Home / Inspiratie / Reisbloggen / Het moeilijkste jaar tot nu toe, mijn 3e jaar als fulltime reisblogger

Het moeilijkste jaar tot nu toe, mijn 3e jaar als fulltime reisblogger

“Knijp mij even”, ik ben alweer drie jaar fulltime reisblogger. Ondanks dat dit absoluut het moeilijkste jaar ooit was als zelfstandig ondernemer wil ik toch stilstaan bij deze positieve mijlpaal.

Toen ik drie jaar geleden mijn baan opzegde om in dit avontuur te stappen, wist ik niet eens of het zou lukken. Lees ook mijn terugblik op jaar een als fulltime reisblogger en jaar twee. Mijn terugblik op jaar drie in dit blog schrijf ik een beetje voor jullie en een beetje voor mijzelf. Een digitaal dagboek.

Wanneer ik dit schrijf lig ik op de bank. Na een hele fijne zomer waarin we toch nog vijf weken op reis konden in Europa ging mijn dochter weer naar school en ik naar het ziekenhuis voor een operatie. De eerste dagen had ik te veel pijn en was te wazig van de medicatie om wat anders te doen dan in bed te liggen en tv te kijken maar zodra ik me iets beter voelde ben ik weer aan het werk gegaan. Natuurlijk is dat deels de druk van een eigen bedrijf. Maar het is ook dat ik gewoon echt heel blij word van (het grootste deel) van mijn werk. Ik had nog langer kunnen netflixen maar ik haal meer plezier uit bloggen. Inmiddels bestaat GezinOpReis ruim zesenhalf jaar (sinds januari 2014), eerst naast een baan in loondienst en nu dus alweer drie jaar fulltime.

Annecy met kinderen

Over Google updates en het virus

Het afgelopen jaar als fulltime blogger begon goed. Ik had mijn beste oktober maand ooit in bezoekers en inkomsten. Bovendien had ik een heerlijke herfstvakantie met mijn dochter. Ik ging op reis naar Corfu en Albanië, we hadden prachtig weer. Ik had deze reis zelf verzonnen, een mix van een populaire bestemming en een onontdekte parel en geen enkele samenwerking dus geen druk om ter plekke social media bij te houden of op een bepaalde tijd op een bepaalde plek te moeten zijn. Ik keek ernaar uit meer van dit soort research trips te plannen. Bovendien hadden we ook nog een vakantie naar Florida geboekt met kerst, dat was mijn bonus aan mijzelf na een succesvol jaar.

Porto Timoni

Toen kwam de november Google update en raakte ik 40% van mijn bezoekers en nog een groter deel van mijn inkomen kwijt. Google doet door het jaar heen ongeveer elk kwartaal een update om hun zoekresultaten “relevanter” te maken. Feit is, hoe hoger je staat voor een zoekterm zoals bijvoorbeeld “vliegen met baby”, hoe meer mensen je site bekijken. Natuurlijk wist ik dat. Soms pakt zo’n update goed uit en soms minder goed maar omdat ik altijd groei had van jaar op jaar maakte ik me er ook niet heel druk over.

kourion Cyprus

Nu was ik echt geschokt. Blogs die het al jaren goed deden en op plek 1-3 stonden, zakten naar onderaan de pagina. Ik kon er letterlijk nachten niet van slapen. Dan werd ik om 1:00 wakker en om 3:00 weer en dan maar op mijn telefoon kijken waar natuurlijk niks positief veranderde. Die daling gaat ook niet van de ene op de andere dag, maar je ziet dat elke dag slechter is dan die ervoor.

Bovendien snap ik echt niet waarom mijn site volgens Google opeens minder waardevol was geworden. De sites die boven mij kwamen te staan waren als je vanuit menselijk oogpunt kijkt meestal echt niet beter. Vaak reisorganisaties of commerciële sites die zelf niet eens op een bestemmingen zijn geweest. Of magazine en mama sites die gewoon lijstje oplepelen. Ik kwam zelfs verouderde nieuwsberichten tegen van jaren terug. Ook op technische vlak kon ik geen aanwijsbare reden vinden waarom juist mijn blog en heel veel andere (maar niet alle) reisblogs hier last van hadden.

