Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Pak je agenda! Gave kindvriendelijke evenementen in Wallonië

Pak je agenda! Gave kindvriendelijke evenementen in Wallonië

Blok je agenda maar vast! Een weekendje naar de Ardennen is altijd een goed idee. Maar ook andere bestemmingen in Wallonië hebben veel te bieden. Voor een originele stedentrip kies je bijvoorbeeld voor Luik, Namen of Mons. Je maakt je weekendje weg extra leuk door het te plannen tijdens een van de vele evenementen en festivals die het hele jaar door plaatsvinden in België.

Voor nog meer tips en ideeën check vooral ook de lijst met evenementen op de website van walloniebelgietoerisme.

Deze evenementen in Wallonië wil je bijwonen!

Maart: Science fun in Mons

Op 28 en 29 maart moet je met kids zeker een bezoekje brengen aan Lotto Mons Expo, een expo centrum nabij Mons. Dat weekend is er het gratis toegankelijke “Week-end du Printemps de Science” Op het programma: een festival van games en ervaringen, gekke machines geïnspireerd door de buitengewone uitvindingen van Leonardo da Vinci, robotwedstrijden, bordspellen, planetaria en onderzoekers die het podium opgaan om jongeren op een leuke manier meer te leren over wetenschap.

belgie mons marktplein

April: Luik – Bastenaken – Luik

Luik-Bastenaken-Luik is een van de grootste eendaagse wielerwedstrijden in Europa. Op zondag 26 april wordt de wielerwedstrijd verreden. De dag ervoor is er de toertocht waar iedereen die er zin in heeft zelf (een deel) van het parcours kan volgen. Er is een route van 266, 147 en 70km. Natuurlijk moest mijn man als wielrenliefhebber dit ook meemaken. Ondertussen kun je zelf met je kids er gewoon een gezellig dagje Luik en omgeving van maken. Op de wedstrijddag zelf hangt er een feestelijke sfeer in de stad, met gezellige muziek en natuurlijk het hoogtepunt wanneer de renners binnen komen.

Mei: Jurrasic weekend bij Plopsa Coo

Plopsa Coo is het grootste pretpark in de Ardennen. Voor dino liefhebbers is het park extra leuk in mei. De hele maand mei zijn er Jurassic Weekends bij Plopsa Coo. De dino’s komen tot leven, net zoals tijdens het Krijt, Jura en Trias. Maar deze dinosaurussen doen nog veel meer! Laat je verrassen en leer van alles over deze prehistorische monsters.

Plopsa dinoweekend

Juni: Open boerderij dagen

Vrijdag 31 mei (de dag na Hemelvaart) en maandag 10 juni (Tweede Pinksterdag) zijn het in België de open boerderij dagen. Bijna zeventig boerderijen doen mee en stellen hun erf open voor bezoekers.

Laat je kinderen eens zien waar de melk echt vandaan komt. Dat is niet de supermarkt. Misschien mag je wel schaapjes aaien of een lekker vies varken. Vooral op jonge kinderen maken al die dieren hartstikke veel indruk. Wij vinden het altijd leuk om een bezoek aan een boerderij te combineren met een stukje fietsen en daarna lekker ergens wat drinken. Zo heb je een gezellig en origineel dagje weg.

boerderijdagen

Juli: Middeleeuws feest bij Kasteel Reinhardstein

Kasteel Reinhardstein is een mooi klein kasteeltje, gebouwd in 1354 op een rotspunt. In dit kasteel komen de middeleeuwen echt tot leven. De gids gaat gekleed in kostuum en geeft in anderhalf uur een rondleiding door het kasteel dat ingericht is met historische wandtapijten, beeldhouwwerken en wapenuitrustingen.

Elk jaar in juli is het een weekend lang middeleeuws feest bij kasteel Reinhardstein. Ambachtslieden, een tovenaar en goochelaars doen je belanden op een middeleeuws dorpsfeest. Natuurlijk komen er ook ridders langs die een demonstratie geven van een middeleeuwse veldslag.

