Reisverslag IJsland – IJs en gletsjers

1

Lees hier deel 1 van ons reisverslag IJsland. Onze wekker, onze dochter gaat wederom om 5 uur af. Een goed moment om even buiten te kijken of we misschien het Noorderlicht kunnen zien. Het is deze week namelijk ’s nachts erg bewolk alleen heel vroeg in de ochtend klaart het wat op. We zien wel sterren maar helaas niets anders spectaculairs.

Omdat we zo vroeg wakker zijn, zijn we ook vroeg op pad. Dat komt mooi uit want we maken een lange rijdag nog langer door eerst een de-tour te nemen over route 32. Deze route gaat door een mooie vallei maar de belangrijkste reden voor de de-tour in dat hier een Viking huis is opgegraven. Eenmaal aangekomen bij de juiste afslag staat jammer genoeg een bord dat deze route alleen geschikt is voor 4wheel drives. Helaas we zullen het dus moeten doen met het nagebouwde Viking huis, ook is er verderop nog een mooie tweelingwaterval.

We vervolgen onze weg over de route 1, de route die langs de kust helemaal rond IJsland gaat. Het is nu nog zo’n 350 kilometer rijden naar onze overnachtingsplek in Holmur. Hier blijven we dan wel drie nachten. Het landschap onderweg is aan het begin nog erg groen met veel hoge rotsen. Er zijn plekken genoeg om te stoppen zoals bij de Seljalandsfoss waterval. Bij deze grote waterval kan je ook een rondje achterlangs lopen. Mevrouwtje zit echt gefascineerd te kijken naar het geluid en al dat water. Verderop moeten we onze dochter schoonmaken dus daarom bezoeken we het museum in Skogar. Er zijn hier een aantal oude huisjes, schooltjes en een kerkje neergezet. Binnen is het een bonte verzameling van allemaal oude gebruiksvoorwerpen en in een heel nieuw gebouw is dan nog een tentoonstelling met o.a. oude auto’s maar ook mobiele telefoons vanaf het begin tot 1995. Mijn oude Nokia had ik moeten bewaren dan was het nu een museum stuk. Ook Skogar heeft een waterval de Skogafoss. Het is vandaag heel erg helder en de rest van de route hebben we super uitzicht op de besneeuwde bergtoppen en diverse gletsjers, wow!

 

Ons guesthouse ligt ook heel erg mooi, met zicht op diverse bergen en sneeuw. We zijn zelf wel behoorlijk gaar, reizen met een baby is echt wel hard werken, dus niet lang nadat ze is gaan slapen duiken we er zelf ook maar in.

Na een heerlijke lange nacht moeten we nog opschieten want vandaag hebben we een afspraak. Marcel wordt om 8:45 verwacht voor een gletserwandeling, hiervoor moeten we eerste nog een uur terug rijden naar het Skatafell National Park. Marcel gaat een gletsjerwandeling doen, waarbij hij met crampons het gletsjerijs van dichtbij gaat bekijken. Hij komt letterlijk op de set van de nieuwe film van Christopher Nolan (Interstellar, 2014) terecht, want hij mag gaan wandelen op de wereldberoemde Svinafellsjokull terwijl de filmset net word opgeruimd. In deze erg fotogenieke gletsjertong zijn onder andere Batman Begins en Game of Thrones opgenomen. De foto’s spreken voor zich, waarom deze locatie zo vaak gekozen wordt. Het wandelen met crampons is een hele ervaring en is in het begin even wennen. Na een tijdje gaat het vanzelf en voelt het niet anders dan normaal wandelen. Naast het landschap is het bijzonder om blauw ijs, diepe scheuren en ‘afvoerputjes’ voor smeltwater van zo dichtbij te zien.

