Bruisend Chinatown in Yangon

0

Verkopers stallen hun waren uit op de trottoirs. Restaurantjes zetten elke avond hun tafeltjes en stoeltjes buiten. Vlees op spiesjes, gefrituurde snacks, groenten, verse vis en insecten. Je kunt alles kiezen en ze maken het ter plekke voor je klaar. Meerdere straten in Chinatown Yangon veranderen elke avond in een openlucht restaurant maar het episch centrum van de wijk is 19th street. Sommige restaurants hebben ook een menu met vooral Chinese gerechten. De hygiëne laat wat te wensen over en Marcel had de volgende dag wat last van sommige willekeurig bestelde gerechten. Wil je veilig blijven ga dan voor de plain rice en de BBQ stokjes die ter plekke boven een heet vuur worden klaargemaakt. In 19th street zit ook een populair restaurant (Ko San). Hier hebben ze een Engelse menukaart en serveren ze ook westerse gerechten zoals hamburgers en taco’s mocht je hier behoefte aan hebben. 

chinatown yangon

chinatown yangonOp onze eerste avond in Yangon lopen we spontaan tegen 19th street aan. Na een hele dag in de bus, is de drukte wat veel maar later leren we deze plek te waarderen. De meeste goedkope hotels in Yangon kan je vinden in Chinatown. Alleen daarom zal je wanneer je gaat backpacken in Myanmar hier waarschijnlijk verblijven. Wij verbleven in de Family Treasure Inn aan 13th street, 5 minuten lopen van de echte hustle en bustle. Waar het rustig genoeg is voor een goede nachtrust en je in de ochtend gewekt wordt door de bel van de monniken en nonnen die bezig zijn met hun ronde.

chinatown yangon

We bezoeken Yangon in de periode na Chinees Nieuwjaar en bij toeval lopen we tegen de laatste dag aan van het drakenfestival. Een festival waarbij groepen mannen verkleed in enorme drakenpakken door de straat dansen. Een festival dat gepaard gaat met vuurwerk. Ondanks dat het de laatste dag van het festival is lopen we ook onze daaropvolgende dagen nog tegen diverse parades aan.

chinatown yangon

chinatown yangon

Drakenfestival

chinatown yangon

Spontane optocht

Juist dit verrassingseffect maakt Chinatown in Yangon zo interessant. Je weet nooit waar je tegen aan loopt. Als het geen festival is dan is het wel een verstopte tempel. In Chinatown zijn niet alleen zoals je zult verwachten Chinese tempels maar ook een Indiase tempel. Wanneer je zoals wij Yangon met kinderen bezoekt, zijn deze tempels zeker ook leuk om als gezin te bezoeken. De Sri Kali tempel is een kleurrijk geheel zoals je die tegen komt in het zuiden van India. De tempel werd meer dan honderd jaar geleden gebouwd door Tamil immigranten.

chinatown yangon indiase tempel

Een van de bekendere bezienswaardigheden in Yangon de Sula Pagode ligt tegen Chinatown aan. Er was volgens de legende hier al een pagoda in de tijd van Boeddha. Er zou zelfs een haar van Boeddha liggen die de Boeddha zelf gegeven heeft aan twee kooplui uit Myanmar. Feit of fabel, in ieder geval is de pagode al honderden jaren een centrum van religie en bedrijvigheid in downtown Yangon. Helaas ligt er inmiddels een weg rondom de hele Sula pagoda en is het dus feitelijk een rotonde geworden. Daarnaast vonden er tijdens ons bezoek reparaties plaats waardoor slechts een deel van de gouden punt te zien was.

Sule Pagode

chinatown yangonChinatown is ook de wijk in Yangon waar je nog een van de grootste concentraties aan authentieke koloniale huizen kunt vinden. Sommige zijn nog enorm fotogeniek en het is te hopen dat met de snelle ontwikkelingen op dit moment enkele van deze bijzondere gebouwen bewaard blijven. Overdag zie je naast de tempels en de koloniale huizen ook genoeg openlucht marktjes. Eten speelt wederom een belangrijke rol maar er zijn ook straten waar iedereen gereedschap en ijzerwaren verkoopt of waar het juist kleding is wat de klok slaat.

chinatown yangon

chinatown yangon

chinatown yangon

Ook overdag is Chinatown je tijd waard, maar het is rond zonsondergang dat de wijk echt tot leven komt. Zelfs als je hier niet verblijft dan moet je hier minimaal een avond eten en vergeet je camera niet!

chinatown yangon

chinatown yangon

chinatown yangon

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.