Home / Inspiratie / 10 kindvriendelijke bestemmingen off the beaten track
kindvriendelijke bestemmingen

10 kindvriendelijke bestemmingen off the beaten track

“Heb je nog tips voor kindvriendelijke bestemmingen off the beaten track?” Toen die vraag me laatst gesteld werd schoot er van alles door mijn hoofd. Panama natuurlijk, Oman en Laos lijken me ook heel gaaf met kids maar bezochten we voor onze dochter geboren werd. Myanmar waar we in 2016 naar toe gaan valt wellicht ook wel onder deze lijst alleen hebben we op moment van schrijven nog niet kunnen ervaren of het echt kindvriendelijk is.

Wat versta je eigenlijk onder “off the beaten track”? Gaat dat om een plek die heel primitief is of gewoon nog niet zo bekend. Ik zie regelmatig lijstjes met onbekende bestemmingen voorbij komen waar dan plekken als Cuba of Dubrovnik opstaan die aan beide criteria niet voldoen. Wij gaan voor plekken die in ieder geval niet standaard in de route staan van de organisaties die verre reizen met kinderen aanbieden en dus niet zo voor de hand liggen. Sommige plekken zijn primitief en goedkoop terwijl in andere landen het voorzieningsniveau echt niet onderdoet voor Nederland.

Kindvriendelijke bestemmingen off the beaten track

Oman

Oman is een geweldig vakantieland zeker wanneer je buiten de bloedhete zomermaanden kunt gaan. Op maar een paar uur vliegen van Nederland kan je schildpadden uit het ei zien kruipen. Je hebt stranden en swimming holes bijna helemaal voor jezelf.

Weinig mensen weten dat Oman een hele gave afwisselende natuur heeft zoals een “Grand Canyon”. De vele forten zijn ook interessant voor kids. Oman kent veel midrange en luxe hotels met alle faciliteiten, maar als je minder geld hebt is het goed te weten dat je overal mag wildkamperen. Een auto huren is wel een must als je Oman met kinderen wilt bezoeken (4×4!). Oman is een veilig land, het voorzieningsniveau is goed en voor een moslimbestemming zijn de bewoners redelijk progressief.

Lees ook onze blogs over Oman met kinderen.

kindvriendelijke bestemmingen

Laos

Laos is het minder bekende buurland van Thailand en Vietnam. Deze beide landen zijn al heel populair bij gezinnen en ook Cambodja krijgt mede vanwege de tempels van Angkor steeds meer toeristen. Laos heeft geen echte toeristentrekker of het moet de tempelrijke en kleurrijke stad Luang Prabang zijn waar vooral veel 50+-ers op af komen.

Ondanks dat was het één van onze favoriete landen van onze wereldreis. De mensen zijn enorm vriendelijk, het eten is heerlijk de natuur is mooi en alles gaat er op een stuk relaxter tempo. Bezoek Laos met kinderen en ga op zoek naar de dolfijnen in de Mekong, zwem in de rivieren of slinger door de bomen tijdens de Gibbon Experience.

De medische voorzieningen zijn matig en in delen van het land moet je malaria pillen slikken. Toch kwamen we in Laos genoeg gezinnen tegen. Dit is echt een bestemming voor de al meer ervaren Aziëganger die nog echt oorspronkelijk Zuid-Oost Azië wil ervaren.

Lees onze blogs over Laos met kinderen.

Laos met kinderen

De Filipijnen

Ook de Filipijnen is een alternatieve bestemming in Zuid-Oost Azië die vooral wordt aangedaan door gezinnen die al wat meer van de regio hebben gezien.

Voorzieningen zijn goed, mensen spreken Engels, er is altijd een strand dichtbij en behalve dat het iets duurder is en verder vliegen is kan ik echt geen reden bedenken waarom de Filipijnen als familiereis niet populairder is. Lees meer info in ons artikel de Filipijnen met kinderen.