In de tijd dat Marcel weg is gaan onze dochter en ik wandelen. Eerst naar de gletsertong een pad dat rolstoel vriendelijk zou zijn. Dat zijn dan wel heel bijzondere rolstoelen want de kinderwagen over de kiezels duwen is zwaar werk. Mevrouwtje heeft enorme praatjes en vindt het maar wat prima om lekker rondgereden te worden. De gletsjertong is nogal bruin, een beetje blubbersneeuw maar dan groter. Er is nog een wandelpad maar hiervoor moet mevrouwtje in de draagzak. Ik kom langs diverse mooie watervallen en heb prachtig uitzicht over de omgeving. Absoluut een geluksmomentje om hier te staan met een geweldige baby. Maar het is wel zwaar bijna 7 kilo bewegende en pratende bagage op je buik en dan een pad op dat in 3,5 kilometer ook nog eens steil 120 meter omhoog gaat en vervolgens blijft dalen en stijgen. Ik ben maar wat blij dat ik op het laatste moment heb gekozen toch bergschoenen mee te nemen in plaats van leuke laarsjes.

’s Middags rijden we weer terug naar het guesthouse maar met diverse stops onderweg. Ze hebben hier namelijke verschillende meren met ijsbergen erin. Het grootste meer heeft ook een uitgang naar de zee en daar liggen de ijsbergen op het strand. Een waar hoogtepunt van IJsland voor ons, wat kan ijs toch mooi zijn.

SONY DSC

We komen hier andere Nederlanders tegen die hun zoontje van net een week jonger dan onze dochter mee hebben. We zijn dus niet de enigste ouders die het aandurven, en waarom niet de faciliteiten voor baby’s zijn prima in orde. Overal zijn er verschoningstafels en babyvoedsel is hier zelfs organisch. Voor een nieuw voorraadje van dit voedsel rijden we door naar Hofn waar ook weer een openluchtzwembad is om lekker te spetteren. Wanneer het bedtijd is voelt mevrouwtje zich alleen niet lekker, de fles komt er weer uit en slapen lukt niet, een hele onrustige nacht volgt.

De volgende ochtend is ze weer vrolijk en gelukkig hebben we niets op de planning staan. We maken er een relax dagje van. Uitgebreid ontbijten in het guesthouse, dat kan ook want er staan zoveel verschillende dingen voor ons klaar. Ons guesthouse is lid van farm holidays in iceland en is dus een werkende boerderij die ook kamers heeft. Vandaag en gisteren zijn we de enige gasten en we hebben een heel huis met diverse slaapkamers,  de gastenkeuken en twee badkamers voor onszelf. Er zijn diverse dieren om te aaien in de “petting zoo” en zelfs een baby rendiertje dat met de fles wordt grootgebracht. We willen kijken of we nog ergens dichterbij mooier ijs kunnen komen dus hobbelen we met 10-20 km per uur over een kiezelweg (eigenlijk geschikt voor 4wd), zo dichtbij maar dan helaas er wordt een nieuwe brug gebouwd en we kunnen dus niet verder. Dan maar ergens verderop proberen, hier durven we de keien echt niet aan met de auto dus het wordt 4km lopen heen en 4 km terug. We komen niet helemaal bij de gletsjer want er is door smeltwater een meer ontstaan. Ook hier weer de prachtige ijsbergen.

Onze laatste dag IJsland moeten we weer een paar honderd kilometer terug rijden over voor het grootste gedeelte dezelfde route als eerder deze week. We hebben een paar attracties toen over geslagen waar we nu konden stoppen, alleen het regent. Niet zo’n beetje ook, flinke regen de hele dag lang. Een beetje jammer als je weet langs prachtige bergen te rijden en niets te zien. Op naar Toronto, weg met de winterkleding.

We hebben het erg naar ons zin gehad in Ijsland. Het is zo leeg en de natuurlijke schoonheid speelt echt een hoofrol. Die grootste landschappen zijn lastig te fotograferen dus ik zou zeggen ga zelf kijken.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

1 reactie

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.