Home / Voorbereiding / Tips / Nu op pad met de camper? Zo zorg je dat je goed terecht komt

Nu op pad met de camper? Zo zorg je dat je goed terecht komt

Blogger Cynthia is in het gelukkige bezit van een camper met eigen sanitair. Ze mag dus alweer in eigen land op pad. Het zal je maar gebeuren, eerst kom je op een camping terecht waar ze moet zigzaggen tussen de mensen. Daarna komt ze op een camping terecht waar veel faciliteiten zoals het zwembad dicht zijn maar dit verstopt is in de kleine lettertjes. In dit blog geeft ze je tips om de juiste plek voor jullie gezin te vinden.

Eindelijk weer op pad met de camper

De laatste maanden heeft geen haar op mijn hoofd er aan gedacht om de camper te pakken. Als ik met de camper weg ben, wil ik me ter plekke vrij kunnen bewegen en niet vast zitten aan allerlei regels die overal weer net anders zijn.

Ik vind het ook vervelend om maatregelen per ongeluk niet na te leven en mezelf en anderen in de verlegenheid te brengen. Ik ging er maar vanuit dat we dit jaar helemaal niet weg konden, dan zou het niet tegen vallen.

Maar naar mate de crisis vorderde, de maatregelen steeds iets meer versoepeld werden en de campings met bepaalde maatregelen weer open mochten, begon het toch te kriebelen. Maar een klein beetje spannend vond ik het wel.

De grote familiecamping

Een goede vriendin kocht laatst haar eerste camper en kon niet wachten om ermee op pad te gaan en koos een grote familiecamping in Noord-Brabant om te proefkamperen. Ik ben daar een paar uur op bezoek geweest om te ervaren hoe dat nou is, kamperen in corona tijd. Mijn vriendin en ik kunnen de 1,5 meter afstand wel houden, maar hoe gaan de andere gasten daarmee om?

Het viel me op dat het enorm druk was op de camping en dat alle velden vol stonden met campers en caravans. Deze kampeermiddelen zijn zelfvoorzienend (hebben een douche en toilet aan boord). Als je met de tent of vouwwagen komt, is dat alleen mogelijk met het huren van privé sanitair.

3 zeemeerminnen en 1 zeemeerman

De doorgaande straten waren super druk, met spelende kinderen, wandelaars, fietsers en auto’s. Zigzaggend om mensen en voertuigen heen, liep ik naar de kampeerplaats van mijn vriendin.

Ondanks dat de kampeerplaatsen ruim zijn en de 1,5 meter afstand tussen mensen makkelijk haalbaar is, had ik er toch moeite mee. Mijn gevoel: zoveel mensen op een relatief klein stukje Nederland. Zo gek hoe je gedachten daarover in een paar maanden tijd zo kan veranderen.

De kleine boerencamping

Ik dacht: ik wil best kamperen, maar niet zo. Ook al wordt er wat betreft campingplek ruimte aan de maatregelen voldaan, dit is mij te druk. Ik kampeer sowieso liever op kleine (boerderij)campings, dus dat kan ook meegespeeld hebben in het vormen van mijn mening hierover.

Een paar dagen later besloot ik om met Pinksteren een kleine boerderijcamping in Limburg te boeken. Mijn vriendin en haar 4-jarige zoon gingen mee. Zij met hun camper, wij met die van ons. We kregen per mail al instructies voor het inchecken en de regels voor op de camping.

‘Het is niet toegestaan om met meer dan 3 personen bij elkaar te zijn, als er geen 1,5 meter afstand gehouden wordt. Er wordt op gecontroleerd en er volgen zware boetes voor de campingeigenaar en voor de gasten. Als deze maatregelen niet opgevolgd worden, verzoekt de campingeigenaar de gasten te vertrekken. Houd 1,5 meter afstand.’

Ik vond het streng overkomen, maar het gevoel wat ik bij de grote familiecamping had, voelde ook niet goed. Dus ik besloot dat ik dit beter vond.

Er zijn 35 kampeerplaatsen, maar er worden er maar 14 gebruikt. De receptie, het sanitair, het zwembad en de paardenstallen zijn gesloten. Bezoekers zijn niet toegestaan.

Het is alleen mogelijk om warm en koud water te tappen aan de buitenkant van het sanitairgebouw. Afwassen bij het sanitair is niet toegestaan en dient te worden gedaan op de kampeerplaats. Het chemisch toilet kan wel geleegd worden.

