Home / Inspiratie / Reisbloggen / Duurzaam op reis met kinderen: makkelijke tips om een steentje bij te dragen

Duurzaam op reis met kinderen: makkelijke tips om een steentje bij te dragen

Ons gezin houdt van reizen, dat is bekend. Het liefst gaan we zo vaak mogelijk op pad om de wereld te ontdekken. Al dat gereis heeft echter ook een negatief effect op de wereld om ons heen.

Ik schreef al eerder een blog over de soms negatieve bijsmaak van mijn ontzettend gave beroep.

Hoewel wij onze (vlieg)reizen al een tijdje compenseren, vraag ik me toch ook af of dit de oplossing is voor het klimaatprobleem? En wat zijn de alternatieven? De meningen blijven verdeeld. Het is een onderwerp waar ik graag eens dieper op induik voor jullie. Want een alternatief moet geschikt zijn voor het hele gezin. Helaas is die dat vaak niet, want als gezin zit je toch vast aan schoolvakanties en een gelimiteerde tijd om te reizen.

In deze blog deel ik vijf tips die altijd kunnen. Wil je meer doen, dan heb ik ook nog ook verschillende duurzame reisopties voor je, zoals een treinrondreis als alternatief voor de auto of het vliegtuig. Niet alleen heel leuk voor het hele gezin, maar ook nog eens een stuk beter voor het klimaat. Wil jij ook jouw steentje bijdragen aan het afkoelen van de aarde? Lees dan vooral verder.

interrailen treinrondreis

Duurzamer op reis: 5 tips die altijd kunnen!

1. Plastic afval vermijden op reis

Probeer zoveel (liefst volledig) mogelijk te vermijden dat je wegwerpplastic of single-use plastic gebruikt tijdens je vakantie in het buitenland. De natuur ruimt zichzelf wel op, maar tegen onze gefabriceerde producten is het gewoonweg niet opgewassen. Wij houden van wandelen met onze dochter door de bergen, maar we blijven achtergelaten plastic flesjes tegenkomen. Neem je eigen bidon of fles mee op reis, dat scheelt afval en op de meeste plekken is wel drinkwater te vinden om bij te vullen. Ook een heleboel andere spullen kan je meenemen in draagbare reisflacons. Dat scheelt een hoop zooi in de natuur! 

2. Een afval challenge met je kinderen tijdens je vakantie

Een leuk principe wat ik leerde van een dame in Costa Rica. Als iedere persoon 2 stuks afval meeneemt tijdens zijn vakantie, van de straat, in het bos of op het strand, wordt de aarde direct een stuk schoner. Een goed principe tegen de vervuiling. Ik pas het zelf nog regelmatig toe als ik ergens een groot stuk afval zie liggen. Het is eigenlijk maar een kleine moeite om het even in de prullenbak te gooien.

Wil je je kinderen hier ook bij betrekken? Doe dan eens een dagje of middag een wedstrijd. Een challenge om te kijken wie het meeste afval kan verzamelen. Niet alleen leuk, maar ook leerzaam om ze zo te betrekken bij afvalinzameling.

Myanmar

3. Huurauto met CO2-compensatie

Heb je tijdens een vakantie een huurauto nodig? Bij Sunny Cars is het mogelijk om de CO2 uitstoot te compenseren. Op de website staat duidelijk aangegeven hoe je je kilometers groen kunt maken. Met jouw bijdrage compenseer je de CO2-uitstoot van jouw Sunny Car via klimaatprojecten elders op de wereld en draag je bij aan betere leefomstandigheden voor de lokale bevolking. Wij huren sowieso al graag bij Sunny Cars vanwege het gemak, betrouwbaarheid en omdat je hier niet te maken hebt met dure bijkomende verzekeringen.

