Home / Voorbereiding / Tips / Last-Minute herfstvakantiebestemmingen die wel kunnen auto en vliegtuig

Last-Minute herfstvakantiebestemmingen die wel kunnen auto en vliegtuig

Voor “regio Noord” (mijn regio) start vrijdag al de herfstvakantie. Regio Midden en Zuid moeten nog even een week langer wachten. Het zijn vreemde tijden, maar stel dat je toch nog last-minute weg wil. Wat kan dan nog wel?

Alle informatie is correct op 5 oktober volgens de Nederlandse reisadviezen. Ben je Belgisch, check dan jullie eigen reisadviezen. UPDATE 7 oktober, ook voor Italië test verplicht, Duitsland niet meer voor Limburg, België voor niemand meer.

Wat gaan wij zelf doen? Zoals het er nu uitziet ga ik met mijn dochter naar Zweden. Ik durf het bijna niet te tikken om het lot niet te tarten. Esmeralda die in Zeeland woont gaat (hopelijk) naar het Zwarte Woud. Alle andere bloggers hebben hun plannen van Malta tot een paar dagen Amsterdam al moeten annuleren.

zwarte woud boomkroonpad

Nederland

Wil je in Nederland blijven? Je bent niet alleen. Wil je nu nog een leuke kindvriendelijke last-minute boeken in Nederland dan zul je de portemonnee moeten trekken. Is dat geen probleem? Hier hebben ze nog beschikbaarheid:

np veluwe

Minder betalen?Landal park de Lommerbergen met groot zwemparadijs is nog relatief betaalbaar, maar dit komt ook omdat de meeste huisjes toe zijn aan vernieuwing. Daar gaan ze dan ook binnenkort mee van slag.

Duitsland, België & Luxemburg

Duitsland

Woon je in Zeeland, dan mag je gewoon nog op vakantie naar Duitsland. De rest van ons helaas niet meer. Dat is jammer, want het was wat mij betreft een van de beste opties voor de herfstvakantie omdat je niet ver hoeft te rijden. En er een stuk meer ruimte is. De maatregelen in Duitsland zijn strenger, maar ook heel goed. Netjes mondkapjes dragen en vaak handen wassen, gegevens achterlaten in de horeca. Eigenlijk alles wat wij in Nederland nu pas gaan doen.

Thale harz bobbaan

Waar in Duitsland je heen moet gaan, kan ik je niet vertellen. Er is zoveel keuze. Wij proberen zelf de grote steden nu een beetje te vermijden, dus dan kom je uit op de regio’s met veel natuur. Bijvoorbeeld de Eifel en de Moezel zijn dichtbij Nederland. Ook het Harzgebergte is prachtig. Wil je wat verder rijden, afgelopen zomer waren we in de Schwabische Alb en daar hebben ze ook een super fijne kaart waarmee je van alles gratis kunt doen. Ook in het Zwarte Woud is er zo’n kaart.

Prijzen voor een huisje liggen in Duitsland nog een stuk lager dan in Nederland. In de meeste van de genoemde regio’s zijn ook goede Landal Parken. Check hier de aanbiedingen voor Duitsland. Bovendien kan je tot 1 dag voor aankomst nog omboeken als het reisadvies toch verandert.

Dinosauriërpark Teufelsschlucht

België

Toch vrij onverwacht kwamen de Belgen afgelopen vrijdag met het nieuws dat als je in de provincies Friesland, Drenthe, Overijssel, Limburg en Zeeland woont je dan weer zonder test of quarantaine welkom bent. Dat bekent nog niet dat je naar heel België kunt, want de stad Antwerpen, Brussel en de provincies Luik en Waals-Brabant zijn oranje.

En toen 5 dagen laten trokken ze dit nieuws weer in en behalve als je uit zeeland komt ben je dus niet meer welkom in Belgie.

