Een blog over Barcelona

12

Ik sta in de Sagrada Familia, kijk dan hoe mooi het is. Ik klik foto na foto, ja het is prachtig, ik zie het, maar ik voel het niet. Het is ongelooflijk mooi maar het doet me niks, het voelt kil binnen in dit gebouw, er is geen wierookgeur en de klanken ketsen af tegen het beton. Ik denk dat het niet mijn smaak is, letterlijk vloeken in de kerk.

Sagrada Famlia

Sagrada FamliaSagrada FamliaIk blijf, ik blijf zelfs twee uur binnen. Ik maak foto’s en ga een half uur rustig op een bankje zitten kijken. Ik wil het zo graag voelen, maar het komt niet. Niet zoals bij andere gebouwen zoals een Taj Mahal, de Mezquita in Cordoba,  de ruïnes van Angkor waar ik werkelijk ontroerd raakte door de schoonheid van een gebouw. Waar ik dankbaar was er te mogen zijn. Net als bij Machu Picchu, toen kwam ‘’het” ook niet.

Twee en een halve dag dwaalde ik door de stad. Ik vroeg van te voren tips, heb een hele stapel reisboekjes doorgenomen, ik ging zelf nog een avondje eten met iemand die hier woont en de stad goed kent. Wanneer de Rambla me te druk is zoek ik rust in de vele parken van de stad.

Ik maak me zorgen: Barcelona is al jaren de meest populaire stedentripbestemming in Europa. Iedereen heeft me verteld dat ik hier een geweldige tijd ga hebben. Dat ik verliefd ga worden op Barcelona. Mensen die al voor de 3e of 4e keer terug gaan naar deze stad. Die jaloers op me zijn.

Eigenlijk zijn ze verbaasd dat ik al reisfanaat nog niet in Barcelona ben geweest. Ik maak me er makkelijk vanaf. “Barcelona het is er gewoon nog niet van gekomen”. Onzin, natuurlijk. De afgelopen jaren hebben Marcel en ik tientallen stedentrips gemaakt en elke keer was Barcelona best een optie maar koos ik wat anders. De stad sprak niet tot me maar dan nog is het soms heel anders als je er echt bent.

Barcelona

Park de la Ciutadella

Barcelona

Ik deelde mijn praktische tips in het artikel Gratis bezienswaardigheden in Barcelona met kinderen en  schreef een verslag van onze ebike tour. Ik denk echt met plezier terug aan mijn tijd in de stad. Maar een echt verhaal wil niet komen. Natuurlijk ik kan een lijstje maken, of een fotopost plaatsen, maar zeker over Barcelona zijn er al tientallen van dat soort blogs. Die voegen niets toe, dat wil ik niet, ik wil ook meedoen, iets moois schrijven zoals “10 redenen om Barcelona te bezoeken“, of Verdwalen in el Barrio Gotico.

Ik zet wel dingen op papier maar het voelt nep. Wat dan,  ik kan toch niet aankomen met ik ging naar Barcelona het was leuk, toen ging ik weer naar huis.

Maar ja zo was het en niet anders…

Ik ging naar Barcelona, het was leuk

Hier nog wat foto’s:

Fietsen in Barcelona

Sagrada Famlia

Sagrada Famlia
Barcelona
Barcelona

Barcelona

Barcelona

Ben jij wel eens in een stad geweest waar voor je gevoel iedereen fan van is maar wat je toch niet raakte? 

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

12 reacties

 1. Ik snap het helemaal en ik deel dezelfde mening! Er zijn veel mooiere plekken en steden dan Barcelona in Spanje. Ik vind vooral Gran Canaria helemaal geweldig, ander plekje maar het blijft toch Spanje!

 2. yvonnevdlaan on

  Dit had ik ook met Machu Picchu, daarin snap ik je helemaal dat er niks mee had, maar Barcelona is één van mijn lievelingssteden… vind Gaudi ook geweldig. Ben je trouwens al eens in Wenen geweest? (ik vond Hudertwasser ook super en enigszins vergelijkbaar, hoewel de stad op zich heel anders aanvoelde)

 3. http://eighty7.nl on

  Ik heb dat met Rome! Jammer dat je “het” niet voelde. Ik ben net terug en vond Barcelona fantastisch 😉 De sagrada familia overigens gelaten voor wat het was.

 4. Ik had het met London trouwens,maar toen was het heel koud. En mijn eerste uren in Valencia dacht ik ook: is dit het nou? Maar ik was gewoon te moe van een véél te korte nacht; pas toen ik uitgerust was zag ik wat een gave stad het was.

 5. Je hebt het wel heel eerlijk geschreven, maar ik heb hele andere ervaringen. Ik ben er 5x geweest waarvan 1 x een jaar en 1 x 4 maanden. Als je er woont/werkt/studeert is het toch heel anders. Dan weet je de leuke plekjes en pleintjes. Toevallig postte ik vandaag een blog met 14 mooie steden om te bezoeken, waaronder uiteraard Barcelona, maar juist van Barcelona had ik niet meteen veel mooie foto’s paraat. Tijd dus om weer terug te gaan! Voor mij dan, niet voor jou. 😉

 6. Onbegrijpelijk! Barcelona vond ik geweldig!
  Maar ik had dus zo’n ervaring in Lissabon. Iedereen wist me te vertellen dat ik het fantastisch zou gaan vinden en ik vond er erg weinig aan. Tuurlijk een paar leuke dingen gezien maar ik vergeet wel eens dat ik er al geweest ben. Indruk heeft het niet gemaakt

 7. Tja soms zit het er gewoon niet in, ik had dat met Venetië. Vond het er werkelijk verschrikkelijk. Gelukkig was mijn man goed gezeldschap en hebben we het samen tóch leuk gehad. Helaas niet om de stad.

 8. Hahhaa ahw wat jammer, maar tof dat je er eerlijk over bent. Ik zelf ben gek op de stad, maar meer omdat ik er heb gewoond. Als je verwachtingen zo hoog worden door al wat anderen zeggen, kan het ook bijna alleen maar tegenvallen. Ik vind de Sagrada Familia wel echt wonderschoon, maar het bijzondere gaat er een beetje vanaf door het commerciële. Zo ook bij Casa Battlló en la Pedrera op de Passeig de Gràcia. Barcelona is voor mij een fijne thuishaven met fijn weer. Ik had dat overigens bij New York. Vond er echt geen bal aan :’)

 9. Yup… exact in dezelfde stad. Als ik de foto’s terugkijk zie ik heus dat ik geniet. Maar om nu te zeggen, daar moet ik jaar in, jaar uit heen? Nee. Terwijl ik dat gevoel dus wel met Parijs, Londen en Berlijn heb. Daar kun je blijven terugkomen.

 10. Saskia | KidsErOpUit on

  Hahaha, ja en dat was ook in Barcelona! Ik vond Girona veel fijner.
  Parijs ben ik heel lang geleden met zo’n kort busreisje geweest, was ik toen ook niet van onder de indruk. Maar die stad wil ik nog een keer een herkansing geven als ik meer tijd heb.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.