florida reisverslag

4. Bezoek een eco-lodge of kies voor een hotel of vakantiepark met duurzaamheidslabel

Niet overal zijn de eco-lodges of ecovriendelijke hotels een verrijking om met je kinderen naar toe te gaan. Maar de meeste verblijven zijn erg leuk om eens te slapen en voor de kinderen ook nog eens reuze interessant! Zo verbleven wij een keer midden in Guatemala in de jungle waar we niet op onze manier naar de wc konden. Met wat houtsnippers en aarde van de grond konden we “doortrekken”. De kinderen werden op deze manier ineens veel bewuster van al het water dat wij dagelijks doorspoelen in de wc.

ecolodge

Ook zijn er diverse hotels en vakantieparken die duurzaamheid nastreven. Een voorbeeld hiervan is bij Landal, alle parken zijn Green Key gecertificeerd. Sommige nieuwere parken zoals Landal Mon Royal en Landal de Reeuwijkse plassen hebben ook duurzaam gebouwde woningen. Er zijn ook hotels en campings met dit certificaat. Op deze website vind je meer informatie over Green Key.

Landal reeuwijkse plassen

5. Korter douchen en minder handdoeken gebruiken

Gebruik je handdoek meer dan één keer. Zo draag je bij aan een lager waterverbruik. Ook korter douchen is iets dat altijd kan. Een andere tip is nog om goed op te letten of alle lampen wel uit zijn als je de kamer verlaat. Op reis in een warm land? Zet de airco dan ook uit als je weg gaat. Natuurlijk is dan even heet als je terug komt maar dat is ook snel weer opgelost.

Duurzamer op reis met kids: alternatieven voor de auto en het vliegtuig

Met je gezin interrailen door Europa

Wij gingen in 2018 jaar interrailen door Europa. We hadden een erg gave route waarbij we onder andere meerdere steden in Italië en Zwitserland bezochten. Samen met onze dochter gingen we 12 dagen lang op pad.  

Een groot voordeel van deze manier van reizen is dat de reis echt een onderdeel van je vakantie is. Als gezin zit je lekker bij elkaar, je hebt tijd om te kletsen, een spelletje te doen of rustig uit het raam te staren. Het is echt genieten van wat je allemaal ziet, juist omdat de afstanden die je reist behoorlijk ver zijn en je veel diverse landschappen doorkruist. Onze dochter heeft zich geen moment verveeld!

Omdat het interrailen zo goed beviel hebben we daarna ook nog een treinrondreis gemaakt door Oostenrijk en Slovenië en voor de komende meivakantie gaan we met de trein en bus door Duitsland, Tsjechië en Slowakije.

interrail intalie route plannen

Een fietsvakantie door Nederland of het buitenland

Hoe vaak ga jij fietsen tijdens je vakantie? De meeste gezinnen doen dit regelmatig. Of het nou mountainbiken door de bergen is of een fietstrip door de stad, wij Nederlanders houden van de fiets. Heb je ook wel eens overwogen om met je gezin op de fiets te stappen voor een vakantie of weekendje weg? Er zijn veel routes en speciaal aangelegde fietspaden door heel Europa, waarbij je onderweg ontzettend mooie natuur en landschappen kunt zien.

Maar hoe kom je dan op een duurzame manier op deze plekken terecht? Dit kan bijvoorbeeld met de trein. Zo wordt in België en Frankrijk het meenemen van de fiets gestimuleerd en kost het bijna niets om dit te doen. Of maak een rondreis door Europa met de FlixBus en neem je fiets mee. Verderop vertellen we je meer over deze twee opties van groener reizen.

fietsen slovenie vipava vallei

Zijn je kinderen wat groter en houden ze er van lekker actief bezig te zijn tijdens de vakantie? Dan heb je geen trein of bus nodig om op de bestemming te komen. Ga eens vanaf huis richting een eindbestemming in Duitsland of bijvoorbeeld de Ardennen. Natuurlijk biedt Nederland met zo’n 35.000 km aan fietspad het beste en meest veilige netwerk van Europa. Je hoeft dus niet perse over de landsgrenzen heen te gaan. Met onder andere de Veluwe centraal in ons land, de heuvels in Limburg en de veengebieden in het Noorden is er ook in Nederland genoeg variatie in landschappen om doorheen te rijden op de fiets.

