Home / Nederland / 5 spannende Nationale Parken in Nederland met kids

5 spannende Nationale Parken in Nederland met kids

Ben je een natuur- of een stadsmens? Ik vraag me altijd af waarom je zou moeten kiezen. Mij maak je heel gelukkig met een stedentrip waarbij ik wel de voorkeur heb voor de wat compactere steden. Maar ook met natuur maak je mij blij, hoewel ik wel denk dat mijn man en dochter nog gelukkiger worden van lekker wandelen, fietsen en spelen met takken.

Na een stedentrip zit mijn hoofd vaak vol van alle belevenissen terwijl na een weekendje of weekje in de natuur het lichaam moe is, maar het hoofd leeg.

We mogen dan maar een klein kikkerlandje zijn ook in Nederland hebben we hele fijne natuurgebieden. Ik zet er vijf op een rij die je echt eens met kinderen moet bezoeken.

5x spannende nationale parken in Nederland met kids

Nationaal Park Lauwersmeer

Lauwersmeer is één van de mooiste nationale parken in Nederland. Het is bovendien een gebied waar je heel veel sterren kunt zien.

Het gebied ligt een paar meter onder zeeniveau dus neem je laarzen mee wanneer je lekker wil gaan wandelen. Er is veel water en natuur maar je kunt ook lekker actief bezig zijn. Er zit een outdoorcentrum waar je o.a. kano’s kunt huren. Ook zeilen is een goede optie.

Lees ook ons uitgebreide blog over Lauwersmeer.

Lauwersmeer sterren
Lauwersmeer

Nationaal Park de Biesbosch

Een ander waterrijk nationaal park in Nederland is de Biesbosch. Op sommige plekken zie in de verte de pijpen van de grote industrie aan de horizon, wat het geheel een bijzonder karakter geeft. Ook in de Biesbosch ga je natuurlijk het water op. Gezellig met het hele gezin varen in een fluitsterbootje. Of ga juist rond de schemering wanneer je de meeste dieren kunt zien.

Nationaal Park de Biesbosch
Nationaal Park de Biesbosch

Geen dagje maar langer genieten van de Nationale Parken in Nederland? Op de website van Parkvakanties vind je een compleet overzicht van alle vakantieparken in Nederland. Deze kan je eenvoudig groeperen en zo vind je de leukste parken in het bos, aan water, bij de kust of kijk op de kaart welke naast of in een Nationaal Park liggen.

Nationaal Park de Veluwezoom

Op de Veluwe zijn er twee Nationale Parken: de Hoge Veluwe waar je entree moet betalen en de Veluwezoom (gratis toegankelijk). In de bossen hier zijn veel kindvriendelijke wandelroutes te vinden, waar je lekker kunt wandelen en spelen tegelijk.

Dit park is lekker avontuurlijk. Ga ’s avonds mee op een stoere avondwandeling om wilde zwijnen te spotten en ben je in de ochtend stil genoeg, dan heb je grote kans om reeën te zien.

Leuk om te doen met jonge kinderen een kabouterwandeling.

Nationaal Park de Veluwezoom
Nationaal Park de Veluwezoom

Nationaal Park de Alde Feanen

In de Alde Feanen, een veengebied dat door mensenhanden is afgegraven, is een stukje bijzondere natuur gecreëerd. Nu is het een Nationaal Park met veel ruimte voor recreatie. Voor kinderen zijn er de zogenaamde “rugzakjes”-wandelingen waarbij je zelf op pad gaat en van alles kunt ontdekken. Op het groene kikkerpad vingen we hoe kan het ook anders kikkers. ’s Avonds vind je hier ook gigantische vleermuizen van wel 30cm groot.

Ook op het water is het heerlijk genieten. De keuze is aan jou. Ga je met een kajak, een elektrisch rondvaartboot, een sloepje of een zeilschip op pad.

kikkerpad
varen alde feanen

Nationaal Park de Weerribben-Wieden

Nog zo’n prachtig watergebied wat echt heel leuk is met kinderen is zijn de Weerribben-Wieden. Je komt hier veel water tegen maar ook rietlanden en moerasbossen. In dit gebied wonen veel dieren zoals vissen, vogels, reptielen en insecten. We hebben hier zelfs ooit een ringslang in het water gezien.

Ook hier kan je met een fluisterboot zelf op pad gaan. Er zijn verschillende plekken waar aangelegd kan worden en je kunt lopen over het riet dan onder je voeten golft.

nationaal park weerribben wieden
nationaal park weerribben wieden

Dit artikel is een samenwerking 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top