Interview: Internetondernemers op Bali! Wij vinden het altijd erg leuk om reisverhalen te horen en lezen van andere reizende families. Maar wie zitten er nou achter het verhaal? En zouden wij zelf ook zo’n reis kunnen maken? We hebben in deze rubriek al veel reizigers gehad, maar deze keer hebben we reizigers aan het woord die niet alleen reizen, maar zelfs wonen en werken in een tropische bestemming. Hun internetondernemingen en blogs onderhouden ze niet vanuit een doorzonwoning in Nederland, maar vanuit de prachtige natuur op Bali.
Wie zijn jullie?
Wij zijn Marieke (33) en Peter (37) en wonen met onze kinderen (Thijs van 3 en Isa van 1) sinds maart 2014 op Bali.
Hoe zijn jullie op Bali terecht gekomen?
Na meerdere lange reizen gemaakt te hebben, wilden we nog heel graag een tijd in het buitenland te wonen. Daarnaast wilde Peter een eigen bedrijf in mobile development gaan opzetten. Eerst leken dit twee los van elkaar staande dromen, maar op een gegeven moment zagen we in dat dit eigenlijk het beste met elkaar gecombineerd zou kunnen worden. Als Peter zijn baan op zou zeggen om voor zichzelf te beginnen, dan zouden we het in Nederland misschien 6 maanden zonder inkomsten uithouden en in een goedkoop Aziatisch land wel 2 jaar. Dat we op zoeken zouden gaan naar een leuke woonplaats in Azië, stond al snel vast. Azië is goedkoop, kindvriendelijk en wij vinden het een geweldig continent. Tijdens onze wereldreis zijn we in 2008 op Bali geweest en we vonden allebei dat dit de plek zou zijn waar we ons avontuur zouden gaan beginnen. Bali is aan de ene kant super Aziatisch, maar ook westers genoeg qua voorzieningen die wij noodzakelijk vonden voor de kinderen. De scholen zijn goed, er wordt goed Engels gesproken en de gezondheidszorg is goed ontwikkeld. Als het goed gaat met het bedrijf, zou het kunnen dat we over een tijdje doorgaan naar bijvoorbeeld Australië, maar voorlopig zitten we hier wel even goed!
Maken jullie veel uitstapjes in regio (of over het eiland)?
Ja, we zijn druk bezig om elk hoekje van dit prachtige eiland te ontdekken! Elk weekend zoeken we leuke dingen om te doen in de regio waar we wonen (het zuiden van Bali). Dat kan een leuke zondagsbrunch zijn met kinderentertainment, maar ook een uitje naar een waterpark, een nieuw strand ontdekken, een (indoor)speeltuin of een dierenpark bezoeken. We proberen elke week wat nieuws te bedenken totdat alles ‘op’ is en dan beginnen we weer opnieuw.
Soms gaan we een weekendje weg. We zijn een lang weekend naar Lovina geweest, waar we dolfijnen hebben gezien en ook zijn we een lang weekend naar Nusa Lembongan geweest. Dat ligt eigenlijk vlakbij Sanur, maar met 30 minuten varen ben je al in een andere wereld. Nusa Lembongan is in tegenstelling tot grote delen van Bali nog mooi ongerept. Je kunt er prachtig snorkelen, de stranden zijn erg mooi en niet overvol. De tijd lijkt er stil gestaan te hebben.
Elk half jaar moeten we Indonesië verlaten om opnieuw in het buitenland een visum aan te vragen. In augustus zijn we voor een midweekje naar Singapore geweest. Wat een geweldige stad ook om met kinderen te bezoeken! De volgende visumverlenging in Februari gaan we nog een keer naar Singapore toe en daarna willen we nog een verlenging in Australië doen. Perth is ook maar 3 uur vliegen.
Wat maakt leven op Bali zo bijzonder?
Wij vinden het super bijzonder om de cultuur van zo’n prachtig Aziatisch land mee te krijgen door er te wonen. Je krijgt zoveel meer mee van de cultuur als het deel uitmaakt van je dagelijks leven. Echter, ons geduld wordt af en toe ook behoorlijk op de proef gesteld door die cultuurverschillen….
Op Bali is het heel gebruikelijk om als Expat personeel te hebben. Wij moesten hier wel even aan wennen, maar nu zouden we bijna niet meer zonder kunnen! Het is zo fijn om alle vrije tijd die je hebt te kunnen besteden aan het doen van leuke dingen. Geen huishouden, geen wasjes draaien, niet hoeven te koken, geen woon-werk verkeer, geen gezins ochtend en avond spits….heerlijk! We hebben op deze manier veel tijd om leuke dingen te doen met de kinderen samen. Aan het einde van de middag bijvoorbeeld nog lekker even naar het strand en zwemmen met de locals.
