Stoer Rotterdam voor kleine zeemannen (en -vrouwen)

2

Rotterdam is hip. Ook voor kinderen is het een superleuke stad om te bezoeken. Je hebt er veel hotspots die leuk zijn om met kids te bezoeken. Denk maar eens aan dierentuin Blijdorp, miniatuurmuseum Miniworld of familiepark Plaswijckpark een leuk park voor peuters en kleuters. De laatste jaren is Rotterdam echt gegroeid op toeristisch gebied en dit maakt Rotterdam met kinderen ook steeds leuker.

Het nieuwe treinstation en De Markthal zijn daar goede voorbeelden van en zorgen voor een steeds positiever imago. Maar we kennen Rotterdam vooral van de haven. Dus bezocht blogger Margje met haar man en zoontje Jelmer (3) Rotterdam en ging op zoek naar leuke activiteiten voor stoere zeemannen.

Rotterdam met kinderen

Maritiem Museum Rotterdam 

Als je Rotterdam als havenstad wil ontdekken, hoort daar zeker een bezoek aan het Maritiem Museum bij. Dit is echt één van de leukste musea die wij met Jelmer bezocht hebben. Een deel van het museum is speciaal ingericht voor kinderen. Bij de kinder-doe-tentoonstelling Professor Plons kunnen kinderen helpen met het laden en lossen van schepen, het scannen van containers die aan boord moeten en het hijsen van de zeilen. Zo leren ze door te spelen van alles over hoe het er aan toe gaat in de haven. Jelmer vond het vooral leuk om met de blusboot een brand te blussen en ook het klimmen in de boot van Professor Plons viel in de smaak. Zo ontdek je hoe een schip er vroeger van binnen uit zag. Ook voor iets jongere kinderen is dit deel van het museum erg leuk.

Maritiem Museum Rotterdam Maritiem Museum Rotterdam Maritiem Museum Rotterdam

Een gedeelte van de tentoonstelling is buiten (maar wel deels overdekt), dus bij kouder weer is het fijn om je jas in de buurt te houden. Voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar is de Offshore Experience echt een aanrader. Daarbij stap je in een ruimte voor een speciale briefing en wat blijkt: je gaat aan boord van een platform op zee. Inclusief gele helm en veiligheidsvest. Eenmaal aan boord zijn er verschillende uitdagingen die je kunt trotseren, zoals een helikopter naar het platform begeleiden en een container aan boord hijsen bij hoge golven. Je leert veel over het werken op een platform op zee en mag het zelf ook nog proberen, erg leuk gedaan. En hoewel Jelmer eigenlijk nog echt te klein was, vond hij het wel heel interessant om te zien. Ook in de rest van het museum worden kinderen trouwens goed betrokken bij de tentoonstellingen, bijvoorbeeld door een speurtocht. In de haven bij het museum kun je ook nog verschillende oude schepen bewonderen en sommige mag je bezoeken.

Maritiem Museum Rotterdam

Zelf varen in Rotterdam

Na veel geleerd te hebben over schepen wil je natuurlijk zelf ook even varen.  Dat kan bij Kids Marina vlakbij het Grotekerkplein. Hier liggen van april tot en met oktober verschillende bootjes in het water, zoals een politieboot, een brandweerboot en een containerschip. Kinderen van 3 tot en met 14 jaar mogen hier voor even kapitein van zijn. Voor reddingsvesten wordt gezorgd. Er kunnen vier personen in een bootje en het is verplicht dat er ook een volwassene meegaat.  Een vaarsessie duurt een kwartier.  Toen wij er waren, lagen de bootjes tijdelijk bij het Maritiem Museum. Dat was helemaal ideaal. Jelmer was even de kapitein van een Rotterdamse watertaxi en hij vond het helemaal geweldig. Het sturen is natuurlijk erg interessant (dat maakte het voor mij lastig om te voorkomen dat we vaak op andere bootjes botsten). Het varen is trouwens heel simpel, je kan alleen voor- of achteruit en moet dus sturen. Ook vrij makkelijk te doen met zijn tweetjes dus.

