Home / Reisinformatie / Europa / IJsland / Kosten vakantie IJsland, 6 dagen IJsland
IJsland kosten rondreis header

Kosten vakantie IJsland, 6 dagen IJsland

Wat zijn de kosten van 6 daagse vakantie in IJsland met kindje. Wij gingen tijdens onze vakantie naar IJsland, Toronto en New York, maar omdat we hier ook bij vrienden sliepen heb ik voor dit budget overzicht alleen gekeken naar de kosten voor IJsland. Voor 6 dagen, 5 nachten betaalden we 1326,- euro excl vluchten.

We waren op reis met onze 6 maanden oude baby, de kosten voor reizen met oudere kinderen zullen dus hoger zijn.

Ijsland met kinderen

Disclaimer
Deze prijzen waren correct op het moment dat de reis gemaakt werd. Helaas hebben we van verschillende lezers begrepen dat prijzen sinds de pandemie gestegen zijn waardoor meer moet budgetteren voor een vergelijkbare vakantie. Denk dan vooral aan vliegtickets, kosten van de openbaar vervoer of taxi’s, maar ook eten en drinken.

Accommodatie – 362 euro

Hieronder volgt informatie over de verschillende soorten accommodatie in IJsland, inclusief de kosten voor een overnachting met een camper.

Hotels & Guesthouses

IJsland heeft een aantal hotels van verschillende categorieën, van budget tot luxe. De prijzen variëren afhankelijk van het seizoen en de locatie, maar over het algemeen liggen de prijzen hoger dan in veel andere Europese landen. Een familiekamer in een budgethotel kan beginnen bij ongeveer € 150 per nacht, terwijl een kamer in een luxehotel gemakkelijk meer dan € 300 per nacht kan kosten.

We bleven in een modern appartement met keukentje in Reykjavik voor 69 euro. De andere nachten betaalden we rond de 50 euro per nacht in twee verschillende guesthouses. Vooral het Holmur Guesthouse is super kindvriendelijk. Voor onze dochter betaalden we nog niet omdat ze bij ons op de kamer sliep. Bekijk nu de actuele prijzen van hotels in IJsland en zet direct je favorieten vast

Vakantiehuizen

Voor reizigers die op zoek zijn naar meer privacy en onafhankelijkheid, zijn vakantiehuizen een goede optie. Deze worden vaak verhuurd op basis van zelfstandige accommodatie en zijn beschikbaar in verschillende maten en prijsklassen. Een vakantiehuis kan variëren van ongeveer € 200 tot € 300 per nacht, afhankelijk van de grootte en locatie.

Campings

Kamperen is een populaire manier om IJsland te verkennen en er zijn veel campings verspreid over het land. De prijzen variëren, maar meestal kost het ongeveer € 10-20 per persoon per nacht om te kamperen. Kampeerders hebben vaak toegang tot gemeenschappelijke keukens, toiletten en douches. Ook zijn er in IJsland veel aangewezen plekken waar je met een camper gratis kunt overnachten.

Het is belangrijk om op te merken dat de kosten van accommodatie in IJsland hoog kunnen zijn, vooral tijdens het hoogseizoen in de zomer. Het is daarom aan te raden om tijdig te boeken en rekening te houden met deze kosten bij het plannen van je reis naar IJsland. We hadden alle accommodatie van te voren geboekt via booking.com.

IJsland kosten rondreis

Autohuur – 279 euro + benzine – 150 euro

We huurden voor 5 dagen een auto. We vonden een goede deal via de website van Icelandair. Naast de vaste kosten betaalden we 40 euro voor een extra chauffeur en 15 euro voor een autostoeltje. Er waren ook nog enkele andere verhuurders die op het eerste gezicht goedkoper leken. Alleen de   kosten voor een autostoeltje en extra chauffeur werden hier per dag berekend en kwamen uiteindelijk veel hoger uit. Check hier autohuur Ijsland.

We reden bijna 1300 kilometer in IJsland (zie onze reisverhalen IJsland)

Vatnajokull gletsjerwandeling IJsland

Eten en drinken, boodschappen – 377 euro

We combineerden zelf koken met uit eten gaan. Het ontbijt was in de meeste gevallen inbegrepen bij onze accommodatie. We aten daarnaast meestal een maaltijd buiten de deur en kookten de rest zelf. Eten is een stuk duurder dan in Nederland, zowel in de supermarkt als in restaurants. Om je een beter beeld te geven hierbij wat basisproducten met de actuele prijzen:

We kochten ook luiers, babyvoeding en andere benodigdheden. Prijzen hiervan liggen iets hoger dan in Nederland.

Restaurant

Cappuccino€ 4.50 – € 6.50
Frisdrank, water of sap€ 3.00 – € 6.00
Kleine beer€ 7.00 – € 9.00
Maaltijd in een goedkoop restaurant€ 18.00 – € 20.00
IJsland kosten rondreis

Entree gelden en speciale activiteiten – 158 euro

De nationale parken die wij in IJsland bezochten waren allemaal gratis. Best bijzonder want juist deze plekken maken IJsland zo spectaculair. Marcel maakte een gletsjer wandeling van 4 uur wat 90 euro kostte. Verder betaalden we nog entree voor het zwembad en enkele musea.

Hieronder hebben we wat populaire activiteiten op een rijtje gezet met de actuele (2023) prijzen:

Golden Circle Full-Day tour€ 50 – € 70
Húsavik Walvis boottocht met gids€ 75 – € 150
Entree Blue Lagoon€ 50 – € 75
Puffin Watching tocht€ 45 – € 60
Entree FlyOver Iceland € 25 – € 50
camper ijsland

IJsland is nog een dure bestemming. Ter vergelijking voor het dubbele bedrag zaten we 3 weken in Azie incl vliegticket (lees budget familievakantie Azie). IJsland is echter wel een land dat wij echt niet vergelijkbaar vonden met andere landen, zoveel bijzondere en rauwe natuur op een klein oppervlakte. We zouden zo opnieuw gaan!

Conclusie

Duur of valt het je mee? Laat het ons weten!

8 gedachten over “Kosten vakantie IJsland, 6 dagen IJsland”

 1. Tessa | ReiZenZo.nl

  Ijsland is echt waanzinnig he! Valt mij hartstikke mee wat jullie uitgegeven hebben. Wij waren met z’n tweeën ongeveer hetzelfde kwijt denk ik. Maar wij sliepen in de auto of in het gras en we aten uit de supermarkt… Voor ons was de grootste kostenpost de auto, een 4×4… Volgens mij kostte dat zo’n 600 euro voor 8 dagen.

 2. Ik vind de kosten voor de overnachting nog meevallen, had het nog hoger verwacht. Bijzonder dat de natuurparken daar gratis zijn. En dan zo bizar mooi! IJsland staat nog hoog op m’n wishlist!

 3. Prijzig, maar wel de moeite waard zo te zien.
  En als je alles op een grote hoop gooit, Azie en IJsland samen, dan denk ik dat daar best een redelijk dagbudget uitkomt.

 4. Stéphanie | Expeditie Aardbol

  Lijkt me een bijzonder land! Jammer dat het eten zo duur is, maar ik vind de autokosten nog best meevallen!

  1. Ja he, mede daarom gingen we in september want in augustus was een auto wel veel duurder. Je kunt eventueel ook alles zelf koken en dan veel besparen. Uit eten in Nederland is ook niet goedkoop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top