Reisverslag: Chachapoyas

0

De bus (van maatschappij Chiva) van Chiclayo naar Chachapoyas reedt, maar daar is dan ook alles mee gezegd, de hele nacht lang op hoog volume muziek en in elk klein dorpje werd gestopt (de hele nacht lang). Geen tv,wc en versleten stoelen. Op een gegeven moment moest ik echt heel erg plassen dus bij het volgende dorpje vroeg ik aan de chauffeur of we tijd hadden om te gaan, het kon volgens hem wel. Samen met twee Peruaanse vrouwen heb ik een wc gezocht, die was behoorlijk ranzig. Maar ja als je moet, moet je ik zit net op de wc wordt er hard op de deur geklopt en geroepen. Dus ik er vlug vanaf, wat bleek: de bus was gewoon weg gereden. Gelukkig had één van de Peruaanse vrouwen het gezien en was achter de bus aan gehold. We hadden daar dus mooi met zijn 3e nog een nacht en dag kunnen wachten op de volgende bus.

Uiteindelijk kwam de bus om half 3 (dus eerder dan verwacht) aan in Chachapoyas en ik was bekaf. Dankzij een aardige meneer en één van de Peruaanse vrouwen vond ik toch nog een kamer die ik met de Peruaanse vrouw heb gedeeld om een paar uur te kunnen slapen.

In Chachapoyas is er niet echt goedkope normale accommodatie dus weer gekozen voor een middenklasse hotel (het Revash, 10 dollar p.n.), maar wel super gezellig uitzicht op het plein, warm water en volgens mij de enige die tours organiseert (ook als je er niet logeert). Chachapoyas is een plaats die helemaal ingesteld is op het toerisme, een toeristenbureau met Engels sprekende medewerkster (die je mooie gratis kaarten kan geven en kan vertellen welke dag de bus gaat) een gratis museum aan het centrale plein, zeer vriendelijke mensen en veel mooie onbekende pre-inca sites in de omgeving. Helemaal klaar dus voor de toeristen die er nog nauwelijks komen maar dit zal met een paar jaar wel anders zijn. Aan de ene kant   gelukkig voor mij dat er nauwelijks toeristen waren omdat je echt het idee had iets unieks te zien aan de andere kant ook onhandig omdat veel plaatsen rondom Chachapoyas door gebrek aan regelmatig openbaar vervoer wel lastig te bezoeken zijn..

Bij mijn hotel bleken er twee mensen te zijn die de volgende dag naar Kuelap gingen ik wou daar ook graag heen dus dat kwam mooi uit. De eerste dag heb ik gewoon rond gelopen in de omgeving, op ongeveer twee uur lopen van Chachapoyas kom je bij een diepe klif, (volgens de bewoners dieper dan Grand Canyon; nou lijkt me dat wat overdreven maar diep is het wel).

De volgende dag bleek er behalve de twee andere toeristen en ik ook een heel archeologisch team van 7 man onder leiding van Walter Alva (bekende Peruaanse archeoloog) mee te gaan naar Kuelap. Ze zouden hier een jaar blijven om opgravingen te gaan doen (in totaal gaat het hele project in de regio 10 jaar duren). Met alle spullen die mee moesten was het een heel geprop.

Keulap is een fort/woonplaats van de chachapoyas bevolking, in de 8e eeuw gebouwd; het bestond nog in de Spaanse tijd dit weten we omdat ze samen met de Spanjaarden tegen de inca’s hebben gevochten. De inca’s waren daarvoor in oorlog met de chachapoyas mensen. Helaas bleek de samenwerking met de Spanjaarden zeer nadelig ze hielden hun woord niet en er vielen veel doden door besmettelijke ziekten. Daarna is Kuelap verlaten en omdat het behekst zou zijn en met rust gelaten. Vandaag de dag is het dan ook behoorlijk overgroeid maar nog wel in stand. Er zijn muren van tussen de 10-20 meter hoog, wilde lama’s grazen er en halfhoge ronde huisjes. Voor mij echt de mooiste site die ik in Peru gezien heb.

Duidelijk was wel dat ook hier veel gaat veranderen niet alleen de opgravingen, maar ook werd er gebouwd aan een bezoekers centrum. Nu was de wc nog een plastic zeiltje met daarachter een gat, de kaartjes verkoper liep gewoon ergens rond en je naam werd genoteerd, (op de dag dat wij er waren zijn er in totaal 7 bezoekers geweest) ik hoop echt dat het niet zo massaal wordt hier als bij Machu Piccu.

Terug in het hotel bleken er twee nieuwe toeristen in Chachapoyas aangekomen en we konden met zijn drieen een tour regelen/taxi delen om de volgende dag ook verschillende dingen te bezoeken.

Ongeveer drie uur rijden van Chachapoyas is Karajia (een modderig dorpje) vandaar is het nog ongeveer 45 min lopen over een modderpad maar dan kan je iets absoluut unieks zien in Peru. Namelijk sarcophagen van 2.5-3 m hoog op een rots, de meeste zijn kapot geslagen door grafrovers en op dit moment zijn er 16 bekend in heel Peru, waarvan 7 hier, ze stammen uit de 12e eeuw. Ook deze zijn leeggeroofd maar aan de achterkant waardoor de voorkant nog te zien is. Ze zijn beschilderd en een aantal hebben ook hoofden erbij staan, (waarschijnlijk van verslagen vijanden). Ook op de grond liggen diverse mensenbotten, die van de klif gevallen zijn. De hele tijd liepen alle dorpskinderen achter ons aan al zingend in de hoop op een snoepje dat ze dan ook hebben gekregen.

Verder hebben we de dag nog verschillende kleinere sites bekeken bijvoorbeeld met rotstekeningen. De andere toeristen gingen een tracking doen dus ik ben nog een stuk meegelopen. Toen ik zag hoe mooi de natuur was had ik wel spijt dat ik dat niet ook heb gedaan. Voor de volgende keer dus.

Terug in Chachapoyas heb ik geen mensen meer gezien om iets mee te regelen en dus geen tours maar ik wou toch nog graag ergens heen. Uiteindelijk een taxi zo ver dat hij voor mijn prijs me zou brengen naar de resten van een Chachopoyan dorp, halverwege ging de taxi “stuk”. En volgens hem kon ik makkelijk lopen (maximaal 30 min) wat gewoon niet klopte met de kaart. Daarna kon ik dan een bus nemen (wat volgens mij ook niet klopte want er gaat maar heel af en toe een busje). De man was alleen zo agressief dat ik uiteindelijk besloot maar gewoon weg te gaan en hopen dat ik ergens in een verder op gelegen dorpje wat kon regelen. Na meer dan 2 uur lopen kwam ik wel bij het ruine dorpje dat ik wou zien gewoon langs de kant van de weg in een maisveld. Geweldig. Maar omdat ik niet te veel tijd wou verspillen besloot ik snel weer door te lopen want het eerst volgende echte dorpje was nog een eind verder. Maar wat een geluk: na ongeveer een uur kwam er een overvol busje aan en nadat ze van de verbazing (buitenlander/alleen/meisje/lopend)waren bekomen mocht ik mee. Ze bleken naar de weekmarkt in Chachapoyas te gaan en met wat levende kippen op schoot kwam ik toch nog weer netjes terug.

Omdat er de volgende dag geen tours zouden zijn en ik volgens mij de enige buitenlander in Chachapoyas was en niet zo’n zin had in weer een avontuur in mijn eentje heb ik de volgende dag de bus gepakt naar Trujillo.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.