Reisverslag: Koh Rong

0

Vanaf Kampot is het maar twee uur met de bus naar Sihanoukville, de grote badplaats van Cambodja. Dit is de eerste plek op onze reis waar we al eerder zijn geweest. Vorige keer bleven we er maar een nachtje omdat het regende en deze keer gaan we ook snel weer door om de speedferry te nemen naar Koh Rong. In 2006 waren deze eilanden helemaal nog niet te bezoeken voor toeristen maar sinds ongeveer 5 jaar wel.

We hebben van te voren via internet een resort geboekt voor de 1e nacht en dat is maar goed ook, want het eiland is vol. We kunnen wel een week blijven bij Paradise Bungalows maar moeten dan 2 keer verhuizen van plek. Prijzen liggen op Koh Rong trouwens veel hoger dan elders: vanaf 35 dollar voor wat eigenlijk een hutje is (geen airco, beperkt electriciteit en gaten in de houten muur). Goedkopere, of beter gezegd minder dure, opties liggen dichter bij de pier met prijzen vanaf 5 dollar voor een tentje tot 20 dollar voor een privé kamer. Maar wat een strand, geweldig! Zo mooi zagen we het in Azie misschien alleen maar op de Similan eilanden. Helder wit ultrafijn koraalzand, Als je het niet kent is het moeilijk te beschrijven: het is een soort meelachtig zand, dat piept als je er over loopt. Het strand loopt langzaam af in de helblauwe zee. Wij zijn happy en klaar voor een paar dagen relaxen. De zee is ook echt superwarm en heerlijk om in te zwemmen. We proberen onze dochter alleen niet te lang in de volle zon in de zee te laten. Een avond spelen we tijdens zonsondergang op het zand, maar dat blijkt achteraf niet slim. De zandvlooien hebben ons meisje flink te pakken gehad. Nare bultjes die pas 12 uur later opkomen en gaan jeuken. Gelukkig zijn ze een dag later alweer een stuk minder erg.

Het restaurant van ons resort is ruim opgezet en lekker open voor een fris briesje. Er zijn lage tafels met Arabische ligkussens en als snel heeft ons mevrouwtje haar weg gevonden. Overal op en overheen klauteren, vriendjes worden met de bediening en de honden. Voor de afwisseling eten we ook wel op andere plekken maar ze kan zich hier vooral in de avond heel wat uren vermaken. Het is ook enorm leuk om te zien hoe gek de serveersters met haar zijn en dat ze na een paar dagen zelf naar ze toe loopt om te spelen. Eten doet ze trouwens niet echt goed; als sinds het begin van de reis eet ze voornamelijk melk en enorme hoeveelheden babybanaantjes. Af en toe een paar hapjes rijst of noodles maar dat is echt met moeite. Er gaan ook biscuits met kokossmaak en pretzlsticks met maissmaak in. Gelukkig drinkt ze verder wel goed, naast water ook veel sapjes, dus we laten het maar zo. Slapen is ook een verhaal apart. Het Deryan tentje doet weer goed dienst tegen de muggen maar de ene keer slaapt ze gemakkelijk en de andere keer is ze enorm boos en wil ze totaal niet. Uitrusten doen we zelf tijdens deze reis eigenlijk niet, maar het is wel fijn om te genieten van quality time samen.

We gaan op het eiland ook nog duiken. Zo wisselen we een beetje af tussen een dag samen en een dag de een duiken en de andere met onze dochter. Het koraal is in sublieme staat met aaneengesloten ‘brain corals’ van meer dan 6 meter doorsnee, maar het zicht is door de geringe diepte wisselend en sterk afhankelijk van de wind en windrichting. Zicht van 5 meter is geen uitzondering. Er zitten hier ook vooral kleinere vissen al heeft Tikva meer mazzel, want ze spot een schildpad. Een schildpad is iets waar zelfs de divemasters van onder de indruk zijn. Blijkbaar zien ze die hier zelden. Wat je wel tegen komt, zijn supergrote kwallen van wel een halve meter in doorsnee. Eng en tegelijk fascinerend om te zien wat er allemaal aan visjes in een kwal zit.

We wandelen nog een keer naar Police Beach, een supermooi prive strandje waar het water echt tientallen meters lang nauwelijks in diepte toeneemt. Ideaal met de baby die de zebravisjes die rond haar tenen zwemmen behoorlijk spannend vindt. Overigens zijn ook hier de bouwwerkzaamheden bezig en binnen niet al te lange tijd zit hier een resort. Een buitenlander heeft een vlindertuin opgezet. Dit stelt nog weinig meer voor dan een plastieke kas. Wat ze wel heeft zijn veel verschillende slangen, vrijwel allemaal van het eiland. Blijkbaar wonen er apen op het eiland (die we heel vroeg in de ochtend spotten) en diverse hagedissen. Wij hebben het niet gedaan, maar je kunt met een gids een trekking maken om wilde dieren te zien. (meer info over Koh Rong lees ons artikel Koh Rong met kinderen)

Na bijna een week op Koh Rong is het tijd om weer verder te reizen. We hebben besloten ons reisplan wat om te gooien, vooral omdat de reisdagen met mevrouwtje best vermoeiend zijn. Je moet haar constant vermaken. Ook een tuk-tuk ziet ze vooral als iets om in rond te klauteren en niet om relaxt in te zitten. We wilden via Phnom Penh en Battambang naar Bangkok gaan. Aan Phnom Penh missen we niets, maar in Battambang stond de bamboetrein en een dagje diverse Khmer tempels in de omgeving bekijken in de planning. Wel erg jammer, want Battambang wou ik in 2006 ook al bezoeken. Ook toen viel het ook af; weer een goede reden om ooit nog eens terug te gaan. We gaan nu via de kustroute naar Thailand wat ons een lange reisdag scheelt.

We reizen door naar Koh Kong

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.