Home / Inspiratie / Interview: Op de fiets door Thailand met 2 kleine kids

Interview: Op de fiets door Thailand met 2 kleine kids

Fietsen in Thailand het is erg populair ook bij gezinnen al beperken die zich meestal tot een fietstocht in Chiang mai of Bangkok. Niet niet gezin drie dagen trokken ze met het gezin op de fiets door het noorden van Thailand. Sowieso zijn ze super stoer want papa liep ook nog “even” een marathon in de hitte met jetlag

Maak kennis met deze sportievelingen

Wij zijn Vincent en Ilke en wonen met onze zoon Castor van 4 en dochter Romane van 1 in Antwerpen. Op mijn 25e was ik (ilke) een beetje zoekende – vooral naar mezelf – en verzeilde ik in de grote speeltuin die zuid- oost-azie op dat vlak is. Ik trok er in mijn eentje een klein jaartje rond en verloor er mijn hart….aan de mensen, natuur, cultuur en way of life.

Eenmaal terug in België leerde ik vrij snel Vincent kennen en onze eerste vakantie samen was richting laos. Vincent is een motorrijder en we besloten met de motor door noord-laos te reizen. Die eerste vakantie zat ik nog braaf achterop, maar de jaren nadien reed ik zelf (zonder rijbewijs weliswaar) door het zuiden van Laos en Cambodja op een dirtbike. Topvakanties!

Na een zomer zonder azië – want hoogzwanger – kriebelde het veel te hard en trokken we met Castor naar Thailand. Hij vierde er zijn eerste verjaardag en zette er zijn eerste stapjes in een McDonalds in Bangkok om 8u ’s morgens na een woelige nacht in een nachttrein en vlak nadat we onze bus naar een eiland hadden gemist….memorabel dus! Deze zomer wilden we ook onze dochter laten kennismaken met Thailand.

Een marathon in Thailand

Ik heb wat overtuigingskracht nodig gehad om Vincent over de streep te krijgen om met de 2 kids naar Thailand te reizen (ik wou eigenlijk naar Laos, Thailand was een compromis). Maar wat heel hard geholpen heeft, was het vooruitzicht dat hij daar een marathon kon lopen! De marathon van Pattaya was een belevenis.

Fietstocht Thailand met 2 kleine kinderen

Daarnaast waren we via andere reisblogs enthousiast geraakt over een meerdaagse fietstocht rondom Chiang Mai. Door onze motor reizen wisten we dat het heel leuk is om volledig op je eigen ritme te reizen en plekjes te ontdekken die je mist vanuit een bus of trein. Ik was nog wel wat huiverig voor de inspanning want mijn conditie is niet bepaald geweldig, maar we hebben het toch gewaagd.

En het was superleuk! We waren er natuurlijk midden in het regenseizoen dus we hebben dagelijks wel onze portie regen gehad, maar daar moet tijdens zo’n fietsvakantie in Thailand gewoon even op instellen. Op de momenten dat de zon begon te schijnen, snakten we bijna terug naar de (mot)regen want dan werd het snel ondraaglijk heet. Het hielp natuurlijk wel dat we voor degelijk materiaal hadden gekozen. Romane zat in een fietskar met zonnebescherming en regenkap – die had ik de eerste dag wel opengelaten want anders leek het me zo warm voor haar, met als gevolg dat ze al bij onze eerste stop pikzwart zag van de modderspatten 🙂 Wij konden er mee lachen, zij zelf ook (gelukkig) maar de lokale Thai iets minder….ze begrijpen sowieso al niet goed waarom wij – geld genoeg hebbende om helemaal naar Thailand te reizen – met de fiets rondrijden – ipv met de auto of minstens een brommer – en ze begrijpen al helemaal niet waarom we dat zouden doen met onze mooie witte kindertjes! De dame aan wiens fruitstalletje naast de weg we een paar bananen kochten, was dan ook oprecht verontwaardigd dat wij onze dochter zo vuil lieten worden!