Kids marina Kids marina Kids marina

SS Rotterdam

Het ss Rotterdam is het bekendste schip van Rotterdam. Sinds 2010 ligt het oude passagiersschip van de Holland-Amerika Lijn weer in de thuishaven Rotterdam. Je kunt er slapen, dineren of er meer leren over de geschiedenis van het stoomschip tijdens een rondleiding. Een van die rondleidingen heet ‘Uitzwaaien en Waaien’ en deze audiotour is ook erg leuk voor kinderen. Ze krijgen een Kapiteinspaspoort met daarin een aantal vragen die ze onderweg moeten beantwoorden. Hebben ze alle antwoorden verzameld, dan krijgen ze een Kapiteinsdiploma. Jelmer heeft de tour samen met zijn nichtje Liselore van 6 gedaan. Voor hem duurde het luisteren naar de verhalen tijdens de audiotour (ook beschikbaar in ‘Jeugdjournaal-taal’) nog wel een beetje lang, maar het ontdekken van het schip vond hij wel heel leuk. De dekken kun je natuurlijk heerlijk over rennen en een stuurhut is best interessant. Voor Liselore was het beantwoorden van de vragen onderweg een groot avontuur. Je doet de tour dus zonder gids, maar met audiophones. Onderweg staan er wel veel vrijwilligers van het ss Rotterdam, die je meer kunnen vertellen over het schip.  En dat doen ze met veel enthousiasme. De tour duurt ruim een uur. Regelmatig zijn er trouwens ook andere speciale kinderactiviteiten, check hiervoor de website. Bezoek je in de zomerperiode het ss Rotterdam? Dan kun je na de tour heerlijk uitrusten op het terras. Het zwembad is dan ook gevuld met water. Jelmer had het zwembad tijdens de tour al gespot en wilde er meteen in springen. Gelukkig had ik een extra set kleren bij me en verkochten ze in de souvenirshop ook handdoeken.

ss rotterdam ss rotterdam

Wereldhavendagen in Rotterdam

Een extra leuke tijd om Rotterdam te bezoeken is tijdens de Wereldhavendagen. Dit evenement vindt ieder jaar plaats tijdens het eerste weekend van september en dan draait natuurlijk alles om de haven. Er zijn demonstraties van schepen, helikopters en hulpdiensten, je kunt schepen bezichtigen en er zijn verschillende excursies.  Op zaterdag is er een grote vuurwerkshow en er zijn speciale activiteiten voor kinderen, zoals knutselworkshops en bootje varen. Maar alleen al de wagens en motoren van de hulpdiensten en de grote schepen zelf zijn heel gaaf om te zien. Jelmer vond het prachtig dat hij op een politiemotor en in een brandweerwagen mocht zitten. En wat dacht je van een helikopter van dichtbij bekijken? Daarnaast hebben we marineschip Karel Doorman bezocht. Daarvoor moesten we wel even in de rij staan, maar dat was het zeker waard. Tijdens de Wereldhavendagen zijn er honderden activiteiten in de stad. Als je daar veel van wil meemaken dan moet je wel echt het hele weekend gaan. Een dag is echt te kort. Ook is het belangrijk dat je de eventuele excursies ruim van te voren boekt, anders heb je kans dat er geen plek meer is.

wereldhavendagen wereldhavendagen wereldhavendagen

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Rotterdam Partners.

Share.

2 Comments

  1. Rosalinda on

    Leuke blog, je kan ook kiezen om fietsen te huren en op deze manier Rotterdam of andere steden te bekijken 🙂 In dezelfde tijd kan je dan nog meer bekijken en genieten!

  2. Lieke Vermeer-Terlouw on

    Kleine wijziging: Het café in de bibliotheek heet overigens geen DikT meer maar Bistro Binnenrotte

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.