Home / Inspiratie / Boekreview: Zwanger in 13 landen

Boekreview: Zwanger in 13 landen

Zwanger in 13 landen. Het zal je maar gebeuren: je gaat op wereldreis met een klein kind en blijkt dan onverwacht zwanger te zijn. Alsof reizen met een peuter al niet pittig genoeg is, ben je nu ook nog eens zwanger. Mireille Steenkamer en haar man Marcel doen het. Over hun ervaringen schreven ze het boek “Zwanger in 13 landen.”

Boekreview Zwanger in 13 landen

Het boek begint eigenlijk als het verhaal van zo veel andere mensen die op wereldreis gaan. De vraag: “is dit het nou?” Het leven thuis is een sleur geworden. Ze hebben de wens om de rest van de wereld te ontdekken. Ik hou van hun doortastendheid. Het feit dat ze een klein kindje hebben is geen belemmering voor de reis. Mireille verkoopt haar eigen bedrijf en Marcel zegt zijn baan op.

Zwanger in 13 landen

De reis begint in Hong Kong waar we direct wat meer leren over de schrijfster. Mireille heeft zelf als kind een aantal jaar in Hong Kong gewoond.

Het verhaal begint pas echt wanneer het gezin op wereldreis na een maand reizen in Indonesië is beland. Mireille wordt niet ongesteld en blijkt zwanger te zijn. Met een leeftijd van 38 jaar, en veel moeite om de eerste keer zwanger te worden, is dit echt een onverwacht cadeautje. Waar veel reizigers op dat moment zouden besluiten direct het vliegtuig te nemen naar Nederland of op zijn minst voor de bevalling terug te keren doen Marcel en Mireille dit niet. Als reden wordt aangegeven dat de 1e bevalling in Nederland niet zo prettig is verlopen en dat ze dit elders op de wereld zeker net zo goed of beter kunnen. Mireille, Marcel en zoontje Teun reizen verder. Ze gaan onder andere nog naar Singapore, Laos en reizen met grootouders door Australië.

Zwanger in 13 landen is in de eerste plaats een reisboek en geen zwangerschapsboek. Beschrijvingen van plekken waar ze komen en dingen die ze meemaken. De tempels van Angkor die ze bezoeken. Een mooie boottocht door Halong bay, een voetbalwedstrijd in Sydney of naar de kapper op Koh Kut eiland. Het is een alleen een reisboek met een sausje. Lees bijvoorbeeld over perikelen van zoontje Teun die alleen maar aardappels, worstjes en groente wil eten. Mireille heeft er soms moeite mee hoe close papa en zoon zijn. Voor wie zelf kinderen heeft zijn de zwangerschapskwaaltjes en emoties in deze periode erg herkenbaar. Gevoelens die ze  thuis waarschijnlijk ook had ervaren, maar die zonder vriendinnen in een vreemd land toch opeens een tikje anders voelen.

Na 9 maanden reisavonturen is daar dan natuurlijk de bevalling. Deze gaat plaatsvinden in Chili. Hoewel er aandacht is voor alle bureaucratie rondom het regelen hiervan moet je geen “how-to bevalling in het buitenland” boek verwachten. Ook nu blijft “Zwanger in 13 landen” vooral het reisverhaal van de familie. Vlak voor de bevalling maken ze de hele zware aardbeving mee; een gebeurtenis waardoor het hele land en ook de familie behoorlijk door van streek is. Je voelt je niet meer veilig in je eigen huis en in deze situatie wordt dan  zoontje Bram geboren. Daarmee is het boek nog niet over, want ook Bram mag ook nog even mee op reis tot het geld op is en de familie weer terug gaat naar Nederland.

Zwanger in 13 landen

Ik heb het boek in één ruk uitgelezen. Van mij had het boek dan ook nog wel twee keer zo dik mogen zijn. Mireille heeft een vlotte en makkelijk te lezen schrijfstijl. Midden in het boek zit een katern met foto’s uit de diverse landen waar ze zijn geweest.

“Zwanger in 13 landen” is een bijzonder boek. Ik betwijfel of er veel Nederlanders zijn die zwanger en met klein kindje op wereldreis zouden gaan. Door de nuchterheid en positieve instelling van de familie voelt het heel natuurlijk aan.

Het boek “Zwanger in 13 landen” is te koop via de website: Zwanger in 13 landen.

Lees ook onze reviews van andere boeken zoals:

Over de auteur

13 gedachten over “Boekreview: Zwanger in 13 landen”

  1. Wat een leuke actie! Dat boek lijkt me ontzettend inspirerend en bijzonder. Volgens mij maakt het helemaal niks uit en kun je heel goed een lange (wereld)reis maken als je zwanger bent. Ik ben erg benieuwd naar de verhalen. Ik doe dus graag mee met de actie 🙂

  2. Geweldig verhaal. Het lijkt me inspirerend om te lezen hoe julllie reis is geweest. We hebben zelf ook veel gereisd en gaan binnenkort voor het eerst met onze dreumes naar Thailand. Hopelijk kunnen we ons reisvirus aan haar meegeven :-).

  3. Charlotte Wentges

    Hmm, volgens mij was het boem-bevallen in Chili en niet in Argentinië. Vamos Chilenos! Chili, dat heerlijke land dat schudde vlak voordat Bram landde!

  4. Ik ben nieuwsgierig naar het boek en de ervaringen van zwanger zijn in het buitenland en al die reizen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top