Home / Voorbereiding / Producten / Review Hanwag Tatra Light GTX Wide, volwaardige wandelschoen

Review Hanwag Tatra Light GTX Wide, volwaardige wandelschoen

Toe aan nieuwe wandelschoenen? Ik deel mijn ervaring met de Hanwag Tatra Light GTX Wide. Toen ik in 2007 mijn eerste echte wandelschoenen kocht, deed ik uitgebreid onderzoek en paste ik wel tientallen schoenen. De keuze viel toen op een paar Hanwags die mee gingen op onze wereldreis van 9 maanden.

Hanwag Tatra Light GTX Wide

Inmiddels ben ik alweer toe aan mijn vijfde paar en dat waren allemaal Hanwags. Ik heb een aantal jaar geleden nog wel eens in een buitensportwinkel gestaan om van alles te proberen, maar inmiddels ben ik er achter dat ik gewoon een bepaald type Hanwag-schoen moet kopen en dat die dan als beste voldoen. 

De reden is dat ik blijkbaar een vrij grote voorvoet heb. Mijn voet is breed en daarnaast heb ik ook nog eens een hoge wreef. Precies voor die mensen heeft Hanwag een Wide-lijn. Er is ook nog een lijn voor een bobbel bij de grote teen (Halux Valgus) en een extra smalle lijn. Toen ik dus nieuwe schoenen moest hebben, kon ik de juiste schoenen zelfs via internet uitzoeken en bestellen. 

Hanwag Tatra Light GTX Wide

Hanwag Tatra Light GTX Wide

Dat heb ik dus ook gedaan en op de website van Hanwag kon ik de shortlist van een aantal modellen snel filteren. Ik heb toen ook gekeken naar mijn huidige schoenen en wat bij mij opviel, waren de beschadigingen rond de neus. Ik heb dus gekozen voor een iets stevigere schoen met extra bescherming op de neus en een grof profiel.

Hanwag Tatra Light GTX Wide

Vanwege mijn voorliefde voor de natuur en het struinen door gras in de uiterwaarden van de IJssel wilde ik ook dat ze waterdicht waren (Gore-Tex dus). Tot slot zag ik in de lijst “Light” staan. Het werd dus de Tatra Light GTX Wide. Alles bij elkaar bijna te mooi om waar te zijn: een volwaardige klasse B schoen, waterdicht, wijde pasvorm en licht. En dan kunnen ze ook nog een stootje hebben van een rots.

Hanwag Tatra Light GTX Wide

Mijn ervaring met de Hanwag Tatra Light GTX Wide

Het was niet te mooi om waar te zijn: de schoenen kwamen net op tijd binnen voor een aantal uitdagende wandelingen in het buitenland. Steile afdalingen, langere tochten, en in Nederland perfect regenweer met onweersbuien en stromende regen. 

  • Gewicht: ik heb ze meteen op de weegschaal gezet, omdat ze voor hun grootte wel licht aanvoelden. Mijn vorige BA schoenen, geschikt voor vlakkere wandelingen, wogen als paar 1236g. De Hanwag Tatra Light GTX (een B-schoen, geschikt voor zwaardere wandelingen) weegt als paar 1361g. Dit is voor maat 43.  
Hanwag Tatra Light GTX Wide
  • Pasvorm: het volgende wat ik belangrijk vind, is de pasvorm. Als je ergens een drukpuntje hebt zitten, dan kan dat lang pijn blijven doen. Vanwege mijn hoge wreef heb ik dat vaak onder de veters. Bij deze had ik er geen last van: de tong is zacht of gevoerd, dus dat zit lekker. Ik heb wel de eerste keren moeten friemelen om het even goed te krijgen, maar toen ik dat eenmaal voor elkaar had, bleef de tong wel op zijn plek zitten. Een tip is om het onderste gedeelte goed vast te sjorren, en de veters dan gekruist over de buitenste haakjes te winden. Zo kun je de schacht wat meer open laten staan op terrein waar je minder zijdelingse steun nodig hebt. 
Hanwag Tatra Light GTX Wide

Mijn voet voor krijgt veel ruimte, dus dat voelde comfortabel. De binnenzool is wel heel dun, dus als je meer demping nodig hebt, heb je wel een extra zooltje nodig om er in te leggen. 

  • Grip: niets is zo vervelend als een afdaling over een glibberige helling waarbij je continue wegglijdt. Ik moest de schoenen goed vastsjorren, maar toen ging het afdalen eigenlijk heel solide. 
meer trakošcan wandelen
  • Waterdicht: de schoenen zijn waterdicht en ik hield droge sokken in de stromende regen, maar ik merkte dat de eerste fabrieksbehandeling wel snel weg was. Daardoor nam het leer al vrij snel weer water op. Mijn voeten bleven droog en warm, maar een spray om de schoenen waterafstotend te houden, was toch nodig.
  • Kortom, ik vind de Hanwag Tatra Light GTX Wide een prima schoen, erg comfortabel en ik durfde er meteen een flinke wandeling mee te maken zonder ze voorzichtig in te lopen. Blijkbaar moet het bovenwerk lang mee kunnen, want de schoen is verzoolbaar, zodat je er met nieuwe zolen weer duizenden kilometers tegen aan kan. Tot slot is het geen lelijke schoen, ze doen modern aan. Ik ben er blij mee, en ga er hopelijk weer duizenden kilometers op lopen! Mocht je toch op zoek zijn naar een andere stevige damestrekkingschoen lees hier mijn ervaring met de Hanwag Tatra II Lady.
  • Je koopt deze schoenen online o.a. via de Bever. Je kunt er dan ook voor kiezen de schoenen bij de winkel te laten afleveren en daar te passen. Dus bekijk hier de actuele prijs.
Hanwag Tatra Light GTX Wide

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top