Interview: 2 maanden Hong Kong, Singapore, Maleisië en Bali met de kids. Wij vinden het altijd erg leuk om reisverhalen te horen en lezen van andere reizende families. Maar wie zitten er nou achter het verhaal? En zouden wij zelf ook zo’n reis kunnen maken?
Deze keer een gezin dat twee maanden door azie ging reizen met een kleuter en een peuter. Ze kozen voor een aantal fijne vakantielanden zoals Maleisië en het eiland Bali maar toch zat het ze niet altijd mee. Zo moest het vertrek door de waterpokken uitgesteld worden. We hebben hun mooie, herkenbare en avontuurlijke verhalen met veel plezier gevolgd op hun blog 4opreisnaarazie.
Wie zijn jullie?
Wij zijn Robert (33), Dorinda (38), Nina (3) en Elisa (2,5).
Waarom hebben jullie juist voor deze landen in Zuid-Oost Azië gekozen?
Voordat we kinderen hadden, waren we al een aantal keren naar Azië op reis geweest, o.a. naar Bali. We wilden Bali graag nog eens bezoeken samen met de kinderen. Daarnaast leek het ons fijn om een deel van deze reis door te brengen in een land waar je al eens geweest bent. Een beetje vertrouwde omgeving tijdens het avontuur.
Hier gingen we dan een aantal landen omheen zoeken, er rekening mee houdend dat het geheel binnen de 2 maanden reizen moest passen. Hong Kong en Maleisië waren nieuw voor ons en stonden al een tijd op ons verlanglijstje, omdat we hier hele goede verhalen over gehoord hebben in onze omgeving. Helaas hebben we Hong Kong niet echt kunnen bezoeken doordat we later zijn vertrokken wegens de waterpokken van Elisa. Singapore waren we ook erg benieuwd naar en paste praktisch gezien goed in het ‘rondje’ dat we hebben gemaakt.
Wij vonden het in verband met onze kleine kinderen prettig om wat westerse/moderne landen in Azië te bezoeken naast bijvoorbeeld Bali (wat overigens ook erg verwesterd is, maar nog wel de viezigheid/rommeligheid en nog aantrekkelijke prijzen voor een lange reis). Het was een mooie mix zo, van grote steden, platteland, strand/zwembad en cultuur.
Welke mooie ervaring wil je graag met ons delen?
Wat ik heel bijzonder vond, is dat we echt continu samen waren. We gingen samen slapen en stonden samen weer op. ‘s Ochtends het geluid van de tentjes die opengeritst werden en dan 2 kleine warme mensjes die bij je in bed klimmen. 3x per dag gezellig samen aan tafel. Het ‘samen sterk’ gevoel.
Geen stomme dingen moeten doen, geen verplichtingen, geen huishouden. Dat algehele gevoel van vrijheid was heerlijk. Als ik een concrete ervaring moet noemen was het dolfijnen spotten in Bali wel één van de hoogtepunten. Het was extra spannend omdat we met een zeer smalle brakke lokale vissersboot en best een eind de zee op gingen, dat is op zich al een avontuur. We pasten er maar net in. Dat we dan ook nog dolfijnen tegenkwamen maakte het helemaal af!
Veel ouders dromen ervan maar weinig doen het, hoe hebben jullie het geregeld om 2 maanden te kunnen gaan reizen?
Ik heb, na altijd fulltime gewerkt te hebben, een aantal maanden voor de reis mijn baan opgezegd. Doel was om gedurende een jaar meer tijd met mijn moeder die ziek werd door te brengen, en met de kinderen voordat ze naar school gaan. Daarnaast om mijzelf opnieuw te oriënteren en een lange inspirerende reis met het gezin te maken.
Bovendien kon ik zo veel tijd steken in het voorbereiden van de reis, die we helemaal zelf samengesteld hebben. Heerlijk vond ik dat.Mijn vriend heeft gebruik gemaakt van fulltime ouderschapsverlof (dit had hij tot nu toe nog niet aangebroken) en reguliere verlofdagen. Hij heeft natuurlijk geluk dat zijn werkgever (grote organisatie) zijn lange afwezigheid goedkeurde.
Ik kan mij voorstellen dat dit bij kleine bedrijven lastiger te realiseren is.We hadden verder goed gespaard en zijn doorgaans geen grote uitgevers, behalve aan vakanties. Ik ben geen shopper, koop bijvoorbeeld nooit sieraden, parfum, dure merkkleding of tassen etc, we kijken goed uit met boodschappen doen, en zijn gewoon niet van die ‘kopers’. We vinden reizen veel leuker en daar gaat eigenlijk het meeste geld naartoe.
