Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Lille met kinderen – een stedentrip voor het hele gezin

Lille met kinderen – een stedentrip voor het hele gezin

Lille met kinderen is leuk, deze stedentrip bestemming heeft veel groen en verschillende leuke (en goedkope) bezienswaardigheden voor het hele gezin. Er zijn dus genoeg musea maar het is geen stad waar je het vermaak echt op hoeft te zoeken. 

De gezellige straatjes vol kinderkopjes, sfeervolle restaurantjes op verborgen pleintjes en het grote autoluwe centrum nodigen uit tot slenteren. Misschien was het omdat we de stad bezochten tijdens de zomervakantie, maar ik had het gevoel dat de Fransen in Lille erg relaxt met hun kroost omgaan. Tot laat op de avond speelden overal kleintjes op straat, de ouders druk in gesprek vaak met een wijntje erbij, samen genieten.

Profiteer van de voordelige prijzen van NS Internationaal voor je reis naar Lille. Tickets zijn al verkrijgbaar vanaf 48 euro enkele reis. Bekijk hier de aanbiedingen en boek nu je ticket voor een betaalbare reis naar deze leuke bestemming.

Lille met kinderen is leuk
Lille met kinderen is leuk

Wat te doen in Lille met kinderen

We hebben het hier over het Franse Lille, niet het gelijknamige Belgische dorp dat je voorbij rijdt vlak na de grens (je bent er dan nog niet 😉 ). Lille staat ook bekend als Rijsel. Wij kiezen in dit artikel voor Lille met kinderen i.p.v. Rijsel met kinderen. Wil je veel zien in de stad en de omgeving, dan adviseren we om een Lille City Pass aan te schaffen. 

De dierentuin in Lille

Eén ding wat je zeker niet mag missen wanneer je Lille met kinderen bezoekt is de dierentuin. De dierentuin in Lille was vroeger gratis, maar inmiddels betaal je voor het Parc Zoologique de Lille een paar euro entree. Je hebt ongeveer 2 uur nodig om alles te zien. Je kunt de dierentuin vinden naast de citadel en het stadspark.

De dierentuin in Lille
De dierentuin in Lille

Er wonen verschillende diersoorten, zo kom je aan het begin van het park veel vogels in kooien tegen. Verderop hebben de dieren meer ruimte, verschillende aapsoorten hebben elke hun eigen eiland en ze slingeren vrolijk door de boomtoppen. Er is ook een Afrikaans gedeelte waar twee enorme neushoorns gebroederlijk samen staan met wat zebra’s.

Lille met kinderen

Speeltuin in Bois de Boulagne

Bij de uitgang van de dierentuin, ook in het park, vind je een grote speeltuin met mini-pretpark. De vele verschillende speeltoestellen zijn gratis, maar alle extra’s zoals de trampolines, mini-achtbaan en de bootjes zijn tegen betaling. Helaas voor onze peuter moest je overal minimaal 90 cm en vaak nog groter zijn om erin te mogen. De ijsjes en andere snacks die verkocht worden, maakten het gelukkig weer goed.

Lille met kinderen
Speeltuin in Bois de Boulagne

Natuurhistorische museum

Dit kleine museum in Lille is leuk om te bezoeken met kinderen. De grote attractie bij binnenkomst is de life-size dinosaurier. Ook zijn er veel fossielen te zien, zowel van bomen als planten.

Het grootste deel van het museum bestaat uit opgezette dieren, deels nog in traditionele rijen vol houten kasten. De rijen vogels zijn niet zo interessant voor kinderen, maar een ander deel is al wat moderner van opzet en dit viel bij onze dochter in de smaak.

Natuurhistorische museum

De dieren staan hier in een meer natuurlijke setting en ook niet in een kast, maar gewoon los. De ijsbeer, olifant en gorilla maakten indruk. Ook het tellen van de opgeprikte vlinders was een leuk spelletje. Ben je bang voor insecten, dan moet je niet naar het Natuurhistorisch museum in Lille gaan want ze hebben een heleboel levende exemplaren.

Van miertjes met blaadjes, reuze spinnen tot allerlei soort krekels. Wij vonden de wandelende takken bijzonder. Zelfs al weet je dat ze er zitten, dan nog moet je toch echt nog zoeken om ze te ontdekken: zo goed gecamoufleerd.

Natuurhistorische museum
Natuurhistorische museum

Science Forum – Villeneuve d’Ascq

Als liefhebbers van science musea moesten we natuurlijk het science forum in Villeneuve d’Ascq bezoeken. Je bent met de metro zo in deze voorstad van Lille en dan is het nog maar 2 minuten lopen. Helaas was dit een van de minder interessante science musea waar we geweest zijn. De vaste tentoonstelling is niet meer dan een ruimte met wat speelgoed en de losse tentoonstelling over de nacht was wel aardig maar klein.

Villeneuve d’Ascq lille

Wat dit science museum wel heeft, is een planetarium met dagelijks voorstellingen. Toen wij er waren was er een show van 2 uur voor kinderen vanaf 10 jaar, dus niet zo geschikt met onze peuter. Wil je ook een bezoek brengen check dan eerst op de website hoe laat de voorstellingen zijn.

Villeneuve d’Ascq lille
Villeneuve d’Ascq lille

Paleis de Beaux Arts

Het Paleis de Beaux Arts is het grootste kunstmuseum van Frankrijk buiten Parijs. Het gebouw is enorm en de ornamenten en indrukwekkende hal maken dat bij binnenkomst je mond direct openvalt. Er zijn een groot aantal voorwerpen te zien van klassieke schilderkunst tot moderne beeldhouwwerken.