Waar dat wel kan? De Ardennen zijn natuurlijk altijd een super fijne regio voor een vakantie. Wij gingen er in juni nog heen. Lees hier mijn tips voor leuke uitjes in de Ardennen. Liever naar de kust? De Westhoek is ook een regio met veel uitjes voor kinderen zonder dat het te vol en druk is. Aangezien de Belgen pas in november herfstvakantie hebben en het dus lang leek alsof we niet naar België konden, zijn prijzen van vakantieparken erg laag. Check bijvoorbeeld Landal Lac Leau D’Heure of Center Parcs in de Ardennen.

klimbos brandsport
Tania, tussen de legenden, interactieve wandeling

Luxemburg

Laten we vooral Luxemburg niet vergeten. Klein maar fijn, ook naar Luxemburg mag je nog toe. Luxemburg zal nooit een goedkope vakantiebestemming worden, maar ze hebben er wel uitstekende jeugdherbergen die gaaf zijn voor gezinnen. Ik bedoel, waar heb je nou een ballenbak of een klimwand in je hotel? Lees ook al onze blogs over Luxemburg.

luxemburg speeltuin

Zweden

Wil je naar het noorden dan is er maar één optie en dat is Zweden. Dat is wat wij gaan doen en waar we ontzettend veel zin in hebben. Nou denk je misschien “Zweden voor een week?”. Is dat niet wat ver? Nou, we nemen de nachtboot van Kiel (Duitsland) naar Göteborg, dus we verliezen daardoor eigenlijk geen reistijd omdat we toch slapen.

Ik ben maar één keer eerder in Zweden geweest en dat was voor een stedentrip Stockholm, maar blogger Esther gaf al eerder hele fijne tips voor Göteburg met kinderen.

Zweden kosterhavet

Slovenië, Polen en Oostenrijk

De andere kant op zijn er nog drie opties. Net wat verder rijden en je zult altijd door Duitsland moeten rijden. Alle drie deze landen zijn wel binnen één dag bereikbaar vanuit Nederland. Alle drie zijn landen waar we al meerdere keren op vakantie zijn geweest.

Oostenrijk

Oostenrijk is zeker ook een goede optie voor de herfstvakantie, mits je niet naar de grote steden Wenen en Innsbruck gaat (die zijn oranje).

Oostenrijk kan al een stuk kouder zijn. Sterker nog, de eerste sneeuw is dit jaar al gevallen. Er zijn echter ook heuvelachtige regio’s in Oostenrijk die ook in het najaar nog super leuk zijn. Waar de liften nog gaan en je dus kunt wandelen in de bergen. Met slecht weer opties, zoals leuke zwembaden. Ga bijvoorbeeld naar de regio Wilder Kaiser, die hebben zelfs een speciaal herfstvakantie aanbod voor gezinnen. Lees ook onze andere blogs over Oostenrijk.

Pony Alm Wilder Kaiser

Ook in Oostenrijk zijn de Landal vakantieparken op dit moment echt nog goedkoop. Je krijgt daar een week voor de prijs waar je in Nederland nu een weekendje voor hebt. Ook hier is de omboeken tot 1 dag voor vertrek mogelijk, indien het reisadvies verandert. Check hier de aanbiedingen voor Oostenrijk.

Wil je de grootste kans hebben dat je herfstvakantie door kan gaan? Tirol of Vorarlberg zijn voor Nederland nog geen oranje, maar hebben door veel andere landen al wel die kleurcode gekregen. Stiermarken en Karinthië hebben de minste besmettingen.

Gipfelwelt

Slovenië

Slovenië is toegankelijk zonder extra testen voor wie niet uit Noord/Zuid-Holland of de provincie Utrecht komt. Dit compacte land is super mooi, zowel wat betreft natuur als wat betreft leuke stadjes. Waar Slovenië ook heel goed in is, zijn zwembaden en waterparken. Verder zijn er diverse bijzondere kastelen en grotten. Dus ook als het weer wat minder mooi is, heb je activiteiten genoeg. Lees al onze blogs over Slovenië met kinderen.