Castor zat in een Weehoo, een soort aanhang-ligfiets en kon dus zelf ook meetrappen.
Alleen op de laatste dag begon ik toch wat te weten van de spier- en zadelpijn en geraakte ik 1 keer een helling niet op. Maar voor het overige was het – zelfs voor een compleet ongetraind iemand als ik – goed te doen! Mits veel te drinken en regelmatig een stop natuurlijk.

Het enige naturistenresort in het hele noorden van Thailand

Een heel grappig moment tijdens onze driedaagse fietstocht Thailand was onze lunchstop op dag 2. Op dag 1 waren we ’s middags gestopt bij een typisch weg restaurantje waar ze enkel noodlesoup op de kaart hadden staan. Castor is een verschrikkelijk moeilijke eter maar er geschiedde zowaar een klein mirakel want hij had flink van zijn soep gegeten (met veel moeite hadden we met handen en voeten uitgelegd gekregen dat we een kinderversie wilden: geen chili, groenten of vlees maar enkel de bouillon met noedels). Helaas was het resultaat ’s avonds op het toilet een andere soort soep…

Dit wilden we vermijden de volgende dag dus het plan was om voor de lunch te stoppen bij een resort zodanig dat we voor de kinderen een Westers gerecht konden bestellen.De regio rond Chiang Mai is bezaaid met resorts maar wij waren er toch wel in geslaagd om – compleet nietsvermoedend – te stoppen aan het enige naturistenresort in het hele noorden van Thailand. Na een korte uitleg door de eigenaar mochten wij – aangekleed – plaatsnemen in het restaurant voor de lunch. Bij het binnengaan hadden we Castor op het hart gedrukt niet te wijzen/roepen/… bij het zien van blote mensen. We waren de enigste gasten in het afgeschermde restaurant dus geen vuiltje aan de lucht. Tot….er een man met een klein zedig handdoekje rond binnenkwam….in zijn luidste volume riep Castor: “kijk mama kijk! (en maar wijzen ondertussen) die meneer heeft kleren aan, dat mag toch helemaal niet?!!”. Dat is nu één van de redenen waarom ik het zo geweldig vind om te reizen met de kinderen…hilarische toestanden verzekerd!

Jarig in Thailand

Naast het fietsen waren er nog een hoop leuke momenten; één daarvan was Castor’s vierde verjaardag welke we gevierd hebben met een bezoekje aan de Chiang Mai Zoo. Dé topper voor de kinderen is dat ze daar dieren mogen eten geven die je bij ons in de zoo enkel kan zien met 2 hekken en 20m afstand tussen… Zo was het voederen van de nijlpaarden een hele belevenis (en toegegeven: ook voor de mama want zo’n beest heeft écht wel een grote bek en die kwam écht wel dichtbij). Ook het feit dat Romane op Thaise bodem haar eerste stapjes heeft gezet – in een uber-thaise-setting: het kiddyland van een shoppingmall in Pattaya tussen de bliepende en fluorescerende speeltoestellen – zullen we niet snel vergeten.

Het lijkt zwaar maar is echt te doen

Uiteraard werden wij ook regelmatig geconfronteerd met vragen over de haalbaarheid van zo’n reis met kleine kinderen. Maar eigenlijk valt er tegen alle bezwaren wel iets in te brengen! Nee de kinderen zullen er zich misschien niet heel veel meer van herinneren maar we hopen ze wel op deze manier van jongsaf de nieuwsgierigheid naar vreemde culturen en de goesting om te ontdekken bij te brengen. En mag het een paar weken op een jaar ook eens gaan om wat mama en papa leuk vinden om te doen 😉

Ja zo’n lange vlucht met kinderen is vermoeiend maar me dunkt niet veel vermoeiender dan de ganse nacht door naar het zuiden van Frankrijk te rijden (niets mis mee trouwens, staat volgende zomer op de planning).
Nee de kinderen verhongeren niet ginder. Romane eet alles – echt alles – wat je ze voorschotelt en Castor is de vakantie doorgekomen op watermelon(shakes), sticky rice, pancakes, bananen, ijsjes en af en toe een frietje van bij McD’s. Niet altijd even gezond maar zeker niet minder gezond dan hoe hij thuis eet (heel slecht dus).

