Home / Voorbereiding / Producten / Reisgidsen / Boekreview 14THEROAD, een jaar op wereldreis met kinderen

Boekreview 14THEROAD, een jaar op wereldreis met kinderen

Af en toe heb je een boek waarbij je heerlijk kunt weg dromen. Dat deed ik bij het boek 14THEROAD. Een boek door Joyce, die samen met haar man Frank en kinderen Julie (toen 11 jaar) en Simon (9 jaar) op wereldreis ging. Tijdens deze reis bezochten ze Zuid-Afrika, Botswana, Namibië, Japan, Vietnam, Bangkok, Australië, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Chili, Bolivia en Brazilië.

Je kunt dit boek online kopen via Bol.com (bekijk hier het aanbod) of via de website.

14ontheroad

Winactie 14THEROAD (gesloten)

We geven een exemplaar van dit toffe boek weg. Wil je dit boek winnen? Zorg dat je ingeschreven bent voor de nieuwsbrief: Schrijf je hier in. Laat in een reactie op dit bericht of op onze Facebookpagina of Instagram weten waarom jij graag dit boek zou willen lezen.

14theroad

Boek 14THEROAD

Het boek 14THEROAD begint met hoe de familie vertrekt voor de reis. Nou ja, hoe ze bijna niet vertrekken omdat ze belangrijke papieren thuis zijn vergeten. Gelukkig kan iemand ze op tijd brengen en stappen ze toch nog in het vliegtuig naar Zuid-Afrika.

Dan begint een fantastisch avontuur. Walvissen en de ‘Big Five’ spotten in Zuid-Afrika, kamperen tussen wilde dieren in Botswana, quad rijden in de Namibwoestijn, judoles in Tokio, helpen op een paardenboerderij in Australië, schapen drijven in Nieuw-Zeeland, orka’s spotten en paardrijden in Patagonië, vicuña’s in een meer zien plonzen in een adembenemend Andes landschap, slapen in een hangmat in de Pantanal en snorkelen in de helderste jungle-rivier van Brazilië…

14ontheroad

Bijna een jaar op reis met je gezin, hoe bijzonder is dat? Tijdens het lezen van het boek gaat het ook bij mij weer kriebelen hoor. Niet per se om precies die reis te maken of die plekken te bezoeken waar het gezin is geweest, Wel vanwege het het vrije leven, de tijd met elkaar en de alledaagse dingen die op reis heel gewoon zijn, maar waar je door de hectiek in Nederland niet aan toekomt.

14ontheroad

Het boek heeft meer dan vierhonderdpagina’s en is dus echt uitgebreid. Ik vond de stijl van het boek dat leest als een reisverslag erg prettig. Het is echt alsof je met de familie op reis bent. Je leest niet alleen over bezienswaardigheden en hoogtepunten maar ook over het leven van alle dag. “Het is regenachtig als we bij onze eerste camping in Stepens Bay aankomen. De camping is ook niet vele bijzonders, maar ach”.

14ontheroad

Het boek is (in ieder geval deels) gebaseerd op de reisverslagen en de website die het gezin tijdens de reis bijhield. Af en toe zijn er nog wat foutjes in geslopen en staan er nog zinnetjes in het boek, zoals “Ik schrijf dit terwijl de kinderen x aan het doen zijn”.

Bovendien komen er daardoor veel willekeurige personen in het boek voor die eigenlijk voor mij niks bijdragen aan het verhaal. “We ontmoeten een vrolijk stel uit Buenos Aires, Juan Carlos en Estella”. Ze koken tegelijk in de keuken en dat is het.

Reizen gaat natuurlijk net zo goed om de mensen die je ontmoet als om de plekken die je ziet. Ik krijg meer gevoel bij de families waar die gezin langere tijd verblijft en ook helpt op de boerderij. Dit doen ze in Australië en Nieuw-Zeeland. Met Jim en Claire een ouder koppel met een paardenboerderij ontstaat een echte vriendschap.

14ontheroad

Ook fijn om te lezen zijn de herkenbare situaties met de kinderen. De gedachtes die je hebt tijdens zo’n reis. Soms heb je hoge verwachtingen en vallen die tegen, terwijl het andere keren nog beter en mooier is dan je hoopte. Af en toe worden ook herinneringen aan vorige reizen opgehaald. Voordat de kinderen kwamen, hebben Joyce en Frank ook al eens een langere reis gemaakt, maar nu zoveel jaar later en met kids zijn dingen natuurlijk anders dan toen.

14ontheroad

Zo moet er nu ook les gegeven worden onderweg. Joyce is zelf juf. Haar dochter zit in de laatste klas van de basisschool en moet ook de belangrijke cito toetsen onderweg maken. Ik vind het boeiend om te lezen hoe ze de schoolroutine tijdens deze reis organiseren. Wanneer de wifi slecht is en je lange dagen maakt is dat bijna niet te doen maar er zijn ook momenten dat je bijna een week aan schoolwerk in een dag kunt maken. Ze nemen op reis ook een aantal langere pauzes. Zo blijven ze bijna drie weken in Tokio, een ruime week in Buenos Aires en ze helpen een aantal weken op een boerderij in Australië.

Ze bezoeken natuurlijk ook een aantal bekende bezienswaardigheden, zoals de Christus standbeeld in Rio en zien (meerdere keren) de Big Five op reis. Verwacht geen uitgebreide geschiedenisles of “hoe kom je er” informatie. Het gaat vooral over hoe ze deze plekken beleven als gezin. “Olifantenpoep voor de deur” en niet zonder ranger naar de wc mogen in de nacht. Voor kinderen minstens zo’n avontuur als het zien van de dieren.

