Home / Reisinformatie / Europa / Route en budget Macedonië en Griekenland
budget Macedonie

Route en budget Macedonië en Griekenland

Deze keer een bijzondere route en budgetpost. Vorig jaar in oktober ging ik (Tikva) naar mijn eerste TBEX reisbloggers conferentie en zoals je in onze reisplanning van april kon lezen  ga ik binnenkort weer. Nou krijg ik regelmatig vragen zoals “wat kost Macedonië nou”, “wat is een handige route als je Macedonië en Griekenland gaat bezoeken”, maar vooral:

Zo’n reisbloggers conferentie: is dat een gratis vakantie?

Aangezien de route en het budget en de conferentie allemaal met elkaar in verband stonden komen de antwoorden allemaal in één post.

Deze budgetpost is dus anders dan onze budgetartikelen vakantie in Azië, budget Panama of kosten Ijsland. Ten eerste waren we niet met het gezin op vakantie maar was ik alleen. Daarnaast nam ik deel aan een reisbloggersconferentie, wat betekende dat ik zonder betaling aan een aantal activiteiten deel kon nemen. Veel kosten zijn wel voor eigen rekening en je kunt hier dan ook zeker een indicatie uithalen wat je reisbudget Macedonië en je reisbudget Griekenland moet zijn.

Disclaimer
Deze prijzen waren correct op het moment dat de reis gemaakt werd. Helaas hebben we van verschillende lezers begrepen dat prijzen sinds de pandemie gestegen zijn waardoor meer moet budgetteren voor een vergelijkbare vakantie. Denk dan vooral aan vliegtickets, kosten van de trein of taxi’s, maar ook eten en drinken.

Route

Ik besloot beide landen te combineren en ben erg blij met mijn keuze. De natuur lijkt dan misschien op elkaar maar verder zijn beide landen heel verschillend. Allebei op hun eigen manier mooi!


Deze route is prima te doen met het openbaar vervoer al zijn de bus- en treintijden niet zo handig. Van Skopje naar Thessaloniki gaan er 2 bussen per dag die er 4 uur over doen (zie bus Skopje – Thessaloniki). Er is ook een treinverbinding, maar die doet er langer over. Tussen Kalambaka en Thessaloniki en/of Athene gaan enkele treinen (met overstap) per dag (zie vervoer Meteora). Ik zou je echter adviseren om de route anders in te delen dan ik heb gedaan. Mijn suggestie zou zijn 2-3 dagen Skopje, 1 dag Thessaloniki, 2-3 dagen Meteora en 3 dagen Athene.

Een waarschuwing: Macedonië en Griekenland hebben een slechte verstandhouding. De Grieken noemen het land de FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia). Ze hebben zelf een regio Macedonië en vinden dat alleen de Grieken de echt afstammelingen zijn van Alexander de Grote en dat de FYROM onrechtmatig aanspraak maken op hun (Grieks) erfgoed. Andersom is er ook al geen liefde: zo kreeg ik serieus commentaar toen ik de bus naar Thessaloniki nam. Dat ik daar niets te zoeken had en maar uit moest kijken, want dat waren geen aardige mensen.

Budget Macedonië en Griekenland

De totale kosten voor 10 nachten waren €743.95 Ik verbleef 2 nachten in Skopje, 2 nachten in Meteora, 5 nachten in Athene en een nacht in Belgrado.

Kosten vooraf:

  • Vliegticket: 202 euro
  • Deelname reisbloggersconferentie : 80 euro

Budget Macedonië, mijn weekend in Skopje: 98 euro

Heb je Skopje op je bucketlist staan dan is het fijn te weten dat het er erg goedkoop is.  Ik sliep in een hostel op de dorm, niet iets waar iedereen zin in heeft maar ik vond het wel handig vanwege de locatie. Omdat ik een vroege bus moest halen, wilde ik namelijk vlakbij het busstation slapen. Ik betaalde €20 voor twee nachten.

Skopje
Skopje by night
matka canyon

Verder kocht ik een busticket naar Thessaloniki wat ook €20 kostte voor de 5 uur durende busrit. Omdat ik weinig tijd had nam ik twee keer een taxi van en naar de Matka Canyon, heen betaalde ik 500 dinar (€8,20)  terug deelde ik met een andere reiziger en betaalde 350 dinar (€5,80), verder nam ik twee keer de lokale bus voor 30 dinar (5 cent) per keer.

Eten en drinken is heel goedkoop: een lunch van de dag heb je voor 99 dinar maar meestal betaalde ik voor avondeten met een biertje aan het centrale plein van Skopje 300 dinar (€5).  Ik deed verder boodschappen in de supermarkt en at bij het restaurant in de Matka Canyon dat 3 keer zo duur is als eten in de stad.

Ook betaalde ik entree voor wat bezienswaardigheden en 100 dinar voor de kabelbaan naar Mt Vodna, één van de leukste activiteiten in Skopje met kinderen.  Tenslotte nam ik nog een paar euro mee naar huis als souvenirgeld.

Kosten 1 week Griekenland: 320 euro

Mijn grootste kostenpost was accommodatie. In Kalambaka was ik €70 voor 2 nachten kwijt. Maar in Athene sliep ik in een hotel met eigen badkamer wat maar €86 kostte voor 5 nachten! Ik kreeg er ook nog ontbijt bij, hoewel dat weinig bijzonders was.

SONY DSC
Griekenland

De twee treinkaartjes Thessaloniki-Kalambaka en Kalambaka-Athene kostten in totaal €50.

Een andere grote kostenpost was eten en drinken. Reken erop dat je voor een maaltijd inclusief drankje en dessert rond de €20 kwijt bent. Dan heb je nog de entree voor de Akropolis en voor diverse andere musea en bezienswaardigheden: ongeveer €30.

Maar dat klinkt helemaal niet als een gratis vakantie?

Zijn er dan helemaal geen gratis dingen? Jawel, rondom de conferentie zijn er tours waar je voor in kunt schrijven. In mijn geval deed ik mee aan een sirtaki- en zorbadansavond en maakte ik een dagtocht naar Korinthe. Daarnaast krijg je lunch tijdens de conferentie en was er vier avonden een feest met gratis drank en hapjes. Verder krijg je nog heel veel goodies (ook veel rommel) maar ook praktische zaken zoals een metro kaart.

Zelf regelde ik in Meteora twee tours. Er zijn bloggers die veel meer samenwerkingen aangaan voor hotels, musea en zelfs restaurants. Reken al die tijd eens uit van het aangaan van de contacten tot het schrijven van je post, foto’s bewerken, filmpjes maken en de promotie eromheen en je begrijpt dat als part-time blogger zelf betalen vaak net zo makkelijk is.

De exacte waarde is lastig in te schatten maar ik denk dat de totale waarde van eten, tours etc op ongeveer €300-€400 zal liggen.

Griekenland opera

Kosten nachtje in Belgrado: 43,95 euro

Mijn avond in Belgrado tenslotte kostte me €43,95 euro. Hiervan ging €20 naar een privékamer in een hostel. Heen nam ik de bus van het vliegveld voor 300 dinar (€2,50) en terug een taxi voor 1710 dinar (op de meter, €14,25). Verder kocht ik drie tramkaartjes (260 dinar of €2,18), een colaatje en een snack.

Heb je nog vragen? Ik hoor het graag.

Over de auteur

1 gedachte over “Route en budget Macedonië en Griekenland”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top