praag met kinderen

Waar kan je onze bloggers deze zomer vinden? En hoe anders is dat dan gepland

In plaats van een verre vakantie op Staycation. Je rondreis door China omboeken naar Colombia en die weer omboeken naar Duitsland. Onze reis naar Brazilië gaat niet door, maar gelukkig gaan we nog wel naar Denemarken en Zweden… oh toch niet, oh nu opeens wel weer….

Het was een plan A, plan B, plan C en voor sommigen van ons nog een heel alfabet meer. Maar nu is het echt zover. De eerste zomervakantie gaat deze week beginnen. Ben je benieuwd waar je ons deze zomer kunt vinden? Lees dan verder! Leuk ook als je ons volgt op Instagram Stories.

Geen Brazilië en Scandinavië, wel 5 weken, 5 landen rondreis Europa – Tikva

Eerst viel de meivakantie, waar we een treinreis door Europa zouden maken, uit. Toen was ik nog optimistisch over de zomer. We hadden alles al geregeld. Drie weken met het gezin naar Brazilië en daarna zou ik met mijn dochter voor de website nog 2 weken naar Zweden en een klein stukje Denemarken gaan. Tja…

Ik vond het moeilijk: reizen is niet alleen mijn hobby maar ook mijn werk. Als je nergens naar toe kunt, wat is dan nog het nut van deze site. Op een gegeven moment ben ik gewoon een keer per week met mijn dochter gaan wandelen. Naar een speelbos, een leuke kinderwandeling of een zwemplas. Dat hebben we volgehouden tot ze weer hele dagen naar school ging. Daardoor hebben we ook heel veel van Nederland gezien en dat was echt heel fijn.

Speelbos Herpenduin

Ik heb enorm genoten van deze micro-avonturen en toch blijven we deze zomer niet in eigen land. Reizen is voor mij ook dingen doen die anders zijn dan normaal. Zoals wandelen in de bergen, lokale gerechten proeven en lokale geschiedenis ontdekken.

De route die we nu hebben maakt me enorm blij. Veel afwisseling, onbekende regio’s in bekende landen, ruimte, natuur en ook heel belangrijk: value-for-money. Met bestemmingen voor actieve gezinnen. Het is een mix van eigen vakantie en plekken waar we voor GezinOpReis zijn uitgenodigd.

We beginnen in Zwitserland, super leuk! Een paar jaar terug zijn we daar ook geweest. maar nu gaan we naar het westen. Fribourg, Moléson-sur-Gruyères, Crans-Montana en Nendaz. Geen bekende namen, maar kleine dorpjes met directe liftverbindingen met de Alpen. Speurtochten, speeltuinen, zwembad, mountainbiken en meer buitenactiviteiten.

luzern bezienswaardigheden

Daarna steken we de grens over naar Frankrijk. Mijn tante had een vakantiehuisje hier in de buurt en we zijn er een keer bij Annecy geweest en nu maken we van de gelegenheid gebruik om terug te gaan. We verblijven in Flaine. Een bergdorpje met een gratis summercard (als je in geselecteerde hotels verblijft). Hiermee kan je boogschieten, trampoline springen, mini golfen en bij het tourismoffice gratis spullen zoals jeu de boules ballen en badmintonrackets lenen.

Annecy met kinderen

Daarna rijden we via Zwitserland (waar we weer een nachtje verblijven) naar de Schwäbische Alb. Een dunbevolkt gebied in Duitsland ten oosten van Stuttgart. Met heel veel geschiedenis, zowel prehistorie als kastelen. Ook hier hebben ze een regiopas met gratis toegang tot 120 activiteiten zoals zwembaden, kastelen, kabelbanen etc. We gaan ook nog naar Neurenberg met Playmobil funpark, hier zetten we Marcel op de trein terug naar huis.

Vanaf daar is het maar twee uur naar Tsjechië. We hebben een week in Tsjechië en gaan weer een heel nieuw deel ontdekken. Met de stad Pilsen en het Lipnomeer. Ook hier heel veel zin in. Als je het over bestemmingen hebt waar je veel waar voor je geld krijgt mag Tsjechië natuurlijk niet ontbreken.

Tenslotte gaan we naar Oostenrijk, Wilder Kaiser. Hier waren we ook op wintersport in februari en dat was gaaf. Nu gaan we de regio in de zomer ontdekken. Ook hier hebben ze een fijne zomerkaart.

