Interview: ik droom van een wereldreis met kinderen

2

Met regelmaat lees ik andere blogs, het liefst natuurlijk van gezinnen die net als wij reizen met kinderen. Een zo’n blog is livinglienlife, een gezin dat net als wij naar Curaçao is geweest maar ook reizen maakte naar Kaapverdië, Sal en ging kamperen in Ijmuiden. Afwisseling genoeg dus. Ik vroeg Karlien naar haar reiservaringen en dromen.

Wie is Living lien life?

Ik ben Karlien, getrouwd met Johan en moeder van een meisje (4) en een jongen (2.5). Wij wonen in een dorp vlakbij Amsterdam. Ik werk als bedrijfsjurist, vorig jaar ben ik een blog begonnen over reizen met kinderen.

Je bent een reisblog begonnen en schrijft dat dit de eerste stap is naar een wereldreis met kinderen?

Mijn grote droom is het om met de kinderen de wereld over te reizen. Met de oudste zijn we in Amerika geweest toen ze een half jaar oud was en dat beviel erg goed. Vervolgens was ik zwanger van de jongste. Toen hij geboren was, en ik weer energie had na een jaar met weinig slaap, ging het idee van reizen over de wereld weer spelen. Ik ontdekte de reisblogs en besloot om er ook één te starten. Omdat ik van schrijven en fotograferen houd, maar ook met het idee om echt de wereld over te reizen. Je moet ergens starten en dit is ons begin.

Ik dacht eigenlijk dat ik zoiets niet kon, een blog starten en onderhouden. Waarschijnlijk was dit onzekerheid. Johan heeft een jaren geleden één van de grootste websites ter wereld op het gebied van gamen opgezet en onderhouden. Hij kon mij daarom vertellen waar ik op moet letten en dat ik gewoon moest starten. Vanwege zijn achtergrond met de website en zijn ICT-studies heeft hij mijn website ontwikkeld. Ik ben gestart met schrijven en vervolgens niet meer gestopt. In het begin schreef ik over van alles, inmiddels richt ik mij meer en meer op het thema reizen met kinderen. Dit thema richt zich op binnen- en buitenland, tips van locals en hotspots. En ook is het bloggen een goed excuus om er vaak met de kinderen op uit te gaan!

Iedere dag heb ik meer inspiratie dan dat ik tijd heb om te bloggen. De droom om lang te reizen blijft, hopelijk vertrekken we op een dag. Een echte wereldreis zal het waarschijnlijk niet worden, dat ziet mijn man niet zo zitten. Hij staat wel open voor een optie om voor een baan naar het buitenland te gaan of een tijdje zich als digital nomad op een plek te vestigen. Lukt dat allemaal niet, dan kan ik altijd nog zelf met met de kinderen gaan. Interrailen door Europa als ze een jaar of zeven, acht zijn is een mooie start!

livinglienlife4

Reizen en werken met kinderen

Zoals ik hierboven aangeef ziet Johan niet heel veel in een half jaar of een jaar reizen over de wereld. Hij wil een bedrijf opbouwen. Zou dit kunnen in combinatie met een wereldreis, dan is dit mijn droomroute. We starten in Kaapverdië. Eerder waren we op Sal en ik wil de andere eilanden gaan ontdekken!Daarna vliegen we naar Zuid-Afrika voor een roadtrip. Het volgende land dat we gaan ontdekken is Nieuw-Zeeland, om daarna tropisch te genieten op Fiji. Onze reis eindigen we in Amerika: vanaf San Francisco naar New York.

De andere optie is om vaker langer (5 – 8 weken) te reizen. Dan zouden we naar een land gaan en daar op twee plekken een huis huren. Zodat je werken kan combineren met de omgeving verkennen. Hoog op de lijst staan dan Amerika, Australië, Italië, Sri Lanka en Nieuw-Zeeland.

livinglienlife3

Wat verandert er als je gaat reizen met kinderen

Veel mensen denken dat je met kinderen niet meer kan reizen. Dat is volgens mij echt niet zo. Wel verandert het hoe je reist en soms ook waarheen je reist. Met de kinderen kies ik voor veiligere (hygiëne, ziektes) bestemmingen dan toen we nog zonder kinderen reisden. Ook plan ik de reis meer dan ervoor. Daarnaast ga je niet meer op één dag en naar een museum, en naar een bezienswaardigheid en en en. Ook is eindeloos naast het zwembad liggen niet altijd mogelijk. En natuurlijk heb je soms echt van die baaldagen: de kinderen zijn moe en willen niets. Niet anders dan het thuis soms is. Op dat soort dagen zoeken wij verkoeling op (als we in de tropen zijn) en gaan wij op zoek naar speeltuinen. Wat ook helpt is gaan rondrijden met de auto: airco aan en de kinderen zijn vaak zo in slaap. Als we dan iets willen zien gaan we om de beurt kijken.

