Home / Inspiratie / Reisbloggen / Liefde voor duiken

Liefde voor duiken

Ik hou van duiken, de rust onder water, mijn hoofd helemaal leegmaken en al het mooist dat er te zien is. Sommige mensen doen aan meditatie en ik denk altijd dat duiken voor mij hetzelfde effect heeft. Mijn liefde voor duiken was er niet direct. Ik vond het eng, dacht er zelfs over het nooit meer te doen maar zette toch door. Laatst bladerde ik door mijn duikboekjes en al mijn herinneringen ophalend, leek het me leuk om jullie mee te nemen met diverse duiken. Maak je geen zorgen: ik zal niet elke duik stuk voor stuk bespreken. Dit weekend ga ik mijn 100e duik maken, iets dat eigenlijk vraagt om een bijzondere plek maar de meest spectaculaire duik ooit heb ik dit jaar al gemaakt. Van Marcel kreeg ik voor mijn verjaardag een weekendje weg met twee duiken in zeeland. Ook bijzonder, want voor het eerst sinds lange tijd gaan we weer samen duiken en van ons eigen land heb ik onderwater weinig gezien.

Duikbrevet halen

In 2004 hebben we in Egypte ons duikbrevet gehaald. Eerder dat jaar reisde ik als 21-jarige in mijn eentje 2 maanden door Peru en Bolivia en daarna wilde ik ook een “echte” backpacker zijn. Van de mensen die vol zelfvertrouwen rond liepen en terloops de mooiste plekken op de wereld lieten vallen, over waar ze geweest waren en dus ook duikervaringen. We kozen Egypte, want het is dichtbij, goedkoop en duiken konden we mooi combineren met alle oudheden. Onze instructeur Mohammed was streng, enorm streng. Elke opdracht moesten we perfect uitvoeren. Ik wilde onderwater mijn masker niet af doen want dat prikt en bovendien heb ik lenzen. Maar Mohammed was onverbiddelijk: dan geen brevet. Uiteindelijk zorgde hij er wel voor dat we in plaats van binnen de gebruikelijk 4 dagen na 3 dagen al ons brevet haalden en we nog een dag vrij konden gaan duiken.

egypte duiken
Egypte duiken

De meest verschrikkelijke duik ooit

Daarna kwam onze meest verschrikkelijke duikervaring ooit. We waren in 2006 in Thailand op Ko Chang in het regenseizoen. Als beginnelingen, die bovendien in de 1,5 jaar na het halen van ons brevet niet gedoken hadden, waren we wat onzeker maar volgens de duikschool was er geen probleem. Wel dus! De zee was zo ruig dat er nauwelijks zicht was. De 2e duik van de dag was nog erger dan de ochtendduik. Al snel werden mensen ziek van de deining onder water. We moesten de duik afbreken en omhoog, de golven waren meters hoog. De boot op klimmen leek onmogelijk: de hele onderkant van de boot kwam uit het water, zelfs de laagste traptreden. Wanneer die neerknalde moest je die snel pakken en dan vasthouden om met een klap weer op het water gegooid te worden tot je eindelijk op de boot was. Diverse mensen moesten uiteindelijk met reddingsboeien uit het water gehesen worden. Het was ijskoud en ik was misselijk, snel deed ik een handdoek om. Niet veel later haalde een van de mededuikers de kant van de boot niet meer en hij kotste daarna mijn handdoek helemaal vol (gelukkig dus niet mijn rug). Je snapt dat ik na deze ervaring besloot om nooit meer te duiken.

Een herkansing voor duiken

Tijdens onze wereldreis in 2007-2008 waren we op het mooie eilandje Nusa Lembognan (Bali) beland en het snorkelen was leuk. Ik besloot duiken nog een kans te geven. Deze keer was de duikinstructeur heel attent. De duik was eigenlijk veel te moeilijk voor mij, het was een drift duik en ik kon mijn lichaam echt niet stil houden maar fladderde door het water heen. Hierdoor gaan je juist steeds sneller in de stroming. De vissen en het koraal flitsen voorbij. Maar dit was mooi, echt mooi! Misschien zou het helpen om nog een keer op cursus te gaan maar Marcel sneed een stuk van zijn teen af (dat is een ander verhaal) dus in Indonesië en in Maleisië werd niet meer gedoken. We vervolgden onze reis door Thailand en Laos en kwamen uiteindelijk weer een paar maanden later terug in Zuid- Thailand.

Duiken indonesie
Sfeervolle boten op Bali

Advanced open water

Op Koh Phagnan in Thailand besloten we weer op cursus te gaan en we haalden onze Advanced Open Water brevet. Het zicht was enorm slecht maar daardoor konden we de opdrachten wel goed doen. In een rondje zwemmen op kompas ging ook echt alleen op kompas. Daarna staken we Thailand over voor een 2-daagse tocht naar de Similan eilanden. 2 dagen duiken en 1 nachtduik. Een enorm leuke divemaster, Juliane, nam ons onder de hoede. Wat was de onderwaterwereld hier mooi en ik zag mijn eerste schildpad. Helemaal hyper kwam ik het water uit. Ik wilde meer.