Paleis de Beaux Arts

Wij hielden het bij een kort bezoekje waarbij we onze dochter zelf lieten kiezen welke schilderijen ze wilde bekijken (vooral die met dieren, maar Marcel probeerde haar ook het concept van de dood en tijd bij te brengen: “Zijn die vrouwen jong of oud?” “Zijn ze blij of verdrietig?”). Voor oudere kinderen vanaf ongeveer 6 jaar heeft het museum ook speciale activiteiten.

Paleis de Beaux Arts

Belfort toren beklimmen

De Belfort van Lille is geen oude toren maar een een toren uit 1932 die is opgetrokken uit combinatie van beton en bakstenen, zeer modern voor die tijd. De toren is 104 meter hoog, maar gelukkig is er na 100 treden ook een lift. Ze adviseren je om de toren helemaal te beklimmen vanwege het uitzicht dat je dan verdient, maar wij kozen voor de luie manier en namen de lift. Je hebt hier 360 graden view over Lille, zo zie je op deze foto de Porte de Paris. Meer informatie hierover kan je vinden op allesoverlille.nl.

lille uitzicht

Lille Kathedraal

De Kathedraal van Lille is een aparte mix met een moderne voorgevel en een meer dan honderd jaar oude neogotische achterkant. Er zijn veel beelden te zien en versierde vloeren die maken dat ook kinderen deze kathedraal boeiend vinden.  

Lille Kathedraal
Lille Kathedraal
Lille Kathedraal

Heel veel parken & speeltuinen

Wij werden tijdens dit weekendje weg aangenaam verrast door hoe veel groen er in de grote stad Lille te vinden is en hoeveel speeltuinen er zijn. We hoefden er niet eens naar op zoek maar liepen er spontaan tegenaan. Om de hoek van het Natuurhistorisch museum en vlakbij de Belfort zit bijvoorbeeld een groot omsloten grasveld met speeltoestellen.

Lille parken

Van een heel andere soort is het moderne Parc de Geants met veel water en kunstwerken van dieren die uit de muren lijken te komen. Het mooiste park vonden we Parc de Vauban omdat dit duidelijk een ouder park is met een volwassen natuur. Veel fijne plekjes om te liggen en een leuke grot om met water te spelen. In dit park zit ook een poppentheater dat soms voorstellingen heeft voor kinderen.

Parc de Geants
Lille parken

Wat is er nog meer te doen in Lille met kinderen

In de omgeving van Lille is nog meer te doen met kinderen. We hadden bijvoorbeeld nog het openluchtmuseum op de planning staan, maar hier echt geen tijd meer voor. Ook is er een archeologisch openluchtmuseum in de buurt en verschillende natuurgebieden om te wandelen of te fietsen. Zo pakte Marcel de racefiets om de laatste 35 km van de legendarische Parijs-Roubaix te fietsen (9 km kasseien).

Lees ook ons blog over Roubaix met kinderen.

Lille met kinderen is leuk

Praktische tips voor een bezoek aan Lille met kinderen

Hoe kom je er?

Wij kozen er voor om naar Lille te gaan met de auto. Onze dame slaapt lekkerder in de auto en we konden de racefiets meenemen zodat er ook nog een stukje gefietst kon worden. In Lille zelf hebben we de auto niet gebruikt en je moet er rekening mee houden dat gratis parkeren in Lille in de binnenstad geen optie is. Wij betaalden 12 euro per 24 uur voor een bewaakte parkeergarage. Helaas staan er rondom Brussel, Gent en Antwerpen vaak files en die maakten dat we er toch flink langer over deden dan de 3,5 uur die de navigatie aangaf.

Woon je in de Randstad of de buurt van Roosendaal dan is de hogesnelheidslijn een betere optie. Je bent dan binnen 2,5 uur vanaf Amsterdam in Lille. Voor de prijs hoef je het niet te laten tickets zijn al verkrijgbaar vanaf 48 euro enkele reis. Check hier de aanbiedingen van NS Internationaal voor Lille.

Lille met kinderen is leuk
Lille met kinderen is leuk

Kindvriendelijk Hotel in Lille

Zoals elke grote stad heeft Lille een uitgebreide selectie aan hotels. Wij sliepen in het Ibis Styles Lille Centre Grand Place dat erg centraal gelegen is tussen het treinstation en het oude centrum. We hadden een ruime familiekamer die zoals alle Ibis Style hotels lekker vrolijk is ingericht. Met fijne bedden en een snelle wifi verbinding, twee belangrijkste vereisten van een hotel. 

De lobby heeft een speelhoek voor onze kleine dame en ’s avonds konden we hier prettig zelf nog wat drinken. De staf was heel kindvriendelijk en we voelden ons erg welkom. Een prima hotel tegen een redelijke prijs. Wil je vergelijken? Bekijk hier dat de beste deals voor hotels in Lille.

lille hotel
lille hotel

Lees ook onze andere blogs zoals

We bezochten Lille in samenwerking met Lille toerisme, zoals altijd delen we onze eigen ervaringen en mening. 

1 gedachte over “Lille met kinderen – een stedentrip voor het hele gezin”

  1. Mooie stad, maar het centrum autoluw?? Het verkeer gaat gewoon door de nauwe straatjes en over het Grand Central. Echt een misser voor een stad met zo’n metro.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top