Home / Nederland / Friesland / De Friese Wouden tijdens het Brommels festival

De Friese Wouden tijdens het Brommels festival

De Friese Wouden is een leuke en avontuurlijke bestemming voor een (korte) vakantie in eigen land. Je kunt er bijvoorbeeld heerlijk fietsen, wandelen en varen. In de zomerperiode zijn er ook veel activiteiten, zoals het Brommels festival. Een heel weekend lang kun je dan van alles doen en beleven in de regio. Blogger Margje bezocht met zoontje Jelmer (3) de Friese Wouden tijdens Brommels en bezocht een aantal activiteiten.

Brommels Festival

Brommel is een oud Fries woord voor braam. Het Brommels festival staat dan ook in het teken van de traditie van het bramen plukken. Elk vierde weekend van de maand augustus mag je bij deelnemende boeren in het land gratis en onbeperkt bramen plukken. Maar het festijn draait om veel meer dan bramen plukken. In de hele Friese Wouden zijn er activiteiten voor jong en oud, zoals speurtochten, excursies en workshops. Ook kun je alles leren over melk maken, een vogelhuisje maken of genieten van streekproducten.

Wij hadden een dag om een aantal activiteiten van het Brommels festival te bezoeken en dat was wel erg weinig, er staan zoveel leuke dingen voor kinderen op het programma! De activiteiten zijn verspreid door de hele regio. Wil je meerdere dingen doen op een dag? Dan is een auto wel heel handig. Je kunt ook met de fiets op pad. Dan zie je meer van de omgeving en er is nog een bonus: op het programma van het bramenfestijn staan ook verschillende kant en klare fietsroutes. Je vindt de routes en meer informatie over het programma op de website van Brommels.

brommelsfestival friesland

brommelsfestival friesland brommelsfestival friesland

Onze eerste stop was botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost. In de zeventien thematuinen vind je 2000 verschillende plantensoorten. Je kunt er lekker wandelen, picknicken in een van de tuinen en genieten van alles wat in bloei staat. Voor kinderen zijn er verschillende routes uitgezet, zoals het Trollenpad en het Ontdekpad. Jelmer had nog niet heel veel oog voor de bijzondere planten, maar vond de paden wel erg interessant. Voor kleine kinderen is er een speeltuintje bij het terras. Oudere kinderen kunnen zich uitleven in een grotere speeltuin, met een klimtoren, kabelbaan, watertoestellen in een vijver en heel veel zand. Een set droge kleren en laarzen zijn hier geen overbodige luxe… Bij De Kruidhof zit ook het IJstijdenmuseum. Wij hebben dit helaas niet kunnen bezoeken, maar weet dat je met je entreekaartje voor de botanische tuin daar ook terecht kunt.

brommelsfestival friesland brommelsfestival friesland

Het leek me leuk om ook Scherjon’s klompenmakerij in Burgum te bezoeken. Bij deze klompenmaker kun je ook naar een museum over het houten schoeisel. Hier leer je over de geschiedenis en ontwikkeling van de klomp, maar kun je ook kijken bij de werkplaats waar nog iedere week honderden paren klompen gemaakt worden. In de winkel bij de klompenmakerij kun je een paar klompen aanschaffen. Voor Jelmer was het hoogtepunt van het bezoek aan Scherjon het beschilderen van een klomp, die hij daarna mee naar huis mocht nemen. Je kunt er trouwens ook midgetgolf doen, maar dan wel op klompen natuurlijk.

Scherjon’s klompenmakerij in Burgum Scherjon’s klompenmakerij in Burgum Scherjon’s klompenmakerij in Burgum

Wil je meer weten over wat er allemaal te beleven valt in de Friese Wouden? Hierover lees je in de eerdere blogs ‘Een weekend in de Friese Wouden met kinderen’ en ‘Ontdek De Friese Wouden vanaf het water, de Bûtenfjildroute’.

Dit blog is tot stand gekomen met medewerking van Toerisme Regiomarketing Zuidoost Friesland.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top