Home / Reisinformatie / Azie / Myanmar / Myanmarreis met kinderen?

Myanmarreis met kinderen?

Misschien staan je vrienden en collega’s ietwat vreemd te kijken. Maar een gezinsvakantie naar Myanmar is niet zo extreem als je denkt: het is er vooral authentiek en rustig. Hoewel het land zich de laatste jaren snel ontwikkelt en het aantal reizigers toeneemt, zie je buiten de toeristische plaatsen nauwelijks buitenlanders.

Vreemd, want een Myanmar gezinsvakantie heeft een ideale mix. Natuurlijk zie je er koloniale gebouwen en glimmende boeddhistische tempelspitsen maar de afwisseling in het landschap zal je verrassen. Er zijn niet alleen hoge bergen, uitgestrekte meren en dichte tropische jungle, maar ook witte palmenstranden en zelfs wijngaarden waar je een Birmees wijntje kunt proeven (de SauvignonBlanc van het Red Mountain Estate is een aanrader).

Wat je bijblijft zijn de spontane ontmoetingen met de Birmezen. Want reis je naar Myanmar met kinderen dan ben je al snel zélf een bezienswaardigheid. Een praatje aanknopen gaat vanzelf, men wil alles van je weten en voor je het weet ben je een half uur verder. Het is echt de charme van het land dus plan je reis niet te krap, twee weken is wel het minimum.

Vijf must do’s tijdens een gezinsvakantie in Myanmar

Varen op het Inle meer

Maak een dagtocht per boot over meer bekend om zijn ‘beenroeiers’. De vissers bewegen hun smalle boten voort met hun been om een lange peddel gedraaid, een grappig gezicht. Hoewel je niet de enige reiziger bent, is het meer zo groot dat je daar niets van merkt.Vanuit je (motor)bootje zie je de dorpjes aan de rand maar ben je ook midden op het meer. Om de houten huisjes heen liggen aan lange palen vastgemaakte vlotten: drijvende tuinen waarop groenten worden verbouwd.

Een dag varen is lang, maar je maakt regelmatig stops, zoals in een dorp waar je de vissers hun netten ziet repareren en bij de pagode waar je, net als de locals, wat wierrookstokjes aansteekt. Halverwege is het tijd om te lunchen bij een lokale familie. Je kinderen helpen met het eten en samen zit je te smikkelen van vis uit het meer. Moe en wat rozig van zon en water ben je voor donker terug.

Tip: vraag je gids om vóór 08.00 uur te vertrekken: de ochtendmist geeft het meer iets magisch maar is na een uur wel opgetrokken.

Bagan-biken

Bagan: tot 1000 jaar oude tempels en stupa’s zover het oog reikt met daartussen de Irrawaddy rivier. De hoogvlakte is met zo’n 40 km2 behoorlijk uitgestrekt.Twee tot drie dagen heb je zeker nodig. Handig is het eerst met een gids de belangrijkste ruïnes te bekijken. Je hebt dan een idee van het gebied en kunt de route plannen als je er de dag erop zelf op uit gaat. Elke gids heeft zijn plekje vanwaar je bijna alleen kunt genieten de bij zonsondergang dieprood kleurende tempels.

Ballonvaren in Bagan is populair: vanuit één van de ca. 20 luchtballonnen die dagelijks opstijgen zie je bij zonsopgang de tempels van boven. Veilig, voor iedereen te doen en inderdaad een prachtig uitzicht. Voor een gezin wordt het snel (te) prijzig, reken op ca. € 250,- p.p. voor 45 min. Je vertrekt rond 06.00 uur en bent na een open-air ontbijtje om 09.30 weer bij je hotel.

TIP: neem als je er zelf op uit gaat een kaart mee en voldoende water en bescherming tegen de zon. Heel modern: men verhuurt vooral e-bikes, gezien de afstanden geen gek idee. Het zijn lage fietsen, niet specifiek hele kleine kinderfietsen, dus niet voor de allerkleinsten. Vertrek verder vroeg dan zie je de ballonnen zweven door de mist en is je ervaring niet veel anders maar wel goedkoper.

Naar een lokale markt

Dreigt je gezin tempelmoe te worden? Boek dan een dagje een auto met chauffeuren ga de omgeving van Bagan bekijken. Omdat veel reizigers zich beperken tot de highlights ben je buiten de stad direct in authentiek Azië. Op twee uur rijden tussen de suikerrietvelden ligt het drukke marktplaatsje Pakokku. Geen toeristische voorzieningen, wel kleinschalige fabriekjes voor slippers, Birmese sigaren (cheroots) en mini textielweverijen. Trek genoeg tijd uit voor de markt: overal mogen je kinderen proeven: een bijzonder stukje fruit of een typisch zoet rijsthapje.

