Home / Reisinformatie / Azie / Thailand / Met je gezin voor het eerst buiten Europa? Go Thailand!

Met je gezin voor het eerst buiten Europa? Go Thailand!

Alle eerste keer is spannend. Je twijfelt: doe ik er wel goed aan? Wat vindt mijn partner ervan?
Is het niet te vermoeiend? Is het de reis waard? Waar moet ik aan denken? Maar van het uitzoeken alleen al word je blij. En voor je het weet zit je in de vakantiesfeer. Wat eerst een vaag plan was, wordt opeens realiteit. Zullen we het maar gewoon doen?

Herkenbaar? Als je jarenlang op vakantie gaat naar Frankrijk, Spanje of Italië, wil je wel eens wat anders. Weer écht een rondreis maken, veel zien en meemaken, een andere cultuur induiken, mensen ontmoeten. Eigenlijk net als vroeger voor er kinderen kwamen. Thailand is dan een ideaal land om mee te beginnen, zo vinden veel gezinnen. Maar waarom zijn ze zo enthousiast?

Lekker weer

Thailand ligt in de tropen. Dat betekent: een lekker vakantie temperatuurtje van zo’n 30˚C, maar ook vochtig warm: een klamme deken slaat je tegemoet als je de luchthaven verlaat. Aan het strand of zwembad, ’s avonds buiten op straat is dat lekker. Verder zijn er overal fans en airco’s. Soms staan ze zelfs te koud, neem ook altijd een dunne trui mee. Vermijd de heetste maanden, april, mei en juni. Regenen doet het vooral in het regenseizoen, vaak niet meer dan een korte hevige bui in de middag. Even schuilen in een straattentje of onder een kleurige parasol, that’s all.

Thailand is makkelijk bereisbaar

Boek je (aan te raden) een directe vlucht, zoals die van KLM dan is het maar ca. 10 uur vliegen. Vanaf Schiphol of vanaf Brussel of Düsseldorf als dat voor jou dichterbij is. En de tijd aan boord gaat snel voorbij. Zit je eenmaal, dan hoeft er niets meer. Er is een uitgebreid entertainment systeem met alle muziek, video’s en spelletjes. Je eten en drinken wordt gebracht (speciale wensen voor je kinderen kun je tevoren opgeven) en je kinderen kwijtraken in een vliegtuig doe je niet zo snel. Dichtbij, met capuchon en kussen weggedoken in een hoek, vallen hun ogen al snel dicht. Ter plaatse vallen de afstanden erg mee: met de nachttrein is een avontuur en binnenlandse vluchten frequent en niet duur.

Thailand is betaalbaar

Ben je er eenmaal, dan vallen de kosten enorm mee. Sterker, het is goedkoper dan een vakantie in Europa. Reis je met je gezin dan is dit toch belangrijk. Voor een paar tientjes per persoon per nacht heb je een comfortabel hotel met zwembad. Een ontbijtje kost een paar euro, net als je lunch. Een groot bord Pad Thai noedels met een fruitsapje, alles vers voor je neus gemaakt: met twintig euro heb je betaald, voor je hele gezin. Natuurlijk zijn er luxe hotels, dure restaurants en prijzige clubs. Maar zelfs daar krijg je meer waar voor je geld en meer service met een smile.

Thailand is schoon

Thailand is doorgaans brandschoon. De Thai vinden hygiëne belangrijk. Overal wordt geveegd en gepoetst. Thailand is één van de weinige landen waar je op straat uitstekend kunt eten. Gewoon met je gezin op lage krukjes op straat een heerlijk soepje naar binnen lepelen, net als de Thai zelf.
Thais eten is niet spicy, veel gerechten zijn sweet/sour. Geen moeilijk gedoe met stokjes eten, Thai gebruiken zelfs geen mes (alles is voorgesneden) maar alleen vork en lepel. Fruitsapjes zoals mango smoothies gaan er bij je kinderen zeker in. Even wat home food? Frites, pizza’s, hamburgers, een sateetje, het is allemaal makkelijk te krijgen. De medische zorg is top, expats uit andere Aziatische landen komen er zelfs speciaal voor naar Thailand, een betrouwbare arts is zo gevonden en eventuele kleine medische problemen worden snel opgelost.

