Home / Voorbereiding / Tips / Coronavirus, wat betekent dit voor jullie vakantie met kinderen?

Coronavirus, wat betekent dit voor jullie vakantie met kinderen?

Ben jij een reis voor je gezin aan het plannen? Dan vind je dat op dit moment waarschijnlijk een stuk lastiger door de uitbraak van het Coronavirus. Voor sommige landen en delen van landen geldt een negatief reisadvies. In een aantal landen gaan attracties en musea dicht. Daarnaast zijn er in de media nog al die verhalen van reizigers die in quarantaine worden gezet op hun vakantiebestemming. In dit blog vertel ik je meer over wat er aan de hand is!

(Dit blog is ge-update per 13 maart 2020, het is onmogelijk om op dit moment de informatie up-to-date te houden. In ieder geval tot 6 april zou ik als Nederlander niet reizen)

Jungle Island

Is Coronavirus gevaarlijk voor kinderen?

Eerst het goede nieuws. Voor gezonde volwassenen en kinderen is het risico niet groter dan bij een gewone griep. Het zijn eigenlijk vrijwel alleen ouderen en mensen die al medische klachten hebben die niet genezen.

Vrijwel alle kinderen die ziek zijn geworden zijn genezen of nog onder behandeling. De meeste hebben weinig symptomen en daarom worden er ook relatief weinig kinderen getest. Vaak eerder omdat ze een besmet familielid hebben dan omdat ze zelf klachten hebben. Als ze wel klachten krijgen is dit te vergelijken met de griep. Slechts 2,4% van de Covid-19 gevallen in China waren mensen jonger dan 18 jaar. Tot aan 11 februari was er in China pas 1 sterfgeval in deze groep. (Bron: Onderzoek World Health Organisation)

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO stelt dat de ziekte bij kinderen relatief zeldzaam en mild is.

Het effect van het Coronavirus op een baby? Of wat als je zwanger bent en het Coronavirus krijgt? Ook dit is al voorgekomen en de baby is weer hersteld. Voor zover nu bekend heeft het virus geen effect op de ongeboren baby. (Bron: NY Times)

Everglades met kinderen kajakken

Hoe is de situatie nu?

Momenteel geldt er voor heel China (m.u.v. Hong Kong, Macau en Taiwan) en voor Iran een tijdelijk negatief reisadvies. Ook voor een aantal gebieden in Noord-Italië en Zuid-Korea is er code oranje. Dit betekent dat alleen noodzakelijke reizen gemaakt dienen te worden. Voor delen van Spanje (Madrid) is een negatief reisadvies.

Voor Japan, Duitsland en Frankrijk, de landen met daarna de meeste cases, is er (nog) geen aanpassing in het reisadvies. (actueel 13 maart 2020)

Wel is er een aantal landen die je niet meer toelaten als je in een van deze gebieden bent geweest. Zo laat Israël geen reizigers meer toe die recent in Duitsland, Spanje, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk zijn geweest (Bron: Haaretz). Ga je op vakantie naar Thailand dan mag je niet uit Zuid-Korea, China, Macao, Hong Kong, Italië of Iran komen (ook geen overstap) anders mag je eerst 14 dagen je hotel niet uit (bron: Bangkokpost).

Amerika laat helemaal geen mensen meer toe uit de Europese Unie. Ook maar India, El Salvador en Guatemala laten voorlopig geen toeristen meer toe uit Europa. Ook Tsjechië en Slowakije sluiten de grenzen voor Nederlanders. (update 12 maart)