TIP:laat je gids alleen terug rijden en ga zelf varen. In twee uur tuf je met een vissersboot over de Irrawaddy rivier. Met een picknicklunch en goed gevulde koelbox houd je het hele gezin blij

En de olifanten?

Vlakbij de luchthaven van Yangon ligt de Kyauktawgyi pagode met de ‘Witte Olifanten’. Heilig in de ogen van de Birmezen en dus sowieso veilig voor ritjes op hun rug (niet dus!). Ze zijn eerder roodbruin/roze dan wit: de kleur verwijst naar hun puurheid. Heel zeldzaam en daarom bij koningen en generaals geliefd als statussymbool. Maar waar laat je ze? In zo’n tempel, goed verzorgd, dagelijks even lopen maar zo te zien toch behoorlijk ongelukkig.

Toch kan het wel, olifanten als onderdeel van je Myanmar gezinsvakantie. Bezoek dan het familiekamp Green Hill Valley bij Kalaw. Hier worden ‘overbodige’ olifanten, nu nog vooral ingezet in de houtindustrie, verantwoord opgevangen. Je ziet ze van dichtbij en kunt ze voeren en wassen.

TIP:Ritjes op de olifantenruggen zijn not-done. Nu nog hopen dat de vele honderden werk-olifanten die in Myanmar zwoegen in de bosbouw langzamerhand allemáál een beter leven krijgen.

Myanmar strand

Myanmar staat qua strand nog in de kinderschoenen. Daarbij komt dat in het seizoen dat de meeste reizigers uit Europa naar Myanmar komen, onze zomer, het volop regentijd is en strandbezoek in Myanmar dus niet aan te raden is. Alternatief is dan, zeker voor reizigers die via Thailand reizen en dat zijn de meesten, om je reis af te sluiten op een Thais eiland als Ko Samui of Ko Phangan.

Tijdens onze winter kun je wél genieten van het strand in Myanmar: vlieg in een uurtje naar de westkust en de Golf van Bengalen. Ngapali is (nu nog) een relaxt vissersdorp zonder nachtleven of storende hoogbouw: het Thailand van 25 jaar geleden. Op de lange, met palmbomen omzoomde zandstranden is het goed bijkomen van je Birmese avonturen.

Tip: maak met je gezin een boottochtje met een visser, je hotel regelt het en de vis die jij of je kinderen vangt gaat ’s avonds op de barbecue. En vang je niets: de visrestaurantjes langs het water lossen dat wel voor je op.

En verder?

Op vakantie met je kinderen naar Myanmar is goed te doen. Het is er iets prijziger dan Thailand maar ook authentieker. Lange afstanden kun je met de lijnbus doen. Meer dan 1x is niet aan te raden, pak dan een binnenlandse vlucht. Niet zo goedkoop als elders in Azië en de tijden wisselen nog wel eens maar wel snel en veilig en zo overbrug je in één keer een boel kilometers.

Kleine boetiekhotelletjes zijn makkelijk te vinden, al zitten de leukste snel vol. Tevoren boeken loont. Steeds meer historische gebouwen worden omgebouwd tot middenklasse hotels, een hotel met een eigen pagode in de tuin is geen zeldzaamheid. Kies in Bagan een hotel met zwembad want het kan er flink warm worden.

Eten met kinderen is geen probleem. Steeds meer restaurantjes richten zich op buitenlanders. Wel belangrijk  is de voorbereiding: ter plaatse is niet alles te koop, neem zonnebrand, antimuggenspul en andere zaken voor persoonlijke hygiëne vanuit hier mee en zorg voor stevige wandelschoenen. ATM’s zie je steeds meer maar ze vertonen regelmatig kuren: wat reserve-Kyat doet wonderen.

TIP: Reis je met je gezin dan is het prettig je reis (deels) tevoren geregeld te hebben. Zo heb je ter plaatse meer tijd over. Ook is het wel zo veilig een back-up te hebben die 24/7 bereikbaar is.Via Local Hero Travel kun je het in Myanmar direct zelf regelen: kijk op Local Hero Travel. Dit artikel is geschreven door Local Hero Travel

Over de auteur

2 gedachten over “Myanmarreis met kinderen?”

  1. Wow, leuke nieuwe inzichten 😉 Inderdaag met kinderen denk je niet zo snel aan Myanmar; eerder aan bijvoorbeeld Thailand. Het grote voordeel lijkt mij dat je minder last hebt van toeristen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top