Maar reizen met kinderen maakt ook veel mogelijk. Je komt met de kinderen sneller op plekken waar de locals komen: in een speeltuin bijvoorbeeld.En in plaats van dat je in twee dagen een plek wilt ontdekken, neem je een week of langer de tijd. Je ziet misschien hetzelfde, maar je beleeft het veel intenser. Nu met de kinderen op reis heb ik het gevoel dat we veel meer halen uit onze trip dan ervoor.

livinglienlife2

Amerika, Sal en Curaçao

We zijn begonnen in Amerika, onze dochter was net een half jaar. Eerst een week Florida, daarna op bezoek bij een vriend in Atlanta en aan het eind nog een aantal dagen Miami. Deze trip was waanzinnig. Met een kleine baby houd je wel wat rekening: je gaat niet iedere dag lang op pad. Maar verder konden we eigenlijk echt nog een ‘ouderwetse’ vakantie houden. Net na de vakantie begon ze met kruipen, waardoor we ook in het vliegtuig nog best rustig konden zitten. De laatste avond zaten we in Miami bij een Italiaans restaurant. Er stonden allemaal Italianen in de bediening, dus baby werd meegenomen en overal getoond. Ondertussen konden wij rustig eten.

Toen zoon geboren was zijn wij naar Sal, Kaapverdië gegaan. Ook weer zo’n aanrader. Er is veel minder te doen dan in bijvoorbeeld Amerika. Maar je wilt met twee kleintjes (0 en 2) ook niet eindeloos onderweg zijn. Kaapverdië heeft Europese en Afrikaanse invloeden en heeft daarmee echt mijn hart gestolen. Niet voor niets start mijn droomwereldreis bij deze eilandengroep.

Afgelopen winter waren wij op Curaçao. Ook weer een perfecte bestemming met kleine kinderen. We zijn hier drie weken geweest en hebben genoten. Naar Curaçao vlieg je vaak direct. De mensen spreken Nederlands, alles is ingericht op kinderen en de zon schijnt. (lees hier de ervaringen van dit gezin op Curaçao).

Onze volgende bestemming wordt Thailand. Ik ben al volop aan het kijken waar we in het land heengaan. En dat is echt veranderd met de periode voordat we kinderen kregen. Toen boekten we één of twee overnachtingen en daarna keek je wel. Nu vind ik het toch fijn om alvast de accommodaties geregeld te hebben.

livinglienlife1

Welke plek heeft je het meest verrast en zou je echt aanraden?

Voordat ik Johan ontmoette woonde ik een half jaar in Zuid-Afrika. Met een vriendin ben ik toen drie weken door Mozambique gaan reizen. Deze weken waren fantastisch! Een land dat nog niet vaak wordt bezocht, echt Afrika en een prachtige kust. We hebben het er nog vaak over en als mijn kinderen groter zijn willen wij een keer met zijn tweeën terug naar dit land.

Met de kinderen heeft Florida mij verrast: deze staat is zo veelzijdig en er is zoveel te doen. Cultuur, natuur en stranden. Ik zie ons daar nog wel eens een tijd gaan wonen.

Qua aanraders voor een gezin staat voor mij Abel Tasmanpark in Nieuw-Zeeland hoog. Ik was hier ooit een dag en ontmoette een gezin met kinderen van een jaar of acht. Zij wandelden vier dagen door het park. Het park was prachtig en hun verhaal inspirerend. Deze meerdaagse wandeling hoop ik over een aantal jaar ook te lopen met de kids!

Share.

About Author

2 reacties

  1. Wij maakten een wereldreis met onze vier kinderen. We reisden 10 maanden de wereld rond. Het is mogelijk!

  2. Super leuk om te lezen! Ik volgde je blog natuurlijk al langer, maar pas nu beginnen je artikelen echt betekenis te hebben 😀 vind het super om ervaringen van anderen met kids te lezen! Thailand zou ik dus ook niet meteen durven (qua ziekte en hygiëne dan), maar denk dat het al snel minder wordt als je een beetje vertrouwen in het reizen krijgt. Vind het bijv. ook eng om naar Z-Amerika te gaan met dengue en malaria enzo, maar ja, anderzijds… moet je het er voor laten?

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.