Duiken
Advanced open water gehaald
Similan eilanden
Similan eilanden

Eindelijk echt fan van duiken

We belandden, nog steeds tijdens onze wereldreis, in Midden-Amerika. Spontaan brachten we 11 dagen door op Roatan, één van de eilanden voor de kust van Honduras. We maakten maar liefst 18 duiken. Hier leerde ik voor mijn gevoel pas echt controle te hebben over mijn lichaam onder water. De bodem is rotsachtig en er zijn enorm veel formaties waar je door een tunneltje van koraal zwemt. Duiken was hier echt een spel. We gingen naar een scheepswrak, ik maakte mijn diepste duik ooit naar 42 meter, zagen elke dag meerdere schildpadden en hadden vooral heel veel plezier.  In de ochtend waren er twee duiken alleen voor advanced duikers en in de middag gingen we voor de lol vaak nog een keer.  We doken nog meer in Midden-Amerika op het Mexicaanse Yucutan, in Belize de Blue Hole en onze eerste zoetwaterduik in Lago Atitlan in Guatemala. Die duik was ook memorabel omdat de duikmaster ons leuke “kunstjes” liet doen waardoor een meisje met astma een aanval kreeg. Meisje weg, duikmaster weg daar zaten we dan met zijn tweeën op 20 meter diepte. Niet leuk, wel goed voor het vertrouwen dat we het zelf wel zouden redden.

duiken honduras
Duiken Honduras

Nadat Marcel terug naar huis was maakte ik nog wat extra duiken bij Zihuatanejo in Mexico, vandaar dat ik nu dus meer duiken heb gedaan dan Marcel. Terug in Nederland besloot ik het duiken in Nederland ook eens te proberen. Leuk voor een keertje maar mij te koud.

Duiken als vast onderdeel van onze vakanties

Duiken werd inmiddels een vast aspect in onze reizen. We doken in de Algarve waar veel inktvissen zitten. Vanaf Zanzibar was het duiken een stuk warmer maar het meeste indruk maakten daar de wilde dolfijnen die naast onze boot kwamen zwemmen en waarmee we konden snorkelen. Malta herinneren we om andere redenen, de enorme scheepswrakken maakten indruk maar ook de duiker die naast ons gereanimeerd werd en het helaas niet redde. Een van de allermooiste duiklanden was de Filipijnen. De dagtocht naar Apo Reef waar we drie duiken maakten was een van de mooiste duikdagen ooit. Enorm helder, grote scholen met vissen, heel veel haaien, een schildpad en als klap op de vuurpijl ook nog een manta ray. Puur geluk!

Duiken filipijnen
Duiken Filipijnen
Duiken filipijnen
Duiken Filipijnen

Het jaar daarop in Jordanië was de kwaliteit van het duiken een stuk minder. Elke duik kwamen we boven met handen vol plastic en ander afval. Een pluspunt is dat het er onder water wel super rustig is.

Jordanië duiken
Jordanië duiken

Duiken tijdens een familievakantie

Sinds onze dochter geboren is duiken we niet meer samen maar om de beurt. Jammer, want hierdoor duiken we minder dagen per persoon en we hebben niet dezelfde ervaringen. Stoppen met duiken zie ik niet snel gebeuren. Juist nu kan ik nog eens extra blij zijn met de ontspanning die duiken geeft.  Al 10 weken na de bevalling lag ik in het water in Curaçao waar het duiken vooral erg relaxt was. Geen grote groepen en maar met 2 of 3 duikers op pad.

duiken curacao
Duiken Curaçao
whaleshark panama

Vorig jaar hadden we een paar duikdagen in Cambodja. Het koraal was hier in verrassend goede staat. Echt grote vissen kom je hier niet tegen maar een enorme kwal maakte indruk.

Ja, en dan begin dit jaar de duiken in Panama, ik heb er al genoeg lyrische verhalen over verteld. Zeven walvishaaien, twee mantarays en enorm veel vis allemaal in één duik. Geweldig!

Dit weekend gaan we voor het eerst sinds 2012 weer samen duiken en daar verheug ik me echt op. Heb jij een duikbrevet of zou je er een willen halen? Wat was je mooiste duik ooit?

6 gedachten over “Liefde voor duiken”

  1. Ik heb mijn duikbrevet nog niet, maar wil hem snel gaan halen. Dankzij dit verhaal + filmpje al helemaal. Leuk om te lezen!

  2. Mooooie plaatjes zeg! Duiken is inderdaad heerlijk ontspannend, het geluid van ‘onder water’. Dat ervaar ik zelfs in het zwembad al. Veel plezier met je 100e duik, duik er ook eentje extra voor mij ;-)!

  3. Mijn man is ondertussen master diver, maar hij duikt heel vaak in België en Nederland. Ik weet nu al dat dat niets voor mij is! 🙂 Ik wil wel binnenkort mijn duikbrevet halen, maar dan ergens tropisch. Alleen de planning is zo moeilijk. Het neemt wel wat tijd in beslag en mijn man wil natuurlijk ook duiken. Niet zo handig met de dochter erbij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top