Ja kinderen kunnen ginder ziek worden (is ook gebeurd, ze liepen een streptokokkeninfectie op) maar zelfs in een hippiegehucht in de bergen hebben ze apotheken met zalfjes. De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat we getwijfeld hebben om ginder een dokter te raadplegen maar we uiteindelijk toch besloten hebben om te wachten tot we thuis waren (een paar dagen later), vooral ingegeven door het feit dat wij nogal geruste zielen zijn en het ons wat veel gedoe leek om op zoek te gaan naar een dokter die Engels sprak (is geen enkel probleem als je in een stad zit).

Ja zo ver reizen kost wat, maar is uiteindelijk ook relatief. Het is vooral de vlucht die veel weghapt uit het budget want eens ginder kom je véél verder met je centen dan tijdens een vakantie in Europa. Voor gemiddeld 35 à 40€ per nacht hadden we een ruime kamer voor ons vieren in een guesthouse of resort met zwembad.

Onmisbaar een Nomad Kids Travel bedje

Het meest onmisbare item van de spullen die we speciaal voor de kinderen bij ons hadden, was toch wel bij uitstek ons Nomad Kids Travel bedje. Romane heeft er als een roos in geslapen. Zelfs in krappere kamers konden we het opzetten, het woog niet veel en was praktisch van vorm om in een tas te steken (praktischer dan de ronde vorm van de Deryan tentjes vinden wij). Ik denk dat het voor hielp om steeds in een zelfde bedje te kunnen slapen! Ik zag er eigenlijk wat tegenop om drie weken met vier op een kamer te slapen maar – mede dankzij dat tentje – is dat echt geen enkel probleem gebleken. Alleen hadden we allevier na de vakantie wat afkickverschijnselen….want het is eigenlijk echt wel gezellig om zo samen te slapen!

Alle foto’s in het artikel zijn eigendom van de familie . Heb jij met je gezin ook een mooie reis gemaakt en wil je dit graag delen met andere reizende ouders? Neem contact op met Gezin op Reis en wie weet staan jullie binnenkort in de interview rubriek.

Ook naar Zuidoost-Azië met kinderen op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken, terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com. Ook gebruik ik vaak Klook, omdat die entreekaartjes en tours met korting aanbieden en heel actief zijn in Zuidoost-Azië.

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist. Ook Riksjafamily is een goede organisatie. Net als zuidoost Azie specialist 333travel, die naast standaard reizen ook reizen op maat maakt. Ook zijn er veel organisaties die groepsreizen organiseren waarbij je samen met andere gezinnen op reis bent. Fijn als je kind graag Nederlandse speelmaatjes heeft tijdens de vakantie. Check hiervoor het aanbod van ANWB, Djoser, Sawadee en Koning Aap. Mocht je liever met een groepsreis meegaan, lees dan hier de blog Groepsreizen met kinderen.

Wist je dat je tussen de Thaise en Maleisische eilanden kunt reizen met de boot? Op Directferries vind je een totaal overzicht welke rederijen er actief zijn, hierdoor kun je makkelijk de vertrektijden en prijzen vergelijken. Bekijk hier het gehele aanbod via Directferries.

Over de auteur

4 gedachten over “Interview: Op de fiets door Thailand met 2 kleine kids”

  1. Wat een leuk verslag! Ik heb eigenlijk nog enkele vragen… We plannen een fietsvakantie met onze eenjarige zoon in Thailand deze zomer. Kan ik op één of andere manier contact opnemen? Groetjes, Maaike

      1. Wij hebben ook een 3daagse fietstocht met 2 kleine kinderen gemaakt ten oosten van Chiang Mai, echt een aanrader. Jullie mogen ook contact met mij opnemen!

        1. Geja Hagedoorn

          Dag Sophia,

          Ik zou heel erg graag meer informatie willen hebben. Wij gaan volgend jaar januari 2 maanden naar Thailand met zoontjes 2 en 4 en het lijkt ons fantastisch om dit te doen.

          Groetjes Geja

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top