Voor de kinderen is het ook echt geweldig hier. We vinden het mooi dat ze dit meekrijgen op deze jonge leeftijd. Thijs gaat naar een International preschool, waardoor hij nu na 8 maanden al bijna vloeiend Engels praat. Isa verstaat Engels ook al goed. En van ons 4’en verstaat zij het beste Bahasa. Met de nanny’s brengt ze veel tijd door bij de buurkinderen, waardoor ze het meeste ingeburgerd hier is van ons allemaal.
Het is wel de bedoeling om over een paar jaar weer naar Nederland te komen, maar deze ervaringen en (talen)kennis zal niemand ze meer afpakken en we hopen dat ze daar hun verdere leven ook nog profijt van zullen houden.
Hoe verdienen jullie geld als Digital Nomads?
Peter werkt nog voor een aantal klanten uit Nederland. Maakt daarvoor apps en websites, maar we proberen ook vooral ons eigen geld te verdienen.
We hebben bijvoorbeeld een vergelijkingssite opgezet waar we prijzen van Barbie’s vergelijken (barbie-discount.nl). Je kunt hier elke dag de goedkoopste Barbie producten vinden.
Peters nieuwste project is Moustag (moustag.com). Er vindt helaas steeds meer criminaliteit plaats met informatie die mensen op hun bagagelabel hebben staan. Wij hebben een pasje ontwikkeld waar geen persoonlijke informatie opstaat, maar door middel van het scannen met je telefoon te traceren is. Een eigentijds ‘lost and found systeem’ met nog veel meer extra mogelijkheden zoals een hippe travellog.
Ik ben zelf bezig met het exporteren van hele gave vintage sloophouten tekstborden naar Nederland die ik binnenkort in mijn webshop ga verkopen.
Daarnaast blog ik op digitalnomad.nl en ben ik begonnen met het bundelen van al onze kennis en ervaring over Bali met kinderen op een nieuwe site balimetkids.nl
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zitten we niet alleen maar met een cocktail op het strand. Wel veel….maar niet altijd 😉
Welke tips zou je geven aan ouders die met kids op vakantie willen gaan naar Bali?
Boeken! Het is hier zo leuk voor kinderen! De Balinezen adoreren kinderen en ze zijn overal meer dan welkom.
Mijn belangrijkste tip is, boek niet teveel van tevoren. Je kunt hier alles kort van tevoren regelen en het scheelt vaak meer dan de helft in prijs. Daarnaast kun je dan zelf eerst even bekijken hoe het gaat met de kinderen. Zijn ze moe van de reis en jetlag, dan doe je het bijvoorbeeld wat rustiger aan. Binnenkort kun je op onze site balimetkids.nl alle informatie vinden over leuke dingen om te doen met kinderen op Bali. Wij hebben de afgelopen 8 maanden zoveel leuks ontdekt, dat willen we graag met je delen!
Houd de site dus in de gaten!
Ik heb wel practische vragen hoe je dat dan doet met geld, financiën , betalingen enz. Wij vertrekken binnenkort ook en het is een heel gedoe om je geldstromen van internet-inkomsten over te zetten naar een land buiten de EU.
Je zou ze even een e-mail kunnen sturen via hun site (link staat in de blog).
Ik zou ook echt graag een aantal maanden ergens anders wonen, maar wil toch eerst eens een testreisje doen:)
Tof! Hoewel emigreren helemaal niet op mijn ‘wensenlijst’ staat, krijg ik toch de kriebels….
Heel erg gaaf én stoer om te lezen. En handig dat je ook over Bali blogt, die ga ik onthouden 🙂
Hoi Yvette, als je tips wilt voor Bali met kids, dan kun je via onze site digitalnomad.nl contact met ons opnemen. Er zijn hier zoveel leuke dingen om te doen met kids!
Heel mooi verhaal, om bewust zo’n positieve draai aan zo’n situatie te geven. Leuk en inspirerend!
Dit klinkt echt als een hele goede keuze! Lijkt me ook wel wat, een tijdje op Bali wonen en werken 🙂
Bedankt voor de leuke reacties! We zijn nog steeds erg blij dat we deze keuze gemaakt hebben!
Hoi Karlijn, er zijn genoeg mensen die op Bali freelance werk doen. Er is hier voor westerlingen bijna geen werk bij bedrijven, maar als je een beroep hebt dat je ook online kunt doen, dan is Bali een ideale plek!