Home / Inspiratie / Interview: Rondreis Moskou, Almaty, Tbilisi en Tel Aviv, met kleuter

Interview: Rondreis Moskou, Almaty, Tbilisi en Tel Aviv, met kleuter

Soms spreek je een ouder die wel een hele bijzondere reis heeft gemaakt. Wat dacht je van als alleenstaande ouder met een kleuter naar Moskou, Almaty, Tbilisi en Tel Aviv?

Kok en mama

Wij zijn Myriam, 29 jaar, en Wolf, 4 jaar. We wonen in Spijkenisse. Ik werk als kok in een restaurant. Wolf zit sinds kort in groep 1 op de Montessorischool.

Moskou, Almaty, Tbilisi en Tel Aviv

Ik was op zoek naar een bestemming waar niet zoveel toeristen komen. Je zal mij niet snel tussen duizenden toeristen op een camping in Zuid-Frankrijk zien bijvoorbeeld. Ik zoek liever een wat meer originele bestemming.

Tijdens die zoektocht naar een originele bestemming kwam ik op Kazachstan. Enkele mensen die al eerder in Kazachstan waren geweest raadden me vervolgens aan om naar Almaty te gaan. Dat zou een veel leukere stad zijn met veel meer dingen om te kunnen doen met een kind.

Naar Almaty gaat alleen geen rechtstreekse vlucht en ik wilde met een peuter liever geen vluchten met een overstap op de late avond of in de nacht, dus het enige wat overbleef was vliegen naar Moskou, daar een hotel pakken en de volgende ochtend door naar Almaty. Maar ja, als we dan toch in Moskou zijn, dan moet je dat even gezien hebben, dus besloot ik twee dagen daar te blijven en dan pas door te vliegen naar Almaty.

Vervolgens wilde ik eigenlijk nog een weekje Tel Aviv eraan vastplakken omdat we daar al eerder waren geweest en ik echt graag terug wilde, en aangezien dat nog kon qua budget en tijd, dacht ik: waarom niet?

De vlucht van Almaty naar Tel Aviv had een overstap in Tbilisi en daar besloot ik hetzelfde te doen als in Moskou, gewoon een paar dagen blijven en van de overstap een citytrip maken.

Almaty en Tel Aviv waren dus de hoofdbestemmingen van onze vakantie, Moskou en Tbilisi waren verlengde overstappen, maar wat we daar allemaal gezien en gedaan hebben in korte tijd maakt ook die steden echt een volwaardige bestemming.

We hebben daar net zo genoten als in Almaty en Tel Aviv.De route was dus Amsterdam naar Moskou, Moskou naar Almaty, Almaty naar Tbilisi, Tbilisi naar Tel Aviv en van Tel Aviv terug naar Amsterdam.

Alles zelf geregeld

De reis ontstond in delen, het was in het begin niet de bedoeling om vier bestemmingen te gaan aandoen. Ik begon destijds in november met de vlucht van Amsterdam naar Moskou, het hotel in Moskou en de vlucht van Moskou naar Almaty. Verder had ik toen nog niets want ik wist nog niet zeker hoe lang ik in Almaty wilde blijven.

De vlucht van Tel Aviv terug naar Amsterdam werd pas begin mei geboekt, en alle andere vluchten en hotels ergens daartussen. Het groeide met de tijd, ik gebruikte de fooien van mijn werk steeds om de volgende vlucht te boeken en zo kon ik steeds een stapje uitbreiden en zien wat het uiteindelijk ging worden.

Nam ik niet te veel hooi op mijn vork?

Toen ik klaar was met alles boeken en op een rijtje ging zetten wat we eigenlijk gingen doen, heb ik wel een aantal keer aan mezelf gevraagd waar ik aan begon. Het was niet onze eerste reis samen, maar echt een ervaren reiziger durfde ik mezelf ook niet te noemen. Dus ik heb wel getwijfeld.

Nam ik niet teveel hooi op mijn vork? Had ik het niet te moeilijk gemaakt? Was het niet toch te lang geworden voor mijn budget? Kon mijn zoontje dit drukke reisschema wel aan? We hadden twee extreem vroege ochtendvluchten erbij zitten, was het niet te vermoeiend voor hem?

