Home / Voorbereiding / Overnachten / Huis verhuren via Airbnb tijdens je vakantie, mijn ervaringen

Huis verhuren via Airbnb tijdens je vakantie, mijn ervaringen

Ga je op reis en vind je het zonde dat je woning al die tijd ‘leeg’ staat? Vind je het niet vervelend als vreemde mensen in jouw woning verblijven? Benieuwd hoe het is om je huis te verhuren via Airbnb als je zelf op vakantie bent of kun je de extra inkomsten ook wel gebruiken? Afgelopen zomer probeerde ik het voor het eerst en in dit blog vertel ik je over zowel de goede als slechte ervaringen met het verhuren van mijn woning.

Lees ook ons blog met tips om te huren via Airbnb met kinderen.

airbnb zeeland

Huis verhuren via Airbnb?

Op school sprak ik een moeder die bij mijn dochter in de klas zit. Zij vertelde dat ze nog geen huurders had voor haar huis. Ze had haar woning een kleine vier weken te huur aangeboden op Airbnb, tijdens hun vakantie. ‘Je huis te huur aanbieden op Airbnb! Dat was het! Dat idee zocht ik!’. Op deze manier kon ik wat extra inkomen verdienen, wat natuurlijk weer mooi van pas komt tijdens de vakantie.

Wel moet je ook over Airbnb inkomstenbelasting betalen. Je moet 70% van huurinkomsten minus gemaakte kosten (schoonmaak) opgeven bij de Belastingdienst. Daarnaast moet je ook toeristenbelasting betalen aan de gemeente. Waar ik woon moet je dat zelf doen, ze vragen daar niet naar. Wil je een Airbnb verhuren en woon je in Amsterdam, dan zijn er nog aanvullende regels. Zo mag je daar maar maximaal 30 dagen verhuren en moet je de gemeente op de hoogte stellen van het feit dat je verhuurt.

Alle foto’s zijn gebruikt met toestemming van Airbnb en eigendom van de verhuurders. Mochten links niet langer werken dan is dit omdat Airbnb de pagina structuur heeft veranderd of omdat de woning niet langer te huur is.

Je huis klaar maken om op Airbnb te verhuren

Ik liep door mijn huis alsof ik een huurder was. Wat moet er weggehaald of opgeruimd worden? Wat zou ik als huurder niet in mijn gehuurde ‘vakantiehuis’ willen hebben? Ik maakte een lijstje, ruimde wat spulletjes op en begon met het maken van foto’s van de verschillende ruimtes. Ik vond de foto’s goed gelukt en de ruimtes kwamen goed over.

Ik belde de moeder van school nog eens, of zij nog tips had en waar ik aan moest denken. Zij stuurde mij haar advertentie door, en ik keek wat zaken van haar af. Diezelfde avond stond mijn huis te huur op Airbnb! Ik vond het super spannend!

Ook huren of verhuren via Airbnb? Meld je hier aan om ook te verhuren via Airbnb.

Checklist voor de 1e keer dat je je woning gaat verhuren op Airbnb

 • Bepaal vooraf wat je ervan vindt als er vreemde mensen in je huis verblijven.
 • Informeer bij je hypotheekverstrekker of bij je verhuurder of het is toegestaan om je woning te verhuren. Ook bij sociale huurwoningen is het in sommige gevallen toegestaan om je woning tijdelijk te verhuren via Airbnb.
 • Heb je veel (waardevolle) spullen in je woning staan, die je weg zou willen zetten?
 • Loop eens door je huis en bedenk dat jij daar op vakantie zou zijn. Wat zou je wel en niet willen zien van je host (verhuurder)?
 • Zou er veel aangepast of opgeruimd moeten worden in je woning? Denk aan fotolijstjes, prullaria, toiletartikelen op de badkamer, kasten die gesloten kunnen worden, etc.
 • Welke ruimtes zouden de gasten mogen gebruiken? Mogen de gasten je bed- en badlinnen gebruiken? Indien ja, heb je voldoende om je gasten hiervan te voorzien?
 • Bedenk goed hoeveel gasten je tegelijkertijd zou kunnen ontvangen en wat je huis waard zou kunnen zijn.
 • Vergelijk andere accommodaties bij jou in de buurt en bepaal op basis van die gegevens je nachttarief.
 • Wie zou de incheck kunnen doen, als jij met vakantie bent? Wie zou de woning schoon kunnen maken of zouden de gasten dat zelf moeten doen?

