Home / Voorbereiding / Producten / Review: De Mountain Boots Alta Bunion II Lady GTX, speciaal voor de wandelaar met Hallux Valgus
Alta Bunion II Lady GTX

Review: De Mountain Boots Alta Bunion II Lady GTX, speciaal voor de wandelaar met Hallux Valgus

Wandelen is toch wel de nieuwste sport die vele Nederlanders ontdekt hebben de laatste tijd. In tijden van een lockdown is het belangrijk om in beweging te blijven en bij wandelen hoort natuurlijk ook goed schoeisel. Afgelopen maand mocht ik de nieuwe Mountain BootsAlta Bunion II Lady GTX van Hanwag testen. Dit is de eerste schoen die speciaal gemaakt is voor mensen met een Hallux Valgus.

Alta Bunion II Lady GTX

Ook ik heb de afgelopen 1,5 jaar het wandelen ontdekt. Samen met mijn gezin liep ik meerdere dagen in de week een paar kilometer. In het begin, fijn op mijn eigen oude gympies, maar al snel kreeg ik last van mijn voet. Pijnlijke steken in de wreef en last van de grote teen. Ik maakte een afspraak bij de podoloog en zij gaf aan dat ik goede wandelschoenen moest kopen. Tja, daar had ze wellicht een punt. Wekelijks 30 kilometer wandelen op simpele gympen is ook niet verstandig.

Vroeger, rond mijn puberleeftijd, ben ik ook al meerdere keren bij een podoloog geweest. Mijn voeten zijn doorgezakt en ik heb een lichte afwijking, ook wel Hallux Valgus genoemd. Bij een Hallux Valgus groeit de grote teen door een vergroeiing scheef naar binnen. Het gevolg is een pijnlijke knobbel aan de zijkant van de voet, dit wordt ook wel een bunion genoemd.

Maar welke wandelschoen koop je als je een Hallux Valgus hebt? Ik koos destijds voor een lage wandelschoen, die tot nu toe altijd prima beviel. Tot ik afgelopen maand gevraagd werd om de nieuwste en eerste wandelschoen te testen voor mensen met een Hallux Valgus. Wauw, wat een verademing zeg! Deze schoen is de eerste klassieke, waterdichte wandelschoen voor mensen met een Hallux Valgus.

Alta Bunion II Lady GTX

Welke maat koop ik?

Hanwag verkoopt sinds 1896 schoenen voor zowel dames als heren. Het bedrijf zit gevestigd in Duitsland en maakt zowel ski- als outdoor schoenen. Wanneer ik wandelschoenen koop, vind ik het prettig als ik ze even kan passen. Bij Hanwag is dat niet per se noodzakelijk omdat zij een erg specifieke meeting laten zien op hun website.

Het advies is om wandelschoenen niet te klein te kopen. Als je kijkt op de website van Hanwag wordt de voetmaat in verschillende uitingen weergegeven: zo kun je in millimeters kijken welke maat er bij je past, maar er staan ook UK, EU en US maten op. Normaliter heb ik maat 40. Ik ga op dit moment voor een iets ruimer model en dat is de 6,5, ook wel EU-maat 40,5. Dit doe ik omdat ik het prettig vind om er ook nog dikkere sokken in te kunnen dragen. Daarnaast kun je ook op de website makkelijk de breedte per maat bekijken. Voor een EU-maat 40,5 is dat 87.7 mm. Je kunt dus heel precies thuis opmeten welke maat er goed bij je voeten past. 

Alta Bunion II Lady GTX

Wandelschoenen moeten goed zitten en mogen geen drukpunten veroorzaken. Wanneer je een wandelschoen past, moet je er goed op letten dat je je tenen vrij kunt bewegen en dat je hak en hiel goed vast zitten. Ook moet je niet voorin de schoen zitten met je tenen, want tijdens de wandelingen en het eventueel afdalen wil je niet dat je continue stoot tegen de voorkant van de schoen, dat is niet prettig. 

Ik merk dat de maat die ik gekozen heb heel fijn zit. De Mountain Boots Alta Bunion II Lady GTX zit mij goed strak om de hiel en hak en ik heb voldoende speling bij de tenen. Vooral met de Hallux Valgus is dat een must. 

