Terugblik op onze stedentrip Izmir

6

We komen net terug van onze stedentrip Izmir en ik laat je in dit reisverslag graag zien wat we in vijf dagen allemaal gezien en gedaan hebben. Van de bezienswaardigheden in Izmir zelf tot aan de dagtrips die we maakten naar Werelderfgoedsite Bergama en een middagje naar windsurfparadijs Alaçatı.

Er komen nog aparte blogs over de bestemmingen dus bekijk vooral de foto’s. Wel geven we je alvast wat achtergrondinformatie voor een stedentrip izmir, het is immers niet de meest logische bestemming. De reden dat we naar Izmir gingen was omdat een vriend ons had uitgenodigd zijn bruiloft bij te wonen. Dit was niet zo’n bruiloft waar een jaar aan voorbereiding aan vooraf ging, dus we wisten het pas een maand of 2 van te voren. Marcel was bijna door zijn vakantiedagen heen, maar dankzij de enorme hoeveelheid relatief betaalbare vluchten naar Izmir konden we er toch nog een mini-break van maken. Dochter en ik vlogen op donderdag naar Izmir (aankomst in de avond) en dinsdagochtend weer terug en hadden dus effectief 4 dagen te besteden. Marcel vloog vrijdagnacht heen en maandagnacht terug en hoefde hierdoor maar 1 vakantie dag op te nemen. Natuurlijk is het dinsdagochtend even pittig om zo vanuit het vliegtuig weer aan het werk te gaan maar je hebt wel 3 dagen in de stad.

Dag 0: vlucht naar Izmir

Gelukkig vloog ik niet helemaal alleen met de kleine dame. Ook vrienden van ons die ze goed kent, hebben deze vlucht. We rijden mee naar Dusseldorf, eten wat op het vliegveld en in het vliegtuig splitsen we weer op. Het gaat prima, aangekomen in Turkije nog even in de bus. In het hotel kruipt mevrouwtje direct in bed. Jammer, ik had nog wel wat van de stad willen zien maar het blijft dus beperkt tot het uitzicht vanaf het dakterras.

Izmir stedentrip

Dag 1: Izmir stad

Met een razende honger wakker geworden. Tijd om op te staan en de stad te verkennen. We beginnen bij het oude gedeelte met klokkentoren, souq en Romeinse ruïnes.

stedentrip izmir

stedentrip izmirIzmir stedentripWat is Izmir gezellig! Het zit vol met leuke terrasjes aan het water en fijne restaurantjes in kleine straatjes zoals deze.

Izmir stedentrip

Izmir stedentripDie avond (of eigenlijk nacht om 2:00) komt ook Marcel aan in het hotel.

Dag 2: Op zoek naar de vluchtelingen en Bergama

Na het lezen van diverse media berichten dat de 70.000 Syrische vluchtelingen in Izmir overal in de stad aanwezig waren hadden we ons daar op voorbereid. Want als CNN de dag voor ons vertrekt nog schrijft “The cafes and street corners of the Turkish port city of Izmir are jammed with refugees from Syria ” dan geloof je dat. Dus namen we een koffer mee met babykleding en speelgoed mee, daar zouden we vast mensen mee kunnen helpen. De realiteit was anders, we hebben de vluchtelingen echt met een vergrootglas moeten zoeken. Er waren wel wat mannen en een enkele familie die in het park leken te slapen maar verder zat het vol met picknickende gezinnen. Daarom reden we op weg naar Bergama eerst langs het stadion waar volgens de media de noodopvang zit. Op een paar VN-wagens die er nog geparkeerd stonden, was het er leeg. De persoon die erbij stond, vertelde ons dat het nu weer gewoon een stadion was, waar de vluchtelingen waren gebleven wist hij niet.

vluchtelingen izmir

Zonder onze koffer af te kunnen geven gingen we dus op weg naar Bergama. Onderweg kwamen we een tentenkamp tegen: hier waren ze aan het afbreken. Via Facebook kwamen we in contact de “Relief society for Syrian refugees in Izmir” en die hebben de dag erop de kleren opgehaald en zorgen dat het bij arme Syriërs terecht komen. Want er zijn natuurlijk genoeg mensen die geen geld hebben de smokkelaars naar Europa te betalen en die nu in Turkije proberen een bestaan op te bouwen. Overigens heeft Marcel op de laatste avond dat hij er was (zijn vlucht had vertraging) op de rotonde voor zijn hotel wel grote groepen gezien die met waterflessen, pides en tassen klaar stonden voor de reis door de nacht. De baby met de verbonden voetjes blijft nog wel even op zijn netvlies staan.

