Israel en Palestijnse gebieden.

6

In Jericho vonden we na even zoeken een leuk hostel en de eigenaar adviseerde ons dat we in het centrum een fiets konden huren om de bezienswaardigheden in de omgeving te bezoeken. Op naar Hisham’s Palace, een paleis gebouwd in ongeveer 740 AD en 10 jaar later al weer verwoest door een aardbeving. Daarna doorfietsen naar de Mount of Temptation, de plek waar Jezus 40 dagen met de duivel worstelde maar nu is het een plek met een klooster, prima uitzicht en restaurantjes. Na een nacht met bijna geen slaap, in de hitte en in een erg heuvelachtig gebied op net wat te kleine fietsjes was toch wel vermoeiend dus we kozen voor de luie optie en gingen met het kabelbaantje omhoog.

Jericho ligt vlak bij de Dode Zee dus is een van de laagste plekken ter wereld en met 10.000 jaar continue bewoning ook een van de langst bewoonde. Jericho is er erg trots op dat ze zo laag liggen, dus dit was niet zomaar een kabelbaan maar de langste kabelbaan onder de zeespiegel (dat je het maar weet).

Na een nacht heerlijk geslapen te hebben konden we dan op naar Jeruzalem. Hier hebben we ons twee dagen prima vermaakt. Voor mij was het toch regelmatig “O ja dit herken ik nog”. Best wel bijzonder omdat ik hier in 1990 geweest ben en toen dus pas 9 was. Een aantal plekken zoals de graftuin bezochten we vooral omdat het zo grappig is daar nu een zoveel jaar later foto te maken. Ik was wel zwaar teleurgesteld dat de geweldige falafelbar aan de Ben Yehuda straat niet meer bestond. Marcel was een paar jaar geleden ook al eens voor werk in Israël en heeft toen vanuit Tel Aviv een dagtocht naar Jeruzalem gedaan. Dus ook voor hem was het geen wow-momentje meer zoals bij de eerste keer de Klaagmuur en Dome of the Rock zien, maar vooral de sfeer proeven in de oude stad. In de nieuwe stad was Yad Vashem het Holocaust museum erg aangrijpend en ook het Israël-museum met vele archeologische vondsten is een aanrader.

De volgende bestemming, Bethlehem (Beit Lahem), was weer heel wat anders. Alle christelijke attracties zoals de geboortekerk zijn, als je er zelf geen gevoel bij hebt, niet echt bijzonder. Dat is de huidige situatie wel. De muur die echt midden door de stad staat is toch wel heel erg hoog en geeft echt een naar gevoel. Ik zou ook behoorlijk kwaad zijn als dat in mijn tuin werd geplaatst. De graffiti op de muur is ook interessant om te zien hoe verschillend mensen er mee omgaan.

Bij het Palestijnse promo verhaaltje met “we need justice” en “door de bezetting hebben we het zo slecht” denk ik dan wel weer je zou ook wat meer naar jezelf kunnen kijken; wat minder kinderen krijgen zou de economie ook wel eens kunnen helpen. Maar ja, het is en blijft een lastig verhaal met zoveel kanten. Marcel en ik krijgen er al discussie over dus was het tijd om weer naar Jordanië te gaan, onze hoofdbestemming van de vakantie.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

6 reacties

 1. wij willen binnenkort ook gaan naar Jericho, weet je misschien hoe de hostel heten, we zijn met twee tieners,

  • Juist het feit dat alle nuance ontbrak maakt dat we het omschrijven als een promo verhaaltje. Het is heel fijn om iets of iemand anders de schuld van alles te geven.

 2. Kimberley on

  Israël is toch wel een geweldig mooi land.
  Ik zou er graag eens heen gaan.
  Misschien speelt het mee dat ik Christen ben,
  maar het lijkt me gewoon zo gaaf om te lopen waar Jezus heeft gelopen.
  Ik snap trouwens wel dat jullie met de kabelbaan gegaan zijn,
  lekker koud is het daar niet, haha.

 3. Jericho, interessant. Ik zal het zeker toevoegen aan mijn to do list als ik naar Israel ga.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.