In plaats van Spanje de Antwerpse Kempen en zomer in Zeeland – Esmeralda

Dit jaar zijn we voor het eerst “veroordeeld” tot reizen in de schoolvakanties, omdat ons zoontje met 5 jaar nu toch echt leerplichtig is. Hoe blij waren we dan ook met twee-en-halve week meivakantie! De tickets voor Spanje waren geboekt, de huurauto gereserveerd. Het plan was eerst een paar dagen Barcelona te verkennen en daarna voor GezinOpReis een weekje te logeren in een splinternieuwe safarilodge… in Salou! Voor de zomervakantie hadden we nog geen vaste plannen. 

Zeehondensafari Oosterschelde

Het liep wat anders… Eind maart werd al duidelijk dat onze reis naar Spanje niet zou doorgaan. En iets plannen voor de zomer, daar twijfelden we ook over. Nu het reizen weer wat gemakkelijker wordt zijn ook de prijzen gestegen en hebben we besloten het dichtbij huis te houden.

We gaan een paar dagen richting de Antwerpse Kempen voor een toffe samenwerking en verder hopen we op een zonnige zomer, zodat we in ons eigen Zeeland naar het strand kunnen, bijvoorbeeld in Domburg of Schouwen-Duiveland. En de vouchers van de vliegtickets? Die hopen we volgende zomervakantie te kunnen gebruiken voor een mooie verre bestemming!  

Van strand ver weg naar het Nederlandse en het Franse strand – Mirella

Toen blogger Mirella haar reizen van het voorjaar cancelde (o.a. Oman en de Opaalkust), maakte ze dat goed door direct een vakantiehuisje voor deze zomer op Texel te boeken.Een huisje “in the middle of nowhere”, direct aan de dijk en dichtbij het strand lonkte haar namelijk enorm. Zo konden ze weer uitkijken naar een weekje avontuur!

Oorspronkelijk zouden we deze zomer ook één van de grootste straattheaterfestivals in Frankrijk gaan bezoeken, maar het hele festival is gecanceld. Daarom gaan we nu alsnog naar de Opaalkust in Noord-Frankrijk. We zoeken daar onder andere het strand op om te gaan surfen. In Nederland gaan we alvast oefenen met wateractiviteiten bij Camperduin tijdens een weekendje glampen aan de kust (met activiteiten als surfen, yoga, super etc.). Aan vakantiebestemmingen niet te klagen deze zomer dus!

surfen

In plaats van Maleisië & Thailand gaan we naar Kroatië en Italië/Oostenrijk – Elke

Met het voornemen om dit keer niet alles last-minute te plannen, was het afgelopen jaar het eerste jaar waarin we een aantal vakanties ver vooruit hadden gepland. En dat bleek achteraf gezien best een slechte timing.

Al in september boekten we tickets voor Wenen in de kerstvakantie, voor 3,5 week Maleisië & Thailand in april/mei en voor anderhalve week naar Slovenië in augustus. Op het moment dat het inmiddels bekende virus eind 2019 voor het eerst in het nieuws kwam, hield ik de berichten in de gaten om te zien hoe het zich ontwikkelde in verband met onze reis naar Azië in april.

Ik had niet kunnen verwachten dat het zo’n wereldwijde impact zou hebben. Na een paar weken speculeren over of en hoe onze reis van 3,5 week naar Maleisië en Thailand door zou kunnen gaan, werd al begin die maand de keuze voor ons gemaakt: de vluchten werden geannuleerd en onze reis ging definitief niet door. We hadden een mooie route in gedachte met een combinatie van steden, eilanden en natuur en hopen we dat er ooit een moment komt om deze reis met onze kinderen te kunnen maken.  Van de vliegmaatschappij ontvingen we waardebonnen en zowel de huurauto als de accommodaties konden worden geannuleerd. 

Toen we midden in de intelligente lockdown zaten en puzzelden met de tijd tussen tussen twee banen en twee kleine kinderen, kon ik balen van de gedachte dat ik op dat moment eigenlijk met mijn blote voeten op het Aziatische strand had gezeten of dat ik na een tempelbezoek zou smullen van een heerlijke Pad Thai.