Onderaan dit blog kan je een link vinden naar alle travelrestricties

kindvriendelijk hotel china giggling tree

Landen waar musea en attracties (deels) dicht zijn

 • Nederland ook in ons eigen land gaan steeds meer attracties zoal de Efteling dicht. Sowieso alle evenementen en plekken waar meer dan 100 personen bij elkaar komen.
 • In Belgie gaan scholen, musea en attracties dicht. Ook Centerparcs en Sunparks in België gaan dicht.
 • Denemarken (bekendmaking 11 maart) scholen, universiteiten, veel bedrijven, musea en attracties gaan in ieder geval 14 dagen dicht.
 • Ierland (bekendmaking 12 maart), scholen, universiteiten, musea gaan in ieder geval tot 29 maart dicht.
 • Noorwegen sommige musea zijn dicht grote evenementen afgelast
 • Polen sluit tot in ieder geval 25 maart musea en attracties
 • Oostenrijk, bepaalde musea (o.a. in Salzburg) zijn nog open maar laten minder mensen tegelijk binnen. Anderen zijn dicht tot begin april waaronder Schönbrunn Palace dus check vooral lokaal op je bestemming.
 • In Japan zijn veel musea gesloten tot in ieder geval eind maart. Tempels zijn op veel plekken nog wel gewoon open
 • In Italië zijn musea en attracties gesloten
 • Frankrijk, bijeenkomsten met meer dan 5000 personen zijn verboden. O.a. het Louvre dat dagelijks meer dan 5000 bezoekers heeft is daarom gesloten. Disneyland heeft ook aangekondigd dicht te gaan.
 • Tsjechië, om verspreiding van het virus te verspreiden zijn evenementen met meer dan 100 personen verboden. Veel musea met name in Praag zijn hierdoor ook dicht. Check de individuele websites van de attracties die je zou willen bezoeken.

Wat betekent de situatie voor het plannen van je vakantie met kids?

Veel ouders wachten nu af en boeken even helemaal niks. Dat kan wel even, maar uiteindelijk wil je toch op vakantie met je gezin.

Wat in ieder geval belangrijk is om te weten, is dat het geen zin heeft een annuleringsverzekering af te sluiten vanwege het virus. De huidige situatie valt namelijk niet onder de dekking. Het Verbond van verzekeraars heeft een speciale pagina ingericht met alle antwoorden op veel gestelde vragen.

Porto Timoni

Gelukkig spelen sommige maatschappijen daar nu slim op in. Zo kan je bij KLM een ticket boeken voor een vlucht tot en met 31 mei 2020 en deze zonder kosten omboeken naar een andere bestemming. Mocht je dus nu op zoek zijn naar een vakantiebestemming voor de meivakantie en de situatie verandert, dan kan je toch weg.

Boek je een pakketreis, bijvoorbeeld bij TUI, dan kan je ook kosteloos omboeken als de bestemming die je geboekt hebt code oranje of rood krijgt. (bron: TUI). Bijkomend voordeel is dat je op dit moment echt hele aantrekkelijke aanbiedingen hebt, check hier goedkope last-minute gezinsvakanties.

zanzibar kiwenga

Ik heb al geboekt naar een besmet gebied, Wat nu?

Als je met vakantie gaat is het altijd verstandig een reis- en/of annuleringsverzekering te hebben, zodat je bij bij ziekte, ongeval of een calamiteit verzekerd bent. Maar hoe zit dat nu met het de huidige situatie?

Is er een negatief reisadvies gegeven voor mijn bestemming?

Nee, geen negatief reisadvies

Ga gewoon lekker genieten van jullie vakantie. Neem dezelfde maatregelen als je ook in Nederland zou nemen. Vaker je handen wassen met zeep. Mensen niet zoenen maar ze een hand geven. Nies en hoest in je elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes.

Ik snap dat het misschien eng voelt, maar bedenk dat we het vaak over tientallen ziektegevallen hebben in landen met miljoenen inwoners. Ga je ver weg dan zijn dengue en malaria nog steeds veel gevaarlijker en dat weerhield je er ook niet van deze reis te boeken. Blijf je dichterbij, ook dan helpt het om gewoon nuchter te blijven.

rome met kinderen

Ja, wel een negatief reisadvies

Reis niet zomaar af naar een gebied dat code oranje of rood heeft, want dan kan het zijn dat je niet verzekerd bent. Ben je al op reis en wordt het advies dan aangepast, dan blijft je dekking gelden. Je kunt het beste contact opnemen met je reisverzekering en de maatschappij waarbij je de vakantie en vliegtickets hebt geboekt.

dubai met kinderen

Meer informatie

 • Meer weten? De website van het RIVM geeft goede informatie.
 • Benieuwd naar het aantal gevallen per land? Check de Corona Counter. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat in veel landen (bijvoorbeeld in Afrika) geen faciliteiten zijn om te testen of iemand besmet is met dit virus.
 • De meest actuele en uitgebreide lijst met reisrestricties vanwege het kan je hier vinden.
 • Wil je weten welke maatregelen je zelf kunt nemen als je op vakantie gaat? De De World Health Organization heeft handige tips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top