Home / Reisinformatie / Europa / Italie / Palmanova Italië, de stervormige vestingstad
Palmanova

Palmanova Italië, de stervormige vestingstad

De stervormige vestingstad Palmanova Italië, is met 5500 personen dan misschien eerder een dorp het heeft wel een grootste historie. Je kunt de 2 uur van van Venetië naar Postojna, onze eerste stop in Slovenië, prima in én keer rijden maar om de dure hotels in Venetië te vermijden, keken we naar leuke plekken om te overnachten op de route.

Bij toeval kwamen we Palmanova tegen. Een stervormige vestingstad die in 1593 gebouwd werd door de Venetianen als een stad binnen een fort. Napoleon was zo onder de indruk van deze plek dat hij het in 1700 als basis gebruikte en verder uitbouwde. Ooit waren er meer van dit soort stervormige forten in Europa maar nu is Palmanova een bijzondere uitzondering. Hoewel je de stervorm alleen vanuit de lucht kunt zien klonk het ons interessant genoeg om een nachtje te verblijven.

Palmanova Italië
Palmanova

Bezienswaardigheden Palmanova Italië

We rijden in de stromende regen, nooit een gunstige manier om met een nieuwe plek kennis te maken, Palmanova binnen via één van de drie monumentale poorten. Als de regen wat is afgenomen besluiten we om van ons hotel naar het gebouwtje te lopen waar Napoleon verbleef en daarna naar het centrale plein. Hier zie je als het ware de negenhoekige vorm van de stad terug komen op het enorme plein. Het grootste bouwwerk aan het plein is de kathedraal die van binnen enkele mooie muurschilderingen heeft.

Palmanova italie
palmanova kerk

Het hele stadje is uitgestorven en het plein, de Piazza Grande ligt er troosteloos bij. De speeltuin is te nat en we kijken snel nog even bij de voorbeelden van de oude verdedigingswerken die op het plein staan maar houden het dan voor gezien. Snel gaan we een hapje eten en daarna besluiten we ons met de laptop en een boekje terug te trekken in het hotel. Nou ja, dochter en ik dan.

Marcel wil de kans niet voorbij laten gaan om de negenhoekig stervorm toe te voegen aan zijn Strava en besluit toch een rondje te gaan hardlopen. Stoer van hem, maar het duurt daarna nog 4 dagen om de hardloopschoenen droog te krijgen.

Palmanova italie
Palmanova italie

De volgende ochtend werden we wakker met een waterige zonnetje en Palmanova maakt direct een heel andere indruk. We hebben slecht geslapen wat dan nu misschien wel een geluk bij een ongeluk is en zijn om 8:30 alweer buiten.

Tip: zoek je een hotel in Palmanova er zijn er drie. Kies niet Albergo Ristorante Roma waar wij sliepen. Dit hotel is erg out-dated, we hadden veel last van de bar aan de overkant van de straat en krijgen oploskoffie (in Italie!) bij het ontbijt. In de zomermaanden zitten de andere goede hotels in Palmanova snel vol, dus boek op tijd.

We lopen richting de Porta Cividale en zien dat er al iemand is bij het kleinschalige museumpje het Museo Storico Militare en die vind het geen probleem dat we alvast binnen kijken. De openingstijden zijn beperkt: vrijdag, zaterdag en zondag van 9:00-12:00. Je kunt het dus net als wij altijd toch proberen of bij het tourism office op het plein om een sleutel vragen.

Het museum is gebouwd boven de poort en geeft best een leuk stukje historie over deze verdedigingswerken. Het is wel een mix van van alles en nog wat. Van oude zwaarden en kanonnen tot radio’s uit de 1e wereldoorlog.

Palmanova

We vragen naar de mogelijkheid in de oude verdedigingslinie te kijken. Door de regens kan dit nu niet: in veel van de tunnels onder en door de stad staat een dikke laag water. Dat is niet normaal voor deze tijd van het jaar. Wel adviseert hij om mochten we nog een keer terug te komen te kiezen voor een van de tours die op verzoek georganiseerd kunnen worden. Het is namenlijk makkelijk verdwalen in de kilometers lange tunnel netwerken. Zie voor meer informatie de website.

In plaats van binnendoor gaan we dus voor een stukje van het rondje buitenom de verdedigingswerken. De lucht is opgeklaard en in de verte zien we de besneeuwde toppen van de Alpen. Water stroomt door het oude viaduct en we genieten van het buiten zijn en de mooie veldbloemen.

Palmanova versterkingen
Palmanova aquaduct

De verdedigingswerken rondom de stad zijn enorm. Naast de grote aarden wallen staan er ook nog diverse militaire kazernes. Zelfs nu heeft het Italiaanse leger hier nog een garnizoen en ik kan me voorstellen dat in de tijd voor vliegtuigen en bommen dit echt een onneembare vesting was. We hebben afspraken in Slovenië dus geen tijd om het hele rondje te doen. Ondanks de regen hebben we toch genoten van ons bliksembezoek aan Palmanova.

Palmanova ligt maar een uur van Venetie maar en is totaal onbekend en juist dat is dan ook wel weer leuk.  Via de Porta Cividale verlaten we de stad. De andere twee poorten zijn de de Porta Udine en Porta Aquileia, allen genoemd naar plekken in de omgeving. De oude Romeinse stad Aquileia ligt op maar 20 kilometer rijden. Wanneer we een week later weer in de regio bezoeken we deze stad die eens wedijverde met Rome en aan de kust ligt.

Richting de Alpen, 20 kilometer van Palmanova, kan je universiteits stad Udine bezoeken. Net iets verder, op een half uur rijden, vind je Cividale del Friuli. Cividale del Friuli is niet alleen de naam van de Italiaanse provincie maar ook van een klein stadje met zo’n mooi historisch centrum dat het op de Werelderfgoedlijst staat. Hoewel Palmanova klein is kan je in de omgeving dus genoeg doen.

Porta Cividale palmanova
palmanova
palmanova

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top