Home / Nederland / Op ontdekking in het Afrika Museum
afrikamuseum

Op ontdekking in het Afrika Museum

Het Afrikamuseum in Berg en Dal, in de buurt van Nijmegen, is een erg leuk uitje met kinderen. Er is zowel een binnendeel als een buitendeel en je kunt er dus altijd goed terecht.

In de vakanties worden er vaak extra activiteiten georganiseerd zoals bouwen met leem, drumworkshops en creatief in de kleikeuken. Bekijk voor het programma de website van het Afrikamuseum.

Op speurtocht Afrika Museum met kinderen

“Je mag wel een knuffel uitzoeken” de vriendelijke dame achter de bali bij het Afrikamuseum wijst naar een grote kist vol knuffels. Mevrouwtje kiest voor de lange slang terwijl de mevrouw vertelt dat je hiermee een speurtocht kunt doen.

Het concept is vrij simpel. Aan de knuffel hangt een setje kaartjes met een foto en dat voorwerp moet je vervolgens zoeken in de zaal van het museum. Heb je deze gelokaliseerd dan zoek je de volgende foto tot je alles in de zaal gevonden hebt en je weer verder gaat.

Afrikamuseum
afrikamuseum

Onze dochter gaat helemaal op in het spel “kijk, mama ik heb hem gevonden”. Snel gaan we weer verder. Het is helemaal niet zo makkelijk om de foto’s te vinden want sommige voorwerpen staan echt in een vitrinekast met beelden maar onze dochter is super gemotiveerd. We worden dan ook bijna het museum door gejaagd op jacht naar plaatjes. Gelukkig mogen we af en toe nog wel wat langer blijven staan om de bijzondere voorwerpen te bekijken of als ze zelf iets wel heel interessant vindt. “mama waarom heeft dat poppetje spijkers in zich” of “die heeft rare oren” bij een beeld met lange oorlellen.

In het Afrikamuseum zijn onder andere veel beelden en maskers te zien die uit allerlei delen van Afrika komen. Niet alleen voorwerpen van vroeger maar ook hedendaagse kunst.

Afrikamuseum

Speciale tentoonstellingen in het Afrikamuseum

Het Afrika Museum heeft hele bijzondere speciale tentoonstellingen. Een paar jaar geleden gingen we hier al een keer naar toe voor de foto tentoonstelling van Jimmy Nelson “Before they pass away” en tijdens dit bezoek treffen we de tentoonstelling “Wereld van Veren” (tot 24 september 2017). Kleding en kleurrijke voorwerpen bekleed met veren, bijzondere artistieke creaties maar ook historische voorwerpen. Zo’n verentooi wordt niet altijd heel diervriendelijk gemaakt. Zo lees ik bijvoorbeeld dat bij een bepaalde papsgaaiensoort je de achterste veren uit kunt trekken. De wond wordt dan ingesmeerd met een mix van giftige besjes en vervolgens groeit de veer weer terug maar dan in de kleur rood. Ondertussen luistert mevrouwtje naar het gezang van verschillende vogels. Op 17 november opent de nieuwe tentoonstelling WORLD PRESS PHOTO 2017 in het Afrika Museum.

afrikamuseum
afrikamuseum

Het buitendeel van het Afrikamuseum

Waar het binnendeel van het Afrikamuseum draait om bekijken en bewonderen is het buitendeel veel meer gericht op beleven. Er zijn verschillende Afrikaanse dorpjes nagemaakt vanuit verschillende plekken op het continent.

We bukken onze hoofden en stappen een kleine hut binnen. Het is ruimer dan gedacht en dankzij het hoge rieten dak kunnen we gewoon staan. Aan de wand hangen kledingstukken en een spiegel. Ik lees de teksten bij het dorpje voor aan mijn dochter en vertel haar wat voor een soort mensen hier wonen. “Maar waar slapen ze dan” vraagt ze zich af. Soms gewoon op de grond in andere dorpjes hebben de huizen wel meer meubilair en soms staan er ook bedden.

Je hebt weinig voorstellingsvermogen nodig om je echt in Afrika te wanen, behalve dat de stekende zon ontbreekt. Mevrouwtje vindt het vooral leuk om in alle huisjes binnen te kijken en dan te zien wat er te ontdekken is. In “Mali” staan er op het erf allemaal pannen en daar kan je natuurlijk prima keukentje spelen.

Tussen de huisje door worden gewassen verbouwd en staan typische voorwerpen zoals een fiets volgeladen met jerrycans die de sfeer versterken. Het buitenterras met kleurige banken passen zo op het strand van Zanzibar. Lijkt het je leuk om in tropische sferen te overnachten. Het Afrika museum is prima te bezoeken vanaf het Heijderbos met tropisch zwemparadijs.

Afrikamuseum
afrikamuseum
afrikamuseum
afrikamuseum
afrikamuseum

Speeltuin Afrikamuseum

Het Afrikamuseum in Berg en Dal heeft een leuke speeltuin en als afsluiter van ons bezoek moet daar natuurlijk even lekker geklommen worden. De speeltuin ligt midden tussen de bomen en heeft een dierenthema. “Dat is geen echte spin toch”, mevrouwtje weet het nog niet helemaal met de glijbaan met kameleon en reuzenspin. We stellen haar gerust en daarna gaat ze lekker haar gang.

Afrikamuseum met kinderen
Afrikamuseum
Afrikamuseum

Dit blog is onderdeel van de campagne Groot Gelders Avontuur i.s.m. Gelderse Streken. Zoals je van ons gewend bent, delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Over de auteur

1 gedachte over “Op ontdekking in het Afrika Museum”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top