Thailand is veilig

Net als bij ons moet je in de grote steden altijd wat oppassen, maar eigenlijk is er nauwelijks criminaliteit. ’s Avonds over straat gaan is dus geen probleem. Na donker naar het strand is echter niet aan te raden en officieel ook verboden. Politiek gezien is Thailand vrij rustig, ook tijdens de huidige koningswisseling. Alleen in het verre zuiden, tegen de Maleisische grens en bij de grens met Birma willen er wel eens aanslagen voorkomen maar daar kom je normaliter niet in de buurt. Je kunt het checken op de site van het ministerie van Buitenlandse zaken.

Thailand juist voor kinderen

De Thai zijn dol op kinderen, helemaal als ze blond zijn. Ze zijn lief, open en verbindend. Voor je het weet is je kind verdwenen: door de hotelstaf meegevoerd voor een kijkje bij receptie of in de keuken. En wil je er ’s avonds even samen tussenuit, een oppas is zo gevonden. Thaise hotels hebben doorgaans ruime kamers, waar een extra bed bij kan, familiekamers of naast elkaar gelegen kamers met tussendeur. En zijn je kinderen al wat ouder: overal is WiFi. Zwemmen kun je bijna overal: veel hotels hebben een zwembad in een mooie tropische tuin. Zelfs in de steden kun je betaalbaar een duik namen: veel hotels hebben een (dak) zwembad. Wel even checken of er geen tegeltjes of zo losliggen, het onderhoud is soms net wat minder.

Veel te doen in Thailand

Er zijn weinig landen in Azië waar je zoveel keus hebt aan activiteiten. Ben je uitgerust en uitgelezen, dan kun je een fiets huren (kinderfietsen en zitjes zijn geen probleem). Of ga met een stoere longtailboot de zee op om te snorkelen bij een koraaleilandje of ga een middagje naar een apen-, olifanten- of snakefarm. Bekijk de neushoornvogel van dichtbij, maak een lichte trekking of maak gewoon een ritje met de tuk-tuk: succes is verzekerd. En dan hebben we het nog niet over vlotvaren, zip-linen of slenteren over markten waar je al die vreemde vruchten kunt uitproberen.

En dan hebben het allerbeste voor het laatst bewaard: nooit, maar dan ook nooit hoor je van gezinnen dat Thailand niet leuk was. Dus ‘go Thailand’, niet twijfelen maar gewoon doen!

Met dank aan Henk, een ervaren reisspecialist met zijn reisbureau al jaren gevestigd in Thailand.
Regel je gezinsreis rechtstreeks met hem en kijk op Local Hero Travel.

Over de auteur

3 gedachten over “Met je gezin voor het eerst buiten Europa? Go Thailand!”

  1. Toen onze zoon nog een baby was, kozen we voor een maand road trippen door Amerika. Dat was ook omdat we weer heel graag terug wilden naar Walt Disney World. En dat was heel goed te doen met een baby. Het roadtrippen overigens ook. En voor zijn 2e jaar (en ik zwanger) gingen we een paar weken backpacken door Thailand. Dat was afgelopen september. Een super makkelijk land om te bereizen en het is altijd heerlijk om er te zijn. Thailand is ook ideaal als je geen backpackers ervaring hebt als gezin. Ook dan kan je nog van alles doen, maar dan alvast georganiseerd. Ik zou het ook aanraden, inderdaad.

  2. Ik had al in mijn hoofd dat zodra wij kinderen krijgen een van de eerste bestemmingen Thailand wordt 😉 Dit artikel overtuigt me extra, het is goedkoop en er is voor iedereen wel wat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top