Een leven zonder reizen kan ik mij echt niet voorstellen. Erg blij was ik dan ook met het nieuws dat reizen naar enkele landen inmiddels weer kan. De tickets naar Venetië in augustus zijn al maanden geleden geboekt en op dit moment is het nog maar de vraag of we deze vakantie in Slovenië kunnen besteden, zoals ons plan was. We wachten nog even af en kunnen de vakantie ook in Italië en/of Oostenrijk doorbrengen. Ter compensatie van het doorwerken tijdens onze eerder opgenomen vakantie, hebben we anderhalve week samen verlof in juli gekregen.

Na meerdere vergaderingen hebben we besloten om te gaan vliegen naar Kroatië. Een verdere invulling van deze reis met onze kinderen van 4 en 1,5 jaar moeten we nog maken en deze willen we ook nog flexibel houden. Het wordt de derde keer dat we als gezin naar Kroatië gaan, maar we zijn zo’n fan van de prachtige landschappen (zowel de kust als de bergen en meren met watervallen), de oude stadjes en de lieve mensen. En het voelt nu nog meer bijzonder en ook avontuurlijker om weer te mogen reizen. Ik heb er zin in! 

China, dan maar Colombia en uiteindelijk de Vulkaaneifel, Lahntal en Ameland – Cindy

Op 2 januari boekte ik vier tickets naar China. We hadden een mooie rondreis van 4 weken uitgestippeld van Beijing naar Kunming, via … Wuhan. Als één van de weinigen in Nederland zat ik dus in januari al in de stress om dit virus. Gelukkig mochten we begin februari kosteloos annuleren. Corona leek toen nog een ver-van-mijn-bedshow, dus maakten we nieuwe reisplannen. Colombia stond altijd al hoog op ons lijstje en was ver genoeg weg van China en het nieuwe virus. Dáchten we. Opnieuw moesten we vier tickets en voor 4 weken hotelovernachtingen annuleren …

Zomerrodelbaan Odenwaldbob

Nu zoeken we het dichter bij huis. Twee weken Duitsland, we gaan met vrienden naar de Vulkaaneifel en daarna naar het Lahntal, een gebied dat ik eerder bezocht voor GezinOpReis. Daarna hebben we een weekje thuis, dan mag ieder gezinslid één dag invullen. Tot nu toe op het programma: een bezoek aan Corpus en Space Expo, met een fluisterboot over de rivier De Linge en naar Geofort in Herwijnen. In onze laatste vakantieweek nemen we de boot naar Ameland. Heel anders dan gepland, maar wat hebben we er veel zin in!

Heidi & Peter in plaats van Mickey & Minnie Mouse – Leonie

Wat hadden we een toffe plannen voor de zomer 2020: een paar dagen naar Toronto, Canada, om de stad Toronto en de Niagara Falls te gaan bekijken.Daarna zouden we doorvliegen naar Florida waar een relaxte autorondreis hadden gepland. Plekjes bezoeken in Florida die we nog niet eerder gezien hadden. Door de gesloten grenzen is onze Canada/Amerika reis doorgeschoven naar zomer van 2021.

In plaats daarvan hebben we een weekje geboekt in een leuk hotel in Gerlos, Oostenrijk. Lekker wandelen in de bergen, typische Oostenrijkse plaatsjes bezoeken, veel taart eten en zwemmen, een prima alternatief voor onze geannuleerde vakantie. Op de heenweg zullen we ook nog twee nachten overnachten in onze favoriete wintersportplaats in Zuid-Duitsland. Benieuwd hoe dat er in de zomer uitziet!

Van Ghana in West-Afrika naar Noord-Bohemen in Tsjechië – Esther

Wat keken we ernaar uit! Deze zomer zouden we Ghana in West-Afrika  gaan ontdekken. Niet bepaald de meest voor de hand liggende vakantiebestemming, maar we zouden onze vrienden gaan bezoeken die dit jaar naar Ghana zijn geëmigreerd. Wat een mooie combi: bijkletsen met vrienden en dit veelzijdige land gaan zien. We hadden het al helemaal bedacht: zo zouden we oude forten gaan zien, genieten aan het strand en op ‘jungletocht’ door het oerwoud.

