Home / Nederland / Boek: Speelbossen en familiewandeling in Nederland, NU beschikbaar

Boek: Speelbossen en familiewandeling in Nederland, NU beschikbaar

Misschien heb je het nieuws al voorbij zien komen op Instagram of in onze nieuwsbrief, maar nu dan ook hier. Hoe tof: er komt een echt GezinOpReis boek uit. Het boek heet Speelbossen en Familiewandelingen in Nederland en is beschikbaar in boekhandel en via Bol.com, maar je kunt het nu al hier online bestellen. Het boek kost €19,95 en bestel je tijdelijk zonder verzendkosten.

Waarom dit boek?

Afgelopen jaar was een grote achtbaan. Als ZZW-er (zelfstandige zonder werk) had ik opeens zeeën met tijd. Samen met onze dochter trok ik eropuit en ontdekte ik ontzettend veel leuke wandelingen en speelbossen in Nederland. Maar om die te vinden, moest ik wel honderden websites af. Op Staatbosbeheer staat wat, op Natuurmonumenten, en de lokale VVV heeft weer iets anders. Er zijn meerdere wandelapps die ook aanbod hebben voor kinderen.

Kortom, best wel veel werk om iets tofs te vinden. Ook lang niet alle wandelingen en speelbossen voldeden aan ons verwachtingen. Soms kwamen we ergens en dachten we “is dit het nou?”, terwijl we over andere plekken laaiend enthousiast waren en niet snapten waarom we de enige wandelaars waren.

Ik begon steeds meer routes te delen op GezinOpReis en dat zorgde er weer voor dat ik ook meer tips kreeg van lezers. Veel routes kun je vinden op deze site bij wandelingen voor kinderen. Het blijft natuurlijk een website en je moet nog steeds meerdere blogs lezen voor je juist die plek hebt gevonden die past bij jullie gezin. Hoe handig is het dan als je alles bij elkaar hebt?

Radio kootwijk wandelen

Ik bundelde een heleboel al in een tof e-book dat begin maart uitkwam. Een echt boek leek mij altijd te hoog gegrepen, maar na alle ontzettend positieve reacties op het e-book besloot ik er toch voor te gaan. Hoe handig is het ook wel niet om gewoon iets te hebben om lekker in te bladeren en zo toffe plekken te ontdekken. We wandelden ons suf, ik sliep weinig, moest heel veel leren over een boek vormgeven, maar kon gelukkig rekenen op veel hulp.

Ik ben super trots op het eindresultaat! Mijn werk zit er voor nu even op. Het boek wordt nu gedrukt en is 9 juni beschikbaar in de boekhandel en via Bol.com. Maar je kunt het ook vandaag alvast bestellen via GezinOpReis.nl. Je betaalt dan geen verzendkosten en het boek wordt binnen 24 uur door mij opgestuurd met DHL waardoor het vaak de 1 of 2 dagen later binnen hebt.

Waar gaat dit boek over?

De naam zegt het al. Het boek gaat over speelbossen en familiewandelingen in Nederland! Dat is ook precies wat je kunt vinden in het boek. Geen speeltuin om de hoek, maar gave speelplekken in de natuur en wandelingen die echt gericht zijn op gezinnen. Geen korte paaltjes route, maar een route met wat extra’s. Een speurtocht, een verhaal via de app, speeltoestellen op de route of op zijn minst een fijne natuurspeelplek met horeca.

Het boek is dus een verzameling van kindvriendelijke natuurspeelplekken, speurtochten, wandelingen met speelplekken op de route, wandelingen met een app, rugzakroutes, kabouterpaden en blotevoetenpaden.

Wat kun je verwachten?

Een praktisch vormgegeven boek met veel foto’s. Ik heb ervoor gekozen deze per provincie te rangschikken. Een aantal wandelingen, de echte aanraders zijn uitgebreid beschreven. Terwijl andere routes een kortere omschrijving hebben gekregen. In beide gevallen zie je direct de lengte van de route, de moeilijkheid en de locatie.

Heeft een bepaalde provincie een app waarmee je veel routes kunt lopen? Zijn er blotevoetenpaden? Of veel kabouterpaden? Dan heb ik die handig samengevoegd op een pagina. Zo zie je direct waar je voor dit soort wandelingen terecht kunt.

Tenslotte heeft elke provincie nog een kort lijstje met extra tips, bijvoorbeeld routes die ook worden aangeraden voor gezinnen, maar die we nog niet zelf hebben bezocht.

Voor welke leeftijd zijn de wandelingen geschikt?

Het boek bevat zowel wandelingen met avontuurlijke speeltoestellen op de route als kabouterpaden. Voor een aantal routes is ook vermeld dat ze echt niet of juist extra buggyproof zijn. Kortom, dit boek is voor alle leeftijden. Of je nu ouders bent van een peuter of juist van tieners, je hebt altijd wat aan dit boek. De kortste routes zijn 500 meter en de langste 10 kilometer.

Kinderwandeling Katoenpad Mierlo

De meeste wandelingen heb ik zelf gelopen in het afgelopen jaar met mijn dochter die op dat moment zeven jaar was. Andere routes zijn gelopen door een aantal van de vaste bloggers van GezinOpReis. Die hebben kinderen in de leeftijd van 0 tot 14 jaar.

We hebben wel gemerkt dat het aanbod wandelingen en speelbossen in Nederland voor tieners beperkt is. Voor de echte kleintjes zijn er kabouterpaden en een beperkt aantal andere opties. De meeste speelbossen zijn gebouwd voor kinderen 3-6 of 6-10 jaar. Terwijl ook veel wandelingen met een app zich richten op deze leeftijdsgroep. In het boek is door middel van een schoentje aangegeven wat het moeilijkheidsniveau van een wandeling is.

stoute schoenenpad

Staan er ook tips in voor de provincie Brabant? Of noem maar op?

Ja absoluut! Je koopt een boek voor heel Nederland en niet alleen voor de Randstad met voor de goede sier nog wat routes verder weg. Elke provincie komt uitgebreid aan bod. Wel is het zo dat sommige provincies, zoals Gelderland en Noord-Brabant, nu eenmaal meer kindvriendelijke familiewandelingen hebben dan andere. Noord-Brabant heeft zelfs een speciale app. Daarom heeft Gelderland 18 pagina’s vol tips en Zeeland maar 6 pagina’s.

speelbos herpenduin

Zijn de routes gratis?

Het merendeel van de routes in het boek is gratis te lopen en vrij toegankelijk. De meeste routes hebben we zelf afgelopen jaar gelopen toen boekingscentra en horeca nog dicht waren. Een aantal routes, zoals de kabouterpaden zijn, wel extra leuk als je een kaboutertas aanschaft. Ook voor enkele blotevoetenpaden moet je entree betalen.

Speeleiland Krimpenerhou

Zitten er ook wandelingen bij met de hond?

Vast wel, maar deze informatie kun je niet vinden in het boek. Wij hebben geen hond, dus hier heb ik niet op gelet. In mijn ervaring zijn honden eigenlijk nooit welkom in speelbossen of natuurspeeltuinen. Wel mogen ze soms mee op de wandelroute.

Vragen?

Heb je nog andere vragen over het boek ‘Speelbossen en familiewandelingen in Nederland’? Laat hieronder een reactie achter of op social media (Facebook of Instagram), ik ben super benieuwd naar jullie vragen en reacties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top