Checklist advertentie maken

 • Zorg dan dat er eerlijke en actuele informatie in je advertentie staat. Maak goede, duidelijke, eerlijke foto’s (bij daglicht) van de woning, zodat de gasten niet voor verrassingen komen te staan.
 • Geef goed en duidelijk aan wat de maten van het bed en het beddengoed is. De standaard maten in Nederland kunnen in het buitenland anders zijn.
 • Geef duidelijk aan wat er wel en niet gebruikt kan worden. Zo heb ik op iedere kast en op iedere deur een A4-tje gehangen of men deze ruimte wel of niet mag gebruiken.
 • Ik vind het onwijs belangrijk dat de woning schoongemaakt wordt, volgens de aangescherpte corona schoonmaakregels van Airbnb. Ik heb deze regels met mijn schoonmaakster gedeeld en zij zorgt dat het schoonmaakprotocol nageleefd wordt. Ik heb dat ook duidelijk in de advertentie omschreven.
 • Bereken schoonmaakkosten.
 • Zowel de host als de gast betaalt een servicefee aan Airbnb. Voor de host is het maar een klein bedrag. Bedenk wel dat de servicefee van je bruto nachttarief gehaald wordt.

Wow mijn eerste aanvraag

Nog geen uur later, had ik mijn eerste boekingsaanvraag te pakken. Ik dacht: Nu al? Oh oh! En nu? Wat moet ik nu doen? En weer nam ik contact op met de moeder van school. Ze gaf me tips waar ik op moest letten bij het accepteren van de boeking. Ik nam via Airbnb app contact op met de huurder en zo was de eerste boeking een feit!

Later die week volgden er nog 2 boekingen en zo had ik 17 nachten van de 26 volgeboekt. Ik had nog 8 aaneengesloten nachten over. Ik hoopte dat die tijdens mijn vakantie nog geboekt zouden worden.

Kuala Lumpur airbnb

Je huis klaar maken voor de huurders

In de weken voordat ik zelf met vakantie ging, heb ik gezorgd dat mijn huis helemaal spic en span was en heb ik allerlei andere zaken op orde gebracht. Zo heb ik voor mijn dochter een ander bed gekocht, wat omgebouwd kan worden tot tweepersoonsbed. Haar huidige bed heb ik laten staan, op deze manier kunnen er drie personen op haar kamer slapen. Ik heb nog een campingbedje gekocht van een goede kwaliteit. Die staat op mijn eigen slaapkamer, zodat een baby/peuter bij de ouders op de kamer kan slapen. Op deze manier konden er zes gasten in mijn woning verblijven. Alle andere zaken als stoelen, banken, servies en bestek etc, waren allemaal al zespersoons.

Ik maakte een welkomsttasje klaar met een flesje wijn er in, een chipje, een nootje, koekje, snoepje. Ook printte ik een handleiding uit, met de ‘gebruiksaanwijzing’ van mijn woning. Hoe werkt de verwarming, de afstandsbediening, waar moeten gasten op letten en wat zijn de eigenaardigheden van mijn woning. Maar ook zaken als noodnummers, 112, nummer van de huisarts, OV mogelijkheden, winkels, eetgelegenheden, etc. etc. stonden daar in vermeld. Ik dacht steeds aan wat ik zelf zou willen weten, als ik ergens op vakantie ben. Een handgeschreven briefje met de naam van de gasten kon natuurlijk niet ontbreken, voor de persoonlijke tint. Mijn gasten moesten zich thuis gaan voelen, ondanks dat ik mijn gasten nooit zou gaan ontmoeten.

Tijdens mijn vakantie werd ook de laatste week gereserveerd door een Duits gezin met jonge kinderen. Ik had gelukkig een extra welkomsttasje gemaakt, voor het geval die laatste week nog gereserveerd zou worden. Mijn moeder deed de check-in met de gasten.

