Interview: rondreizen in Griekenland met het gezin

1

Interview: rondreizen in Griekenland met het gezin! Wij vinden het altijd erg leuk om reisverhalen te horen en lezen van andere reizende families. Maar wie zitten er nou achter het verhaal? En zouden wij zelf ook zo’n reis kunnen maken? 

Birget en Michiel hebben al heel wat van de wereld gezien maar vertellen deze keer over hun favoriete Europese bestemming.

Wie zijn jullie en waar ging de reis naartoe?

Mijn naam is Birgit Theijssen (44), mijn man heet Michiel (43) en onze zoon heet Quinten (9). We houden alle drie van reizen en zijn in 2008 een half jaar op wereldreis geweest. We hebben letterlijk over de wereld gezworven en de westkust van Amerika gecombineerd met Fiji, Nieuw-Zeeland en Australie. De laatste paar weken hebben we doorgebracht op Bali en Java. Tijdens die fantastische reis kwam bij mij het besef dat ik van mijn hobby mijn beroep wilde maken, door te werken bij Riksjafamily. Hoe leuk is het om andere ouders te adviseren en te inspireren, waarbij ik kan putten uit mijn eigen reiservaring.

Sinds ik bij Riksjafamily werk, heb ik een aantal bestemmingen bezocht met mijn gezin. Thailand is een bestemming waar we al meerdere keren geweest zijn en wat elke keer een feest blijft. Fietsen door bruisend Bangkok vond ik de laatste keer één van de hoogtepunten, terwijl Quinten niet uitgepraat raakte over het tropisch regenwoud. ’s Avonds als we terugliepen van het restaurant naar onze lodge liep hij voorop met zijn zaklampje. We hoorden de brulkikkers op de achtergrond en zagen de vuurvliegjes dansen in de nacht.

Griekenland

Binnen Europa staat voor mij Griekenland op nummer 1. Slaperige witte dorpjes, heldere zee, verse vis op de grill, de gastvrijheid van de Grieken, oude tempels, ouzo en een heerlijk klimaat. Griekenland heeft ons echt verrast. De wandeling door Athene met een Nederlandse gids was een prima eerste kennismaking met deze grote stad. Gelukkig hadden we een hotel met zwembad, wat ook nog eens uitkeek op de Acropolis.

We hebben rond getourd (met een huurauto) over het vasteland, in ons eigen tempo. De ruïnes van Delphi bezochten we in de ochtend, zodat we in de middag konden afkoelen in zee. Ons hotel lag namelijk aan het strand. Samen met een Nederlands sprekende kok heeft Quinten een typisch Grieks gerecht gekookt in Olympia, terwijl we wandelingen hebben gemaakt in de bergen en door de kloven van Dimitsana.

Waarom heb je gekozen voor deze bestemming en op welke manier heb je gereisd?

Ik wilde graag cultuur combineren met een goed klimaat. Ook lekker eten vind ik erg belangrijk, net zoals in eigen tempo kunnen reizen. Wij houden van de afwisseling: een paar dagen op een plek blijven, de omgeving bekijken met excursies die van te voren al zijn geregeld voor ons, en dan weer verder reizen. Griekenland is met een auto goed te bereizen: de afstanden zijn niet groot, zodat je onderweg kunt stoppen wanneer je wil. Griekenland is bovendien erg gevarieerd: je vindt cultuur direct al in het oude Athene en onderweg in Delphi en Olympia. Al de hotels van RiksjafamilyGriekenland liggen pal aan zee. En die is zo helder dat we op dag 3 van onze reis complete snorkelsets hebben gekocht en we de rest van de reis boven en onder water hebben doorgebracht. Bovendien is die zee weer goed te ‘verkopen’ aan Quinten: alleen maar cultuur vindt hij saai, maar de combinatie van cultuur en water maakt het voor hem ook weer leuk.

We kwamen onderweg in kleine slaperige dorpjes, waar je niet eens kon pinnen, maar waar je in de taverne de meest verse vis op je bord kreeg. We smulden van de verse inktvis en de Griekse salades.

Griekenland rondreis

Ik ging gewoon op vakantie rondreizen in Griekenland, maar ook vanwege mijn werk. Ik vind het erg prettig om vanuit mijn eigen reiservaring gezinnen te kunnen adviseren. De laatste jaren reis ik met Riksjafamily. De accommodaties spreken me erg aan, vanwege de ligging en de faciliteiten en ik vind het fijn dat ter plaatse excursies zijn geregeld. Je leert op een authentieke manier echt iets van een land. Bijvoorbeeld door de wandeling in Athene; de gids woont er al jaren en jaren en kon ons wat vertellen over de historie, maar bracht ons ook naar een leuk tentje om te lunchen. Een plek waar alleen Grieken komen.

Welke mooie ervaring wil je met ons delen?

In het uiterste zuiden van het vasteland hebben we een motorbootje gehuurd en zo de baai bij Pylos verkend. We hadden een gevulde koelbox en zonnebrandmelk en hebben de hele dag gevaren. Onderweg gooiden we het anker uit waar we maar wilden, om te snorkelen, met een balletje over te gooien of om in één van de dorpjes te lunchen. Het verkoelende briesje op het water was heerlijk.

Hoe ervaar je reizen met kinderen?

Ik vind het reizen met een kind echt een verrijking. We hebben samen veel gereisd, maar het is een extra dimensie wanneer je reist met een kleine of wat grotere hummel. Je ziet de ogen door de wereld van een kind, en ook letterlijk op zijn of haar ooghoogte, waardoor je nieuwe dingen ziet. Zo hebben we een speurtocht gedaan bij de tempels van Delphi. Je leert wat van de geschiedenis en kijkt weer anders om je heen. Of die keer dat we in Australië liepen, bij de Blue Mountains. We liepen tussen twee zandwallen door, met allemaal gaten erin. Ik vind dat typische tarantula-holletjes, maar Quinten vond het echte kabouterhuisjes.

Griekenland rondreis

Welke tips heb je voor andere ouders die ook willen rondreizen in Griekenland? 

Als tip wil ik meegeven dat je heel flexibel moet zijn. Kinderen (zeker jonge kinderen) hebben een ander ritme en het is belangrijk dat je daar rekening mee houdt. Plan je dag niet helemaal vol, maar houd juist rekening met een extra lange lunch, een middagslaapje en misschien wel op tijd eten in een minder sfeervol en authentiek restaurant. Naarmate ze ouder worden is een zwembad meestal wel een must en goed te combineren met cultuur. Soms kan lang reizen over land vervangen worden door een binnenlandse vlucht, wat reizen ineens een stuk aangenamer maakt. Ook wat langer op 1 plek blijven vind ik persoonlijk erg prettig.

Ik geef er zelf de voorkeur aan iets minder van een land te zien, maar wel op een ontspannen manier te reizen, dan dat ik in 3 weken een land ‘doe’, maar uiteindelijk uitgeput weer thuiskom. Liever kijk ik niet op mijn horloge wanneer ik op reis ben, maar doe ik graag de dingen op mijn gemak. En komt het vandaag niet? Nou, dan morgen maar.  

Heb jij met je gezin ook een mooie reis gemaakt en wil je dit graag delen met andere reizende ouders? Neem contact op met Gezin op Reis en wie weet staan jullie binnenkort in de interviewrubriek.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan dertig met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië.

1 reactie

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.