Was het wel te doen met die kleintjes?
Ja het was te doen! Ja een lange vliegreis met kleine kinderen is heel vermoeiend. Maar waarom zou de rest van de reis door Azië met kleuter moeilijker ‘te doen’ zijn dan op een camping in Zuid-Frankrijk? Sterker nog, het is veel makkelijker om in hotels/appartementen incl ontbijt te verblijven dan op een camping waar je alsnog het hele huishouden moet runnen en zelfs moet afwassen. En, wat op elke vakantie en eigenlijk ook thuis het meest belangrijke blijft: pas de reis aan aan het ritme van de kinderen. Dan is het prima te doen.
Welke tips heb je voor andere ouders die een soortgelijke reis willen maken?
Ik noemde het hierboven al, pas de reis aan aan het ritme van de kinderen. In Azië met een kleuter betekent niet dat je iedere dag de hele dag naar een speeltuin moet, maar wel dat je beter geen middagslaapjes over kan slaan als je weet dat je kind daar ‘s avonds heel vervelend door wordt. En dat je iedere dag iets inbouwt waar je kinderen heel blij van worden. Dit kan bijvoorbeeld een simpel ijsje, of een ochtendje zwembad, een klein nieuw speelgoedje of een rondje speeltuin zijn. Zorg daarnaast dat je tijdens ‘grote mensen uitstapjes’ je kinderen van begin tot eind betrekt bij wat jullie gaan doen en wat er gebeurt. Maak dit zo aantrekkelijk mogelijk.
Dus niet ‘we gaan naar een tempel’, maar maak er een verhaal omheen. ‘we gaan naar een paleis en we gaan de koningin zoeken’ of iets dergelijks. Maak de uitstapjes niet te lang. Voor onze kinderen was een uur of 3 op pad meer dan genoeg. Bouw voldoende rust in, voor je kinderen maar ook voor jezelf. Wij merkten dat de kinderen na een dag reizen, bijvoorbeeld van de ene accommodatie naar de andere of na een vliegreis, nog steeds moe waren. En wij zelf eigenlijk ook. Die dag betekende dan sowieso rust, het ‘nieuwe huisje’ verkennen, beetje zwemmen, tassen uitpakken, restaurantjes uitzoeken, plannen maken voor de komende dagen etc.Neem altijd speelgoed/iPads/klei mee, in ieder geval iets mee waarmee je kinderen zich goed kunnen vermaken tijdens een lange autorit of wachten in restaurants.
Tot een jaar of 4 slapen kinderen prima in een Deryan tentje. Je boekt gewoon een ruime 2 persoonskamer en de tentjes passen er altijd wel bij. Voordeel is dat ze altijd hun vertrouwde slaapplekje hebben en dankzij het muggengaas beschermd zijn tegen muggen.Verder vonden wij het prettig dat we alle accommodaties van tevoren hadden vastgelegd. We hoefden hier tijdens de reis niet over na te denken. We waren maar 2 keer minder tevreden over een hotel en zijn 1 van deze 2 keer gewoon eerder weggegaan. Maar ik ken ook gezinnen die zich prettiger voelen bij gewoon op de bonnefooi gaan, ook met kleine kinderen. Ook dat is natuurlijk persoonlijk. Het is ook fijn om overal minimaal 4 nachten te verblijven. Dan heb je de tijd om rust te pakken en om leuke dingen te gaan doen. En je hoeft niet iedere 2 dagen alles in- en uit te pakken.
Alle foto’s in het artikel zijn gemaakt door Dorinda en Robert
Heb jij met je gezin ook een mooie reis gemaakt en wil je dit graag delen met andere reizende ouders? Neem contact op met Gezin op Reis en wie weet staan jullie binnenkort in de interview rubriek.
Lees ook onze andere interviews met reizende gezinnen. Zoals 3 weken Bali met kids, vakantie op Java en Bali, negen weken op reis door Azië of een wereldreis met kinderen naar o.a. Indonesie.
We plannen zelf (3 kids, waarvan 1 baby en 2 kleuters) naar Maleisië te gaan en ik heb hier enorm veel info uitgehaald! Ik krijg er echt zin in!
Wat een heerlijk reisverhaal weer 🙂
Haha! Zie je, dat verhaaltjes verzinnen werkt… Echt heel erg leuk om te lezen met twee kleine kids. Hmmm, ik wil op vakantie!