Home / categorie / Kinderrondvaart met Blue Boat tijdens Amsterdam Light Festival

Kinderrondvaart met Blue Boat tijdens Amsterdam Light Festival

Al een aantal jaar zie ik foto’s van Amsterdam Light Festival en bedenk me dat ik hier naar toe wil. De donkere maanden van het jaar zijn overdag maar grauw, maar ’s avonds vind ik het vaak erg knus met alle lichtjes. Tijdens het Amsterdam Light Festival staan er allemaal verlichte kunstwerken door de stad die het geheel extra sfeervol maken. Het is van de vele things-to-do in Amsterdam met kinderen.

Amsterdam Light Festival Kids/Familie vaart  Amsterdam Light Festival Kids/Familie vaart  Amsterdam Light Festival Kids/Familie vaart 

Amsterdam Light Festival Kids/Familievaart

Blue Boat heeft een speciale kindercruise tijdens Amsterdam Light Festival. Deze vertrekt om 16:45 net wanneer de zon ondergaat. Het is de ideale mogelijkheid om met het hele gezin dit kunst- en lichtjesproject te beleven.

We komen aan in Amsterdam met sneeuw, die even later overgaat in regen, gevolgd door hagel en weer sneeuw. Kortom: hondenweer. Gelukkig kunnen we vlakbij het vertrekpunt van de Blue Boat parkeren en mogen we snel de warme boot op. We zoeken een plekje bij het raam en onze dochter begint direct te graaien in het tasje dat ze heeft gekregen. Hier zit een verrekijker in die we nog herkennen van toen we met Blue Boat de piratencruise hebben gedaan (je leest hier binnenkort meer over in ons blog Amsterdam met kinderen). Verder een puzzelboek van Minecraft en nog wat andere gadgets. De grote hit is een lampje dat van kleur verandert en dat in een ballon gestopt kan worden. Zo heb je een hele vette ballon om mee te spelen.

Amsterdam Light Festival Kids/Familie vaart 

Amsterdam Light Festival Kids/Familie vaart  Ondertussen is de boot vertrokken en we zien ons eerste kunstwerk. De rode lijn, een lijn van lichtjes die de route aangeeft en we dus constant blijven volgen. Kort daarna zie we het het eerste echte losstaande project. Door slim gebruik van lichtjes en lampjes spiegelt de kade ons tegemoet.

De boot heeft niet alleen een heleboel raampjes aan de zijkant maar ook in het dak. Speciaal voor de kinderboottocht vertelt de gids in het Engels en in het Nederlands op een voor kinderen te begrijpen manier een verhaal over wat we te zien krijgen. Niet dat de kinderen daar heel goed naar luisteren. We hebben een hoog gehalte kleuters op onze boottocht en die zijn veel te druk met hun ballonnen en met elkaar om rustig te zitten en te luisteren. Maar wanneer we onder het kunstwerk City Gazing heen varen kijken ze allemaal gefascineerd omhoog. Dit is de kaart van Amsterdam zoals je die anders alleen vanuit het vliegtuig ziet maar nu van onderaf.

Amsterdam Light Festival Kids/Familie vaart 

De raampjes op de boot kunnen open en dat is fijn om een foto te maken. De Spanjaarden achter ons zijn daar alleen niet zo blij mee, want het is ook nog eens rond het vriespunt. Ook het achterdek is toegankelijk en vanaf hier heb je helemaal een weids uitzicht. Met beter weer is dit echt de plek om te gaan zitten. Er zijn drankjes en snacks verkrijgbaar op de boot. Er is ook een wc, wel zo fijn met zoveel kleintjes al verdenk ik ze ervan dan ze gewoon nieuwsgierig zijn naar een wc op een boot en daarom allemaal moeten plassen. Het is niet alleen het Amsterdam Light festival dat een belevenis is maar het hele varen door de grachten in de avond. Huizen vol kerstversiering, bruggetjes die met lampjes worden uitgelicht, de mensen langs de kant en al die boten in het water die, al lijkt het soms bijna mis te gaan, toch niet botsen. Een boottocht maken door de grachtengordel van Amsterdam (notebene een Werelderfgoedsite) is iets dat je als Nederlander toch minimaal een keer gedaan moet hebben.

Amsterdam Light Festival Kids/Familie vaart 

Tijdens de boottocht varen we langs 20 kunstwerken. Sommige spreken mij meer aan dan anderen. Dat heb je altijd. Mijn favoriet is “Light Matters” waar de sterrenhemel en zelfs het Noorderlicht op te zien is. Maar voor de kinderen op de boot is er duidelijk een grote favoriet. Het werk Whole Hole waar we doorheen varen. Volgens de kunstenaar moet het de geboorte voorstellen maar onze gids voelt de stemming op de boot goed aan. Voor de kinderen is het de bek van een spannend dier. Onze dochter tuurt door haar verrekijker of ze kan zien wat er aan de andere kant  zit. Misschien wonen daar wel dino’s. Even wordt het stil op de boot, we varen de “bek” binnen. Het stralende licht knalt door alle raampjes de boot binnen. Alle kindjes beginnen te lachen “wow dit was spannend”.

Amsterdam Light Festival Kids/Familie vaart  Amsterdam Light Festival Kids/Familie vaart  Amsterdam Light Festival Kids/Familie vaart 

Even later varen we langs Nemo. “Daar ben ik geweest, papa”. Het science museum is een duidelijk herkenningspunt in Amsterdam voor veel kinderen. “Zie je iets bijzonders aan de buitenkant?” vragen wij. Goed kijken en  dan ziet ze het. “Een rare vuurtoren”. Op de buitenkant van Nemo wordt een donkere vuurtoren geprojecteerd die een donker licht schijnt.

Niet lang daar na komen we weer terug bij het begin en moeten we onze warme boot verlaten.  De ballon met kleurtjes gaat natuurlijk mee naar huis zodat we nog een paar dagen een herinnering hebben aan onze Amsterdam Light Festival boottocht.

Amsterdam Light Festival Kids/Familie vaart 

Amsterdam Light Festival Kids/Familie vaart 

Praktische informatie kinderrondvaart Amsterdam Light Festival

Natuurlijk kan je ook kiezen voor het Amsterdam Light wandelparcours maar op de boot was het tenminste lekker warm. Met sneeuw, hagel en regen hadden we het te voet na één kunstwerk al opgegeven.  De meeste zijn ook echt gemaakt om vanaf het water te beleven. Je kunt met je kinderen ook met een reguliere cruise mee maar ik ben superblij dat we voor de kindercruise hebben gekozen. Niet alleen vanwege de aangepaste uitleg maar ook voor eventuele andere gasten tijdens een reguliere cruise. Het leek soms wel apenkooien aan boord en met allemaal ouders is er veel meer tolerantie voor kindergedrag.

De boottocht duurt ongeveer 90 minuten en gaat tijdens het Amsterdam Light Festival elke dag om 16:45. Koop je kaartjes online bij Blue Boat company.

Amsterdam Lights is nog te bezoeken tot en met 6 januari

We waren te gast van Blue Boat voor deze boottocht, zoals je van ons gewend bent delen we altijd onze eigen ervaringen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top