel relatief lang rond Maredsous te verblijven. Met je eigen fiets heb je ook nog eens de kans om de ruïnes van Montaigle te bekijken. Deze oude burcht is erg sfeervol en een bezoekje meer dan waard. Vergeet bij het oprijden van de weg naar de burcht niet te kijken naar het hotel in de stijl van de Addams Family. Wij hebben er niet geslapen, maar in het La Saisonneraie-hotel moet het wel spoken…

Kasteel van Montaigle

Wielrennen

Ook voor papa’s en mama’s op dunne bandjes is er genoeg te doen. De Citadel heeft zo’n tiental klimmen waaronder de Rue des Canons, een kasseienklim van ongeveer 10%. Ook de kasteelhelling, de Rampe Verte, kan beklommen worden, maar met grote kasseien en een stijgingspercentage van 15% is dit niet voor de beginners.

Er zijn nog meer mooie klimmen, zo is er de perfect geasfalteerde Avenue Jean 1er  en de Cote de Citadelle de la Namur, het traditionele slot van de Tour de Wallonie. Je rijdt hier een 360 graden rondje zodat je via een brug de weg waar je net was kruist. In de omgeving van Namen is ook genoeg te fietsen voor de avontuurlijke fietser, alhoewel de RAVeLs er niet altijd als een biljartlaken bij liggen. De rustige weggetjes naar Andenne, Profondeville en zelfs Huy zorgen voor fijne uurtjes op de wielrenfiets.

kasseien
ardennen belgie

Fietsverhuur

Namen heeft een aantal fietsverhuurbedrijven. Wij hadden fietsen van Provelo, met een kinderzitje. Het kinderzitje had geen padding, dus daarom hebben we voor onze dochter een sjaal gepakt waar ze op kon zitten. De fietsen zelf waren prima, nieuwe uitstraling met voldoende versnellingen. Er zit geen snelbinder op, alleen een veerklem, waar je dus wat lichte spullen onder kwijt kan. De RAVeLs zijn overwegend vlak, maar de ondergrond wisselt. Bij Wepion liggen grindtegels, die niet allemaal even recht liggen. Andere plekken zijn juist weer erg mooi geasfalteerd.

Meer fiets tips? lees ook ons blog over fietsen in de Ardennen of speciaal voor gezinnen het blog over de Ardennen met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top