We gingen naar Bergama, de ruïnes van Efeze zijn dichterbij en bekender, maar daar zijn we al geweest dus leek het ons leuk naar het vroegere Pergamon te gaan. We huurden een auto voor een dag en het werd een heerlijke dagtrip. Bovendien was het er tientallen keren rustiger dan hoe we Efeze herinnerden.

Bergama

BergamaBergamaBergamaBergamaBergamaDag 3: Bruiloft

Dag 3 stond in het teken van de bruiloft. In de ochtend bezocht ik nog even twee kleine musea terwijl de rest van de familie een dutje doet. Om 13:30 vertrekken we voor de ceremonie. Het burgerlijk huwelijk was eigenlijk vergelijkbaar met in Nederland, alleen veel sneller. Binnenkomen-trouwen en weer wegwezen. Daarna hebben we een mooie boottocht gemaakt en ‘s avonds een feest met veel eten en dans. Van “let’s twist again” tot traditionele Turkse dans. Oh, en taart snijden doen ze hier met een zwaard.

Foto’s van de bruiloft zelf komen nog wel een keer, eerst het bruidspaar maar eens zelf de kans geven wat foto’s te delen 🙂

izmir

izmir

Dag 4: Alacati

Deze keer draaien we de rollen om, Marcel gaat de stad in terwijl ik bij de kleine dame blijf die nog even moet slapen. In de middag gaan we samen met de bus naar Alcati voor een beetje strand en Griekse charme

Alacati

Alacati

Alacati

Alacati

p.s. niet ons bruidspaar

Dag 5: Back Home

Marcels vlucht vertrekt al om 3:45, tenminste dat was de bedoeling. De dames doen het rustig aan, wij gaan pas om 11:00. Nog even de tijd dus voor een laatste ontbijtje en om de laatste zon meepakken voor we naar de shuttle bus lopen. Wij vliegen deze keer op Schiphol, wel zo vertrouwd.stedentrip izmir

De grap van het hele verhaal (nou ja eigenlijk is het helemaal niet grappig): Marcels vlucht ging helemaal niet. Er op het vliegveld erachter komen dat je vlucht gecancelled is, is nooit leuk. Hij ging dus weer terug naar de stad, werd in een hotel gestopt (een andere dan waar wij nog lagen te slapen) en werkte vanaf daar en keek nog wat in de stad rond.

Izmir stedentrip

Izmir stedentrip

Izmir stedentrip

Na onze korte trip heb ik gelijk even een aantal foto’s uitgezocht voor jullie. Een stedentrip Izmir, wij kunnen het aanraden! Wat een gezellige stad en enorm vriendelijke bevolking. Ook met kinderen trouwens, het aantal keer dat we op straat werden aangesproken of mevrouwtje zomaar een aaitje of een verwennerij kreeg was enorm, maar wel altijd op een prettige manier.

Een stedentrip Izmir, spreekt het je aan na het lezen van deze post?

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

6 reacties

  1. Heel veel juist komen jullie ook een keer naar het Noorden zouden we leuk vinden! Hartelijke groet, Natuurlijk Noorden. We brengen jullie graag kostenloos onder op een te gekke camping en wij zijn alleen niet van de vreselijke parken ..een hooiberg is mooier dan een animatieteam toch:)! Goeds

  2. Mooie foto’s en leuk verslag! Een stedentrip Izmir spreekt zeker aan na je post hoor. En het gescheiden vliegen. flinke vertraging hebben en alsnog veel later aankomen is helaas héél herkenbaar.

  3. Ziet er mooi uit Tikva! Heerlijk om er zo even tussenuit de kunnen met elkaar.
    En de verhalen van de media, die moet je altijd met een korreltje zout nemen 😉

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.