Hanwag heeft meerdere categorieën waar ze de schoenen mee indelen. Zo kun je kiezen tussen Alpine-, Trek-, Hike- en Travelschoenen. De Mountain BootsAlta Bunion II Lady GTX valt onder de categorie trekking schoen. De schoenen van Hanwag worden ook ingedeeld op stijfheid van de zolen. De Mountain BootsAlta Bunion II Lady GTX heeft een goede stevige zool en is goed ondersteunend door de profiel- en zachte inlegzool.

Alta Bunion II Lady GTX

Zoals je leest, zijn er veel factoren belangrijk bij het kopen van goede wandelschoenen. Maar vergeet vooral ervaring en je lichamelijke conditie niet! Het is echt een verschil of je wekelijks een paar kilometer door de bossen loopt of hikes gaat maken door de bergen. De Mountain BootsAlta Bunion II Lady GTX is gelukkig voor alle terreinen goed te gebruiken.

Mijn ervaring met de Mountain Boots Alta Bunion II Lady GTX

Ik heb de Hanwag schoenen getest in ons mooie Nederland. Helaas lag er geen buitenlands tripje in de bergen op de planning, maar in ons eigen land heb je genoeg fijne bossen om te wandelen. 

Het grootste verschil met mijn huidige wandelschoenen is dat de De Mountain Boots Alta Bunion II Lady GTX een hoge schoen is. Ik ben dat niet gewend, maar merk direct dat ik dit veel prettig vind dan een lage schoen. Een hoge schoen geeft meer stabiliteit en stevigheid rondom de hak, hiel en enkel. Voor mij is dat prettig, omdat ik nogal onstabiel op de benen sta. Ik ga vaak door mijn enkel en ben echt gebaat bij stevige schoenen. 

De schoenen hebben ook een mooie lange en stevige veter die je goed en hoog kunt vastknopen. Het gestreepte motiefje geeft een speels effect. Ik ben een kleurrijk type en heb gekozen voor een mint uitvoering. Als je hier niet van houdt, zijn de schoenen ook in wat minder opvallende kleuren te verkrijgen, zoals zwart en bruin. 

In het begin is het altijd even wennen om nieuwe schoenen te dragen. Maar na een paar minuten lopen de schoenen fijn. Ik krijg geen drukpunten of blaren. De zool geeft veel grip en dat vind ik belangrijk. Ik wil met wandelschoenen goed en stevig kunnen doorlopen en niet het idee hebben dat ik uitglijd. De De Mountain Boots Alta Bunion II Lady GTX geeft me dat gevoel van grip.

Wat erg prettig is aan de schoen, is dat ze lekker warm aan de voeten voelen. Ik vind het persoonlijk altijd heel vervelend om koude voeten te hebben en dat is met deze schoen niet het geval. De binnenkant van de schoen is heel zacht en het heeft een gepolsterde manchet. Op de wreef van de schoen is extra zacht leer aangebracht, zo voorkom je drukpunten op de plek van de Hallux Valgus. De schoen is naadloos op de plek van de grote teen en heeft ook extra ruimte gecreëerd. Waar normaliter de schoen daar iets smaller is, is het bij de Mountain BootsAlta Bunion II Lady GTX  iets breder gemaakt. Dit vind ik echt perfect aan deze schoen, het naadloze gedeelte voelt prettig aan.

Verder is de schoen waterdicht door middel van een GORE-TEX voering. Wandelen door de regen en stampen in de plassen is geen enkel probleem. Het water blijft goed op de schoen liggen en ze worden nauwelijks heel vies. Dat zal vast anders zijn als je ze een lange tijd draagt, maar ik ben er erg tevreden over. De schoen weegt 1280 gram, dat is gemiddeld voor een goede wandelschoen.  

Natuurlijk is het dragen van goede wandelschoenen heel persoonlijk en zitten er vast ook nadelen aan deze schoen. Ik vind het vooral wennen dat ze wat meer ruimte in gebruik nemen dan mijn huidige lage wandelschoenen. Wanneer je op de website van Hanwag kijkt, zie je veel verschillende modellen en maten en is er voor elke soort wandeling wel een schoen te vinden.

Ik ben erg blij dat er nu echt een schoen is die rekening houdt met de afwijking aan de voeten die vele mensen met mij meer hebben. Ben je benieuwd naar de huidige prijzen en modellen? Kijk dan hier.

Alta Bunion II Lady GTX

Ik kreeg deze schoenen aangeboden in ruil voor een review. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf. Op zoek naar trekking schoenen voor kinderen? Lees ons uitgebreide blog over wandelschoenen voor kinderen. 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top