India once again

4

We verlieten Agra voor Jaipur en na een nacht in weer een vaag hotel besloten wij onszelf te trakteren op een luxer hotel (26.92824N 75.79256E) (dank je wel opa en oma D). Een hotel met dakterras en uitzicht over de hele stad. 

Dat kwam mooi uit, want het was Diwali; dit is de start van het Hindu nieuwe jaar en wordt gevierd met heel veel vuurwerk. De manier waarop ze hier met vuurwerk omgaan en de hoeveelheid kruit in de rotjes is echt onverantwoord, het siervuurwerk was echt wel de moeite waard. Voor de eerste keer had ik deze avond toch ook wel een beetje heimwee; dit jaar zal oud en nieuw zonder ons vaste groepje toch echt anders zijn.

Bij een luxer hotel hoort natuurlijk ook een rikshaw driver voor de dag. De sites in Jaipur waren zeker mooi maar het leukste was nog dat hij ons meenam naar zijn huisje. Een klein betonnen hutje met elektriciteit, een koelkast en een tv. Stromend water kwam uit een kraantje ergens in het steegje. Aan de muren posters van Bollywood actrices en een belangrijke foto. DE foto waarmee je familie aankomt: DIT is jouw toekomstige vrouw. Die foto is ook het enige wat je te zien krijgt tot de huwelijksplechtigheid. Kan je je het voorstellen? Hier zijn gearrangeerde huwelijken echter nog heel gewoon. Het megasmalle paleis (2m diep, 26.92405N 75.82689E) was ook de moeite waard.

Onze volgende stop was Puskhar (26.49087N 74.55189E), een plaatsje waar eigenlijk weinig te doen is maar wellicht daarom wel zo leuk. Er zijn weinig auto’s, veel winkeltjes en een heleboel hippies. 50-ers die hun jeugd komen herbeleven, Israeli’s die hun legertijd proberen te vergeten en gewoon vage lui en allemaal gekleed in de vreemde uitdossingen. Hier hebben we 3 dagen heerlijk uitgerust. 

Na Puskhar zijn we via Jodphur in Jasailmer beland. Deze stad in de middle of nowhere aan de rand van de Thar woestijn heeft een mooi fort (26.91358N 70.91302E) met in de smalle steegjes huisjes, winkeltjes en jainistische tempels. Wat ook opvalt hier in de kleding van de vrouwen, hier geen blote-buiken sari’s maar prachtige jurken met daaroverheen een felgekleurde doek. Het geheel werd nog een afgemaakt met een grote hoeveelheid sieraden (helaas tegenwoordig wel vaak plastic).

De Thar woestijn lijkt niet op een woestijn zoals wij die kennen uit de boekjes of uit een vakantie naar Egypte of Namibië. Geen geel zand, maar stenen, kleine struikjes en af en toe stukjes grond waarop mensen toch nog wat proberen te verbouwen. Naast het fort is de grote attracties hier een camel safari door deze woestijn. Hier konden wij natuurlijk niet in achterblijven dus we boekten een safari voor 2 dagen en 1 nacht.

Het is ons nu duidelijk waarom nomaden altijd zo ingepakt zijn. Niet tegen de zon maar tegen de stank. Kamelen laten namelijk met regelmaat de meest gore ruften. Daarnaast zitten ze ook echt niet comfortabel, het zo ontspannen mogelijk zitten zodat je als een zoutzak heen en weer geschud wordt had ik duidelijk niet onder controle want na 2 dagen had ik schaafwonden op mijn kont.
Gelukkig maakte het slapen in de woestijn dit allemaal goed (geslapen op 26.72781N 70.82799E). Het is echt een bijzondere ervaring om onder de sterrenhemel te slapen. Zo helder krijg je het bij ons ook niet. We hebben zelf 3 vallende sterren gezien.

Onze laatste stop in Rajahstan was Jodphur. Ook hier hebben ze een fort met een kasteel (26.29919N 73.01942E). Save the best for last en deze was ook echt de allermooiste. De buitenwanden zijn hoog sterk en stoer je kunt je niet voorstellen dat het ooit veroverd zou worden. Het paleisgedeelte is daarentegen super sierlijk en prachtig bewerkt. Daarnaast hebben ze er ook nog eens een super goede audioguide die het geheel tot leven bracht.

Vanaf Jodphur zijn we gevlogen naar Delhi. Delhi is door de Engelse goed vormgegeven brede boulevards, veel bomen en behalve de smog helemaal niet zo’n vieze stad. Een meevaller dus. We bezochten ook de Qutb Minaar (28.52531N 77.18561E), een grote minaret ten zuiden van Delhi.

Morgenavond vliegen we naar Bali daar gaan we eerst een paar dagen op het strand liggen. Iets waar we ons al 2 weken op verheugen.

India wat vinden we er nou uiteindelijk van?! Aan het begin vond ik het echt verschrikkelijk maar je went wel aan de drukte, het afval en de koeienflatsen. Je leert omgaan met vervelende mannetjes en er zijn wel semi-schone hostels, plekken waar het beddengoed de afgelopen 2 weken nog wel verschoond is en het vuil in de badkamer nog niet hard is geworden, het is gewoon een kwestie van geluk en veel rondkijken.

En zo hebben we dan toch wel kunnen genieten van India, het is een bijzonder land. Waar anders vind je zulke kleurrijke kleding, prachtige forten en wordt iemand een heilige man en komt in het World Guiness Book of Records (i.p.v het gesticht) omdat hij half India is door gerold?

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

4 reacties

 1. Rense en Britt on

  Hoi lieverds,

  Ik las net het eerste stukje… En heb alle foto’tjes natuurlijk bekeken! Wij hebben ook heimwee naar jullie hoor!!! Het zal niet hetzelfde zijn. Maar genieten jullie nog maar lekker daar, stiekem ook wel een beetje jaloers, wat een mooie, rare, en spannende dingen maken jullie allemaal mee! Hele dikke kus, en we houden van jullie!

 2. Echt weer mooi de foto’s van India..
  vandaag een dagje naar de sneeuw geweest ( landgraaf) maar da was net of ik ook op vakantie was natuurlijk aan jullie denken

  nog veel plezier en ik wacht weer op het verhaal vanuit Indonesie

 3. Leuk die Foto’s Tikva is inderdaad heel erg veranderd al dat haar in haar gezicht!!! (of was dat nou die aap) Groetjes Joachim

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.