Hotel Thermana Park Lasko

Polen

Polen is waarschijnlijk de minst bekende van dit drietal. We zijn meerdere keren in Polen geweest en er zijn genoeg binnen attracties zoals kastelen, science musea en ook veel dierentuinen hebben grote binnengedeeltes. Net als Slovenië is Polen natuurlijk ook weer een stukje verder rijden. Bovendien is Polen ook nog een stuk betaalbaarder dan de andere landen waar je deze herfstvakantie nog wel heen mag. Lees hier al onze blogs over Polen.

wroclaw met kinderen zoo team

Naar zon, Curaçao, Portugal, Griekse vasteland of Italië

Wil je naar de zon en ben je het echt even helemaal zat? Maakt het je niet uit dat je moet vliegen? Dan zijn er op dit moment nog een paar opties. Waar ik normaal vaak een los ticket koop en zelf accommodatie regel, zou ik nu toch kiezen voor een pakketreis. Maatschappijen zoals TUI beloven namelijk dat je altijd thuiskomt als het reisadvies verandert. In tegenstelling tot een Ryanair die het je gewoon zelf laat uitzoeken.

Curaçao

Het meest zon zeker is natuurlijk Curaçao. Vrienden van ons zijn daar nu en ze hebben het echt heerlijk. Wel een flink eind vliegen voor een weekje en de last-minute prijzen zijn toch nog vrij fors. Bekijk hier de acties en aanbiedingen van Tui.

Curacao lagun strand

Italië

UPDATE 6 oktober ook voor Italië nu een Coronatest verplicht deze krijg je bij binnenkomst in het land

Ik ben gek op Italië, het eten de sfeer en de cultuur. Dit zal denk ik voor het eerst in meer dan vijf jaar worden dat ik niet tenminste één keer naar Italië ga. Twee jaar terug gingen we nog in de herfstvakantie naar Sardinië. Daar hadden we dus echt (zoals op deze foto) nog een aantal dagen strandweer. Het is in deze periode van het jaar ook een groen eiland. Absoluut niet druk. Wel heerlijk eten.

Maar goed, ook Rome en Bologna hebben we eens eind oktober/begin november bezocht en ook dat is echt vakantie. Toch net wat warmer dan in Nederland en boeiende steden om te ontdekken.

In Italië wisselen de regels met regelmaat en dan met name op Sardinië en Sicilië. Voor Sardinië moet je 48 uur voor vertrek registeren, voor het vasteland heb je weer een ander formulier nodig dat je ook nog in het vliegtuig kunt invullen. Bij aankomst in Sicilië moet je een sneltest ondergaan en als je dan de pech hebt bij iemand in de buurt gezeten te hebben in het vliegtuig die besmet is, dan moet je weer naar huis. In enkele regio’s in Italië moet je ook in de openlucht een mondkapje dragen. Dus check vooral voor je een super last-minute boekt.

Aanbiedingen naar Italië met Tui of alleen naar Sicilië en Sardinië via Corendon.

Stranden Sardinie

Portugal

Portugal is ook een goede alternatief voor wie zon zoekt. De weersverwachting is gunstig met nog temperaturen van 24 graden overdag. Het gebied rondom Lissabon is wel oranje. Leonie ging bijvoorbeeld al in deze tijd naar Portugal en kwam heel enthousiast terug. Ze ging naar de Algarve, met lekker weer, heel rustig, mensen hielden zich netjes aan de regels. Kortom een hele fijne relaxvakantie.

Leonie ging met Sunweb naar Portugal, check hier de acties.

Griekenland

Ook op het Griekse vasteland ben je welkom. Dit deel van Griekenland is echt fantastisch voor een rondreis. Ga bijvoorbeeld naar de kloosters van Meteora, of maak zoals Cindy met haar gezin een rondreis door Peloponnesos. Het enige wat mij persoonlijk een beetje zou tegenhouden, is dat Griekenland al best wel vaak de regels veranderd heeft. Dan heb je weer wel een test nodig en dan weer niet. Maar als je last-minute genoeg boekt dan weet je wel waar je aan toe bent.

Meteora

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top