We hadden het al snel door: een reis naar Ghana zou het niet meer worden. En zouden we überhaupt nog wel op vakantie kunnen? Maar toen beetje bij beetje de grenzen van Europa weer opengingen, begon het reisvirus weer te kriebelen. We schoten van bestemming naar bestemming: Portugal? (of toch nog maar even niet vliegen…), Duitsland? Slovenië? Moet je wel of niet een test hebben gedaan? Wat mag wel of niet in een land? Naast die bestemmingen gingen er ook steeds weer zoveel vragen door ons hoofd.   

Maar, het is gelukt! Dit jaar gaan we naar Tsjechië! Een aantal jaren geleden ook geweest, maar nu naar een heel ander gedeelte: de Noord-Bohemen. We kijken er enorm naar uit, we zijn al weer heerlijk aan het genieten van de voorpret en maken lijstjes vol activiteiten (die never nooit in onze vakantie-dagen gaan passen helaas haha).

Ik laat het je weten, je leest het over een poosje in de blogs!

Net voor Corona naar Sri Lanka en nu ligt alles nog open – Luísa

Onze plannen voor deze zomer liggen nog helemaal open! Dit was al voor het virus het geval nu we eerder dit jaar al ruim 4 weken door Sri Lanka reisden én we wilden afwachten hoe alles zou gaan na de geboorte van onze derde dochter. Met haar gaat het gelukkig heel goed, dus kijken we de komende tijd waar we zin in hebben! Mocht het weer in Nederland goed blijven dan zouden we net zo goed een groot deel van de zomer op onze boot kunnen zitten!

“Gaan hoe de wind waait”- Cynthia

Ik heb 4 weken bouwvak, dus ik ben gebonden aan die weken. Ik vind het niet vervelend, het valt toch allemaal in Arnoud zijn schoolvakantie. De verschillen tussen ‘in de grote vakantie’ en ‘in de bouwvak’ zullen niet significant zijn. En als het wel zo is, dan is het zo. Ik stel niet veel eisen aan een camping, dus er is altijd wel iets wat bij ons past. Ik beleef er niet minder plezier door.

Allereerst is het goed om te weten wat mijn definitie is van ‘vakantieplannen’. Mijn vakantieplannen zijn bestemmingen die de revue passeren, die leuk zouden zijn om ooit een keer naartoe te gaan. Gewoon; mogelijke opties, leuke bestemmingen, avontuurlijke ideeën, goede voornemens, dromerige gedachten, etc etc.

Wij zijn in het bezit van een eigen camper. Meestal maak ik plannen om een bepaalde route te rijden of is er een bestemming waar ik graag naartoe wil. Maar ik heb het afgelopen half jaar al verschillende vakantieplannen gehad. In februari maakte ik plannen om naar Schotland te gaan, maar toen brak het virus uit en waren de plannen onzeker. Als bleek dat we niet de grens over zouden mogen, zou ik in Nederland het Pieterpad (Fietserpad) gaan fietsen.

camper ijsland

Maar toen bleek dat we wel de grens over mochten gaan, begon het toch te kriebelen. Ik schetste een rondreis door Duitsland. Jammer wel dat Polen dicht is, dat staat ook op mijn lijstje. Toen ik 14 jaar was, heb ik meegedaan met een uitwisselingsproject van mijn middelbare school en een Poolse muziekschool. Ik ben toen 10 dagen naar Polen geweest en zij 10 dagen bij ons. Ik wil er altijd nog een keer naar terug. Nu is Polen ook open en zou ik daar ook naartoe kunnen gaan. Ik heb nog een mogelijkheid om naar Praag af te slaan, want daar ben ik toch in de buurt. Ik ben al eens in Praag geweest, maar niet met Arnoud. Alhoewel Wenen ook nog hoog op mijn lijstjes staat. Ik heb een dagje geproefd van Wenen, dat smaakte naar meer! 

Ik blijf voorlopig bij mijn route in hoofdlijnen. Ik vind ‘gaan hoe de wind waait’ heerlijk. Ik leg het liefst niets vast, zodat ik tot het laatste moment flexibel kan zijn en mijn plannen om kan gooien. Die vrijheid vind ik heerlijk en avontuurlijk tegelijk. En tot die tijd blijven mijn gedachten van noord naar zuid en van oost naar west gaan. Ik ben benieuwd hoe de wind waait, waar we allemaal neer zullen strijken en welke bijzondere momenten we gaan beleven. Je hoort het na de vakantie!

Dachstein Gletsjer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top