Op zoek naar een boek met tips over reizen met kinderen? Leuk om te geven, te krijgen of gewoon voor jezelf. Unravel Publishers heeft een Nederlandstalige versie uitgebracht van Lonely Planet “The Family Travel Handbook”. In het Nederlands dus “Het Familie Reis Handboek”.
Ik vertel je wat je kunt verwachten van dit boek. Ik was zelf bijvoorbeeld ook erg benieuwd wat het verschil zou zijn tussen dit boek en de Lonely Planet “Travel with Children” reisgids waarvan de meest recente 6e editie in 2015 uitkwam.
Het Familie Reis Handboek
Het Familie Reis Handboek is een boek voor en door ouders. Lonely Planet heeft natuurlijk ook lees- en doe boeken voor kinderen, maar Het Familie Reis Handboek richt zich op ons als ouders. Het boek bevat meer dan 150 pagina’s aan tips, ervaringsverhalen en natuurlijk vele mooie foto’s.
Het boek is opgedeeld in hoofdstukken zoals “klaar voor vertrek” en “ouders aan het woord”. Zeker voor wie nog geen ervaringen heeft met (verre) reizen met kinderen is de opbouw heel fijn.
Reizen is nog nooit zo kindvriendelijk geweest. De dagen waarop je tijdens een vlucht met z’n allen naar één gezamenlijk televisieschermpje staarde, musea hun kunstschatten in glazen vitrines uitstalden en naar een chique restaurant gaan alleen iets voor volwassen was, zijn lang vervlogen.
Je kunt nu reizen waarheen je maar wilt (en vaak voor goede prijzen), er is ruime keuze uit gezinsvriendelijke accommodaties en steeds meer attracties richting zich ook op het vermaak van de kleintjes. En dan hebben we het nog niet eens over de voordelen van technologische ontwikkelingen. Een plattegrond op je telefoon, vertaal-apps en digitale spelletjes maken het leven onderweg makkelijker dan ooit.
Lonely planet Familie Reis Handboek
Ik word ook heel blij van de positieve vibe die dit boek heeft. Reizen met kinderen is helemaal niet onmogelijk of moeilijk. Toch vinden nieuwe ouders het altijd erg spannend. Heel logisch ook, want een baby is nou eenmaal een grote verantwoordelijkheid, maar na het lezen van “Waar maak je je druk om” denk je hopelijk ook “Ja ik kan dit”!
In de daarop volgende bladzijden komt van alles aan bod. Kies je voor een georganiseerde of een zelfstandige reis? Welke documenten mag je niet vergeten en tips om gezond op reis te gaan. Het boek heeft een fijne ruime opzet de foto’s en de kadertjes met tips van andere ouders maken dat het prettig leest.
Ook de financiële kant van een reis komt aan bod. Al mis ik hier wel wat diepgang en relevantie. Thuisonderwijs geven en daarom buiten de schoolvakanties op reis gaan, is voor ons Nederlanders geen optie. Tips zoals “Koop een doos ijsjes in de supermarkt” in plaats van losse ijsjes zijn voor ons als gezin van drie ook niet heel praktisch. In tegenstelling tot in de Lonely Planet reisgidsen kun je hier ook geen indicaties vinden van wat een specifieke bestemming kost.
Reizen voor alle leeftijden en op alle manieren
Het Lonely planet Familie Reis Handboek richt zich niet specifiek op een bepaalde doelgroep. Er komen tips aan bod voor reizen met het vliegtuig, maar ook voor een trein, auto of cruise vakantie.
Afkicken van je telefoon klinkt als een goed idee, maar als je tiener je er de hele vakantie boos om aankijkt, kun je beter zorgen dat je op sommige plekken onderweg wifi hebt
Lonely planet Familie Reis Handboek
Aan alle leeftijdsgroepen wordt aandacht besteed. Baby’s, peuters, kleuters, kinderen op de basisschool, pre tieners (tweens) en tieners.
Kinderen die opgroeien zonder broertjes of zusjes zijn meestal vrij volwassen voor hun leeftijd. Die relatieve volwassenheid kan in je voordeel werken, laat ze onderweg hun eigen keuzes maken en stimuleer om nieuwe situaties, culturen en mensen niet uit de weg te gaan
Lonely planet Familie Reis Handboek
Ook aan specifieke doelgroepen, zoals gezinnen met één kind of aan reizen met opa en oma, is gedacht.
Inspiratieboek, geen reisgids
Het Familie Reis Handboek is een inspiratieboek en geen reisgids. In die zin doet het mij soms zelf meer denken aan een magazine. Waar Lonely Planet’s ‘Travel with Children‘ boek ervoor heeft gekozen om 80 kindvriendelijke bestemmingen (landen, steden of regio’s) in twee pagina’s uit te diepen met tips voor activiteiten, prijzen en accommodaties blijft het in Het Familie Reis Handboek beperkt tot een aantal top vijf en top tien-tjes.
Dit is ook wel waar ik merk dat het boek een vertaling is. In een top 5 met budgetbestemmingen voor gezinnen verwacht ik op plek één niet te zien staan “Kamperen in natuurparken in de VS”.
Waar ik dan wel weer heel blij van word, is de rubriek “Ouders aan het woord”. Hier vertellen schrijvers van Lonely Planet en een aantal bekende internationale familytravelbloggers over hun familievakantie. Van “Tulum met een peuter” en “kamperen in Tasmanië” naar trips dichterbij zoals “Met de trein en vouwfiets door Europa”.
Deze verhalen lezen lekker weg en geven inspiratie. Wil je meer praktische informatie, dan zijn er natuurlijk altijd nog de Lonely Planet reisgidsen met veel meer details.
Het Familie Reis Handboek is wat mij betreft een mooi boek om cadeau te doen aan een zwangere vriendin. Of om straks met Kerst of Sinterklaas aan dat familielid te geven die graag ook eens wat vaker en origineler met zijn of haar gezin op pad wil. Misschien ben je zelf wel die vader of moeder die best nog wat geruststelling, nieuwe ideeën en een beetje hulp kan gebruiken. Dan koop je dit boek lekker voor jezelf.
Het Familie Reis Handboek is hier te bestellen via UnravelPublishers of via de grote online webwinkel zoals hier via Bol.com.
Ik heb een exemplaar van het boek ontvangen ter review. Zoals je gewend bent, ga ik alleen dit soort samenwerkingen aan met volledige vrijheid om mijn eigen mening en ervaring te kunnen delen.
Leuke recensie! Als je moest kiezen tussen het ‘familie reis handboek’ en ‘travel with children’, welke heeft dan de voorkeur?
Nog beter mijn eigen boek het Handboek Verre Reizen met Kinderen…. Maar als je moet kiezen tussen deze twee dan Travel with children,