Home / Inspiratie / Reisbloggen / Hoe technologie reizen heeft veranderd

Hoe technologie reizen heeft veranderd

In 2004 maakte ik mijn eerste backpacktrip, twee maanden naar Zuid-Amerika. Sinds die tijd hebben er vele technologische ontwikkelingen plaats gevonden.

Vroeger was je thuis en wachtte je vol spanning af wanneer je de foto’s kon ophalen van de afdrukservice. Tegenwoordig kan je gewoon een GoPro op je hoofd zetten en de hele dag nog een keer beleven. Ben je benieuwd hoe technologie reizen heeft veranderd? Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen waar wij de afgelopen 10 jaar mee te maken kregen.

technologie reizen
Internetcafe, nee hoor internet anno 2015 gewoon waar je maar wil.

iPods en MP3-spelers 

De 10 uur durende saaie busrit is nu een stuk beter uit te houden doordat je een complete muziekcollectie bij de hand hebt. Tijdens mijn eerste backpackreis had ik een discman met 6 CD’s in een beschermhoesje bij me. Dat was al weer een stuk beter dan een cassetterecorder, maar nog steeds nam het veel ruimte in. Zes cd’s gaan na een tijdje ook wel vervelen. Het waren ook nog geen mp3 CD’s, bovendien slurpte het apparaat batterijen. Nu neem je een klein apparaatje mee en je bent klaar, een geweldige uitvinding!

Netwerkwebsites

Vroeger moest je je medebackpacker om een e-mail adres vragen. Dat schreef je dan op het dichtstbijzijnde stukje papier, dat je dan natuurlijk kwijt raakte. Had je het adres nog wel, dan schreef je misschien een paar keer een mailtje en daarmee was het wel een beetje afgelopen, want wat heb je elkaar eigenlijk te vertellen. Met geen van mijn reismaatjes van toen heb ik nu nog contact.

Nu is het makkelijk, je vraagt gewoon “…heb je Facebook?” of zoekt iemand thuis pas op. Je blijft toch een beetje op de hoogte. Gaat iemand weer op reis, is dat leuke stelletje al getrouwd etc. Het is veel makkelijk om als je eens een keer richting Londen o.i.d. gaat gewoon een berichtje achter te laten en voor te stellen samen een biertje te  pakken.

Ook het contact met het thuisfront is hierdoor makkelijker. Wanneer je vroeger wat wou vertellen over je reis, dan zocht je een internetcafé op. Hier schreef je een mail aan je vrienden die je dan hopelijk kon versturen voordat de verbinding er weer uit viel. Tegenwoordig is het heel makkelijk een weblog te beginnen, niet alleen voor je vrienden maar voor iedereen die geïnteresseerd is. Ook is er geen noodzaak meer voor een internetcafé. De meeste reizigers nemen een laptop of smartphone mee en maken gebruik van WiFi.

Bolivia in 2004, 2mp foto's waren toen echt enorme bestanden.
Bolivia in 2004, 2mp foto’s waren toen echt enorme bestanden.

Online boeken

Vroeger keek ik in mijn reisgids om te bepalen waar ik ging slapen of vroeg het andere reizigers. De Lonely Planet was echt nog heilig als het op slaapplekken aan kwam. Wou je van te voren iets boeken dan moest je meestal  bellen, een enkele keer kon je mailen. Online betalen kwam zeker niet voor. Tegenwoordig zijn er veel sites waar je een hostel kunt boeken of kies voor Airbnb. Bovendien staan er ook nog foto’s en reviews bij van andere reizigers.  Dit gaat niet alleen op voor hostels op maar ook voor veel andere attracties.

Digitale camera’s

Tien jaar geleden waren er ook al digitale camera’s maar dat was toen echt nog wel een nieuwtje. De hiermee gemaakte 2 megapixel foto’s zijn echt helemaal niets vergeleken met de foto’s die je nu kunt maken. De fototoestellen van nu hebben zelf GPS zodat je later precies weet waar je de foto ook alweer hebt gemaakt

Vroeger verdiende veel kleine winkeltjes in toeristenlanden geld door het verkopen van fotorolletjes. Daar hoef je nu niet meer mee te slepen. Je kunt veel meer foto’s maken en je ziet meteen het resultaat. Vooral kinderen vinden het geweldig om een foto van zichzelf terug te zien.

technologie reizen
Kinderen in Laos die het geweldig vinden zichzelf terug te zien.

Reisblogs

Er zijn zoveel websites van reizigers die allemaal een mening hebben over een bepaalde attractie. Hierdoor kan je van te voren al veel meer weten over de plekken die je wilt bezoeken. Tien jaar geleden was je veel meer aangewezen op je reisgids, boeken uit de bibliotheek, of mensen die je kende die er al geweest waren.

Telefoon met GPS

Kaartlezen is nooit mijn sterkste punt geweest maar ik heb het wel goed geleerd. Heerlijk dat gevoel om zonder een keer de weg te vragen zo vanaf het busstation naar het hostel te lopen. Tegenwoordig is dat een eitje, download de kaart van je bestemming of een speciale app op je telefoon, vul in waar heen wilt en de GPS wijst je de weg. Werkt zeker in westerse landen perfect, maar met je hoofd in je telefoon mis je wel de omgeving om je heen.

Verbetering of niet?

De meeste technologische veranderingen zijn voor reizigers een verbetering. Reizen is minder eng geworden en in veel opzichten makkelijker. Maar regelmatig hoor je toch ook dat reizigers tegenwoordig  minder sociaal zijn. In plaats van een gesprek te voeren met medereizigers zit iedereen achter zijn laptop contact te hebben met het thuisfront. Door alles van te voren online uit te kauwen heb je ook het risico om de mooiste reiservaringen te missen. Dus ik zou zeggen: ga ook eens een weekje offline.

Hoe heeft technologie jouw stijl van reizen beïnvloed?

4 gedachten over “Hoe technologie reizen heeft veranderd”

  1. Bizar he, hoe dat je hele leven (en dus ook reisleven) kan veranderen. Vorig jaar was ik in Japan en kregen we voor een aantal dagen een draagbaar wifi-apparaat mee van mijn Japanse vriendin. Nooit meer zonder internet. Het maakt het leven makkelijker, maar ik vraag me ook wel af of we tegenwoordig niet iets teveel met internet bezig zijn ipv aan het genieten. Even een foto op Instagram plaatsen, even een bericht sturen aan die of die… Omdat het zo normaal is om altijd verbonden te zijn.

  2. Zaterdag viel mijn gps uit. Daar sta je dan op een klein bergweggetje in Kroatië zonder TomTom. Een kwartiertje doorgereden zonder signaal en toen toch maar de auto aan de kant gezet.

    Ik kan prima kaartlezen, maar liever niet tijdens het rijden. TomTom is wat dat betreft onmisbaar! Te voet gebruik ik echter nooit een gps.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top