Eén van de belangrijkste redenen voor ons om met onze kinderen te reizen, is hen te laten kennismaken met andere culturen, normen en waarden. Dat het niet overal is zoals thuis maar iedereen anders leeft. Niet meer of minder dan ons maar wel anders.
Tijdens onze reizen proberen we onze kinderen dan ook alle verschillende elementen van een land te laten zien. Hoe de natuur er in het land uitziet, wat de mensen eten, waar ze in geloven en wat ze bijvoorbeeld leuk vinden om te doen. Doordat we als het ware met een vergrootglas naar het betreffende land kijken, zien we helaas ook de mindere kanten in een land. Veel afval langs de weg, afgestorven koraal in de zee en veel omgekapte bomen in het bos.
Koos zoek een huis
We proberen de kinderen op die momenten uit te leggen wat de oorzaken hiervan zijn én nog belangrijker, hen te wijzen op de manieren om beter met de aarde om te gaan. Precies dat is wat de schrijvers van het boek “Koos zoekt een huis” ook proberen te doen. In het allereerste boek van Koos lees je het verhaal van Koos de Koala die een goed leven heeft in een eucalyptusboom in Australië. Op een slechte dag komen er echter gele monsters, de bulldozers, die zijn boom en die van zijn vrienden omkappen. Na alle ontreddering gaat Koos op zoek naar een nieuw huis.
Met onze oudste twee kinderen hebben we het boek inmiddels een aantal keer gelezen en bekeken. Niet alleen het verhaal van Koos is namelijk indrukwekkend maar ook de tekeningen zijn enorm levendig. De kinderen zien steeds weer andere dingen op de pagina’s, mede aan de hand van de extra figuren die zijn toegevoegd en het boek ook nog een zoekboek maakt.
Na het lezen van het boek zijn we nieuwsgierig hoe het verder zal gaan met Koos. De kinderen begrijpen niet hoe Koos daadwerkelijk blij kan zijn met zijn nieuwe huis. Gelukkig is er niet alleen het boek maar zijn er ook filmpjes van Koos te vinden op YouTube waar je zijn verdere avonturen kan volgen. Dit maakt het moeilijke onderwerp van ontbossing voor de kinderen eenvoudiger te begrijpen.
Op dit moment hebben we drie filmpjes op YouTube bekeken van Koos & Moos waarin het thema ontbossing steeds weer terugkomt. Ook het figuur Jungle Judy speelt op die momenten een rol en we zagen dat zij inmiddels ook een eigen video heeft over zeeschildpadden.
Naar onze mening kun je kinderen al vanaf een hele jonge leeftijd bijbrengen op welke manieren je de natuur zo mooi mogelijk kunt houden. Zo vinden onze kinderen het asociaal als zij afval in de natuur zien liggen en doen we jaarlijks mee met de World Cleanup Day. Afhankelijk van hun leeftijd proberen we deze bewustwording steeds iets te vergroten en daar helpt dit boek van Koos de Koala absoluut aan mee. De doelgroep van het boek is kinderen tussen de 4-7 jaar. Ik vond het boek zelf ook geschikt vanaf een jaar of vier. Gezien de toch wat enge beelden van het omkappen van de bomen is het wel fijn als je het boek met hen leest zodat je direct uitleg kan geven.
Voor de volwassenen is de link van het boek naar de website www.koosdekoala.nl ook een aanrader. Hier lees je meer over de organisatie achter het boek en de ideële doelstellingen. Met hen hoop ik dat de aarde steeds een beetje groener kan worden zodat we hier van kunnen blijven genieten! Het boek Koos zoekt een Huis is hier te bestellen via Bol.com. Leuk als cadeautje voor de komende feestdagen.
Leuke Review Luísa,
Je moet echter nog wel even je profiel updaten, inmiddels moeder van 3 dochters !