Kinderen onder de 12 jaar mogen wel met elkaar spelen, ook de dierenweide is voor iedereen te bezoeken, met in achtneming van de 1,5 meter. De speeltuin is geopend.

Bij de ingang van de camping hing ons aanmeldformulier, met het nummer van onze kampeerplaats en de (corona) regels van de camping. Inchecken konden we doen via Whatsapp en als we vragen hadden konden we bellen of appen. Op de dag van uitchecken zouden we een Tikkie ontvangen om de betaling in orde te maken.

Het was voor ons een verrassing dat het zwembad gesloten was. Het stond op de site wel vermeld, maar ‘in de kleine lettertjes’. We hebben telefonisch gereserveerd. Tijdens de reservering is niet gezegd dat het zwembad gesloten was, anders hadden we waarschijnlijk voor een andere camping gekozen.

Gelukkig hadden we zelf een klein opblaasbadje bij ons, zodat de kinderen daarin konden spelen. Dat was een prima alternatief voor het grote zwembad op de camping. Voor oudere kinderen kan dit zeker een teleurstelling geweest zijn.

We zijn 2 keer een rondje van ca 10-12 km in de omgeving gaan fietsen of we gingen wandelen met de hond. Verder hebben de kinderen zich voornamelijk vermaakt in de speeltuin, die pal naast onze kampeerplaats was. Er waren ook veel kinderen van hun leeftijd. En de dieren blijven ook altijd leuk. Er waren geitjes, alpaca’s, struisvogels, pauwen en paarden met veulentjes.

Alle dieren mochten gevoerd worden met oud brood, groente en fruit. Ook waren er skelters, tractors en allerlei aparte kinderfietsen aanwezig, waar de kinderen zich mee konden vermaken. En zo konden mijn vriendin en ik heerlijk van de zon genieten op ‘onze’ stille, gemoedelijke, maar toch gezellige boerderijcamping.

We hebben de douche van onze camper gebruikt. Normaal gesproken vind ik dat een gedoe en veel te klein en maak ik liever gebruik van de ruimte in het douchegebouw van de camping. De kinderen hebben gebadderd in het kleine zwembadje wat we vulden met warm water. De kinderen vonden het fantastisch en na een dagje in de speeltuin en de zandbak was een bad meer dan welkom.

’s Avonds kookten we zelf of we staken de BBQ aan, en konden de kinderen als toetje marshmallows roosteren.

Hoe zorg je dat je op een fijne plek terecht komt?

Wil je voorkomen dat je op een camping terecht komt waar men de richtlijnen met een korreltje zout neemt. Of waar de faciliteiten die je toch graag wil hebben dicht zijn?

  • Check goed vooraf de site wat men aan maatregelen treft. Pluis de site goed uit!
  • Neem telefonisch contact op met de camping en vraag hoeveel kampeerplaatsen er zijn en hoeveel er daadwerkelijk gebruikt worden, ook in het hoogseizoen.
  • Vraag ook na welke (voor jou belangrijke) faciliteiten er gesloten zijn en als ze open zijn, of er extra maatregelen getroffen zijn. Is het zwembad open? Moet je reserveren? Is er een tijdslot? Hoeveel personen mogen tegelijk in het zwembad? Zijn er zwembandjes beschikbaar? Is er een badmeester aanwezig?
  • Vind je kind het leuk om ’s avonds rond het kampvuur te zitten met leeftijdgenoten? Check wat de regels zijn voor deze faciliteit op de camping.
  • Bedenk vooraf goed waarom je juist voor die camping kiest. Als je voor het zwembad of de paarden in de stal komt, en juist dát is gesloten, kan dat een enorme teleurstelling zijn.
  • Kijk goed wat er te doen is in de omgeving. Misschien dat er in de omgeving een gemeente zwembad of een natuurlijke zwemplas is, waar je terecht kan. Dan is dat ook een optie om te bezoeken.
  • Zijn er recente reviews beschikbaar op de site van de camping of op review websites. Wellicht dat daar ook iets geschreven wordt over de richtlijnen.

Meer tips lees ook ons blog over de leukste Europese bestemmingen waar we als Nederlander deze zomer wel welkom zijn!

1 reactie op “Nu op pad met de camper? Zo zorg je dat je goed terecht komt”

  1. Corona trekt nogal een wissel op een vakantie met de camper. Fijn dat je hier attent op maakt. Ik hoop dat we zo spoedig mogelijk weer onbezorgd met de camper kunnen toeren, binnen en buiten Nederland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top