Tokio japan airbnb

Checklist huis klaar voor de huurder

 • Zorg dat je huis er uit ziet om door een ringetje te halen. Als jij in een Airbnb slaapt, wil je ook dat alles super schoon en opgeruimd is. Je wil het gevoel hebben dat jij de eerste bent die er verblijft.
 • Maak korte tekstkaartjes voor bijvoorbeeld de keuken, TV, toilet, zonnescherm etc. Waar moeten je gasten rekening mee houden?
 • Maak een welkomsttasje met een wijntje, chipjes, koekjes, nootjes en een snoepje erin, afgestemd om het gezelschap. Dat geeft je gasten een welkom gevoel en een persoonlijk tintje.
 • Zorg dat je digitaal bereikbaar bent voor je gasten. Als ze een vraag hebben, zullen ze deze via Airbnb stellen.
 • Vraag een keer of alles naar hun zin is en of jij ze nog ergens mee kunt helpen.
 • 24 uur na het inchecken van de gasten ontvang jij je verdiensten. Dit wordt automatisch bijgeschreven op je rekening.

Positieve en negatieve ervaringen met het verhuren via Airbnb

Helaas waren het niet alleen maar positieve ervaringen. Het Duitse gezinnetje wat zo toe leek aan een weekje bourgondisch Den Bosch, had andere bedoelingen. Zo zijn er spullen gebruikt die niet voor de gasten bedoeld waren en die ook in een afgesloten ruimte stonden. Kasten zijn open gemaakt, die afgesloten waren en zo kan ik er nog wel een paar noemen.

Nadat vrienden van mij waren gaan kijken bij de woning, troffen ze daar een jonge gast aan, die ‘in auto’s’ aan het handelen was. Ze wilden de woning niet verlaten en daarom is direct de politie ingeschakeld. De politie heeft ze uit de woning verwijderd en ons de sleutel terug gegeven. Deze reservering was een domper, ik had tenslotte ook drie goede en vriendelijke gasten ontvangen. Dit was wel een leer om er scherper in te staan en kritischer te gaan beoordelen voordat ik een aanvraag zou accepteren.

Checklist Airbnb huurders

 • Bekijk het profiel van de aanvrager kritisch. Heeft de aanvrager recensies van een eerdere boeking, welke zaken zijn geverifieerd? Let er wel op dat Airbnb alleen verifieert of de naam van de aanvrager overeenkomst met het ID-nummer.
 • Er wordt niet geverifieerd of de gasten een crimineel verleden hebben. Ook wordt het telefoonnummer gecheckt. Er wordt alleen gecheckt of het nummer bestaat, niet of het op naam van de boeker staat.
 • Informeer bij de gasten waarom ze hebben gekozen voor jouw woning, wat de plannen zijn tijdens hun verblijf, hoe het reisgezelschap eruit ziet en wat de onderlinge relatie is. Op die manier breng je een gesprek op gang en heb je beter in zicht wat voor gasten je ontvangt.
 • Als je de boeking wil accepteren, doe dat dan binnen 24 uur.
 • Als je een boekingsaanvraag krijgt, zie je automatisch wat jouw bruto en netto opbrengsten zijn. Zo weet je precies welk bedrag je op je rekening ontvangt.
 • Communiceer netjes en duidelijk naar je gasten. Zij betalen geld voor je woning, het zijn dus feitelijk jouw klanten. Je geeft daarmee ook een georganiseerd signaal af naar je gasten.
Airbnb denemarken

Ondanks dat ik 1 hele negatieve ervaring heb, is het algemene gevoel over het verhuren van mijn woning via Airbnb goed. Mensen zijn je dankbaar dat ze van je huis gebruik mogen maken. De charme van Airbnb is ook wel dat je logeert in de woning van iemand. Met soms persoonlijke spullen als foto’s. Op die manier leer je een verhuurder toch een beetje kennen.

Ook huren of verhuren via Airbnb? Meld je hier aan om ook te verhuren via Airbnb.

De schrijver van dit blog is bekend bij GezinOpReis, maar wil graag anoniem haar ervaringen delen. De foto’s zijn niet van haar AirBNB.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top