Ik heb echt een hoop gepiekerd. En toen liep ook nog het visum voor Rusland enorme vertraging op waardoor het nog spannend werd of die wel op tijd binnen ging zijn. Maar uiteindelijk kwam alles goed. Het visum was op tijd. Als we middenin de nacht uit bed moesten voor een vroege ochtendvlucht sliep mijn zoontje in het vliegtuig gewoon weer verder. Het budget had ik van tevoren zeker tien keer berekend en kwam op papier uit, en in de praktijk ook gewoon. We gingen vlekkeloos van vliegveld naar hotel en weer terug op elke bestemming. En we hebben het vooral ontzettend naar onze zin gehad. Ik heb er geen moment spijt van gehad. 

Het Rode Plein in Moskou

Voor mij was het hoogtepunt toch wel het bezoeken van het Rode Plein in Moskou. Dat was voor mij een plek waar ik al zo lang naartoe wilde, maar het is niet op foto’s of met woorden uit te drukken hoe mooi en vooral groot dat is. Het was echt een enorm wauw-gevoel toen we daar liepen. Ik kan nu nog steeds amper geloven dat we daar echt geweest zijn.

De bergen net buiten Almaty

Voor mijn zoontje waren de bergen net buiten Almaty het meest bijzonder. We gingen tot 3200 meter hoogte de bergen in en hij maakte daar voor het eerst kennis met sneeuw op de toppen middenin de zomer. Hij liep daar in zijn t-shirt, korte broek en sandalen in de sneeuw te spelen. Voor een kindje van toen 3,5 zo’n bijzondere ervaring. Hij heeft het er nog steeds over.

Stedentrips maar ook ruimte voor de natuur

Ik vond het vooral bijzonder om op deze manier alles wat ik in een vakantie zoek in één reis te kunnen combineren. We zijn de natuur in geweest, we hebben stedentrips gedaan en op het strand gelegen. Het was een mix van een culture vakantie, een wandelvakantie en een relaxte strandvakantie in één. We gingen van moderne bruggen en gebouwen naar duizenden jaren oude steden. In vier totaal verschillende landen. Het was geweldig om dat allemaal te kunnen combineren.

Mijn tip voor wie ook deze reis wil maken

Als je zoiets met een jong kind wil doen, kijk dan goed wat hij of zij aan kan. Wij moesten twee keer om 1:30 ’s nachts uit bed om een vliegtuig te halen en dat in een vrij druk schema met elke dag veel te doen en soms grote wandelafstanden, dat kan voor sommige kinderen echt te veel zijn.

Wij hebben in relatief korte tijd vrij veel gedaan en ik heb het geluk dat mijn zoontje niet snel moe is en makkelijk slaapt in vliegtuigen zodat hij na midden in de nacht opstaan toch aan zijn slaap kon komen. Maar dat geldt niet voor ieder kind.

Ik zou dus wel willen aanraden om ruim de tijd te nemen zodat er genoeg rustdagen zijn, de reisdagen verder rustig gehouden kunnen worden en als je een kind hebt dat niet makkelijk in een vliegtuig slaapt, zou ik geen vluchten kiezen waarbij je middenin de nacht je kind uit bed moet plukken. Maar verder: doen! Als je niet kunt kiezen waar je naartoe wil of wat voor soort vakantie je wil, kun je het op deze manier gewoon allemaal met elkaar combineren en dat vond ik zelf echt ideaal. 

Meer interviews lezen? Bijvoorbeeld 2 maanden Azië met gezin, Quito en de galapagos met kids, Mongolië met kinderen of 3 maanden Azië met een tweeling.

Ook naar het Midden-Oosten op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dat scheelt gedoe met verzekeren ter plekke. Terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist die ook weet wat gezinnen belangrijk vinden. Terwijl je bij ANWB, Djoser, Sawadee en Koning Aap terecht kunt voor reizen samen met andere gezinnen.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top