Augustus: Formule 1 Spa – Francorchamps

Formule 1 liefhebbers hebben het weekend van 28 tot en met 30 augustus vast al dik onderstreept in hun agenda staan. Ik had vorig jaar het geluk dit event bij te wonen. Ondanks dat Max slechts een halve bocht haalde, was het een hele gave dag. Niet eens zozeer vanwege de auto’s die als een razende voorbij rijden (op tv kun je beter volgen hoe de wedstrijd gaat) maar meer vanwege de sfeer eromheen. De uitbundige tribunes met een sfeer zoals in een voetbalstadion, alleen dan zonder de rellen. Na de wedstrijd met zijn allen de baan op en kinderen die enthousiast op zoek gaan naar stukjes verbrand rubber.

beglie f1

Bonus tips voor juli en Augustus

Tijdens de zomervakantie zijn er natuurlijk nog veel meer evenementen dan die ik hier gekozen heb. Naast de Formule 1 en het sprookjesfestival kun je bijvoorbeeld naar het middeleeuws volksfeest van Franchimont of naar het middeleeuws feest van Bouillon in een van de grootste kastelen in de regio. Of wat dacht je van de Ducasse van Ath, welke op de de UNESCO lijst van immaterieel erfgoed van de mensheid staat. De processie met enorme reuzen zal zeker indruk maken. Ook de Doudou inMons en de Folkloristische mars van Sint-Rochus in Thuin staan op deze lijst. Voor weer iets heel anders woon je de Internationale badkuipenrace in Dinant bij of het intercultureel verhalenfestival van Chiny.

kasteel boullion

September: Europese Open Monumentendagen

In het weekend van 19 en 20 september zijn het de Europese Open Monumentendagen. Veel musea, kastelen, kerken maar bijvoorbeeld ook landhuizen die anders niet open zijn, doen mee. Je kunt gratis of voor een kleine vergoeding een heleboel bijzondere plekken bezoeken! Vaak zijn er ook leuke activiteiten voor kinderen, zoals speurtochten of een quiz.

belgie open monumenten dag

Oktober: Halloween op het kasteel

Halloween vieren op een echt aangekleed kasteel? Het kan bijvoorbeeld bij het kasteel van Sedan. Vooral geschikt met oudere kinderen die wel houden van een lekker spookachtige ervaring. Juist ook omdat de speciale Halloween tours beginnen in de avond tussen 19:30 en 23:00.

Het kasteel van Sedan is enorm, alleen de binnenplaats is al groter dan veel andere kastelen. De dikke muren zijn 15-20 meter hoog. Geen wonder dat de soldaten hier zich zo verveelden dat volgens de legende het woord woord ‘tennis’ uit Sedan komt? “Tenetz!” betekende “Vang!” en werd geroepen door soldaten die bij gebrek aan aanvallers de bal heen en weer speelden.

kasteel sedan

November: Mystery Forest

Een bezoek aan Adventure Valley in Durbuy is altijd leuk. In dit grootste adventurepark van België kun je o.a. ziplijnen, kajakken en nog veel meer activiteiten ondernemen. In november is een speciaal avond event.

Ze brengen een uniek audiovisueel spektakel met animatie. Naast het bijwonen van de show zijn er gezellig vuurtjes en meerdere foodtrucks waar je een hapje of drankje kunt halen. Ook zijn een aantal van de reguliere activiteiten ook in de avond geopend. Exacte data voor 2020 zijn nog niet bekend.

December: Kerstmarkt Luik

Tijdens een weekendje weg in december wil je natuurlijk een of meer van de gezellig kerstmarkten in België bezoeken. De kerstmarkt van Luik is de oudste kerstmarkt van België. Met meer dan 200 kerstkraampjes is het ook een van de grootste en gezelligste. Voor kinderen is er een schaatsbaan en een reuzenrad.

©WBT – J.P. Remy

Januari: Science museum Le Pass

Koud, of regenachtig? Ook dat is in Wallonië geen enkel probleem. Er zijn genoeg gave binnenactiviteiten voor het hele gezin. Een van onze eigen favoriete plekken is Science museum Le Pass in een oude steenkolenmijn.

Le Pass betekent eigenlijk ‘het Verleden’, maar dit museum is het paspoort naar niet alleen het verleden, maar zeker ook naar de toekomst. Vol met toffe activiteiten voor het hele gezin. Probeer sneller te sprinten dan Usain Bolt, test je reactievermogen en raak nog wat energie kwijt in een vette apenkooi!

belgie le pass

Februari: Langlaufen of skiën in de Ardennen

Wanneer er genoeg sneeuw valt, kun je gewoon langlaufen en skiën in de Ardennen. Je hoeft dan dus helemaal niet ver te rijden voor een korte wintervakantie. Een skipas voor een dag kost nog geen 15 euro.

Het hoogstgelegen en meest sneeuwzeker is Baraque de Fraiture. Slecht een uur rijden vanaf Maastricht is hier 2km aan pistes. In de Hoge Venen in België ligt ook nog het skigebiedje van Ovifat. Met drie pistes die bij elkaar nog geen twee kilometer lang zijn. Vanaf de berg heb je uitzicht over de omliggende vallei. Langlaufen kan natuurlijk op heel veel meer plekken.

©WBT – Denis Closon

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top