14ontheroad

Dit gezin reist op de bonnefooi en plant tijdens de reis hoe ze verder reizen. Het komt soms op mij wel een beetje chaotisch over. Te laat erachter komen dat je een Japan Rail Pass alleen buiten Japan kunt kopen. Als iemand die juist altijd georganiseerd is, krijg ik daar de rillingen van. Maar omdat ze echter zelf ook wel de humor ervan in zien en regelmatig grappen over hoe ze weer eens verdwaalt zijn, is het een sympathiek boek. Verspreid door het boek zijn veel kleurenfoto’s te vinden. Die zorgen voor extra sfeer bij het verhaal.

14ontheroad

Checklist en kosten overzicht

Wil je een idee krijgen hoe een wereldreis met kinderen kan zijn of wil je gewoon een lekker reisboek lezen? Dan is 14THEROAD echt een aanrader!

Het is geen reisgids of how-to-boek. Hoewel een aantal praktische zaken wel aan bod komen. De laatste dertig pagina’s van het boek zijn bijlages voor gezinnen die ook een wereldreis willen plannen voor hun gezin. Je kunt er lezen wat de reis gekost heeft, altijd leuk voor nieuwsgierige aagjes. Bovendien worden er indicaties gegeven van de reiskosten per land en kosten die je vooraf maakt voor de aanschaf van visa, vaccinaties en eventuele benodigdheden.

Dit gezin heeft er voor gekozen om zich uit te schrijven uit de gemeentelijke basisadministratie. Wil je op reis met leerplichtige kinderen, dan is dat in de meeste gevallen je enige keuze. Ze vertellen je wat meer over hoe dat bij hen werkte.

14ontheroad

Ook hebben ze een inpaklijst bijgevoegd met de spullen die ze bij zich hadden om te reizen. Altijd interessant om naar te kijken als je zelf ook een reis plant. Hoewel ik eerlijk moet zeggen dat ik zelf veel minder meeneem. Dit gezin reist ook veel met de auto en kampeert o.a. in Afrika en dan heb je nou eenmaal meer en andere spullen nodig dan wanneer je gaat backpacken met kinderen in Azië of Zuid-Amerika.

Aan het begin van het boek vertellen ze ook wat meer over de voorbereiding van de reis en hoe ze überhaupt tot de beslissing zijn gekomen om op reis te gaan. Deze reis vond plaats in 2015 en 2016 en ik vind het ook mooi om te zien hoe ze nu achteraf, zeker in de huidige situatie, nog steeds nagenieten.

Reizen verrijkt het leven en een lange reis met de kinderen is een onvergetelijke, waardevolle ervaring die niemand je meer afneemt!

14THEROAD

Ook enthousiast geworden? Je kunt dit boek online kopen via Bol.com (bekijk hier het aanbod) of via de website. Op zoek naar andere boeken? Lees ook onze reviews van andere boeken over reizen met kinderen.

14ontheroad

De foto’s in dit blog zijn eigendom van de familie. Ik heb 1 exemplaar van het boek ontvangen om te reviewen.

29 gedachten over “Boekreview 14THEROAD, een jaar op wereldreis met kinderen”

 1. Bijna 10 jaar geleden zijn mijn man en ik op wereldreis geweest. Een ongelofelijke ervaring. Graag willen we de kinderen dit ook laten beleven, maar hebben toch wat koudwatervrees. Dit boek kan het water misschien warm maken, dus zou ik het graag winnen!

 2. Will Langenberg

  Een geweldige reis en een fantastisch boek.
  Ben heel erg benieuwd naar de inhoud en wat jullie allemaal beleefd hebben.
  Ik doe graag mee3.

 3. Anneliese de Waal

  Lijk me een prachtig boek, zou het graag willen lezen, erg benieuwd naar het boek , Groetjes Anneliese de Waal

 4. Een wereldreis lijkt me echt super, maar zit er helaas niet in. We dromen graag weg bij dit prachtige boek.

 5. oooh wat word ik blij van dit boek! Toen onze kinderen klein waren, hebben we gereisd door Midden-amerika. Daarna hebben we ook verre reizen ondernomen, maar beperkt tot de schoolvakanties. Wat zou het een avontuur zijn om een jaar weg te gaan met z’n vieren. Ik zou dit boek heeeeel graag willen winnen om te lezen hoe zij het hebben aangepakt een jaar reizen in combinatie met kinderen lesgeven. Mijn ultieme droom!

 6. Geweldig als je zo je dromen najaagt. Lijkt me een onvergetelijke ervaring. Wil graag alvast wegdromen bij t boek om in de toekomst zelf nog ooit zo n reis te maken

 7. Gaaf boek! Lijkt me vooral leuk omdat ik zelf een wereldreis heb gemaakt, dus op zoek naar overeenkomsten en verschillen. Herkenning vinden in bestemmingen waar ik ook ben geweest en inspiratie op doen voor nieuwe bestemmingen. En natuurlijk leuk om te lezen hoe dat is als gezin op wereldreis.

 8. wendy van Liempt

  Super ik loot graag mee, zeer reislustig gezin met 3 kids. Nu natuurlijk even on hold met al onze plannen. Maar heerlijk om bij z’n geweldig boek weg te dromen.

 9. Nog te weinig van de wereld gezien. Lijkt me heerlijk boek ter inspiratie voor als het straks weer kan

 10. wow heel gaaf! Zonder kinderen hebben we de hele wereld overgereisd… nu zwanger van de 3e. Hoop ooit met de kinderen weer mooie reizen te kunnen gaan maken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top