Tania, tussen de legenden, interactieve wandeling

Juist het totale gebrek aan grip maakt dit heel moeilijk. Ik had me nooit beseft dat mijn bedrijf opeens zo’n klap zou kunnen krijgen. Ik heb diverse experts ingeschakeld maar die spraken elkaar soms ook gewoon tegen. Ik ben maar gewoon doorgegaan. Heel, heel, heel veel gewerkt om naast al het gewone werkt ook achter de schermen van alles te proberen zonder trouwens ooit echt uit te vinden wat er nou “mis” was. Beetje bij beetje en update bij update ging het in ieder geval wel weer beter. Eind mei 2020 had ik bijna alle posities weer terug die ik in november was verloren (voor zolang het duurt).

gastein skigebied

Niet dat ik er wat aan had, want inmiddels hadden we kennis gemaakt met het virus uit Wuhan. Nog iets waar ik niet op voorbereid was. Niemand was meer op zoek naar de informatie over reizen.

Na de aankondiging in maart klapte de hele site in elkaar. Een terugval van 80% in bezoekers en nog meer in inkomen. In april had ik nog maar een geplande omzet (gepland omdat bepaalde partners pas na verblijf betalen en als er nog geannuleerd wordt, valt het bedrag dus nog lager uit) van 400,- euro. Daar kan ik nog niet eens de website voor draaiende houden, laat staan mijzelf een inkomen geven. Toch vond ik dat mentaal minder lastig te behappen dan de eerdere tegenslag. Iedereen zit in hetzelfde schuitje. Het is echt totaal buiten mijn eigen macht, dus piekeren over een oplossing heeft geen zin.

florida reisverslag

Bij mijn doelen voor vorig jaar schreef ik: “Ik zie om me heen websites die mensen vast in dienst hebben of met hele teams van ZZP’ers werken. Dat is ook weer een hele verplichting die je op neemt. De site moet dan ook maar net zoveel groeien dat je ze een vast salaris kunt betalen. Opeens ben je dan ook leidinggevende met alles wat daarbij komt kijken. Ik denk niet dat ik hier blij van ga worden. Maar ik heb wel een beetje last van FOMO, wat als ik over een paar jaar helemaal overlopen ben door de sites die met hele teams werken. Voor komend jaar is mijn doel in ieder geval meer uitbesteden maar zonder langdurige verplichtingen aan te gaan.”

Juist doordat ik geen vaste medewerkers in dienst heb, kon ik ook snel schakelen en mijn kosten omlaag brengen. Zo ging Marcel weer, net als in de eerste jaren van de site, teksten nakijken in plaats van een editor. Niet ideaal, maar wel noodzakelijk en ik ben super blij dat ik deze optie had en niet de verantwoordelijk van personeel.

Albanie met kinderen

Toen ik drie jaar geleden mijn baan opzegde, heb ik ook eerst gezorgd voor een buffer en uiteindelijk niet aangebroken. Mede daardoor en doordat vorig jaar echt wel goed was, had ik ook niet direct druk om ander werk te zoeken. Ik heb in goed overleg met het thuisfront zelfs besloten te investeren in een hele nieuwe uitstraling voor de site en technische veranderingen achter de schermen. Niet goedkoop, maar wel iets waar ik al tijden tegen aan zat te hikken maar gewoon niet durfde.

Ik ben echt super blij dat ik dit heb gedaan. Nu terugkijkende op afgelopen jaar is het echt wel een positief punt dat eruit springt.

Lemelerberg

Ik vond het ook echt wel even moeilijk de hele lockdown. Waar ga ik over schrijven, wat willen mensen wel lezen? Ik merkte dat het thuis zijn en proberen te werken, terwijl je ook moet helpen met school ook niet erg productief was of goed voor mijn relatie met mijn dochter.

