Interview: Thuis voelen op vakantie in Zweden

Interview: thuis voelen op vakantie in Zweden. Wij vinden het altijd erg leuk om reisverhalen te horen en lezen van andere reizende families. Maar wie zitten er nou achter het verhaal? En zouden wij zelf ook zo’n reis kunnen maken?

Deze keer Sandra en gezin die samen naar Zweden gingen. Waar wij de hele wereld leuk vinden heeft Sandra een grote voorkeur voor Scandinavië en Oost-Europa en hier blogt ze over op stralendschrijven. Haar vakanties zijn altijd lekker afwisselend. Ze ondernemen sportieve activiteiten voor de kids, maar die gaan ook gewoon mee naar een museum of op stedentrip. Dankzij haar fijne schrijfstijl krijg je zin om zelf ook eens die kant uit te gaan.

Wie zijn jullie en waar ging de reis naar toe?

Toen mijn man en ik elkaar leerden kennen, hadden we allebei één (verschillend) vakantieland waar we helemaal gek op waren. Ik voelde me bijna thuis in Tsjechië, hij fantaseerde over emigreren naar Zweden. We zijn samen in Nederland blijven wonen, maar bleken het gelukkig ook erg naar ons zin te hebben in ‘elkaars’ vakantieland. Nu gaan we met onze drie kinderen om en om naar Tsjechië en Zweden op vakantie.

Vorig jaar was Zweden aan de beurt. Naast voor ons bekende plekken zoals Malmö en Trollhättan gingen we voor het eerst naar het eiland Öland en eindelijk naar Astrid Lindgrens Värld in Vimmerby. De kinderen waren toen 5, 7 en 10 en de timing bleek perfect, want de jongste was groot genoeg om ‘los’ te laten in de vele speeltuinen en de oudste voelde zich nog niet te groot om volop mee te genieten.

Zweden

Welke mooie ervaring wil je met ons delen?

De hele vakantie in Zweden was heerlijk, maar onze dag in Astrid Lindgrens Värld was echt onvergetelijk. Onze middelste werd die dag 7, dus we hadden ons vakantiehuisje versierd en aten een prachtige prinsessentaart. Daarna reden we naar het park, dat me trof door de perfect georganiseerde eenvoud. Geen lasershows of achtbanen, maar veel speeltuinen en voorstellingen op verschillende podia. Het was druk, maar er was volop plek voor iedereen en bij de eettentjes hadden ze gezonde hapjes zoals een beker aardbeien of een flink bord salade.

Hoewel we geen Zweeds spreken, voelden we ons echt op onze plek. Na één van de voorstellingen wilde de jarige een van de acteurs vertellen dat ze jarig was. Die zette haar meteen op een picknicktafel en ze werd ter plekke toegezongen in het Zweeds. Wat stond ze te stralen! Aan het einde van de dag was het gewoon moeilijk om afscheid te nemen.

Zweden heb je daar wel mooi weer? En is het niet enorm duur?

Veel mensen denken dat Zweden geen mooi-weer-land is. Maar we hebben in die drie weken letterlijk maar een paar druppels regen gehad! Er gold zelfs een barbecueverbod door de droogte. Wel stond er bijna alle dagen wind en dat was ook erg prettig: zo werd het niet te heet en hebben we helemaal geen last gehad van muggen – nog zoiets waar mensen vaak meteen aan denken bij Zweden.

Bij het derde vooroordeel over Zweden, het prijsniveau, moet je niet vergeten dat sommige dingen juist voordeliger zijn. Zo kun je vaak direct bij een bezienswaardigheid gratis of voordelig parkeren. Ook is kamperen gunstig als je met meer bent, want je betaalt meestal niet per persoon, maar een vast bedrag voor een plek met of zonder elektriciteit – of je nu met twee of met vijf bent.

Zweden

Welke tips heb je voor andere ouders die zo’n soortgelijk reis willen maken?

Eigenlijk heb ik maar één tip: gewoon gaan! Ga op stedentrip, kampeervakantie of maak gebruik van de vakantiehuisjes die overal in Zweden te huur zijn en laat je verrassen door de rust en de ruimte.

Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Sandra

Heb jij met je gezin ook een mooie reis gemaakt en wil je dit graag delen met andere reizende ouders? Neem contact op met Gezin op Reis en wie weet staan jullie binnenkort in de interview rubriek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top