Interview: trip door Europa met kinderen

0

Wij vinden het altijd erg leuk om reisverhalen te horen en lezen van andere reizende families. Maar wie zitten er nou achter het verhaal? En zouden wij zelf ook zo’n reis kunnen maken?

Deze week Nanda en haar familie, die je misschien nog kent, want ze deden al eerder mee aan een interview. Toen gingen ze zwanger en met dreumes naar Griekenland, nu maken ze een trip door Europa met kinderen. Voor nog veel meer leuke artikelen van Nanda check de website Wandernan.

Wie zijn jullie?

Inmiddels is het gezin van Nanda uitgebreid na het vorige interview. Deze keer bestaat de familie uit Paul (40), Nanda (37), Noor (4) en Pippa (0).

Europa met kinderen

Wat was de route van jullie reis?

We reden van huis naar de Ardennen, naar Noord-Frankrijk, Luzern in Zwitserland, een week aan het Comomeer, een week aan het Lido voor Venetië en een week in Toscane.

Welke mooie ervaring wil je met ons delen?

Oh, het zijn er zoveel. Het vertrek van huis, vol verwachting van alles wat komen ging, Noor gillend van de lach in het zwembad, eten in de jagerslodge waar een echte ‘nonna’ de sterren van de hemel kookte, het moment dat je beseft dat de toren van Pisa wel echt heel scheef staat, de Gotthardpas…, het zonlicht ’s morgens in Toscane, met zijn allen een broodje eten uit de kofferbak, Venetië! Leuke mensen die we onderweg zijn tegengekomen, het Vierwoudstrekenmeer zelf zien, de auto op de trein. Ik vond het allemaal bijzonder. Gewoon bijzonder dat we het kunnen doen, dat we de tijd en ruimte hadden om zo lang weg te zijn (dit is voor ons echt het maximale), dat het goed is gegaan.

Europa met kinderen

Europa met kinderen

Jullie bezochten deze reis diverse mooie steden die alleen niet direct als kindvriendelijk bekend staan. Hoe maak je een stedentrip leuk voor de kids?

Op Venetië had ik Noor voorbereid. We hadden thuis een boek gelezen van M. Sasek over die bijzondere stad op het water. Ze herkende dus heel veel uit het boek. Dat was fijn. Verder hebben we tegenwoordig nooit een plan van dingen die we willen zien (ok, in Venetië wilde ik het Dogenpaleis gezien hebben en het San Marcoplein, maar dat is niet zo ingewikkeld). We gaan heen, we lopen wat en wat de kinderen interessant vinden, daar stoppen we even. We praten over wat we zien. Pisa is eigenlijk best kindvriendelijk, we hebben daar zeker op een uur gezeten, op het grasveld voor de toren. Noor was rondjes aan het rennen, Pippa kroop lekker door het gras. We maken het nooit te lang, drie a vier uurtjes en dan gaan we terug. Daarbij zoeken we tegenwoordig ook altijd een parkeerplaats heel dicht in het centrum, daar betaal je misschien iets meer voor, maar zo halen we wel het maximale uit de tijd die we hebben. In Italië is altijd wel ergens een draaimolen en een ijswinkel is ook nooit ver weg. Daar kan Noor beide enorm van genieten.

We hebben het geluk dat Noor ook altijd erg nieuwsgierig is, ze vraagt een hoop en soms maak ik ergens gekke verhaaltjes van. Dan vertel ik over ridders en prinsessen die in die toren wonen die we zien.

En voor Pippa zorgden we vooral dat ze genoeg te eten en te drinken had. Dan is ze al snel tevreden. Slapen in de auto naar de stad toe en terug sliep ze dan weer in de auto.

Europa met kinderen

Je hebt terug de autoslaaptrein genomen, hoe was dat?

September is een prima maand om deze reis te ondernemen, het is wat rustiger in de grote steden en ook niet zo warm. Wij zakten langzaam af en hadden zo het weer mee. Terug namen we vanaf Livorno de trein, zodat we niet het hele eind terug moesten rijden. Het is enorm goed bevallen. Geen overnachting, eten en drinken inclusief en uitgerust thuiskomen. Ideaal met kinderen! Je hebt veel meer interactie tijdens de reis en ze kunnen lekker wiebelen, een stukje door de trein lopen, een spelletje doen, liggen slapen en een filmpje kijken.

Europa met kinderen

Welke tips heb je voor andere ouders die een soortgelijke reis willen maken?

Wissel af. Zowel met de accommodaties, als met de activiteiten. Wij hebben in een B&B, bungalow, stacaravan en appartement geslapen. De een heel ruim, de ander echt krap. Hier hadden we een fijn bed, ergens anders was dat zwaar minder. Bij de een konden we handig de was doen, bij de andere was dat omslachtiger. Bij de een liepen we binnen een paar minuutjes even naar het zwembadje, bij de ander moesten we daar een kwartier voor uittrekken. Zo had elke plek zijn eigen voordelen. `

En neem tijd om echt te spelen. Er is altijd wel ergens een schommel en een klimrek te vinden. En daar zijn ook altijd andere kindjes te vinden.

Europa met kinderen

Alle foto’s in het artikel zijn gemaakt door Nanda

Heb jij met je gezin ook een mooie reis gemaakt en wil je dit graag delen met andere reizende ouders? Neem contact op met Gezin op Reis en wie weet staan jullie binnenkort in de interview rubriek.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.