Reisverslag: Can Tho – Mekong Delta

0

We verlaten Ho Chi Minh Stad met de bus. Wel een beetje spannend om 4 uur met de baby in de bus te zitten, dus daarom denken we slim te doen en eerst een lift te scoren met een tourbus tot My Tho (halverwege de route). Dan kunnen we daar eventueel stoppen als ze de bus niet leuk vindt. Ze vindt het echter prima en dat wantrouwen wordt goed bestraft, want in My Tho moeten we met de taxi naar het busstation waar alleen maar local bussen gaan die er 5 uur over doen. Dit terwijl de express bus vanaf HCMC er 4 uur over doet waarvan we er al 2 op hebben zitten. Uiteindelijk worden we naar de snelweg buiten de stad gebracht en daar wordt een expressbus aangehouden. Lesje geleerd: dit kostte ons 1,5 uur extra reizen en onnodig veel taxikosten. De bus waar we inkomen is dan wel weer super relaxt: een sleeper-bus met bedjes op de grond. Vrij spelen dus voor de baby i.p.v. op schoot.

Relaxt is ook ons hotel aan de rivier buiten het centrum van Can Tho. Er is meer personeel dan er gasten zijn en er is een hele berg speelgoed te vinden. Ons doel was ook hier te “ontjetlaggen” en dat lukt. De eerste nacht een uurtje huilen en dan weer slapen en de 2e nacht nog een keer 15 min wakker voor een flesje. Inmiddels slapen we gewoon weer de hele nacht door, fijn!

Vanuit Can Tho maken we een 2 uur durende boottocht naar een van de floating markets op de Mekong. Leuk om te zien hoe grotere boten hier de waren in- en verkopen van kleinere bootjes; het is meer een groothandel dan een markt.

Na deze tocht bekijken we Can Tho verder. Er is nog een mooie pagode die veel weg heeft van die we ook zagen in HCMC. Alleen zijn de wierook spiralen hier nog weer een stuk groter.  Die wierookspiralen vinden we echt typisch iets voor Vietnam; we zagen ze elders nog niet eerder.

Can Tho heeft ook een lokaal museum. Wel grappig met spulletjes uit verschillende landen, openluchtmuseumachtige huisjes en verder informatie over de lokale industrie. We waren nog van plan naar het lokale zwembad te gaan maar ontdekken in het winkelcentrum een speelpark voor kinderen (tiNiWorld). Hier heeft onze dame het helemaal naar haar zin, dus blijven we hier langer.

Na een dag in de Mekong Delta is het al weer tijd om afscheid te nemen van Vietnam. Op basis van onze korte kennismaking met het land vinden we Vietnam veel weg hebben van Thailand (maar met meer brommers), relaxt, en veel aardige mensen (soms wat te aardig).

Een busrit van 3,5 uur brengt ons naar Rach Soi, hier moeten we overstappen op een minibus naar Rach Gia (speciaal logisitiek systeem van onze busoperator) om dan de bus te kunnen pakken naar Ha Tien. Die ziet onze chauffeur opeens voor ons rijden en hij rijdt hem vast zodat wij en 2 andere toeristen ook nog mee kunnen. Vanaf Ha Tien moeten we een taxi onderhandelen de grens over naar Kampot in Cambodja.

Het is 5 km naar de grens en de beste manier is achterop een brommer. Met een baby gaat dat nog wel (de eerste mototaxi hebben we al gehad in Can Tho), maar met alle bagage en wandelwagen gaat dat gewoon niet. We willen daarom met een auto en we krijgen een taxi voor 60 USD tot aan Kampot (onderhandeld vanaf 100 USD). Uiteindelijk moeten we wisselen van auto aan de grens en moeten we eerst de Vietnamees 40 USD betalen en de Cambodjaanse chauffeur krijgt van ons de andere 20 USD (voor 40 km). Voor het regelen en de 5 km krijgt de Vietnamees dus maar liefst 40 USD. Wij waren hier nooit voor gegaan als we geen baby bij ons hadden en de Vietnamees wist dat ook: waar je met de opties van mototaxi’s nog kan zorgen dat de man met de auto aan het einde van de dag met lege handen staat (en dus 30 USD ook had geaccepteerd), konden we nu niet anders dan betalen.

De andere toeristen zijn voor het eerst in Cambodja en vragen zich direct af of heel Cambodja er zo uitziet. Veel minder bebouwing en verkeer, hutjes langs de kant van de weg en veel graanvelden. We gaan zien in hoeverre Cambodja van 2006 voor ons nog hetzelfde is als Cambodja 2014.

Onze reis gaat verder naar: Kampot

 

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.