We zijn toen 1x per week een “op avontuur” dagje gaan doen. Gewoon naar buiten en de natuur in. Waarbij ik op zoek ging naar kindvriendelijke wandelingen en speelbossen, want dat kon tenminste nog wel. Het gaf mij positieve energie, als vanouds iets leuks om samen te doen en ik vond het leuk om over te schrijven. Des te fijner dat ik ook van veel lezers hoorde dat deze artikelen in de zo rare periode gewaardeerd werden.

Uiteindelijk werd er ook weer meer mogelijk en dat merkte ik ook in positieve zin. Juni en juli waren echt prima met meer dan 100.000 unieke bezoekers op de site. Ik kreeg last-minute nog leuke projecten. Ik ging zelfs nog 5 weken op reis in Europa, totaal anders dan gepland maar wel echt heerlijk. Meer bezoekers, de advertentie tarieven die in elkaar gestort waren gingen weer omhoog, meer boekingen, allemaal zeker niet vergelijkbaar met 2019, maar als je bedenkt hoeveel van de wereld nog op slot zit, ben ik echt wel tevreden.

Ben jij blij met mijn tips en wil je een handje helpen? Ga via GezinOpReis naar de site van bijvoorbeeld booking, landal of bol.com. voordat je een reis boekt of een product koopt. Zo krijg ik een kleine commissie zonder dat het jou wat extra kost.

Was er verder nog iets leuks? Jazeker, ik werd door Columbus magazine gevraagd een vaste column te schrijven. “Wie, ik?”, mevrouwtje Dyslexie. Voor mijn favoriete reisblad. Ik wilde eigenlijk nee zeggen, want ik vond het te eng maar heb toch gedaan. Ik ben er ook echt wel trots op!

Ook tof, ik won een prijs voor mijn Kroatië artikelen die ik schreef naar aanleiding van een reis in de meivakantie van 2019. Over onbekendere bestemmingen in Kroatië. Ik zou in april voor de prijsuitreiking naar Kroatië gaan, maar helaas ging dat om de welbekende reden natuurlijk niet door.

En ik breidde het vaste blogteam uit met Cynthia, die alleenstaande moeder is en graag met de camper op reis gaat. Twee voorheen onderbelichte topics op de site. Veel dank ook dit jaar weer aan Esmeralda, Leonie, Mirella, Cindy, Elke, Luísa, Cynthia en Esther de vaste bloggers die ook regelmatig hun avonturen hier delen!

moleson

De blogs van afgelopen jaar

Afgelopen jaar was echt het jaar van Afrika. Niet alleen wijzelf gingen naar Afrika (Tanzania en Egypte) maar ons halve blogteam bezocht het continent. Ondanks dat het nog wel een hele tijd kan duren voor we weer op reis kunnen naar Afrika, mag je wel alvast weg dromen bij Tanzania, Mauritius, Botswana of Namibië.

safari tanzania zebra

En verder was het afgelopen half jaar de focus enorm op ons eigen land en veel op gratis activiteiten. Alle blogs met leuke wandelingen voor gezinnen kun je hier vinden: “kindvriendelijke wandelingen in Nederland“. Ook schreef ik voor (bijna) elke provincie een groot blog met tips voor activiteiten. Ga je naar de Achterhoek met kinderen, zoek je juist uitjes in Noord-Holland of wat dacht je van het mooie Drenthe?

blotevoetenpad Baak

Mijn doelen voor komend jaar

Normaal gesproken deel ik ook altijd mijn doelen voor het volgende jaar als ondernemer. Dit jaar denk ik dat ambities echt moet loslaten. Dit is nog niet voorbij. Zolang er geen vaccin is, zullen verre reizen en vliegreizen echt niet populair zijn. Ook dichter bij huis zullen we moeten leren leven met onzekerheid en lastminute beslissingen.