Terschelling met kinderen

Blijf lekker in de buurt

Wat dacht je van een vakantie in je eigen stad? Of een dorp of natuurgebied in de buurt? Neem een rugzak mee en stap met zijn allen op de fiets voor een korte tocht naar je eindbestemming.

Er valt genoeg te ontdekken in de plaats waar je dagelijks leeft. Vaak veel meer dan je je beseft. Kleine kinderen hebben meestal niet door of ze ver weg zijn op vakantie, zolang er maar een leuke speeltuin, meer of grasveld in de buurt is.

Wist je trouwens dat je geen toeristenbelasting hoeft te betalen als je in je eigen gemeente blijft logeren?

kasteel nijenhuis

Een weekend weg met de trein – naar Londen, Hamburg, Brussel of Parijs

Met de trein kun je supersnel een weekendje weg naar één van de grote steden in Europa. Kijk ook eens op NS International voor alle mogelijkheden.

In slechts een paar uur ben je op de eindbestemming, wat meestal niet veel scheelt met het pakken van het vliegtuig. Zeker voor hen die wat meer in het oosten van Nederland wonen is de trein naar bijvoorbeeld Hamburg of Berlijn vaak niet alleen comfortabeler maar ook sneller dan vliegen. Want je moet niet alleen de vliegtijd rekenen, maar de tijd van van deur tot deur.

reizen met de trein met kind

Ga je met de trein, dan is er onderweg veel te zien. Een ander bijkomend voordeel is dat je uitgerust aankomt en je kinderen gewoon kunnen rondlopen wanneer ze dit willen. Wij kozen al meerdere keren voor de trein juist vanwege deze reden.

Leuke stedentrip adviezen die bereikbaar zijn met de trein hebben we genoeg. Zo gingen wij onder andere naar deze bestemmingen die goed bereikbaar zijn met de trein: Hamburg, Lille, Berlijn, Bremen, Antwerpen, Luik, Gent, Brussel, Parijs, Hannover en Frankfurt. Of lees onze blog met meer dan 10 aanraders voor stedentrips dichtbij huis!

dom hamburg

In- en uitstappen met de FlixBus, een hop-on-hop-off vakantie door Europa

De meeste busreizen staan vast qua datum en eindlocatie. Je boekt een compleet pakket, meestal met verblijf en excursies. Het betekent behoorlijk wat uren in een volle bus zitten richting je bestemming. Dat is natuurlijk niet in alle gevallen zo, maar veel keuzevrijheid heb je niet met een busvakantie. Is dit ook iets wat jou tegenstaat? Maar vind je de bus wel een goed alternatief voor het vliegtuig? Dan hebben wij een leuke aanrader voor je.

flixbus met kinderen

Tegenwoordig kun je door heel Europa komen met de FlixBus. Door pech of eigenlijk misschien juist een beetje geluk, hadden wij vorig jaar onze eerste ervaring met deze manier van reizen. We vonden dit zo’n goede manier, dat we de FlixBus vaker hebben gebruikt en ik al een aparte blog over reizen met de Flixbus met kinderen heb geschreven. 

Tegen een redelijk lage prijs reis kun je naar elke stad waar je maar wilt binnen Europa. Net als bij de trein boek je van tevoren online je route en ter plekke zijn er genoeg leuke hostels/hotels of vakantieparken te vinden. Een goed alternatief voor de vakantie met de auto of het vliegtuig dus. Willen jullie je fiets meenemen? Ook dat is mogelijk. Tegen een kleine meerprijs kun je die meenemen op de speciale fietsendrager van de bus. Check hier de prijzen van flixbus.

flixbus met kinderen

Een voordeel is dat de FlixBus plekken met elkaar verbindt waar niet alle treinen kunnen komen. Heb je geen zin om de hele dag in de bus te zitten, of lijkt het je leuk om meerdere landen te ontdekken met je kinderen? Gebruik dan de vele route-mogelijkheden eens als een hop-on-hop-off principe! Zo maak je de leukste routes door ons mooie continent!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top