Donsol filipijnen

Het Noord-Oosten van Thailand

Je hebt misschien het idee dat je naar een onbekend land moet gaan als je een off the beaten track bestemming zoekt maar dat is niet helemaal waar. Thailand met kinderen mag dan enorm populair zijn, de Noord-Oostelijke provincies, een regio die ook wel Isaan wordt genoemd, worden weinig bezocht. Zo heb je phimai, Thailands eigen Khmer Tempel complex. In deze arme regio vind je verder veel cultuur en natuur.

thailand markt

Honduras

In mijn gids “Midden- Amerika met kinderen, welk land te kiezen?” schreef ik al dat Honduras vooral een land is om te bezoeken met oudere kinderen. Je kunt er raften, ziplijnen, duiken, snorkelen, paardrijden en allerlei andere outdoor activiteiten ondernemen.

Midden in het land is er een grote finca met bierbrouwerij waar je vogels kunt kijken en vlakbij de grens met Guatemala heb je de ruïnes van Copan en diverse kleine traditionele dorpjes de zogenaamde Lenca Route. Dit is met recht een off the beaten track bestemming voor avontuurlijke gezinnen.

honduras copan ruinas

Panama

Wij hebben zelf ervaren dat Panama een enorm makkelijk bestemming is om te bezoeken met een kindje. De voorzieningen zijn heel goed, er is altijd strand in de buurt en je hebt een leuke en afwisselde hoofdstad. Een perfect alternatief voor wie wat anders wil dan het bekendere Costa Rica. Lees al onze ervaringen in Panama met kinderen

starfish beach

Bolivia

Tja Bolivia, het pluspunt is dat het krankzinnig mooi is. De 4 daagse jeeptocht over de Salar Uyuni is nog steeds de mooiste natuur die ik ook gezien heb. Al jaren wil ik terug met Marcel en nu met onze dochter. Het nadeel van Bolivia is de hoogte en de minder goede voorzieningen zoals gezondheidszorg en slome bussen etc.

Maar Bolivia is goedkoop en je kunt dan ook iets meer betalen voor betere voorzieningen. Er zijn ook zeker kindvriendelijke plekken in Bolivia. Zo heeft Sucre een dinosauruspark en staat Santa Cruz bekend om de vele indoorspeeltuinen. En een lama knuffelen kan bijna overal. Bolivia met kinderen is een uitdaging maar wel een met een enorme beloning.

Macedonië

Je hoeft Europa niet te verlaten om off the beaten track te gaan. Hoeveel mensen ken je die naar Macedonië zijn geweest? Niet veel he, maar wist je dat het land echt enorm goedkoop is en supermooie natuur heeft? Er zijn genoeg speeltuinen, korte wandelingen en fijne pleintjes om met het hele gezin van te genieten. Lees ook Skopje met kinderen.

Millennium Cross

Roemenië

Nog zo’n Europese bestemming die nog niet bekend is. Wij hebben zelf alleen nog maar (wel 2x) de hoofdstad Boekarest bezocht maar dat smaakte naar meer. Met de vele kastelen, afwisselende natuur en lage prijzen een goed alternatief voor de bekende vakantielanden.

Roemenië

Bosnië en Herzegovina

Bonsnie en Herzegovina heeft mij enorm verrast. Toerisme is nog vooral gericht op eigen inwoners en buurlanden maar dit land roept erom om ontdekt te worden. Dit is echt een land voor natuurliefhebber, aan de meren liggen blokhutten en campings. Het oude Mostar heeft als attractie de brugspringers en Sarajevo is een mix van westers en oosters. Op de grens met Montenegro liggen aan de Tara Drini rivier diverse raftingcampen. Hier kan je fijn zwemmen in de rustige rivier, goed eten en spelen. Wil je meer weten lees dan eens de verhalen van reiswijzer kids en co.

Bosnie

1 gedachte over “10 kindvriendelijke bestemmingen off the beaten track”

  1. Oh die foto van Bolivia, zo mooi!! Oman staat inderdaad ook op mijn wishlist, heb er al veel positiefs over gehoord. Macedonië zijn we geweest met kinderen, vond het inderdaad een aanrader.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top