Ik denk niet dat veel reisblogs zullen omvallen. De realiteit is nu eenmaal dat er nauwelijks fulltime reisbloggers zijn in Nederland. De meeste doen het naast een vaste baan of hebben inkomsten uit andere bronnen. Content websites is een heel ander verhaal. Dat zijn de sites die wel over reizen schrijven, maar niet uit persoonlijke ervaring en vaak hebben die wel personen in dienst en hogere kosten vanwege een kantoorlocatie en marketing.

Landal Adventure Game

Ook over reisorganisaties maak ik mij zorgen. Ik wil geen namen noemen, maar er zijn echt partijen die er nu al enorm slecht voor staan. De slappe maanden moeten nog komen. In de hele reisbranches maar zeker voor organisaties die zich richten op reizen met kinderen zijn september-november altijd slecht. Je moet de rest van het jaar geld verdienen om die periode te overbruggen.

De hulpregelingen van de overheid zoals de TOZO voor ZZP’ers, waar ik zelf drie maanden gebruik van heb gemaakt, zijn voorbij of beperkter geworden, maar de problemen zeker nog niet.

Ik wil de komende periode actief blijven, proberen toch dingen te schrijven waar je als lezer wat aan hebt. Wel binnen het thema reizen, uitstapjes, actief en op avontuur. Dus geen wereldrecepten of exotische interieur tips, want heel eerlijk daar heb ik ook gewoon echt geen verstand van. Verder duim ik heel hard dat er snel een vaccin is en gewoon ook wat duidelijkheid. Er valt nu gewoon niet te plannen omdat landen zo snel van geel naar oranje gaan.

Tanzania Zanzibar

Reisplannen komend jaar

Wat betreft reisplannen is mijn agenda nog nooit zo leeg geweest. Een weekendje weg staat erin en zelfs dat is niet zeker. Oh en wintersport met vrienden in februari. Ook ik durf het gewoon niet echt aan ver vooruit te boeken.

Ik heb nog kaartjes voor een reisbloggersconferentie in november in Spanje, maar of die doorgaat? Ik boek zeker nog geen vliegtickets en hotel. In de herfstvakantie zou ik wel weer graag weggaan met mijn dochter, maar ook over het hoe en wat ben ik nog aan het nadenken. We gaan het allemaal wel merken.

Een ding hebben verre reizen en dit virus in ieder geval gemeen. Het doet me wederom beseffen hoe goed wij het hebben. Hoe dankbaar we mogen zijn dat ons bedje hier in Nederland staat. Hoe moeilijk dit jaar (soms) ook was ik heb geen zorgen over een dak boven mijn hoofd of over mijn volgende maaltijd.

Heb je vragen? Dingen die je juist nu graag zou willen lezen? Of andere tips? Positieve of juist opbouwende feedback? Laat vooral een reactie achter, dat waardeer ik enorm.

Over de auteur

3 gedachten over “Het moeilijkste jaar tot nu toe, mijn 3e jaar als fulltime reisblogger”

  1. Hallo Tikva,

    Veel geluk en succes gewenst de komende periode. Wat een interessante terugblik heb je geschreven. Het is voor iedereen een enerverende periode, helemaal voor ondernemers. Nogmaals veel toi! Groetjes, Sonja

  2. Hoi Tikva, ik lees je blog heel erg vaak en haal altijd inspiratie voor dagtripjes of lange reizen. In de coronatijd ben ik je zo dankbaar geweest voor alle tips over speelbossen en wandelingen met de kids. Heel toevallig heb ik dezelfde leeftijd dochter en dus jullie ervaringen sluiten heel erg aan op onze gezin en wensen. Ik hoop dat je deze moeilijke tijden toch goed doorbrengt en dat je ons nog veel zal vertellen over jullie leuke reizen en ontdekkingen. Veel success!!!

  3. Voor mij is je inhoud relevanter dan ooit! Wij gaan (sinds we 4 kinderen hebben) eigenlijk altijd binnen de benelux op vakantie. Ik vind het dus heerlijk om te lezen die tips dichtbij huis.
    Bovendien vind ik je schrijfstijl erg prettig en je bent altijd eerlijk.
    Ik wens je heel veel succes in de toekomst! 👍🏻

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top